15 toffe activiteiten in Boquete

Activiteit #1 Ga naar de top van India Vieja

Deze hike van 6 kilometer lang is best pittig, maar wel heel uniek in de regio. Bij de meeste trails wandel je door het bos, hier klim je de berg op voor een prachtig uitzicht over de toppen van Boquete. 

Ik moet toegeven dat ik niet superfit was, dus ik heb wel even afgezien. Maar wat is het prachtig! De beloning als je de top bereikt, is echt goud waard. Machtig om op een plek te staan, 1.642 meter boven de zeespiegel, waar eigenlijk nog zo weinig mensen zijn geweest! Want andere mensen, behalve je eigen, kleine groepje, zie je hier niet.

Deze hike kan je enkel met gids doen. Ik deed deze hike met de gids Josue van Full Adventures Boquete. Dit stuk grond is van zijn familie en hij kan je er dus veel over vertellen! Je wordt opgehaald en teruggebracht naar je hotel en krijgt een flesje water. De kostprijs is $ 50 per persoon.

Voor de India Vieja hike heb je een goede basisconditie nodig en ook goede wandelschoenen. Ondanks de hoogte heb ik het niet koud gehad, maar de volgende keer zou ik misschien wel een lange broek aan doen. Puur om mijn benen te beschermen van de takjes waar ik tijdens het klauteren tegenkwam.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #2 Hike The Lost Waterfalls Trail

De mooiste hike van Boquete? Dat moet ongetwijfeld The Lost Waterfalls ofwel ‘Las Tres Cascadas’ zijn.

Tijdens deze hike kom je drie prachtige watervallen tegen. Eerst ga je naar waterval nummer 2, dan nummer 3 en tot slotte nummer 1.

Dit is geen zware hike, maar het is af en toe wel wat klauteren waarbij je de touwen op de route moet gebruiken. Wandelschoenen zijn dan ook wel aan te raden, omdat het soms wat glad kan zijn. Bij waterval nummer 3 kan je het water inspringen en ook achter de waterval staan. De laatste waterval kan je enkel van achter een hekje bewonderen, dit is meteen ook de hoogste waterval en het moeilijkste bereikbaar.

De trail duurt ongeveer 2 tot 3 uur als je goed doorwandelt. Maar natuurlijk raden we aan om de tijd te nemen om mooie foto’s te maken en misschien wel te picknicken op een mooi plekje. 

Entree tot de trail kost $ 10 per persoon. Je kan een taxi nemen naar het startpunt, of een collectivo (gedeeld minibusje) vanuit het centrum van Boquete. Je kan deze hike met een gids doen, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. We zagen zelfs mensen met kleine kinderen deze hike doen.

📍 Locatie The Lost Waterfalls Trail

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #3 Raften op de rivier

Adrenalinejunk? Dan is whitewater raften wellicht iets voor jou!

Boquete heeft verschillende rivieren waarop je kan raften, voor zowel beginners als gevorderden. Een dagje raften op de Chiriqui Viejo River kost ongeveer $ 65 per persoon. 

Meer informatie vind je op de website van Boquete Outdoor Adventures.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #4 Zoek naar de Quetzal op The Pipeline Trail

Een heel eenvoudige, maar prachtige hike is de The Pipeline Trail. Hier heb je meteen ook de meeste kans om de zeldzame vogel Quetzal te spotten. Bijzonder aan deze hike is dat je het nevelwoud in gaat. Het ene moment sta je in de stralende zon, en het andere moment in de nevel. En dan zie je meteen het voordeel van die nevel: groener kan bijna niet.

Op de route zie je steeds kleine paadjes naar links, waar je even van de route af kan wijken en vaak mooie vlinders of ander wildleven spot. Op een gegeven moment kom je uit bij een duizend jaar oude boom. Ga daar niet te snel voorbij, want je vindt hier vaak de Quetzal. Wij zagen ‘m daar niet, maar wel een stukje eerder. Goed omhoog kijken dus!

Tegen het einde van de weg ga je een stukje water over en kan je omhoog klimmen. Daar zie je een bordje waar in het Spaans op staat dat je niet verder mag omdat het gevaarlijk is. Wij waren braaf en draaiden ons om, maar daardoor hebben we de waterval gemist! Leer dus van onze fout, negeer het bordje (op eigen risico) en wandel tot aan de waterval 😉

Voor deze hike is het aan te raden om een regenjasje mee te nemen. Soms regent het iets harder, maar dat mag de pret niet drukken want de bomen geven wel wat bescherming. Ook goede wandelschoenen zijn handig omdat het soms wat glad is. En heb je een verrekijker of een lange lens, dan mag die hier zeker niet ontbreken. Wil je graag veel wildleven zien, kan het opportuun zijn om een gids in te schakelen. 

Als je zin hebt in een actieve dag, kan je The Lost Waterfalls en Pipeline op één dag combineren, aangezien ze vlakbij elkaar liggen. Entree tot The Pipeline Trail kost $ 5 per persoon.

