Husky’s in Lapland, maak kennis met Michelle’s droomjob!

Bijzondere jobs in het buitenland, daar ga ik naar op zoek in deze blogserie. Ik interview Vlamingen en Nederlanders die naar het buitenland trokken om hun droomjob achterna te gaan. De primeur is voor niemand minder dan Michelle, toevallig ook mijn zusje. 

Voor velen is hondensleeën een once in a lifetime ervaring, voor Michelle is het bijna een dagelijkse activiteit. Zij verhuisde naar het Arctische landschap van Zweden om als gids in een husky kennel aan de slag te gaan. 

Hoe kwam je op het idee om in een husky kennel te gaan werken?

“Vorig jaar oktober was ik met m’n beste vriend in Tromsø (Noorwegen) waar we een huskykennel bezochten. Er lag nog geen sneeuw, dus een sledetocht zat er niet in.

We hebben heerlijk geknuffeld met de honden en we kregen een film te zien over het sleeën met honden. Als daar toch eens een vacature vrij kwam…

Bijna een jaar later kwam ik via via bij deze hondenkennel in Zweden terecht!”

Hoe was je eerste keer hondensleeën?

“De eerste keer dat ik op een slee stond, lag ik al vrij snel om! Ik leerde les nummer één: laat NOOIT de slee los!

Daar lag ik met m’n snufferd in de sneeuw, hangend aan de slee, in de hoop dat de honden me niet zo ver mee zouden slepen. Gelukkig had m’n collega verwacht dat dit zou gebeuren, dus stond zij al klaar om te helpen.

Hop, slee recht en verder. Ik heb me vervolgens zo vastgeklampt aan de slee, dat ik de volgende dag spierpijn had. Maar vanaf de tweede keer stond ik er al een stuk relaxter op en inmiddels is het net als autorijden. Love it!

Er zijn trouwens verschillende soorten sleden. Je hebt een eenpersoonsslee, die ook wel tour- of raceslede wordt genoemd, en je hebt de grotere (toeristen) sleden. Hoe groter de slee en het gewicht, des te makkelijker en stabieler. Mijn eerste slee ervaring was op een kleine, toen ik later op de grotere slede ging, merkte ik het verschil duidelijk!”

Lees verder onder de advertentie

Ik zag dat het daar nu regelmatig -20 °C is. Op welke manieren houd je jezelf warm tijdens het werk?

“Laagjes zijn key! Ik draag thermokleding van merinowol als onderlaag, dan een laag comfortabele kleding, een dikke trui, gevolgd door een geïsoleerde (ski)broek, een dikke jas en grote, zware, maar warme laarzen. Die laatste drie mogen gasten trouwens ook van ons lenen tijdens de hondensledetocht.

Oh, en handschoenen natuurlijk, het liefst onderhandschoenen (liners) met daarover wanten (mittens). Als gids heb ik ook nog overhandschoenen (hoods) voor als het echt koud is, die zijn zo groot dat je nog maar net de slee vast kan houden!

Je voelt je soms net een Michelin-mannetje. Alles is veel te groot, maar groter is warmer; lucht isoleert.”

Lees verder onder de advertentie

Wat vind je het leukste aan jouw job?

“Het sleeën natuurlijk! Voordat het seizoen begon, trainden we de honden om ze in een goede conditie te krijgen. In het begin lag er nog te weinig sneeuw om te sleeën, dan reden we met een quad. Soms gingen we met het team twee uur de natuur in, heerlijk!

Maar ook al is het nu steeds dezelfde tour, achterop de slee staan geeft me een heerlijk gevoel. Zeker als je met een leuke groep toeristen bent, je kan hen echt een geweldige ervaring geven.”

Is er ook iets dat je niet zo leuk vindt?

“Uiteraard, zoals iedere baan wel wat minder leuke kanten heeft, is dit soms, letterlijk, een shitty job! Poep scheppen behoort niet echt tot m’n favoriete bezigheid.

Met 45 volwassen honden en 2 pups ben je best een tijdje bezig met alles te verzamelen, zeker wanneer het vastgevroren zit aan de platgelopen sneeuw! Dan moet je het soms letterlijk los bikken 🙈 Eén ding scheelt wel, doordat het zo snel bevriest, stinkt het niet zo 😁.”

Lees verder onder de advertentie

Wat voor honden zitten er in de kennel?

“De honden die we hier hebben zijn Alaskan husky’s. Anders dan de welbekende Siberische husky’s.

De Alaskan husky is geen officieel ras, wat betekent dat er geen uiterlijke kenmerken zijn waar de hond aan moet voldoen. Maar ze worden wel specifiek gefokt op prestaties en een gezond uithoudingsvermogen. De vacht is natuurlijk ook belangrijk, ze moeten goed tegen de kou kunnen want het wordt hier met regelmaat kouder dan -30 °C!

De honden zijn stuk voor stuk supervriendelijk en geboren om te rennen. Op het moment dat de gasten aankomen bij de kennel en de sleden klaargemaakt worden, beginnen ze vaak uit puur enthousiasme te blaffen. Het mooie is, zodra ze rennen is het ineens helemaal stil!”

Tot welke leeftijd mogen honden werken en wat gebeurt er met de gepensioneerde honden?

“Dat is afhankelijk van de gezondheid en conditie. Op dit moment is onze oudste hond Button 12 jaar. Zij woont in huis en is slechts overdag in de kennel. Uiteraard doet ze ook geen 3 tours meer op een dag!

Andere gepensioneerde honden worden naar de zus van m’n bazin gebracht in het Verenigd Koninkrijk. Zij heeft een groot stuk land waar de honden van hun pensioen kunnen genieten. Soms wordt er een ander goed onderkomen gezocht.”

