Tenerife

Tenerife is een eiland van uitersten. Waar het zuiden vol zit met levendige badplaatsen en gekenmerkt wordt door een ‘ruig en dor’ landschap, vind je in het noordoosten groene bergen en een rijke flora en fauna. Reden voor deze extremen is El Teide, de vulkaan die je vanaf het hele eiland kan zien. El Teide – ook de hoogste berg van Spanje – creëert met zijn 3.718 meter het zogenaamde ‘rain shadow effect’ waardoor de klimaten en landschappen zo van elkaar verschillen.

Must-do’s in Tenerife

– Een ritje met Teleférico del Teide

– De Masca vallei bezoeken

– Wandelen in het Anagagebergte

– Dolfijnen & zeeschildpadden spotten

 

Tenerife is ideaal voor de zon, zee & strand toerist, maar even veel- of misschien nog wel meer voor de avonturier en natuurliefhebber. Terwijl het noorden en het zuiden een paar graden schelen, wordt Tenerife ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dankzij het subtropische klimaat is het er in de winter gemiddeld 22°C.

Het uitzicht vanaf de vulkaan
Het groene Noorden
De haarspeldbochten in de Masca-vallei, Tenerife
Tenerife 29
Tenerife 06
Tenerife 24
Tenerife 27

Het magische Masca

“Is dat echt in Tenerife?”, is de vraag die we soms krijgen bij het zien van de (typische) Masca foto. Dit kleine bergdorpje met slechts 99 inwoners ligt bij een prachtige kloof en is het bezoeken meer dan waard.

Maar niet enkel het dorpje, de hele Masca vallei is een waar paradijs. Je kunt er intensief hiken, een afdaling van 650 meter tot aan het strand, met onderweg prachtige uitzichten en rotsformaties. 

Wil je de 7-uur lange hike doen? Dan moet je deze van tevoren reserveren.

De haarspeldbochten in de Masca-vallei, Tenerife

Tenerife Tip

Masca-vallei

Wat ons betreft is Masca echt een must-do in Tenerife, maar bereid je wel voor op de lange weg vol haarspeldbochten. Vanaf Santiago del Teide rijd je de vallei in met regelmatig een ‘mirador’ waar je kunt uitstappen en genieten van het uitzicht.

Als je Masca wilt bezoeken zonder dat je de lange hike maakt, raden we je aan om er zeker te zijn tijdens golden hour – een uur voor zonsondergang. Zo krijg je het Masca dorp met het mooiste licht op de foto en geniet je van een magische zonsondergang op de weg terug – met mooie uitzichtpunten, terwijl je niet in het pikkedonker terug door de haarspeldbochten moet. 

Pico del Teide

Het El Teide Nationaal park is het oudste én grootste park van de Canarische eilanden. Het is maar liefst 190 km² groot. Je kan door het park rijden of enkele van de vele wandelingen volgen in het vulkanische landschap dat steeds verandert.

Met de kabelbaan ‘Teleférico del Teide’ kan je de vulkaan op. Je staat dan op zo’n 200 meter onder de krater.

El Teide is de hoogste top van Spanje én de twee na hoogste vulkaan ter wereld.

Tenerife 02
Tenerife 01
Tenerife 04

Er zijn talloze mooie plekjes in het nationale park El Teide. Wij vonden ‘Roque Cinchado’ en ‘Mirador La Ruleta’ (liggen naast elkaar) het allermooiste. We gingen er naartoe aan het einde van de dag zodat het licht het mooiste was (golden hour). Maar achteraf gezien hadden we daar langer willen blijven om de volledige wandeling te maken.

Ga je naar Tenerife rond nieuwe maan? Dan is dit ook een mooie plek om de melkweg te aanschouwen. Jep, Tenerife is één van de beste plekken ter wereld om sterren te zien. Wist ik dat maar voordat we boekten! Ga je tijdens de week van volle maan – zoals wij – zie je amper sterren.

Roque Cinchado
Tenerife 05
El Teide National Park @ Tenerife

Met de kabelbaan ga je tot 3.555 meter boven de zeespiegel.

