Tromsø

Een reis naar het Hoge Noorden, de Noordpoolcirkel. Klinkt koud?

Hondensleeën, snow mobiling, rendieren, het Noorderlicht zien…. Een hele hoop ervaringen die je onmogelijk krijgt op een reisje naar de zon. Wat was dit gaaf.

We nemen je mee naar Tromsø, een prachtige stad in het noorden van Noorwegen.

Must-do’s in Tromsø

– Een ritje met Fjellheisen

– Een kleine roadtrip

– Sneeuwscooteren

– Met husky’s sleeën

 

De meeste mensen gaan wel eens op ski-vakantie. Wij niet, want ‘kou is niks voor ons’. Maar ‘het Noorderlicht zien’ bleef maar op die bucketlist staan. Dus we besloten Tromsø gewoon te boeken. En daar kregen we geen spijt van.

Het was een reis waarvan we van tevoren niet wisten of we dit leuk zouden vinden. En het eindigde in één van de beste reizen ooit. Er zijn maar weinig bestemmingen waar we zoveel hoogtepunten in één week hadden. We nemen je mee!

 

Buvik Sea Lodge in Kvaløya
Husky in een hondenkennel Tromsø
Het Noorderlicht in Kvaloya

Je ultieme reisgids naar Tromsø in het Noorden van  Noorwegen.

Ontdek alles wat je moet weten over de stad van het Noorderlicht.

-

Wat is de beste reistijd om naar Tromsø te gaan?

Tromsø is een toffe bestemming, het hele jaar door. Sommige periodes zijn beter om bijvoorbeeld walvissen te spotten, het Noorderlicht te zien of te sleeën met honden. Een hoop mogelijkheden dus, we sommen de maanden voor je op!

 

Het Noorderlicht: september – maart

Tromsø is een plaats waar het Noorderlicht goed zichtbaar is. Je kunt de Aurora spotten tussen september en maart. Als je dus het Noorderlicht wilt zien, maar echt niet naar de koude wilt, kan je in september gaan. Het is dan in Tromsø nog gemiddeld 10 °C.

 

Walvissen spotten: half november – eind januari

Tromsø is de ideale locatie om bijvoorbeeld orka’s en bultruggen in het wild te spotten. Daarvoor moet je hier tussen half november tot eind januari zijn. Als ze niet voor de kust van Tromsø zelf te spotten zijn, brengt de boot je naar het nog noordelijkere plaatsje Skjervøy. 👉 Een goede tour kan je hier vinden.

 

Poolnacht: eind november – half januari

De Poolnacht is een periode waarbij de zon de ganse dag niet boven de horizon komt. Vanaf eind november tot half januari kan je de poolnacht ervaren. Het is niet altijd pikkedonker, maar de zon ga je zeker niet zien. Het leuke hieraan is dat je het Noorderlicht al in de namiddag kunt spotten!

 

Sneeuwactiviteiten: december – maart

Wil je het winterwonderland van Tromsø met een dikke laag sneeuw meemaken? Dat is een grote aanrader want je kunt hier genieten van unieke excursies zoals sneeuwscooters en hondensleeën. Voor sneeuw moet je tussen december en maart gaan. 👉 Check hier onze blog over de leukste winteractiviteiten.

 

Middernachtzon: eind mei – eind juli

In de zomer heb je het tegenovergestelde van de Poolnacht. Van 20 mei tot en met 22 juli gaat de zon helemaal niet onder, de beroemde ‘Middernachtzon’. ’s Nachts heeft de lucht een bijzondere kleur en het is natuurlijk gewoon tof om zo’n natuurfenomeen mee te maken! Deze zomerperiode is ideaal om lange wandelingen te maken in de prachtige bergen van het Hoge Noorden.

 

De beste reisperiode in Tromsø?

Zoals je merkt, is het niet zo eenvoudig om de ideale reistijd van Tromsø te benoemen. Het is allemaal afhankelijk van wat je wilt doen (en wat er op je bucketlist staat).

