Ga je naar Thailand?Ā Goede keuze! Om te voorkomen dat je wordt opgelicht, (onbewust) meewerkt aan onethische praktijken, problemen krijgt met de politie of als onrespectvol wordt gezien door de lokale bevolking, hebben we een lijst van 15 dingen gemaakt die je zeker NIET moet doen tijdens je verblijf in het mooie Thailand.
#1 Olifanten wassen of een olifantenritje maken
Een olifantenritje maken of olifanten wassen klinkt zo leuk, maar door dit te doen draag je helaas bij aan dierenmishandeling. Een olifant is een wild en gevaarlijk dier, om hem zo tam te krijgen wordt er een verschrikkelijk ritueel uitgevoerd, wat ook wel ‘The Crush’ wordt genoemd.
Laat je zeker niet vangen door zogenaamde ‘olifanten sanctuaries’. Zolang je de olifanten mag aanraken kan je er vanuit gaan dat het niet zo ethisch is als dat het lijkt. Wil je echt olifanten zien zonder mee te werken aan dierenleed? Bezoek ze dan in het wild of kies voor een hands-off sanctuary.
Nog niet overtuigd of adresjes nodig? š Lees onze blog over ethisch verantwoorde olifantenopvangcentra.Ā
Lees verder onder de advertentie
#2 Een pingpongshow bezoeken
Pingpongshows zijn echt een dingetje in Thailand. Als je door de rosse buurt wandelt, word je constant aangesproken om Ć©Ć©n van deze seksshows te bezoeken. Vaak bestaan deze shows uit optredens van oudere vrouwen die allerlei objecten uit hun punani schieten. Denk aan pingpongballen, kaarsen, sigaretten en zelfs levende dieren zoals vissen. Deze seksshows zijn voornamelijk gericht op toeristen en je vindt ze vooral in steden zoals Bangkok, Pattaya en Phuket. Deze shows zijn op zich legaal, maar wees je er wel van bewust dat de vrouwen hier uitgebuit worden.
Deze vrouwen zijn vaak slachtoffers van mensenhandel en hebben weinig andere opties om geld te verdienen. Als je dit soort shows als toerist bezoekt, draag je helaas bij aan het in stand houden van deze uitbuiting.
Vaak komt er nog een extra scam aan te pas. Bij het verlaten van de club word je dan gedwongen om een gigantisch hoge rekening te betalen. De drankjes die je bestelde blijken dan een stuk duurder te zijn dan je had verwacht, je hebt op een plek gezeten die niet gratis was of er geldt een ‘exit fee’.Ā
#3 Geloven dat de tempel die je wilt bezoeken vandaag dicht is of dat het Lucky Buddha Day is
Komt er iemand op je af die een praatje maakt en vertelt dat de tempel die je vandaag wilt bezoeken gesloten is? Waarschijnlijk vanwege een speciaal evenement, een nationale feestdag of omdat het vandaag ‘Lucky Buddha Day‘ is.
Dit is een scam en wordt vaak gerapporteerd in de buurt van The Grand Palace. Na het bezoeken van een kleine tempel word je naar grote winkels gebracht waar je allerlei nepspullen of (te) dure souvenirs kan kopen. De oplichter krijgt hiervoor natuurlijk een flinke commissie en hij vraagt ook nog eens een hoge prijs voor het tuktuk ritje. Als je vervolgens boos wordt omdat je de scam door hebt, laat hij je waarschijnlijk gewoon achter en mag je op zoek gaan naar een taxi.
Maar niet iedereen gebruikt exact dezelfde scam. Nadat we bij the Grand Palace waren geweest en in de buurt wat rondliepen, sprak een man ons aan. Hij wees naar mijn iPhone en zei dat ik moest uitkijken voor dieven. Hij vertelde dat hij een politieagent is en bewees dat door een (amateuristisch) kaartje uit zijn zak te halen. Na een paar minuten babbelen vertelde hij dat het vandaag Lucky Buddha dag is en dat er een speciale tempel geopend is. Maar alleen vandaag, morgen is het te laat. We hadden al van de Lucky Buddha scam gehoord, dus we kapten het gesprek direct af. Wees dus alert!