Ook hier komt de collectivo (gedeeld minibusje) vanuit het centrum van Boquete. Maar je kan ook een taxi nemen, dat kost je een paar dollar.

📍 Locatie Pipeline trail

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #5 Bezoek een koffieplantage

De regio van Boquete staat wereldwijd bekend vanwege zijn goede koffiebonen en je vindt er dus heel veel koffieplantages. Goed nieuws: je kan een aantal van die plantages bezoeken!

Tijdens zo’n bezoek leer je alles over de koffieplant en zie je hoe de bonen geteeld, geoogst en verwerkt worden. Natuurlijk mag je aan het einde ook de verschillende soorten koffie proeven!

Vaak liggen deze koffieplantages ook nog eens in een mooie, bergachtige omgeving en je hebt er grote kans om inheemse mensen van de Ngöbe-Buglé stam tegen te komen, die hier werken. Je herkent ze aan hun mooie, traditionele kleding.

Ongetwijfeld een must-do voor koffieliefhebbers! Een koffietour kost $ 35 per persoon. Meer informatie over deze tour vind je op deze website.  

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #6 Ga ziplinen met zicht op de vulkaan

Bij Tree Trek Boquete kan je 12 keer ziplinen over een parcours van 4,5 kilometer. Je glijdt tussen de bomen door, met een prachtig zicht op vulkaan Baru.

Denis deed dit zipline parcours en was erg enthousiast! Als je van een adrenalinekick houdt, in combinatie met mooie uitzichten, is dit echt iets voor jou!

Tijdens het ziplinen worden er ook foto’s gemaakt, voor een leuk souvenirtje achteraf.

Ziplinen kost bij Tree Trek Boquete $ 65 per persoon. Wil je de USB met foto’s? Die kost $ 15.

Zin in een nog grotere andrenalinekick, waar je liggend, met je hoofd naar voren door de jungle vliegt?  Boek dan de Superman tour.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #7 Hike vulkaan Baru op (of neem een 4×4)

De hoogste top van Panama? Die vind je op vulkaan Baru. Eén van de meest bekende hikes in Boquete is de beklimming van de vulkaan. Maar pas op, deze tocht is niet voor iedereen geschikt! Je moet in een supergoede conditie zijn wil je deze hike doen, je bent in totaal namelijk zo’n 12 uur zoet!

De meeste mensen starten de hike om middernacht. In het donker wandel je de vulkaan op, vergeet dus zeker geen hoofdlamp. Neem ook dikkere kleding mee, want het kan hier nog wel eens frisjes zijn! Rond 6 uur kom je dan eindelijk boven aan, waar je de zonsopgang kan aanschouwen! Met een beetje geluk, als de wolken wegtrekken, zie je dan ook de twee oceanen! Links van je zie je de Caribische Zee, en rechts de Stille Oceaan. Daarna hike je in 6 uur weer terug naar beneden.

Heb je niet zo’n goede conditie, maar wil je wel tijdens zonsopgang op de vulkaan staan? Dan kan je ook een 4×4 naar boven nemen. In slechts twee uur sta je aan de top. Dit kost wel $ 120 per persoon, maar het scheelt je 12 uur hiken 😉 Je kan de 4×4 tour boeken via verschillende aanbieders zoals Boquete Outdoor Adventures.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #8 Bezoek de waterval Charco La Cascada

De omgeving van Boquete heeft superveel watervallen. Niet allemaal even makkelijk toegankelijk, maar de waterval Charco is dat wel. Voor een paar dollar parkeer je je auto op het terrein en ga je via een trap naar de waterval. Hier kan je chillen op de stenen en de waterval aanschouwen, of naar boven gaan en van de waterval springen!

P.S. Heb geen schrik voor de man met de machete. Hij licht je niet op, hij int enkel het geld zodat je zijn land mag betreden. Een machete is hier meestal geen wapen 😉 Ik vermeld het er even bij, want de reviews op Google geven een verkeerd beeld. Dit is gewoon privéterrein en de man vraagt geld voor het betreden ervan en het onderhouden van het pad, dat is de normaalste zaak in Panama.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #9 Koel af in de mini canyon Los Cangilones De Gualaca

Een plek die je goed kan combineren met de waterval Charco, is Los Cangilones De Gualaca. Dit is een klifbreuk of ‘mini canyon’ waar je heerlijke verkoeling kan zoeken.

Good to know: er worden ook tours naar deze plaats georganiseerd die je ongeveer $ 35 per persoon kosten. Als je met meer dan 2 personen bent, is het goedkoper (en leuker) om een auto te huren en er zelf naartoe te rijden. Tips voor autohuur vind je aan het einde van deze blog.

De parking bij Los Cangilones De Gualaca kost $ 2.

Honger als je buiten komt, en zin in een lokale maaltijd? Stop dan bij Fonda Tipica Lili (locatie), waar je heerlijk kan eten voor een paar dollar.