December lijkt een ideale reismaand voor je vakantie naar Tromsø vanwege het Noorderlicht, de walvissen en een dikke laag sneeuw met leuke activiteiten …. plus je krijgt de gezellige kerstlichtjes er nog eens gratis bij! Maar in december is het ook bijna de hele dag donker en dat moet je natuurlijk wel willen.

Wij gingen zelf in maart. Zo konden we verschillende sneeuwactiviteiten doen, maar ook het Noorderlicht zien. We wilden ook vooral veel van de mooie omgeving zien, dus de hele dag in het donker, zagen wij niet zitten. Wat ons betreft was maart ideaal, maar toch was het spijtig dat we geen orka’s konden spotten 😉

In de stad verblijven of daarbuiten?

Tromsø heeft een klein, maar gezellig centrum. Vanuit het centrum starten alle excursies en hier zijn ook de gezelligste café’s en restaurants. Het is dan ook ideaal om in het centrum een hotel of appartement te boeken.

Het kan wel stukken goedkoper zijn om een hotel of appartement buiten het centrum te nemen. Let er gewoon op dat je reistijd naar het centrum niet te lang wordt, anders verlies je veel kostbare tijd.

We raden je aan om ongeveer vijf dagen in de stad te blijven en daarna nog een kleine roadtrip te doen naar omliggende eilanden zoals Kvaløya en Sommarøy (later meer daar over!). Als je geen excursies wilt doen, kan je natuurlijk korter in de stad blijven.

Wat met het vervoer?

Tromsø zelf heeft een uitstekend openbaar vervoer netwerk. Als je in de stad blijft, heb je niets anders nodig dan de bus. Met de bus kan je het hele eiland over en de bussen rijden ook heel frequent. Je kunt een enkeltje kopen, maar ook dag- en weektickets om wat geld te besparen.

Alle excursies hebben ontmoetingspunten in de stad. Dus als je op excursie wilt hoef je alleen maar naar het centrum te gaan. Een hotel in of vlak bij het centrum is daarom ideaal.

Wil je buiten de stad gaan naar één van de eilanden, is een auto wel heel handig. Er gaan wel bussen, maar niet zo frequent. Een huurauto voor buiten de stad is aan te raden en gelukkig liggen de wegen er ook erg goed bij!

Is Noorwegen duur?

Ja, Noorwegen, of heel specifiek Tromsø is vrij duur. Niet alleen is accommodatie en levensonderhoud een stuk duurder dan in Nederland of België, maar vooral de excursies nemen een grote hap uit het budget.

We hebben de rekensom van onze reis naar het Noorden gemaakt en hebben alles voor je opgesomd: accommodatie, eten & drinken, vervoer, excursies en tips hoe je kunt besparen! 👉 Je leest het hier!

Hoort Tromsø bij Lapland?

Ja, Tromsø  hoort bij Lapland. De meest noordelijke regio’s van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland horen bij Lapland, ook wel Samenland genoemd.

Traditioneel werden deze gebieden door de Samen bewoond. De Samen – of Sami – is een nomadisch volk dat nog steeds grote stukken land bezit.

👉 Ben je voor het eerst in Lapland, dan raden we je zeker aan om naar een rendierkamp te gaan waar je meer leert over de Sami cultuur.

Is het er echt zo koud?

Eigenlijk valt dat mee. Ja, je zit in het Noordpoolgebied en er ligt vaak sneeuw, ik ga dus niet zeggen dat het warm is. Maar in vergelijking met andere delen van Lapland waar je soortgelijke winteractiviteiten hebt (hondenslee, Noorderlicht …), valt het heel goed mee in Tromsø.

Dat komt omdat Tromsø aan de westkust van Noorwegen ligt en daarom geniet het van de warmere Golfstroom. Neem zeker je thermokleding en handschoenen mee, maar verwacht hogere temperaturen dan in het noorden van Finland of Zweden.

