Tenerife

Tenerife is een eiland van uitersten. Waar het zuiden vol zit met levendige badplaatsen en gekenmerkt wordt door een ‘ruig en dor’ landschap, vind je in het noordoosten groene bergen en een rijke flora en fauna. Reden voor deze extremen is El Teide, de vulkaan die je vanaf het hele eiland kan zien. El Teide – ook de hoogste berg van Spanje – creëert met zijn 3.718 meter het zogenaamde ‘rain shadow effect’ waardoor de klimaten en landschappen zo van elkaar verschillen.

Must-do’s in Tenerife

– Een ritje met Teleférico del Teide

– De Masca vallei bezoeken

– Wandelen in het Anagagebergte

– Dolfijnen & zeeschildpadden spotten

 

Tenerife is ideaal voor de zon, zee & strand toerist, maar even veel- of misschien nog wel meer voor de avonturier en natuurliefhebber. Terwijl het noorden en het zuiden een paar graden schelen, wordt Tenerife ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dankzij het subtropische klimaat is het er in de winter gemiddeld 22°C.

Je ultieme reisgids naar Tenerife

We zijn achtergebleven met het idee dat Tenerife onder gewaardeerd wordt. Daar gaan we verandering in brengen!

-

Hoe groot is Tenerife?

Tenerife is 2.034 km² groot en is daarmee ook het grootste eiland van de Canarische eilanden. Er wonen ongeveer 900.000 mensen op het eiland.

De Canarische eilanden horen bij Spanje, en dus Europa, maar geografisch gezien bij Afrika. De eilandengroep telt twee provincies. Tenerife behoort samen met de eilanden La Palma, El Hierro en La Gomera bij de westelijke provincie. Santa Cruz de Tenerife is zowel de hoofdstad van de provincie als die van Tenerife zelf en telt zo’n 200.000 inwoners.

Tenerife is ongeveer 4 uur vliegen vanuit België of Nederland en het is er één uur vroeger.

Wat is de beste reistijd om naar Tenerife te gaan?

In principe is Tenerife heel het jaar goed vertoeven met temperaturen tussen de 20 °C en 30 °C. Tussen april en oktober valt er zowel in het noorden als in het zuiden heel weinig regen.

Tenerife is ook een populaire plaats om te overwinteren. Het eiland ligt op zo’n 400 km van Marokko en de Westelijke Sahara waardoor je ook in de winter geniet van heerlijke temperaturen. Om je een idee te geven, toen wij begin november naar Tenerife gingen, was het tussen de 26 °C en 30 °C en de zee was ook nog warm genoeg om te zwemmen. ’s Avonds werd het iets frisser, waardoor een vestje wel aan te raden is.

Houd er wel rekening mee dat het in het noorden een paar graden kouder is en dat er meer kans is op regen. Het noorden is dan ook veel groener dan het zuiden.

De zomermaanden zijn heerlijk om te genieten van een zon, zee en strand  vakantie, de wintermaanden zijn perfect om lange wandelingen te maken door de natuur – hoewel het daar bij ons in november soms nog iets te warm voor was.

Hoe zit het met vervoer?

Er is een vrij uitgebreid busnetwerk op Tenerife. In principe geraak je wel op de meeste (toeristische) plaatsen, maar de bussen rijden niet heel frequent. Je bent dus erg afhankelijk van de bustijden. Het is daarom aan te raden om een auto te huren, zeker omdat de wegen er ook ontzettend goed bij liggen.

Wij huurden een auto via Sunnycars met volledige verzekering. Zowel het ophalen van de auto als het terugbrengen op de luchthaven ging heel vlot. 

Waar kan je het beste verblijven in Tenerife?

In de zomervakantie (juli & augustus) kan het vooral in het zuiden erg druk worden. Badplaatsen als Los Cristianos, Playa de las Americas en Costa Adeje zijn vaak superdruk. De stranden liggen vol, je betaalt er de hoofdprijs, maar tegelijkertijd is het er wel lekker gezellig en er is genoeg entertainment.

Wil je de drukte vermijden? Dan boek je beter een accommodatie in het noorden. Wij vonden San Cristóbal de La Laguna een heel leuke stad om de volgende keer te verblijven.

Buiten de Europese schoolvakanties is het natuurlijk ook een pak rustiger in Tenerife. Je ziet dan vooral veel (Britse) pensionado’s die hier overwinteren – mensen die op pensioen zijn.

Los Gigantes kan ook een fijne plaats zijn om te verblijven omdat het er rustiger is, maar het neemt dan wel meer tijd in beslag om alle hotspots op het eiland te bereiken. Plaatsen zoals Costa Adeje of Playa de las Americas zijn toeristisch, maar ook wel ideaal om met je huurauto overal binnen een uur te zijn.

Mag ik mijn drone meenemen naar Tenerife?

