Kanchanaburi

Bergen, rijstvelden, tempels en de allermooiste watervallen van het land. Welkom in Kanchanaburi, een provincie vol met natuur, cultuur en een heftige geschiedenis.

Alles wat je moet weten voordat je naar Kanchanaburi gaat.

-

Hoe groot is Kanchanaburi?

Kanchanaburi is een provincie in Centraal-Thailand en heeft een oppervlakte van maar liefst 19.483,2 km² en telt zo’n 800.000 inwoners. Het is de derde grootste provincie in Thailand.

De hoofdstad van de provincie heet ook Kanchanaburi en heeft zo’n 53.000 inwoners.

De stad Kanchanaburi ligt op zo’n 130 kilometer van Bangkok en is makkelijk te bereiken met de trein, minivan of auto.

Wat is de beste reistijd?

Kanchanaburi bezoeken doe je het beste tussen november en maart. Het regenseizoen is tegen november voorbij en vanaf maart begint het hete seizoen. Vanaf maart kan het meer dan 40 °C worden.

Hoe zit het met openbaar vervoer in Kanchanaburi?

In (de stad) Kanchanaburi heb je verschillende openbaar vervoer die naar sommige highlights gaan.

Zo heb je bussen die naar Erawan gaan, de prachtige watervallen 70 kilometer verderop. Meer info over de bus van Kanchanaburi naar Erawan kan je op deze site vinden.

Door Kanchanaburi gaat ook een treinspoor die bekend staat als de dodenspoorlijn. Deze trein stopt niet ver van de Hellfire Pass, een monument dat gaat over deze spoorlijn. Hiervoor neem je de trein naar het eindstation Nam Tok. 

De trein vertrekt uit het Thonburi station in Bangkok. Meer info over de trein kan je hier vinden.

Hoewel er dus wel degelijk bussen en treinen zijn, zal je zien dat deze niet zo vaak rijden. Eigen vervoer of taxi’s zijn dus de oplossing.

De meest voorkomende taxi’s zijn songthaews en motortaxi’s met zijspan. Songthaews zijn gedeelde taxi’s met twee zetels (banken) waarop zo’n 8 mensen kunnen zitten. De motortaxi’s met zijspan zie je in Kanchanaburi nog iets meer, deze zijn ideaal voor de kortere afstanden. Ze brengen je vliegensvlug naar je bestemming.

Zorg bij de taxi’s wel dat je van tevoren een prijs afspreekt.

Waar kan je een scooter of auto huren?

Je hebt de meeste vrijheid om de Kanchanaburi provincie te verkennen met een scooter of auto.

Scooter (motor) huren

Een scooter kan je op elke hoek van de straat huren, of via je hotel. Houd er wel rekening mee dat als je geen motorrijbewijs hebt, je niet verzekerd bent. Er bestaan namelijk geen scooters hoe wij ze kennen in Thailand. Het zijn echte motors waar je helaas een motorrijbewijs voor nodig hebt. Als je er één huurt, lever nooit je paspoort in en houd er rekening mee dat je (meestal) voor alle schade zelf opdraait.

Auto huren

Een andere optie is om een auto te huren. De wegen in Kanchanaburi zijn heel rustig en van goede kwaliteit. In de stad zelf is het ook niet zo heel druk.

In Kanchanaburi zelf zijn er geen internationale autoverhuur bedrijven. Wil je rondrijden met een all-risk verzekering, zal je de auto in Bangkok moeten ophalen. Met Sunnycars ben je 100% gedekt en komen er geen kosten bij als je schade hebt of bij een ongeluk betrokken bent.

Als je bij een lokaal autoverhuur bedrijf huurt, heb je een minder dekkende verzekering, hier moet je dus rekening mee houden. Waar wij onze auto huurden moesten we tot 5.000 baht zelf betalen bij een ongeluk of schade. Huur alleen bij bedrijven met goede recensies en maak altijd foto’s van het voertuig waar de eigenaar bij is en voordat je vertrekt. Wij hebben goede ervaringen met Kanchanaburi Rental Cars. Je hoeft er je paspoort niet af te geven, met een borg van zo’n 3000 baht kan je de auto huren. De auto kostte ons 900 baht per dag bij een huurperiode van 3 dagen. Voor één dag zouden we 1.200 baht kwijt zijn. Wij kregen onze volledige borg terug na 3 dagen autopret.

 

Waar overnachten in Kanchanaburi?

Het handigste is om in de stad Kanchanaburi – of vlakbij – te verblijven. Dit is het meest centrale punt voor alle uitstapjes.

Het voordeel van de stad is dat je ’s avonds nog naar een cafeetje of restaurantje kan gaan. Het is in Thailand meestal vrij vroeg donker, een idyllisch hotelletje in de jungle klinkt leuk, maar er is ’s avonds vaak niks te doen en het openbaar vervoer is verre van optimaal. Dus tenzij je je hele verblijf een eigen auto hebt, is het over het algemeen fijner om in de stad te zitten.

Twee goede hotels op leuke locaties in de stad Kanchanaburi zijn Good Times Resort en The RiverKwai Bridge Resort.

