Zo maak je een lange sluitertijd foto met je iPhone

door | Tech, Foto & video | 0 Reacties

Wist je dat je met je iPhone lange sluitertijd foto’s kan maken? Zo kan je dus ook zonder DSLR of systeemcamera zijdezacht water of mooie verkeersstrepen krijgen in een foto. In deze blog leggen we je uit hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: maak een live foto

Stap 1: maak een live foto

Om een lange sluitertijd / lange belichtingsfoto te maken, moet je eerst zorgen dat je in ‘live’ modus bent. Dit herken je aan de rondjes, rechts bovenin je scherm. Als deze geactiveerd is, staat er in het geel ‘live’ bovenin, in het midden. Als dit er niet staat, druk je rechts bovenin op de rondjes.

Om ervoor te zorgen dat het resultaat niet overbelicht is, kan je wat onderbelichten. Druk hiervoor op het onderwerp van je foto, je ziet nu een geel vierkantje en zonnetje verschijnen. Trek dit naar beneden om de foto donkerder te maken.

Zorg dat je je iPhone heel stil houdt als je de foto maakt, gebruik een statief of zet je smartphone op een harde ondergrond. Als je je iPhone op een statief of harde ondergrond zet, kan je de ingebouwde timer gebruiken om elke trilling uit te sluiten.

Stap 2: Verander de modus

Ga naar je gemaakte foto. Links bovenin zie je ‘Live’ staan. Druk hier op en kies vervolgens voor ‘Lange belichting’ of ‘Long Exposure’ als je iPhone in het Engels staat.

Voila, je lange sluitertijd foto is gemaakt! Zo simpel is het 🙂

Alle foto’s die je hier ziet, zijn gemaakt met de iPhone 13 Pro. In principe zouden alle iPhones met minstens iOS 11 deze functie hebben. Deze foto’s zijn gemaakt vanuit de hand. Voor een nog beter resultaat had ik een statief of harde ondergrond kunnen gebruiken. Het grote voordeel van een statief is dat de foto niet gecropt wordt. Doordat je op het scherm drukt om de foto te maken, veroorzaak je een trilling. Daarom cropt de iPhone een deel van de foto.

👉 Wil je een goed statief voor je iPhone? Bekijk dan deze eens die je tot 130 centimeter kan uitklappen. Je kan ook voor een kleiner alternatief kiezen, zoals deze.

 

 

Stap 2: kies 'long exposure' i.p.v. live

Lees verder onder de advertentie

Lange sluitertijdfoto met iPhone aanpassen

Optioneel: belichting aanpassen

Vind je de belichting wat te lang? Klik dan op ‘bewerken’ en vervolgens links onderin op de rondjes van de live foto. Selecteer het gedeelte dat je wilt gebruiken voor de lange sluitertijd. Je ziet het resultaat direct, dus ga door tot je het gewenste resultaat hebt 🙂

Disclaimer: ik ga niet verkondigen dat een iPhone foto even goed is als dat je er eentje maakt met bijvoorbeeld een full-frame systeemcamera. Deze iPhone foto’s zijn niet gemaakt om op poster formaat uit te printen. Maar het kan wel net wat leukere vakantiefoto’s opleveren 😉

Lukt het niet of heb je nog andere vragen? Laat het ons weten in de reacties!

 

Lange sluitertijd foto met de iPhone
Lange sluitertijd foto met de iPhone
Lange sluitertijd foto met de iPhone
Lange sluitertijd foto met de iPhone

Zin in meer reisverhalen? Volg ons ook op Instagram en Facebook!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rijden in een tuktuk in Bangkok
Deze blog is geschreven door Kimberly
4 feb, 2023
Verzot op reizen, fotografie en videografie. Ik wilde méér dan de gewone vakantiekiekjes en ontdekte jaren geleden mijn liefde voor fotografie en cinematic travel videos. Dit heeft reizen een hele andere dimensie gegeven. Volg onze reizen naar grote steden en tropische eilandjes via deze website!