Hoe noordelijk ligt Tromsø?

Tromsø ligt in het noorden van de noordpoolcirkel, op 69°40′ N. Het is één van de weinige grote steden (meer dan 50.000 inwoners) die zo noordelijk ligt.  Enkel de Russische stad Norilsk ligt net iets noordelijker.

Wil je buiten de grote stad op een arctisch avontuur? Dan is Spitsbergen misschien wel iets voor jou.

Maar als je naar het noorden gaat om het Noorderlicht te zien, dan zit je in Tromsø gewoon goed. Tromsø ligt op de KP1, wat betekent dat de Lichten al te zien zijn bij zwakke zonneactiviteit.

 

Kan je het Noorderlicht zien in Tromsø?

Ja, Tromsø ligt op KP1 waardoor je een hele grote kans hebt om het Noorderlicht te zien.

De beste periode om de Aurora te zien is tussen september en maart. Als er veel zonneactiviteit is, kan je de Aurora Borealis boven de verlichte stad zien dansen. Is er weinig activiteit of blijf je maar kort, dan raden we je aan een Aurora Chasing Tour te boeken, waarmee je je kansen flink verhoogt.

👉 Wil je meer lezen over hoe jij je kansen kan verhogen om het Noorderlicht te spotten? Lees onze tips!

Waar kan je het Noorderlicht zien in de stad?

Je kunt het Noorderlicht boven de stad zien dansen als er veel zonneactiviteit is. Maar als er een lichte activiteit is, moet je naar plekken zonder lichtvervuiling, zodat het er donker genoeg is. Je kunt dan een tour boeken, of naar de donkerste plekken op het eiland gaan.

Enkele plaatsen zonder of met weinig lichtvervuiling in Tromsø:

  • Prestvannet
  • Telegrafbukta
  • GrønnÃ¥sen
  • Langvannet / Rundvannet
  • Varden
  • Fjellheisen
  • Tromsdalen Valley

Is er iets meer activiteit, dan kan je ze ook zien bij de haven en de brug. Bij sterke activiteit (en een heldere hemel) hoef je enkel naar boven te kijken, waar je ook bent in de stad 😉

Klinkt easy peasy? 👉 Lees toch nog even onze tips om het Noorderlicht te zien.

Sneeuwengel
Sami in een rendierkamp
The Arctic Cathedral / Ishavskatedralen

Sneeuwscooter rijden

Snow mobiling was één van de hoogtepunten van onze reis. Het was niet alleen ontzettend tof om op zo’n sneeuwscooter te rijden, maar de omgeving was ook surreëel.

Je rijdt tussen de bergen en vindt er gegarandeerd complete rust. Een must-do als je in Tromsø bent wat ons betreft!

Tussen de trollen in de Lyngen Alpen.

Sneeuwscooter - foto gemaakt met de Insta360 One X2 en selfie stick
Sneeuwscooteren in de Lyngen Alpen

Eén van de voordelen van Tromsø is dat je heel makkelijk op nabijgelegen eilanden en gebieden kunt komen. We werden voor de sneeuwscooter tour opgehaald in het centrum van de stad en binnen een uur zaten we in de idyllische Lyngen Alpen. 

Je rijdt met zijn tweeën op een sneeuwscooter en krijgt de mogelijkheid om elkaar af te wisselen bij verschillende stops. Met warme chocolademelk in je hand en een prachtig uitzicht, worden er verhalen verteld over de mythische Noorse trollen.

We deden deze tour op mijn verjaardag. Het was de allerbeste verjaardag EVER. Elke seconde was gewoon genieten.

Sneeuwscooter - foto gemaakt met de Insta360 One X2
De Lyngen Alpen: de ideale plek voor snow mobiling

Je eigen hondenslee besturen.

Hondenslee
Hondenkennel kamp

Hondensleeën is echt een unieke ervaring die we iedereen aanraden. Het enthousiasme van de honden is ook zo leuk om te zien!