Controleer altijd de openingstijden van een tempel op de officiƫle website, meestal zijn de tempels alle dagen geopend.
Lees verder onder de advertentie
#4 Teveel betalen voor een tuktuk
De tuktuk is een populair vervoermiddel en ook nog eens superleuk om mee rond te rijden.Ā
Maar tuktuk-chauffeurs staan er ook om bekend om āātoeristen veel te veel te laten betalen. Zorg er dus voor dat je een prijs afspreekt voordat je instapt en vergeet niet te onderhandelen.
Geen idee wat een goede richtprijs is? Download de apps Grab en Bolt en bekijk daar de prijs naar je bestemming. Hou die prijs aan, maar accepteer het ook als de prijs 50 baht (ā¬ 1,30) hoger ligt, je hoeft immers niet op je vervoer te wachten. Grab en Bolt zijn trouwens de Aziatische Ubers en bieden dus goedkope(re) taxi ritten.
Lees verder onder de advertentie
#5 Op de foto gaan met een aapje, slang, tijger of ander exotisch dier
Het lijkt misschien leuk om een foto te maken met een exotisch dier, maar deze dieren worden meestal uitgebuit, gedrogeerd en mishandeld. Onthoud dat het wilde dieren zijn en dit gedrag alles behalve natuurlijk is. Het ziet er vaak uit alsof ze er plezier in hebben, maar deze dieren worden (achter de schermen) gedwongen om zich zo te gedragen.
Werk niet mee aan deze dierenmishandeling en laat wilde dieren gewoon wilde dieren zijn.Ā
Meer lezen over een diervriendelijke vakantie? š Dat kan op de website van World Animal Protection.
Lees verder onder de advertentie
#6 Een scooter huren als je geen motorrijbewijs hebt
Het ziet er altijd zo idyllisch uit. Tussen de rijstvelden rondrijden op je scootertje. En het is niet moeilijk om er eentje te regelen. Er wordt zelden gevraagd om een rijbewijs, je hoeft enkel een borg te betalen of je paspoort af te geven en hup, je kan vertrekken. Maar (helaas) niet zonder risico’s.
Thailand kent namelijk geen scooters hoe wij ze kennen. Alle scooters starten vanaf 100cc en zijn dus eigenlijk motors. Daar heb je dus een motorrijbewijs voor nodig. In Belgiƫ mag je met een Belgisch rijbewijs B met een motor rijden, maar dit geldt niet in het buitenland, enkel binnen Belgiƫ.
Het directe gevolg daarvan is dat als je een ongeval krijgt, je niet verzekerd bent. Het is namelijk (ook in Thailand) bij wet verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Bij een ongeval ben je dus niet in lijn met de wet en daardoor onverzekerd, hoe goed je reisverzekering thuis ook is. Je zal helaas niet de eerste en niet de laatste zijn met een GoFundMe pagina om de tienduizenden euro’s aan ziekenhuiskosten te kunnen dekken. Thailand is een goedkoop land, maar niet qua ziekenhuiskosten.
Verder hebben veel toeristen geen ervaring met deze motors en kunnen de wegen in Thailand chaotisch en gevaarlijk zijn. Zeker na een onverwachte regenbui.Ā
Als je toch besluit om een scooter te huren in Thailand, zorg er dan voor dat je vertrouwd bent met de verkeersregels en rijd rustig. Draag altijd een helm en verkies goede schoenen boven slippers. En geef nooit, maar dan ook nooit je paspoort af. Check ook altijd de reviews van de verhuurder en maak foto’s en video’s van de motor zodat je achteraf geen schade wordt aangerekend.
Nog beter is om (eerst) je motorrijbewijs te halen (vergeet je internationale exemplaar niet), een auto te huren of voor een auto met een chauffeur te kiezen. Reizen met het openbaar vervoer kan ook gewoon en is ook mega leuk š
Lees verder onder de advertentie
#7 Iemands hoofd aanraken
Het hoofd wordt in Thailand beschouwd als het meest heilige deel van het lichaam, dus het aanraken van iemands hoofd kan als zeer respectloos worden beschouwd.
