Tromsø: 8 (winter)activiteiten voor een onvergetelijke vakantie

door | Europa, Tromsø | 0 Reacties

Tromsø ligt binnen de poolcirkel op 69 graden noorderbreedte. Daarom is het de perfecte plaats om het Noorderlicht te aanschouwen, maar ook voor allerlei andere leuke (winter)activiteiten die je enkel in het Noorden vindt. Dit zijn de acht activiteiten die we je aanraden voor een onvergetelijke vakantie in Tromsø. 

Wil je ook wat sfeerbeelden zien? Check de video onderaan het artikel.

Sneeuwscooter
De Lyngen Alpen: de ideale plek voor snow mobiling

1. Sneeuwscooteren

Volgens Denis is het hoogtepunt nummer één, voor mij staan de sneeuwscooter en de hondenslee op een gedeelde eerste plek 😉

Met een sneeuwscooter reden we door de idyllische Lyngen Alpen. Bestaat er een plek op de wereld die rustgevender is dan deze? En waar je tegelijkertijd zoveel adrenaline krijgt? Wat was dit gaaf zeg.

Tijdens de snow mobiling excursie zit je altijd met twee op een sneeuwscooter. Als je wilt rijden heb je wel een rijbewijs nodig. Het is niet moeilijk om de sneeuwscooter te besturen, eenmaal dat je het door hebt hoef je alleen nog maar te genieten van de krankzinnig mooie uitzichten en de stilte van de bergen.

Verder is er een heerlijke lunch inbegrepen, warme chocolademelk en leuke storytelling over de bergen en haar mythische trollen. Je krijgt er ook warme kleding, snow boots, handschoenen en een helm.

De weg ernaartoe was ook echt de allermooiste. Je wordt opgehaald met een busje dat via een mooie route naar de ferry rijdt. Daarna worden de uitzichten NOG mooier. De bergen worden steeds hoger en je voelt gewoon de rust op je af komen. Dan blijkt dat je daar nog uren mag vertoeven 😉

Op het kamp zelf was alles supergoed geregeld. Het team is leuk en de gids vertelt alles op een enthousiaste manier. De hele dag gaat het gewoon om plezier te hebben. Het was tof om in zo’n korte vakantie (wij bleven zeven dagen) ook een gebergte zoals de Lyngen Alpen te zien.

Je merkt het al, ik kan mijn enthousiasme niet wegsteken. Het was oprecht één van de tofste activiteiten ever. Voor snow mobiling raden wij Camp Troll dus van harte aan!

👉 Boek de snowmobiling tour via GetYourGuide – of de widget hieronder. Je kan altijd tot 24 uur van tevoren annuleren of de datum verplaatsen. De tours zijn vaak uitverkocht, dus wacht zeker niet te lang!

Hondenslee
Gepensioneerde sledehond (husky)

2. Bestuur je eigen hondenslee

Je eigen hondenslee besturen moet echt op je bucketlist staan! En wat is het tof om te zien hoeveel plezier de honden hebben in het sleeën. Als je even een pauze neemt, staan de husky’s te popelen (kwispelen, blaffen, rollen, …) om weer te van de heuvels af te sleeën.

Voordat we een excursie doen waar dieren in betrokken zijn, doen we tegenwoordig wat research naar mogelijk dierenleed. We zijn geen heiligen, maar willen ook niet mee werken aan dierenleed uit vermaak voor mensen.

Tijdens onze research lazen we vooral dat de honden hier veel plezier in hebben en dat deze rassen echt gemaakt zijn voor het rennen in de sneeuw. Ook zouden honden in het algemeen goed verzorgd worden in Noorwegen.

Maar we vonden ook enkele verontrustende verhalen over het lot van gepensioneerde sledehonden. Sommige kennels zouden de dieren af maken vanwege de hoge (voer)kosten.

Dus ik ging natuurlijk op zoek naar een kennel die openlijk informatie deelde over het lot van gepensioneerde honden. Die vond ik bij Arctic Adventure Tours, zij vertellen uitgebreid over hun acties in het dierenwelzijn.

Het was één van de weinige kennels die zoveel informatie gaf, dus ik besloot deze te boeken. Daar kregen we geen spijt van. Niet alleen vertellen zij zelf over het lot van de dieren, het was ook heel duidelijk dat de dieren hier goed worden verzorgd en het zag er ook allemaal heel proper uit. Een groot verschil met een andere hondenkennel die we tijdens onze vakantie in Noorwegen zagen. 👉 Je kan de hondenslee tour zelf via GetYourGuide boeken. 

Na het sleeën is er genoeg tijd om met de husky’s te knuffelen en leer je tijdens een lekkere lunch over de honden. Zo vertelden ze dat al die honden husky’s zijn, verschillende rassen die wij nog niet kenden. En de gepensioneerde honden, die worden vaak geplaatst bij gezinnen. Er was ook nog een oude hond bij de kennel, die het erg fijn vond om geknuffeld te worden!