Toch liever in de natuur, in een oase van rust? Dan wil je zeker eens The Float House River Kwai bekijken, waar je overnacht op luxe, floating bungalows. Een unieke ervaring!

 

Hoeveel dagen heb je nodig in Kanchanaburi?

De meeste toeristen blijven drie tot vier nachten in Kanchanaburi. Persoonlijk zouden wij minstens 4 nachten aanraden. Zo heb je genoeg tijd om de belangrijkste highlights in de provincie te zien zonder teveel haast. Maar als je langer de tijd hebt, kan je je hier zeker nog veel langer vermaken. Het is bijna onmogelijk om alle highlights op deze pagina op 3 dagen te bezoeken.

Er worden ook dagtours naar Kanchanaburi georganiseerd vanuit Bangkok. Persoonlijk vinden wij de Kanchanaburi regio te mooi om het maar één dag te bezoeken. Past langer niet in je planning, maar wil je toch de prachtige Erawan watervallen bezoeken? Met een dagtour vanuit Bangkok kan je de watervallen & een treinrit maken op dezelfde dag.

Watervalpracht bij Erawan.

Ze worden vaak de mooiste watervallen van Thailand genoemd. En dat begrijpen we helemaal. Op 67 kilometer van de stad Kanchanaburi kan je dit prachtige Nationaal Park vinden.

De Erawan watervallen bestaan uit zeven verdiepingen met elk een waterval. In totaal maak je een wandeling van 1,5 kilometer. Klinkt makkelijk? Het is soms een behoorlijke klim naar boven, dus goede schoenen en genoeg water is wel zo handig. Heb je waterschoenen? Ook die zijn fijn want je mag op veel plaatsen lekker zwemmen in de waterval, waar wel redelijk wat stenen liggen. In sommige stukken krijg je gezelschap van vissen die graag eens aan je voeten komen knabbelen.

De entreeprijs is 300 baht (gratis voor Thai) en het park gaat om 8 uur ’s ochtends open.

Malee, een olifant bij de hands-off sanctuary Somboon Legacy Foundation

Olifanten observeren bij Somboon Legacy Foundation

Zie je deze knapperd? Dit is Malee, zo’n 60 jaar oud en heeft een verleden als houthakker. Nu is ze op pensioen en mag de rest van haar leven genieten van de natuur en de goede zorgen van Somboon Legacy Foundation.

In tegenstelling tot veel andere ‘sanctuaries’ hoeft ze geen stressvolle situaties te ondergaan met toeristen. Ze wordt niet gewassen door groepen toeristen en ze krijgt ook geen eten uit vreemde handen. Somboon is een hands-off sanctuary. Een sanctuary die écht geeft om dierenwelzijn. Lees hier meer over olifantvriendelijke opvangcentra in Thailand.

Het goede nieuws is dat jij deze prachtige plek kan bezoeken. Op gepaste afstand kan je Malee en haar olifantenvriendjes observeren. Want ook al was Malee heel haar leven gevangen, het is een wild dier. En daar blijven we van af. Kijken mag wel en juichen we alleen maar toe!

Tiger Cave Temple: Wat Tham Suea

Wat Tham Suea is de Tiger Cave Temple in Kanchanaburi, verwar deze zeker niet met de gelijknamige tempel in Krabi.

Wat Tham Suea huisvest het grootste Boeddha beeld in de regio en trekt vooral lokale toeristen aan die hun respect aan het beeld komen betuigen.

De entree is gratis. Je kan met de trap naar boven met in totaal 157 treden, of het treintje nemen. Het treintje brengt je voor 20 baht per persoon in een paar minuten naar boven.

In Kanchanaburi kan het erg warm worden, dus die energie gebruik je misschien beter om in één van de torens te gaan. Je kunt ook daar volledig naar boven lopen waar je op het hele complex en de rijstvelden uit kijkt. Je ziet dan ook de gouden Boeddha van 18 meter hoog en 10 meter breed van boven, zonder dat je een drone nodig hebt.

Een andere tempel die vlakbij Wat Tham Suea ligt is de Wat Ban Tham, ook bekend als de Dragon Head Cave Temple. Hier loop je de bek van een draak in, 900 treden omhoog tot in de tempel grot.

Kanchanaburi Tip

Het Meena café met uitzicht op Wat Tham Sua

Het Meena café heeft een heel hoog Instagram-gehalte. Het zit vol met fotogenieke plaatsen, inclusief idyllisch steigertje tussen de rijstvelden en chille relaxstoelen met ventilators. Of zitzakken, net wat je graag hebt.

Je kan er superlekkere smoothies halen, coffee, soda, thee en gebak. Het ziet er duur uit, maar dat is het niet. De prijzen variëren van 70 tot 110 baht. Het duurste drankje is dus nog geen € 3.

Hadden we al gezegd dat het hele café een supermooi uitzicht heeft op het tempelcomplex Wat Tham Sua?

Erebegraafplaats

De erebegraafplaats is de laatste rustplaats van 7.000 geallieerde krijgsgevangenen. Deze gevangenen werden door de Japanners gedwongen om in erbarmelijke werkomstandigheden de Birma-spoorlijn aan te leggen.