Lees verder onder de advertentie

Leven in Lapland is heel anders dan in Nederland. Hoe bevalt het leven in Zweden?

“Ik kwam hier aan in augustus, voor ons zomer, maar hier in Zweden waren de mooie herfstkleuren al zichtbaar! Een paar weken later was alles wit, een compleet andere wereld, maar wederom prachtig!

Waar ik persoonlijk wel aan moest wennen is de rust. Er zijn geen grote feesten, geen groot winkelcentrum… Je moet jezelf kunnen vermaken als je net als ik niet in de stad woont. Ik woon op 15 minuten rijden van de dichtstbijzijnde ‘grote stad’ Kiruna. In het dorp waar ik woon is niet eens een supermarkt! Dat betekent constant lijstjes maken voor de boodschappen en alles wat je uit de stad nodig hebt… 

Ook moest ik wennen aan het feit dat je hier best veel wilde dieren hebt. De eerste keer dat er een eland in de tuin liep stond ik wel even te kijken! Wat zijn ze groot! Ik was blij dat ik binnen was en er een raam tussen zat.”

 

De meeste mensen hopen het Noorderlicht één keer in hun leven te zien, voor jou is het dagelijkse kost. Hoe bijzonder is het om de Aurora zo vaak te zien?

“Haha, het is er niet elke dag hoor! Als het bewolkt is, is je kans op het zien ervan verkeken. Maar met grote regelmaat is er een geweldige show! Het is iets dat nooit gaat vervelen! Ik heb wel honderden foto’s op m’n telefoon staan en elke keer ben ik even enthousiast als iedere toerist die het voor het eerst ziet.

Het is iets magisch en elke keer voel ik me zo gelukkig! Dankbaar dat ik dit mag meemaken.”

De dagen worden nu steeds korter. Hoe ervaar je het om in december bijna geen daglicht meer te zien?

“Dat is wederom een hele bijzondere ervaring. Net als in ‘het zuiden’ worden de dagen korter in de winter. Eerst valt het niet zo op, tot het ineens om 15:00 al donker is. Je krijgt het gevoel dat het al laat is, maar nee, je hebt nog een halve dag! Als je te lang uitslaapt op je vrije dag, word je wakker in het donker!

Het is echter niet zo dat het continu pikkedonker is. De zon komt dan wel niet in zijn geheel op, maar er is wel een soort schemer, en die kan hele mooie kleuren geven! Doordat alles besneeuwd is, kan je door het maanlicht nog best veel zien. Het Noorderlicht erbij maakt het natuurlijk helemaal af!”

 

Welk advies heb je voor mensen die deze job ook willen?

“Voor mij is deze baan bijna komen aanwaaien, dus echt advies hoe te solliciteren heb ik helaas niet. Ik weet wel dat deze baan erg gewild is, elk jaar ontvangt de kennel honderden e-mails met sollicitaties. Je moet er echt uitspringen.

Omdat ik 10 jaar lang mijn eigen honden (en katten) trimsalon heb gehad en al maanden vrijwilligerswerk deed bij een hondenopvang op Lesbos (Griekenland), had ik een streepje voor bij de sollicitatie. Ervaring met honden is dus ideaal, en ervaring als gids is zeker een pluspunt, maar geen vereiste.

Weet wel dat het geen schoothondjes zijn, maar werkhonden. Het is niet alleen maar knuffelen en sleeën, maar ook keihard werken en je hebt best een grote verantwoordelijkheid. Als je niet tegen hondenpoep kan, of rauw vlees – dat is wat je ze naast droge brokken zal voeren, dan is dit wellicht toch niet iets voor jou. Het is part of the job. Vergeet ook de 9 tot 5 werkdagen, in sommige gevallen ben je zelfs wel 12 uur op een dag aan het werk.”

Lees verder onder de advertentie

Hoe kunnen mensen een hondenslee ritje bij jou boeken?

“Je kan een hondensledetocht of sneeuwscooter tour bij ons boeken via de website Lapland Sleddog Adventures.

We bieden ook accommodatie aan in onze lodge!”

Nog tips voor iemand die naar Kiruna reist?

“Als je in Kiruna bent moet je zeker langs het Icehotel en de Nutti Sámi Siida gaan!

In het Icehotel kan je de meest prachtige ijssculpturen bewonderen. Artiesten over de hele wereld hebben hier aan meegewerkt. Elk jaar wordt het ijshotel deels opnieuw gebouwd met water uit de rivier. Na het seizoen vloeit het weer terug naar de rivier. Ook kun je er een ijssculptuurles boeken en overnachten in een koude kamer met prachtig ontwerp!

De Nutti Sámi Siida is de rendieren boerderij. Hier kun je rendieren aaien en voeren, leren over de Sami en zelfs overnachten in de lodge!”

Lees verder onder de advertentie

Tot slot, Wist je dat…

  • de honden tijdens het rennen hun behoeften doen?
  • ze tijdens het rennen soms een hap zachte sneeuw nemen? Dit smelt gelijk in hun bek en dat is hun manier van drinken!
  • de kenmerkende (deels) blauwe ogen van de husky’s genetisch worden bepaald door gebrek aan melanine? Soms zijn slechts delen van de iris blauw.
  • goed getrainde sledehonden wel tot 70 à 100 kilometer per dag rennen?
  • als de teefjes loops zijn, we ze vaak voorop zetten? De mannen rennen dan letterlijk achter de vrouwen aan en presteren dus beter!

 

Hopelijk heb je net zo van Michelle’s verhaal genoten als ik! Heb je vragen voor Michelle? Stel ze in de reacties!

Ken of ben jij iemand met een toffe job in het buitenland en wil je ook op onze website staan met jouw verhaal? Neem zeker contact op!