De tour haalt en brengt je naar en van Tromsø. Ze halen je op vanaf het trefpunt in het centrum met een klein busje en binnen een uurtje (en een mooie route) sta je bij de hondenkennel. Je krijgt een warm pak, laarzen en handschoenen.

De hondenslee was echt geweldig om te doen en is eigenlijk een gedeelde nummer één in ons lijstje! Voor een toffe tour moet je dus bij Arctic Adventure Tours zijn.

Lees verder onder de advertentie

Een schattig rood huisje in Kvaløya

3. Mini roadtrip

Blijf niet TE lang in de stad want de omgeving is nog veel mooier! Huur een auto en rijd naar de omliggende eilanden als Kvaløya, Sommarøy of de Lofoten.

Verenig jezelf met de natuur en trust me, je zult daar alle stress los kunnen laten. Blijf minstens twee nachten, maar als je budget het toe laat, blijf dan zeker langer!

Wij gingen zelf twee nachten naar Kvaløya en bezochten van daar uit Sommarøy. Maar we hadden nog veel langer willen blijven. Onderweg zagen we zeearenden, zeeotters en elanden! De eerste dag was het ’s ochtends wat regenachtig en toen waren we erg blij met de jacuzzi en sauna bij onze accommodatie. De volgende dag zagen we het Noorderlicht naast het huisje!

Het appartement is ook echt mooi gelegen en zal ons nog lang bij blijven. Als je van plan bent om naar Kvaløya te gaan, overweeg dan zeker Buvik Sea Lodge te boeken. Alles was gewoon perfect aan dit appartement.

Wil je liever op Sommarøy verblijven, dan is Sommarøy Arctic Hotel Tromsø een goede optie. Het enige hotel op het eiland, waar we veel goede verhalen over gehoord hebben.

Uitzicht vanaf Fjellheisen in Tromsø

4. Neem de kabelbaan

Neem de kabelbaan Fjellheisen naar de berg Storsteinen en geniet van de prachtige uitzichten over de stad en de andere eilanden.

Je kan aan de rand van de berg wandelen en genieten van de mooie panorama’s, of verder de berg op waar verschillende wandelroutes zijn. Bij de kabelbaan is er ook een restaurant (Fjellstua Café) waar je kan opwarmen met een warme chocolademelk of een goede maaltijd.

Als je heel veel geluk hebt kan je hier ’s avonds het Noorderlicht zien. Die bekende foto met het Noorderlicht boven de stad is namelijk hier gemaakt. Aangezien de stad fel verlicht is, moet de aurora echt sterk zijn om hem te zien. De kabelbaan is vaak tot middernacht geopend, dus waag zeker je kans op een heldere nacht met (veel) zonneactiviteit! Ben je tijdens de poolnacht in Tromsø? Dan zie je het misschien al in de namiddag!

Tip: check zeker de website of hun Instagram stories van Fjellheisen voordat je ernaartoe gaat. Als er veel wind, regen of sneeuw is, gaat de kabelbaan niet open.

📍 Sollivegen 12, 9020 Tromsdalen, Noorwegen

Het Noorderlicht in Kvaløya

5. Chase het Noorderlicht

Jaag het Noorderlicht achterna door zelf alle donkere – dus zonder lichtvervuiling – plekken op de eilanden te bezoeken, of boek een Aurora Chasing Tour om je kansen te vergroten.

In Lapland is het Noorderlicht er heel vaak, maar als het bewolkt is, zie je het niet. Met een tour ga je op zoek naar een heldere hemel.

Zo hadden wij in Tromsø een sneeuwstorm, maar er was ook zonneactiviteit. We besloten een Aurora Chasing Tour te boeken en deze bustour reed ons helemaal naar Finland. Wij wilden het allang opgeven, maar zij vonden uiteindelijk een open plek waarop we het Noorderlicht voor het eerst zagen.

Vaak werken de touroperators met een groot netwerk om de juiste plaats te vinden. Dus als je dat bucketlist-item echt afgestreept wilt zien, boek je het beste voor de zekerheid zo’n tour. Als je een goede tour hebt, zullen ze er alles aan doen om het Noorderlicht te vinden. Je hebt trouwens niet alleen bustours, maar ook Noorderlicht boottours.

Wil je je kansen nog meer verhogen? 👉 Check dan zeker onze blog met tips om de Aurora te spotten.

Lees verder onder de advertentie

Een strand op Kvaløya

6. Winterse stranden

Wij zijn echte strandliefhebbers en de stranden in en rond Tromsø zijn echt prachtig. Het was een leuke ervaring om zulk helder blauw water te zien op stranden die ook nog eens vol liggen met sneeuw en ijs. Een dagje strand kreeg zo een hele nieuwe dimensie.

Zit je op het eiland Kvaløya? Bezoek dan zeker het strand Sandviksletta. In Tromsø zelf is Telegrafbukta een leuk strand. Sommarøy heeft ook veel mooie, kleinere stranden.

Wist je trouwens dat stranden ook één van de beste Aurora spots zijn? Er is hier namelijk geen lichtvervuiling.