De erebegraafplaats in Kanchanaburi is een plek om deze zwarte geschiedenis te herdenken.

 

Accommodatie Tip

Good Times Resort

Good Times Resort is één van de betere hotels in Kanchanaburi. Je hebt er een prachtige tuin, twee heerlijke zwembaden en een mooi uitzicht over de rivier.

Het restaurant heeft lekkere smoothies, het beste ontbijt van onze hele Thailand reis en ook nog eens erg goede diners aan hele schappelijke prijzen. 

Good Times Resort was één van onze luxere verblijven, al was het zeker niet de duurste. In het resort kom je helemaal tot rust, terwijl je een straat verder een hoop gezellige cafeetjes en restaurants kan vinden. Ja, wij zijn fan!

The Bridge over the River Kwai

In totaal stierven er 15.000 krijgsgevangenen bij het aanleggen van de Birma- spoorlijn, daarom wordt het vandaag de dag ook ‘Dodenspoorlijn’ genoemd. Onder hen waren er Britten, Nederlanders, Australiërs en Amerikanen. Daarnaast stierven er nog eens 100.000 Thaise en Indonesische burgers bij de aanleg van het gebied.

Deze dodenspoorlijn (The Death Railway) is er nog, tussen de Bridge over the River Kwai en het station Nam Tok. De brug is vooral bekend door de film ‘The Bridge over the River Kwai’ en heeft sindsdien die naam gekregen. Ondanks dat de filmmakers een fout hebben gemaakt, want de brug gaat niet over de rivier Kwae, maar over de Mae Klong. Dat ter zijde.

De brug is een grote trekpleister. Je kan over de brug lopen en wanneer de trein aan komt, moet je in één van de inhammen gaan staan zodat de trein kan passeren. Het is een plaats waar graag geposeerd wordt voor het ideale Instagram-plaatje. 

-

Hoe laat komt de trein?

De trein passeert om 6:14, 7:11, 10:42, 14:38 en 17:31 de Bridge over the River Kwai.

Huai Mae Khamin watervallen

Huai Mae Khamin is minder bekend dan de Erawan watervallen, maar we snappen niet zo goed waarom. Want ook deze watervallen zijn adembenemend. Misschien wel even mooi als de Erawan. Huai Mae Khamin is onderdeel van het Sri Nakarin Dam National Park.

Het Nationaal park ligt op zo’n 100 kilometer van de stad Kanchanaburi. Het pad is in totaal 2 kilometer lang en ook deze watervallen hebben 7 verschillende verdiepingen met telkens een eigen waterval.

De entree is 300 baht en het park opent om 6 uur ’s ochtends.

Heb je na de watervallen nog tijd over? Dan is het Nationaal Park Sai Yok absoluut een bezoek waard.

Kanchanaburi Tip

Motortaxi met zijspan

De tuktuks en songthaews zijn erg bekend in Thailand, maar heb je wel eens in een motortaxi met zijspan gereden?

Je ziet ze overal in Kanchanaburi, het is een leuke ervaring om mee rond te rijden! 

Wat Thaworn Wararam

Wat Thaworn Wararam is een Chinese tempel met Vietnamese en Thaise invloeden. Of is het toch helemaal Vietnamees? We weten het niet goed, maar mooi en uniek is hij wel.

Het is een fijne plek om wat rond te wandelen, zoals bij de meeste tempels in Thailand, bestaat het complex uit meerdere gebouwen

Reistip

De trein van of naar Bangkok

Toen we aankwamen op de luchthaven BKK in Bangkok, namen we een privétaxi naar Kanchanaburi. Dit was niet zo’n heel boeiende reis, we zagen bijna enkel snelweg. We deden er 2,5 uur over en kostte 2.600 baht.

Op de terugweg besloten we met de trein te gaan. Dit was een 3 uur durende, prachtige reis die slechts 100 baht per persoon kostte. De trein rijdt door mooie landschappen, dorpjes en rijstvelden. De tijd vliegt voorbij als je naar buiten kijkt!

De trein vertrekt vanaf het Thonburi trein station in Bangkok en rijdt twee keer per dag, om 7:50 en 13:55. Vanaf Kanchanaburi vertrekt de trein om 07:19 en om 14:48 naar Bangkok. 

Tickets koop je op het treinstation, net voordat je vertrekt. 

JJ Night Market Kanchanaburi

Deze avondmarkt is de ideale plaats om lekkere, goedkope, lokale gerechten te scoren. De markt bestaat uit twee delen: een deel waar kleding en accessoires worden verkocht en het gedeelte waar eten wordt verkocht.

JJ Night Market Kanchanaburi is elke dag geopend van 17:00 tot ongeveer 22:00.

.

#2 Krabi

Kanchanaburi was onze eerste bestemming in Thailand. Reis je verder met ons mee naar het zuiden, naar de provincie Krabi?

In Krabi verbleven we in Ao Nang en op het schiereiland Railay. En wat is het er mooi.

Meer lezen over Thailand?