Iemand begroeten doe je door middel van een Wai (handgebaar) of door een knikje te maken.
#8 Iets slechts zeggen over de Koning
De Koning van Thailand is zeer gerespecteerd en bemind door de bevolking. Het is daarom belangrijk om de koning en de koninklijke familie te respecteren en nooit iets negatiefs over hen te zeggen.
In Thailand is majesteitsschennis een ernstig misdrijf en kan het zelfs leiden tot gevangenisstraf.Ā
Je vindt op overheidsgebouwen en op andere plaatsen in het straatbeeld foto’s van de koning. Om 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds wordt op de radio en tv het nationale volkslied afgespeeld. Dit gebeurt soms ook op stations en in parken. Sta dan – net zoals de lokale bevolking stil.
Ook staat de Koning op de bankbiljetten afgebeeld. Als je per ongeluk geld laat vallen, stap hier dan nooit op met je voet. Dit wordt als zeer onbeleefd beschouwd (voeten zijn onrein).
Breng ook de Thai niet in de verlegenheid door naar dit onderwerp te vragen, er wordt liever niet over gesproken.
Lees verder onder de advertentie
#9 Drugs gebruiken
In Thailand zijn drugs illegaal en het bezit of gebruik ervan kan leiden tot zware straffen, waaronder gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.Ā
Voor cannabis is het verhaal wel iets anders. Sinds september 2020 is het gebruik van recreatieve cannabis in kleine hoeveelheden (tot 10 gram) legaal geworden in Thailand. Maar er zijn nog wel strenge regels voor het gebruik, het bezit en de verkoop van wiet. Zo is het nog steeds verboden om cannabis in het openbaar te gebruiken.
Er wordt overal cannabis verkocht, zelfs in de lokale supermarkt. Maar wees je er dus van bewust dat je niet in het openbaar mag roken, ook al lijkt dat vaak wel zo.
Gebruik zeker nooit andere drugs. Op veel plaatsen worden magic mushrooms aangeboden, maar deze zijn dus hartstikke illegaal en Thaise gevangenissen lijken niet de fijnste.
Lees verder onder de advertentie
#10 Sexy naar een tempel gaan
De Thai zijn overal het algemeen vrij bescheiden mensen. En daar kleden ze zich ook naar. De jongeren gaan wel meer mee met ‘onze mode’ en zie je dus ook wel eens een croptop dragen. Maar over het algemeen loopt de Thai niet graag te bloot rond.
Dat betekent niet dat jij je ook volledig moet bedekken, maar probeer wel respectvol te blijven. Op je scooter rondrijden in je blote bast, bijvoorbeeld, wordt echt niet gewaardeerd door de lokale bevolking.
Bij tempels zijn er wel strenge kledingvoorschriften. Kleed je dus passend als je tempels of andere heilige plaatsen bezoekt. Draag geen strandkleding of shorts en bedek je schouders en knieƫn. Vaak wordt ook gevraagd je schoenen uit te doen, dit hoeft niet in het volledige complex, maar wel in bepaalde delen.
Als je geen gepaste kleding hebt kan je deze vaak in de buurt van de tempel kopen, of je kan een sarong lenen. Sowieso is een sarong aankopen in het begin van je vakantie een goed idee. Een sarong is handig voor in tempels, maar ook fijn voor op het strand.Ā
Op sommige plaatsen worden toeristen wel iets minder streng behandeld qua kledingvoorschriften. Soms mogen toeristen een tempel in met een korte broek. Maar zelfs al zijn ze niet zo streng, kleed je, zoals het zou moeten, gewoon uit respect voor de cultuur waarin je je bevindt.Ā
Natuurlijk kan je in plaats van een sarong ook de o zo fel begeerde olifantenbroek kopen š
Lees verder onder de advertentie
#11 De volle prijs betalen
In Thailand is afdingen heel normaal, vooral op markten en in winkels waar de prijzen niet vast staan. Als je niet afdingt, betaal je waarschijnlijk te veel voor het product of de dienst. Blijf wel altijd beleefd tijdens het afdingen. Overdrijf ook niet en gun de verkoper ook wat winst.