Rendier
Uitleg over de Sami cultuur
Rendierenslee

7. Sami & rendieren

Leer over de Sami cultuur – de oorspronkelijke bewoners van Lapland – en hun tradities in een rendierkamp. Voer de rendieren en voel je even zoals de Kerstman als je op de rendierenslee zit. De Sami leefden vroeger volledig van rendieren: zowel voor eten als drinken, kleding en transport.

Het is leuk om in zo’n mooie setting de rendieren van dichtbij te zien, te aaien en te voederen. Ook de uitleg over de leefwijze van de Sami vonden we erg interessant om te horen.

De slee zelf vonden we iets minder, het is niet zo spannend en we hadden de indruk dat de rendieren hier geen plezier in hadden – een heel contrast met de honden waar je later in dit artikel over leest. Overigens hebben we geen negatieve verhalen kunnen vinden wat betreft de rendieren en eventueel dierenleed. Wat denk jij van de rendierenslee? Laat het zeker weten in de reacties! Het is een beetje zoals paard-en-wagen, denk ik. Je bent er voor of je bent er tegen.

Het grootste verschil met paarden is dat de rendieren een groot deel van het jaar loslopen. Daarom kan je ze ook langs de weg tegenkomen, maar zijn ze wel eigendom van de Sami.

De tour is inclusief transport van en naar Tromsø centrum en een goede lunch. Je kan kiezen tussen vegetarische of – ja, echt – rendierstoofvlees.

Al met al vonden we dit een leuke activiteit waarvan we blij zijn dat we ze hebben gedaan. We leerden bij over een cultuur die we niet kenden.

Als je research gaat doen naar tours, vind je er veel. Het voordeel van deze tour is dat het niet ver van Tromsø is, zo heb je na de excursie nog iets aan je dag. Daarnaast is de setting heel mooi met het water en de bergen op de achtergrond. En hoe het er aan toe gaat in andere rendierkampen weten we niet, maar de dieren leken hier wel goed verzorgd.

👉 Je kan de Sami & rendier tour hier boeken.

Lees verder onder de advertentie

Mack bier bij Olhallen

8. Drink een Arctisch pintje

Bierliefhebber? Dan moet je zeker naar Mack’s kroeg Ølhallen. Mack is de meest Noordelijke brouwerij ter wereld én Ølhallen is het oudste café in Tromsø.

Met maar liefst 72 taps van Noors kwaliteitsbier, zal je zeker een pintje vinden die je lekker vindt.

Goedkoop zijn de biertjes niet, maar alcohol is in Noorwegen dan ook erg duur. Om je een voorbeeld te geven, wij betaalden tussen de 79 en 118 NOK voor een biertje van 33 centiliter. Grof omgerekend tussen de 8 en 12 euro dus, wat normale prijzen zijn in deze streek.

📍 Storgata 4, 9008 Tromsø, Noorwegen

Tip: af en toe een pintje drinken op café is leuk, maar elke dag wordt prijzig. Let jij op je budget en wil je toch ’s avonds een drankje? Neem dan wat drank mee vanuit BE of NL. Er is een handige app van de douane waarin je kan berekenen hoeveel alcohol (en tabak) je mee kan nemen.

 

Foto van Jonas Bratland via Pexels

Foto: Jonas Bratland via Pexels

Bonustip: walvissen spotten

Ga je tussen half november en eind januari naar Tromsø? Dan heb je een hele grote kans om walvissen te spotten!

Vanaf Tromsø vaar je met de boot richting Skjervøy, naar de ‘walvisspotgebieden’: plaatsen waar orka’s en bultruggen vaak gespot worden. Meestal plekken waar gigantisch veel vis zit en waar je dus ook veel mooie vogels ziet.

👉 Er loopt momenteel een aanbieding bij GetYourGuide waar je geniet van 15% korting, wees er dus snel bij! Dit is de eerste boot die vertrekt naar het walvissengebied. En als je de recensies leest, is deze trip echt de moeite waard!

Dat was het dan! We sommen de leukste activiteiten in Tromsø nog eens voor je op:

  1. Sneeuwscooter tour door de Lyngen Alpen
  2. Je eigen hondenslee besturen
  3. Een roadtrip naar omliggende eilanden
  4. De kabelbaan Fjellheisen nemen
  5. Een Noorderlicht tour
  6. Mooie stranden bezoeken
  7. Leren over de Sami cultuur en rendieren voederen
  8. Een Arctisch biertje drinken
  9. Bonus: walvissen spotten

Heb je iets gehad aan deze tips of heb je aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

Check ook zeker de video voor wat extra sfeerbeelden 🙂

Zin in meer reisverhalen? Volg ons ook op Instagram en Facebook!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rijden in een tuktuk in Bangkok
Deze blog is geschreven door Kimberly
31 okt, 2022
Verzot op reizen, fotografie en videografie. Ik wilde méér dan de gewone vakantiekiekjes en ontdekte jaren geleden mijn liefde voor fotografie en cinematic travel videos. Dit heeft reizen een hele andere dimensie gegeven. Volg onze reizen naar grote steden en tropische eilandjes via deze website!