Als er weinig sneeuw ligt kan het vermoeiend zijn, maar als er een goede laag ligt, kost het bijna geen moeite. Je kan ongeveer 90 minuten sleeën en er zijn stopmomenten voor als je van plaats wilt wisselen. Je zit altijd met twee op een slee.

Na de tour krijg je een goede lunch, uitleg over de hondenkennel en genoeg tijd om te spelen en te knuffelen met de husky’s.

Wij op de hondenslee in Kvaløya
Husky in Kvaloya
Hondenslee in Kvaløya
Een gepensioneerde husky

Tromsø Tip

Hondenslee: welke kennel?

Toen wij research deden naar de hondenslee tours, lazen we soms verontrustende verhalen over een aantal kennels. Maar ook, dat honden op zich veel plezier hebben in het sleeën zelf.

Na heel wat researchen, wikken en wegen besloten we een tour te boeken bij een kennel met de meeste openbare info over bijvoorbeeld het lot van gepensioneerde honden. 100% zeker ben je natuurlijk nooit, maar na een bezoek aan deze kennel zijn we wél vrij zeker dat de honden hier correct worden behandeld en een gelukkig leven leiden.

We kunnen ze dan ook van harte aanbevelen en garanderen je veel plezier met deze geweldige husky’s. Zoals je merkt had Tromsø veel hoogtepunten, de hondenslee was er zeker één van!

Fjellheisen

Met de kabelbaan Fjellheisen ga je 420 meter de hoogte in, op de berg Storsteinen. Hier heb je een mooi uitzicht over Tromsø en de verschillende eilanden. Je kunt er gewoon genieten van het uitzicht, of één van de hikes maken. Een bekende hike is die naar Tromsdalstinden, naar de top op 1.238 meter.

Tip: check de website en/of hun Instagram voordat je ernaar toe gaat. Bij teveel wind gaan ze niet open.

 

In 4 minuten sta je op de berg Storsteinen.

Uitzicht over Tromsø vanaf de Fjellheisen
Bovenaan de kabelbaan Fjellheisen

Het plaatje komt je misschien wel bekend voor. De meest bekende foto van Tromsø is gemaakt vanaf dit punt, maar dan met het Noorderlicht boven de stad. Iets wat best vaak voorkomt. Helaas hadden wij dat geluk niet – maar het uitzicht was alsnog prachtig.

Als er veel zonneactiviteit is en er is een heldere lucht, neem dan zeker de kabelbaan naar boven! Meestal is deze ook tot middernacht geopend.

Uitzicht over Tromsø vanaf de Fjellheisen

De Sami

De Sami cultuur is één van de oudste culturen in Europa. De Samen waren een echt nomadenvolk die leefden van rendieren. Ze gebruikten rendieren voor zowel eten, drinken, kleding en transport.

Jarenlang zijn ze in heel Scandinavië gediscrimineerd, pas sinds een aantal jaar krijgen ze dezelfde rechten. Noem ze zeker geen ‘Lappen’ want dat is voor hen een belediging.

Tegenwoordig is er nog maar een klein deel van de Sami dat van rendieren leeft. De meesten hebben het nomadenbestaan opgegeven en een groot deel werkt  gewoon in de stad.

Rendier
Uitleg over de Sami cultuur

Op bezoek bij de Sami

Als je meer wilt leren over de Sami – de traditionele bewoners van Lapland / Samenland – kan je een hiervoor een excursie boeken. Je gaat dan naar één van de rendierenkampen rond Tromsø.

Eerst mag je wat rondwandelen tussen de rendieren en ze ook voederen. Een leuke ervaring! Vervolgens kan je een tourtje maken op de manier waarop de Sami zich vroeger verplaatsten: met de rendierslee.

Daarna krijg je een heerlijke lunch en wordt er in een Samitent met kampvuur verteld over de hun tradities, geschiedenis en klederdracht. Je leert ook veel over hun rendieren.