Tenerife 35
Tenerife 36

De kabelbaan brengt je in 8 minuten 1.199 meter hoger. Eenmaal boven heb je keuze uit twee hikes van +/- een uur. Je waant je op mars – met af en toe de geur en ‘rook’ van zwavel. Het is tof om zo hoog boven de wolken te wandelen en de krater van zo dichtbij te zien.

Wil je héél dicht bij de krater komen op 3.718 meter hoogte? Dan heb je een vergunning nodig, er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag naar boven. Meer info vind je op de officiële website. Als je de procedure wilt vermijden kan je de hike – inclusief guide – boeken via de kabelbaan.

Tip: neem extra (dikke) kleding mee!
Zelfs al is het op het strand 30 graden, kan het op de top vriezen.

Tenerife 09
Tenerife 34

In 4 minuten nemen we je mee naar de prachtige natuur van Tenerife – bekijk de video!

Anaga Rural Park

Het Anagagebergte in het Noordoosten van Tenerife is het groenste gedeelte van het eiland. Het gebied heeft talloze wandelroutes met heel verschillende uitzichten. 

Je kan er voor kiezen om hoog de bergen in te gaan, of af te dalen naar één van de stranden. Wij kozen ervoor om te wandelen bij Monte Taborno en daarna verfrissing te zoeken in het bos Las Vueltas.

Het groene Anaga gebergte in het noordoosten van Tenerife.

Tenerife 20
Tenerife 18
Tenerife 16
Monte Taborno

De wandelingen die wij deden waren vrij toegankelijk en dat geldt bijna voor het hele park. Maar er zijn een paar hikes waar je van tevoren moet reserveren & betalen, zoals de ‘El Bosque Encantado trail’. Via deze website kan je reserveren – doe dit van tevoren want in de bergen is vaak geen bereik. Ook voor Monte Aguirre zou je een vergunning moeten hebben. Hoewel de bovenstaande wandelingen vast heel mooi zijn, zijn er talloze prachtige hikes in het Anagagebergte.

Zorg wel voor extra kleding – het is er wat kouder en het kan wat vochtig zijn door de wolken die in de bergen hangen.

Installeer ook zeker de app Maps.me en download daar de kaart van Tenerife. Op Maps.me zie je alle wandelpaden, wat goed van pas komt, mocht je verdwalen.

Tenerife 10
Tenerife 14
Tenerife 11
Las Vueltas
Tenerife 13
Kajakken in Los Christianos
Zeeschildpad in Los Christianps

Tenerife Tip

Dolfijnen & schildpadden spotten

Tenerife heeft (gelukkig) strenge regels om de habitat van walvissen, koraal en schildpadden te beschermen. Er worden veel boottours georganiseerd, maar het is veel leuker én ecologischer om er met een kajak op uit te trekken. Zo kan je in de badplaats Los Cristianos vrij makkelijk schildpadden en dolfijnen spotten dankzij de fish farms die voor de kust liggen. 

Deze tour neemt je mee naar de fish farms, waar je wacht op de dolfijnen – met de gerespecteerde afstand. Wij zagen ze in de verte! Een stukje verderop is een snorkelplaats, waar je tussen de schildpadden kunt snorkelen, een leuke ervaring!

Zorg wel dat je een redelijke conditie hebt, je kajakt zo’n 6-7 kilometer door open zee. Bij de tour zit een snorkelset inbegrepen. ’s Ochtends is de zee kalmer, dus neem de ochtend tour!

De vulkaan Chinyero

In 1909 was de laatste vulkaanuitbarsting in Tenerife. De vulkaan Chinyero barstte uit net langs het dorpje Santiago El Teide. Nu vind je hier een mooi landschap aan zwarte lavavelden en een dennenbos vol Canarische pijnbomen. 

Er is een wandelroute die je om de vulkaan leidt. De trail is 7,2 km lang en relatief eenvoudig om te wandelen.

andere leuke activiteiten in tenerife.