Ja, je mag je drone meenemen naar Tenerife, maar er zijn een hoop regels.

In Spanje is het sowieso verboden om zonder toestemming van de AESA in nationaal parken te vliegen. El Teide National Park is dus verboden terrein. Vergis je niet, dit ‘park’ is maar liefst 190 km² groot. Er staan nergens verbodsborden, maar na wat research kwamen we er achter dat verschillende mensen al monsterboetes kregen. Zo lopen de boetes op tot € 6.000. En security guards zagen we regelmatig, dus je neemt beter geen risico.

Het nationaal park is dus verboden terrein, maar zo zijn er nog meer. In Spanje geldt een drone vliegverbod van 15 km rond de luchthaven. In Tenerife heb je twee luchthavens: Tenerife Sur en Tenerife Norte.

In Masca geldt er trouwens ook een drone verbod; de verbodsborden staan daar overal.

Je merkt het al, je mag op een hele hoop plaatsen niet met je drone vliegen.

Meer informatie over waar je wel of niet mag vliegen kan je terugvinden op de website van AESA.

Wanneer bloeien de tajinastebloemen?

Je hebt ze misschien al eens gezien op foto’s van Tenerife: de tajinastebloem. Ook wel Tajinaste Rojo, Echium wildpretii of het ‘bloed van de Teide’ genoemd. Prachtige, rode, kegelvormige bloemtrossen die tussen de één en drie meter hoog worden. Na verloop van tijd veranderen ze van rood naar blauw. Het is een endemische bloem, die dus enkel voorkomt op Tenerife, of meer specifiek, op El Teide.

De Tajinaste bloeit enkel in de lente waardoor het vulkanische landschap er ineens heel kleurrijk uitziet. We komen dan graag nog eens terug!

Pluk de bloem niet, want er staan hoge boetes op. Het heeft trouwens ook weinig zin want de bloem kan enkel overleven op El Teide. Koop dus ook geen bloembollen in de toeristische winkeltjes, dat is gewoon zonde van je geld.

Wat is de beste plek om de melkweg te zien?

Tenerife is één van de beste plaatsen ter wereld om de melkweg te zien. De mooiste én beste plek op het eiland is in El Teide National Park. Er is hier geen lichtvervuiling is en je staat op (minstens) 2.000 meter hoogte.

Als je de melkweg wilt zien, ga dan voor een week rond nieuwe maan én in de zomer. In de zomer is de melkweg boven ons zichtbaar, terwijl in de winter het mooiste gedeelte onder de horizon staat.

Je kunt zelf het nationaal park in en op ontdekkingstocht gaan, maar je kan ook één van de vele tours boeken waar je meer uitleg krijgt en gebruik kan maken van telescopen.

Ook al zie je de melkweg niet, is Tenerife the place to be om sterren te spotten. Maar kies hoe dan ook geen periode rond volle maan, want dan is het te licht om veel sterren te zien – we spreken uit ervaring 😉

Het magische Masca

“Is dat echt in Tenerife?”, is de vraag die we soms krijgen bij het zien van de (typische) Masca foto. Dit kleine bergdorpje met slechts 99 inwoners ligt bij een prachtige kloof en is het bezoeken meer dan waard.

Maar niet enkel het dorpje, de hele Masca vallei is een waar paradijs. Je kunt er intensief hiken, een afdaling van 650 meter tot aan het strand, met onderweg prachtige uitzichten en rotsformaties.

Wil je de 7-uur lange hike doen? Dan moet je deze van tevoren reserveren.

Tenerife Tip

Masca-vallei

Wat ons betreft is Masca echt een must-do in Tenerife, maar bereid je wel voor op de lange weg vol haarspeldbochten. Vanaf Santiago del Teide rijd je de vallei in met regelmatig een ‘mirador’ waar je kunt uitstappen en genieten van het uitzicht.

Als je Masca wilt bezoeken zonder dat je de lange hike maakt, raden we je aan om er zeker te zijn tijdens golden hour – een uur voor zonsondergang. Zo krijg je het Masca dorp met het mooiste licht op de foto en geniet je van een magische zonsondergang op de weg terug – met mooie uitzichtpunten, terwijl je niet in het pikkedonker terug door de haarspeldbochten moet.

Pico del Teide

Het El Teide Nationaal park is het oudste én grootste park van de Canarische eilanden. Het is maar liefst 190 km² groot. Je kan door het park rijden of enkele van de vele wandelingen volgen in het vulkanische landschap dat steeds verandert.

Met de kabelbaan ‘Teleférico del Teide’ kan je de vulkaan op. Je staat dan op zo’n 200 meter onder de krater.

El Teide is de hoogste top van Spanje én de twee na hoogste vulkaan ter wereld.