Een bezoekje aan de Sami geeft je een andere kijk op de regio en hoewel wij het niet de meest spannende activiteit vonden, was het een unieke ervaring. Het voelde als een meerwaarde om meer over de cultuur te weten!

Bekijk onze Tromsø reis, van hondenslee tot sneeuwscooter.

Rendierhotdog van Raketten Bar & Pølse

Tromsø Tip

Rendier hotdog

Ik moet toegeven, het voelde eerst wat verkeerd om rendier te eten. Maar rendieren in Noorwegen zijn zoals runderen hier. Soort van.

Anyways, je kan Tromso niet verlaten zonder rendier geproefd te hebben, tenzij je vegetariër bent natuurlijk (respect!).

Voor de populaire rendier hotdog moet je bij Raketten Bar & Pølse zijn, een schattig kraampje, midden in het centrum.

Kvaløya: ongerepte natuur

We ontsnapten 2 dagen uit de stad om de natuur rond Tromsø te ontdekken. En wat is het hier prachtig!

De eilanden Kvaløya en Sommarøy liggen op een uur van Tromsø en geven je de mooiste uitzichten.

De natuur op zijn mooist.

Sandviksletta in Kvaløya
Sandviksletta in Kvaløya<br />
Kvaløya

Vanuit Tromsø heb je veel keuze qua omliggende eilanden. Als je tijd hebt voor een lange roadtrip, moet je zeker eens de Lofoten bekijken – die eilandengroep staat alvast op onze bucketlist.

Als je minder tijd hebt, kunnen we je de eilanden Kvaløya en Sommarøy aanbevelen. Wij verbleven er twee dagen, maar hadden hier gerust veel langer kunnen blijven, want wat is het mooi!

Deze eilanden liggen vol met mooie stranden, bergen en prachtige uitzichten. Onderweg zagen we zeeotters, zeearenden, rendieren en elanden  🤩  Kvaløya en Sommarøy zijn prachtige eilanden die je gezien moet hebben! 

Sommarøy
Het Noorderlicht in Kvaloya
Het Noorderlicht in Kvaloya
Buvik Sea Lodge in Kvaløya
Buvik Sea Lodge

Kvaløya Tip

Accommodatie

Dit was één van de beste accommodaties EVER. Aan de zee (met idyllisch steigertje) en tussen de bergen. Ik ben nog nooit ergens zo tot rust gekomen als hier. Het appartement zelf is modern ingericht en heeft alles wat je nodig hebt.

En… ze hebben een Northern Lights wake-up service! We konden het Noorderlicht dan ook vanuit het huisje zien, er is géén lichtvervuiling op deze plek!

Had ik al gezegd dat ze ook een sauna en jacuzzi hebben? Je kan hier niet anders dan gewoon genieten.

Bekijk de eilanden Kvaløya en Sommarøy vanuit de lucht.

Tips om het Noorderlicht te zien

Je moet inderdaad een beetje geluk hebben om het Noorderlicht te mogen aanschouwen. Maar je kunt dat geluk ook een héél klein beetje sturen.

We geven je 5 tips om je kans op het zien van de Aurora Borealis te verhogen.

Wij op de sneeuwscooter
Rendier slee

Het maximale uit je vakantie halen?

We hebben maar liefst acht leuke activiteiten voor je opgesomd en al onze tips uitgeschreven om alles uit je vakantie naar Tromsø te halen.

Van de mooiste stranden tot rendieren tot lokale pintjes.

Als Lapland hoog op jouw lijstje staat wordt het tijd om al die bucketlist items af te vinken!

Wat kost een week in het Noorden?

Lapland is duur, dat weten we allemaal. Maar hoeveel moet je opzij zetten om die droom waar te maken? We hebben alles voor je berekend en geven je een aantal tips om te besparen.

Getest en goedgekeurd.

Meer lezen over Tromsø ?