📍 Locatie Los Cangilones De Gualaca

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #10 Hike naar de waterval Cascada Bregue o Trueno de Agua

Wie wat avontuurlijker is ingesteld, moet zeker de waterval Bregue o Trueno de Agua overwegen.

Deze prachtige waterval is te bereiken met een wandeling van 20 tot 30 minuten, maar met veel hellingen en een vrij hoge moeilijkheidsgraad. Er is weinig tot geen bewegwijzering, dus je kan hier makkelijk in de dichte jungle verdwalen. 

Ga dus zeker niet alleen, maar in een groep. Zorg dat je goede wandelschoenen aan hebt en laat je ook nog even informeren door locals.

Wie tot bij de watervallen komt, zegt dat het de mooiste plek van de provincie is. #fomo

📍 Locatie Cascada Bregue o Trueno de Agua

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #11 Ga naar de eilanden in de Golf van Chiriqui

Even genoeg van het nevelwoud en watervallen? Dan vind je het misschien leuk om de eilanden in de Golf van Chiriqui te bezoeken!

Het is ongeveer 1,5 uur rijden naar Boca Chica, en van daaruit ga je naar de Gulf of Chiriqui National Marine Park. Daar word je verwend met prachtige stranden, wildleven en een rijke onderwaterwereld. 

Je kan dit natuurlijk zelf organiseren met je huurauto of met het openbaar vervoer, maar je kan dit ook boeken als georganiseerde excursie vanuit Boquete, via bijvoorbeeld Boquete Outdoor Adventures

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #12 Bewandel de Pianista met een gids

De Pianista trail is een prachtige hike, maar heeft een donkere geschiedenis door de verdwijning van de twee Nederlandse meiden Chris en Lisanne. Sinds de verdwijning wordt het aangeraden om de trail met een gids te bewandelen. 

Op zoek naar een goede guide? We kunnen Full Adventures Boquete aanraden. Voor $ 45 krijg je een gids, water en transport. De hike is ongeveer 9,5 kilometer lang en in totaal ben je zo’n 5 uur onderweg. 

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #13 Hike naar de waterval Cascada Macho de Monte

De Macho Monte Canyon is een prachtig landschap dat gevormd is tijdens de laatste uitbarsting van vulkaan Baru. Wie een auto ter beschikking heeft, erg avontuurlijk is én het juiste materiaal bij zich heeft, kan deze hike alleen proberen.

Maar nog beter is om dit uit veiligheidsoverwegingen met een gids te doen. Die heeft ook meteen het juiste materiaal bij zich, voor de ultieme ervaring moet je hier namelijk abseilen.

Dit is nou echt het mooie aan Panama. Op andere plekken op de wereld zou zo’n plaats binnen no-time tot een toeristische trekpleister omgevormd worden. En hier moet je nog wat moeite doen om dit natuurwonder van dichtbij te ervaren.

Volcan Eco Tours biedt een begeleide tocht naar Macho De Monte aan op maandagen en zondagen.

📍 Locatie Cascada Macho de Monte

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #14 Wandel over hangbruggen

De ‘suspension bridge’ of ‘hanging bridge’ tour is een mooie hike in Boquete die zo’n 4,5 kilometer lang is. Tijdens deze wandeling, waar je over 6 verschillende hangbruggen wandelt, kom je op mooie plekken met uitzicht over rivieren, watervallen en de vulkaan Baru.

Deze hike is vrij makkelijk, maar een gids is wel verplicht. Een gids kost $ 30 per persoon en kan je hier boeken.

Deze wandeling ligt trouwens vlak bij het zipline parcours van Tree Trek, dus je kan deze eventueel combineren.

Lees verder onder de advertentie

Activiteit #15 Eet taco’s bij Taco Rudos

Na al dat gewandel, heb je wel wat taco’s verdiend!

Gelukkig heeft Boquete veel goede Mexicaanse restaurants en Taco Rudos is daar één van! Tussen de $ 9 en $ 14 heb je al 3 taco’s. Maar natuurlijk kan je er ook terecht voor enchillada’s, nachos’s en cocktails!

Dit restaurant geeft je een mooi uitzicht op het parkje van Boquete.

📍 Locatie Taco Rudos

Tip autoverhuur in Boquete

Voor sommige activiteiten in deze lijst heb je een auto nodig. Doe jij in Panama alles met het openbaar vervoer? Dan raden we aan om, net als ons, toch voor één dag een auto te huren in Boquete.

Dit kan je doen bij Cowboy Cars Boquete. Dit autoverhuurbedrijf wordt gerund door een supervriendelijk Belgisch koppel dat al heel lang in Boquete woont. Hier krijg je de beste autoverzekering die je kan krijgen in Panama, tegen eerlijke prijzen.

Normaal huren wij auto's via Sunnycars, maar die hebben geen locatie in Boquete. De dichtstbijzijnde Sunnycars locatie is David.