Tromsø

De meeste mensen gaan wel eens op ski-vakantie. Wij niet, want ‘kou is niks voor ons’. Maar ‘het Noorderlicht zien’ bleef maar op die bucket list staan. Dus we besloten Tromsø gewoon te boeken. En daar kregen we geen spijt van.

Must-do’s in Tromsø

– Een ritje met Fjellheisen – Een kleine roadtrip – Sneeuwscooteren – Met husky’s sleeën  

Het was een reis waarvan we van tevoren niet wisten of we dit leuk zouden vinden en eindigde in één van de beste ooit. Er zijn maar weinig reizen waar we zoveel hoogtepunten in één week hadden.

Hondensleeën, snow mobiling, rendieren, het Noorderlicht zien…. Een hele hoop ervaringen die je onmogelijk krijgt op een reisje naar de zon. En koud? Dat hebben we het niet gehad. 

Uitzicht Buvik Sea Lodge 2
Husky
Noorderlicht in Kvaloya 2
Sneeuwengel in Tromso
Tromso Arctic reindeer
Arctic church Tromso

Sneeuwscooter rijden

Snow mobiling was één van de hoogtepunten van onze reis. Het was niet alleen ontzettend tof om op zo’n sneeuwscooter te rijden, maar de omgeving was ook surreëel. 

Je rijdt tussen de bergen – de Lyngen Alpen, je vindt er gegarandeerd complete rust. Een must-do als je in Tromsø bent wat ons betreft!

Snow mobiling met Insta360 One X2 en selfie stick
Sneeuwscooter in Lyngan Alpen 1
Sneeuwscooter - foto gemaakt met de Insta360 One X2
De Lyngen Alpen: de ideale plek voor snow mobiling
Tromso huskyslee
Gepensioneerde husky in Tromso

Tromsø Tip

Husky slee: welke?

Toen wij research deden naar de hondenslee tours, lazen we soms verontrustende verhalen over de kennels. Maar ook, dat honden op zich veel plezier hebben in het sleeën zelf.

Na heel wat researchen, wikken en wegen besloten we een tour te boeken bij een kennel met de meeste openbare info over bijvoorbeeld het lot van gepensioneerde honden. 100% zeker ben je natuurlijk nooit, maar na een bezoek aan deze kennel zijn we wél vrij zeker dat de honden hier correct worden behandeld en een gelukkig leven leiden.

We kunnen ze dan ook van harte aanbevelen en garanderen je veel plezier met deze geweldige husky’s. Zoals je merkt had Tromsø veel hoogtepunten, de hondenslee was er zeker één van!

Hondenslee in Kvaløya
Husky in Kvaloya
Hondenslee in Kvaløya

Fjellheisen

Met de kabelbaan Fjellheisen ga je 420 meter de hoogte in, op de berg Storsteinen. Hier heb je een mooi uitzicht over Tromsø en de verschillende eilanden. Je kunt er gewoon genieten van het uitzicht, of één van de hikes maken. Een bekende hike is die naar Tromsdalstinden, naar de top op 1.238 meter.

Als je heel veel geluk hebt (hadden wij niet), zie je vanaf de Fjellheisen het Noorderlicht boven de stad dansen.

Tip: check de website en/of hun Instagram voordat je ernaar toe gaat. Bij teveel wind gaan ze niet open.

 

Tromso vanaf Fjellheisen
Bovenaan de kabelbaan Fjellheisen
Uitzicht Tromso vanaf Fjellheisen

In 4 minuten zie je onze hele Tromsø reis, van hondenslee tot sneeuwscooter.

Rendier hotdog in Tromso

Tromsø Tip

Rendier hotdog

Ik moet toegeven, het voelde eerst wat verkeerd om rendier te eten. Maar rendieren in Noorwegen zijn zoals runderen hier. Soort van.

Anyways, je kan Tromso niet verlaten zonder rendier geproefd te hebben, tenzij je vegetariër bent natuurlijk (respect!).

Voor de populaire rendier hotdog moet je bij Raketten Bar & Pølse zijn, een schattig kraampje, midden in het centrum.

Kvaløya: ongerepte natuur

Wij ontsnapten 3 dagen uit de stad om de natuur rond Tromsø te ontdekken. En wat is het daar prachtig! Huur een auto en rijd naar eilanden zoals Kvaløya en Sommarøy.

De natuur op zijn best.

Kvaloya 3
Kvaloya 1

Vanuit Tromsø kan je makkelijk naar andere eilanden rijden. Je kunt net zoals ons kiezen voor Kvaløya en Sommarøy, maar je kan ook naar het prachtige Lofoten gaan – maar daar zou ik dan wel minstens een week voor uittrekken. 

Noorderlicht in Kvaloya 3
Noorderlicht in Kvaloya
Buvik Sea Lodge

Kvaløya Tip

Accommodatie

Dit was één van de beste accommodaties EVER. Aan de zee (met idyllisch steigertje) en tussen de bergen. Ik ben nog nooit ergens zo tot rust gekomen als hier. Het appartement zelf is modern ingericht en heeft alles wat je nodig hebt.

En… ze hebben een Northern Lights wake-up service! We konden het Noorderlicht dan ook vanuit het huisje zien, er is géén lichtvervuiling op deze plek!

Had ik al gezegd dat ze ook een sauna en jucuzzi hebben?

Bekijk de eilanden Kvaløya en Sommarøy vanuit de lucht.

Tips om het Noorderlicht te zien

Je moet inderdaad geluk hebben om het Noorderlicht te mogen aanschouwen. Maar je kunt dat geluk een héél klein beetje sturen.

We geven je 5 tips om je kans op het zien van de Aurora Borealis te verhogen.

Sneeuwscooter
Rendier slee

Het maximale uit je vakantie halen?

We hebben maar liefst acht leuke activiteiten voor je opgesomd en al onze tips uitgeschreven om alles uit je vakantie naar Tromsø te halen.

Van de mooiste stranden tot rendieren tot lokale pintjes.

Wat kost een week in het Noorden?

Lapland is duur, dat weten we allemaal. Maar hoeveel moet je opzij zetten om die droom waar te maken? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Getest en goedgekeurd.

Meer lezen over Tromsø ?