Hoe begin je aan afdingen?
-
- Begroet de verkoper vriendelijk en glimlach (het is het land van de glimlach!)
- Laat de verkoper eerst een prijs noemen en begin dan met een tegenvoorstel dat ongeveer de helft of iets minder is van wat de verkoper vraagt.
- Blijf vriendelijk en blijf lachen tijdens het onderhandelen.
- Als jullie er niet uit komen, kan je stilletjes weggaan waarop je kans hebt dat hij zijn allerlaagste bod aanbiedt.
Je hebt de meeste kans op een lage prijs in de ochtend, de eerste koper zou namelijk geluk brengen.
Lees verder onder de advertentie
#12 Street food negeren
Straatverkopers zie je overal in Thailand en ze bieden vaak heerlijk eten en drinken aan. Veel toeristen denken dat het eten hier onveilig is, maar dat is het over het algemeen niet. Street food is zelfs vaak hygiƫnischer dan het eten in een restaurant!
Het is wel belangrijk om zorgvuldig te zijn met wat je eet of drinkt. Eet geen rauw of ongekookt voedsel en vermijd kraampjes die er niet hygiƫnisch uitzien. Drink alleen water uit verzegelde flessen en let op dat ijsblokjes niet gemaakt zijn van kraanwater.
Lees verder onder de advertentie
#13 Vergeten om je visum te regelen
Ga je langer dan 30 dagen naar Thailand? Zorg ervoor dat je op tijd je visum regelt en doe dit voordat je vertrekt. Als je korter in Thailand wilt verblijven, heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Thailand krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in het land kunt verblijven.
Update: sinds 15 juli 2024 hoef je in Thailand geen visum aan te vragen indien je korter dan 60 dagen in het land blijft. Je krijgt een stempel met datum in je paspoort die aangeeft tot wanneer je er mag verblijven.
Langer blijven? Vraag je visum op tijd aan, want het kan enkele weken duren om een visum te verkrijgen.
Weet je van tevoren niet hoe lang je blijft en besluit je toch langer in Thailand te blijven dan je visum toestaat, is het belangrijk om je visum tijdig te verlengen of om uit te reizen en weer terug te keren met een nieuw visum (border run).Ā
Zorg er ook voor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is vanaf het moment dat je het land binnen gaat.
Check de actuele visuminformatie op FOD Buitenlandse Zaken.
Lees verder onder de advertentie
#14 Vapen in het openbaar
In Thailand is het verboden om e-sigaretten en vape-apparaten te importeren, verkopen, bezitten of gebruiken. De Thaise regering ziet e-sigaretten en vape-apparaten als een bedreiging voor de volksgezondheid en wil het gebruik ervan daarom volledig uitbannen.
Dit betekent dat zelfs het hebben van een vape of e-sigaret je problemen kan opleveren, zoals hoge boetes of gevangenisstraffen. Het is dus af te raden om vapes mee te nemen of te gebruiken in Thailand.Ā
Lees verder onder de advertentie
#15Ā Je voeten richten naar Boeddha
In Thailand is het zeer ongepast om je voeten te richten naar Boeddha, of om ze op een tempelmuur te laten rusten. Dit wordt gezien als een teken van gebrek aan respect voor Boeddha en zijn aanhangers.
Als je een tempel bezoekt, zorg er dan voor dat je je schoenen uittrekt voordat je naar binnen gaat en dat je je voeten naar achteren richt en niet naar Boeddha.
Hopelijk hebben deze tips je geholpen om een beter beeld te krijgen van wat je beter niet doet in Thailand. Het is een prachtig land en het wordt door de lokale bevolking ontzettend geapprecieerd als je rekening houdt met hun gewoonten en gebruiken. Geniet van je reis!
Meer lezen over Thailand? š Bezoek onze Thailand bestemmingspagina.
Heb je nog andere tips? Of een foutje gezien? Laat het weten in de reacties!
Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?
Een pin is goud waard – bedankt!