Er zijn talloze mooie plekjes in het nationale park El Teide. Wij vonden ‘Roque Cinchado’ en ‘Mirador La Ruleta’ (liggen naast elkaar: coördinaten) het allermooiste. We gingen er naartoe aan het einde van de dag zodat het licht het mooiste was (golden hour). Maar achteraf gezien hadden we daar langer willen blijven om de volledige wandeling te maken.

Ga je naar Tenerife rond nieuwe maan? Dan is dit ook een mooie plek om de melkweg te aanschouwen. Jep, Tenerife is één van de beste plekken ter wereld om sterren te zien. Wist ik dat maar voordat we boekten! Ga je tijdens de week van volle maan – zoals wij – zie je amper sterren.

Met de kabelbaan ga je tot 3.555 meter boven de zeespiegel.

De kabelbaan brengt je in 8 minuten 1.199 meter hoger. Eenmaal boven heb je keuze uit twee hikes van +/- een uur. Je waant je op mars – met af en toe de geur en ‘rook’ van zwavel. Het is tof om zo hoog boven de wolken te wandelen en de krater van zo dichtbij te zien.

Wil je héél dicht bij de krater komen op 3.718 meter hoogte? Dan heb je een vergunning nodig, er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag naar boven. Meer info vind je op de officiële website. Deze vergunning vraag je het beste minstens drie maanden van tevoren aan.

Als je de procedure wilt vermijden kan je met een groep naar boven hiken via een georganiseerde excursie.

Tip: neem extra (dikke) kleding mee! Zelfs al is het op het strand 30 graden, kan het op de top vriezen.

Bekijk onze Tenerife video

In 4 minuten nemen we je mee naar de prachtige natuur van Tenerife!

Anaga Rural Park

Het Anagagebergte in het Noordoosten van Tenerife is het groenste gedeelte van het eiland. Het gebied heeft talloze wandelroutes met heel verschillende uitzichten.

Je kan er voor kiezen om hoog de bergen in te gaan, of af te dalen naar één van de stranden. Wij kozen ervoor om te wandelen bij Monte Taborno en daarna verfrissing te zoeken in het bos Las Vueltas.

Het groene Anaga gebergte in het noordoosten van Tenerife.

De wandelingen die wij deden waren vrij toegankelijk en dat geldt bijna voor het hele park. Maar er zijn een paar hikes waar je van tevoren moet reserveren & betalen, zoals de ‘El Bosque Encantado trail’. Via deze website kan je reserveren – doe dit van tevoren want in de bergen is vaak geen bereik. Ook voor Monte Aguirre zou je een vergunning moeten hebben. Hoewel de bovenstaande wandelingen vast heel mooi zijn, zijn er talloze prachtige hikes in het Anagagebergte.

Zorg wel voor extra kleding – het is er wat kouder en het kan wat vochtig zijn door de wolken die in de bergen hangen.

Installeer ook zeker de app Maps.me en download daar de kaart van Tenerife. Op Maps.me zie je alle wandelpaden, wat goed van pas komt, mocht je verdwalen.

Tenerife Tip

Dolfijnen & schildpadden spotten

Tenerife heeft (gelukkig) strenge regels om de habitat van walvissen, koraal en schildpadden te beschermen. Er worden veel boottours georganiseerd, maar het is veel leuker én ecologischer om er met een kajak op uit te trekken. Zo kan je in de badplaats Los Cristianos vrij makkelijk schildpadden en dolfijnen spotten dankzij de fish farms die voor de kust liggen.

Deze tour neemt je mee naar de fish farms, waar je wacht op de dolfijnen – met de gerespecteerde afstand. Wij zagen ze in de verte! Een stukje verderop is een snorkelplaats, waar je tussen de schildpadden kunt snorkelen, een leuke ervaring!

Zorg wel dat je een redelijke conditie hebt, je kajakt zo’n 6-7 kilometer door open zee. Bij de tour zit een snorkelset inbegrepen. ’s Ochtends is de zee kalmer, dus neem de ochtend tour!

De vulkaan Chinyero

In 1909 was de laatste vulkaanuitbarsting in Tenerife. De vulkaan Chinyero barstte uit net langs het dorpje Santiago El Teide. Nu vind je hier een mooi landschap aan zwarte lavavelden en een dennenbos vol Canarische pijnbomen. 

Er is een wandelroute die je om de vulkaan leidt. De trail is 7,2 km lang en relatief eenvoudig om te wandelen.

Het maximale uit je vakantie halen?

We hebben maar liefst acht leuke activiteiten voor je opgesomd en al onze tips uitgeschreven om alles uit je vakantie naar Tenerife te halen.

Van de mooiste stranden tot sterrenkijken tot waterpret in het beste waterpark ter wereld. 

 Alvast veel plezier in Tenerife!

Andere leuke activiteiten in tenerife.