Tenerife: 8x de mooiste plekken & leukste activiteiten

Tenerife is veel meer dan zon, zee en strand. Het is een eiland waar je steeds weer verrast wordt met verschillende landschappen. Wil je het beste uit je vakantie naar Tenerife halen? Lees onze 8 must-do’s, waar we je alles vertellen over de leukste activiteiten, de mooiste plekken, natuur en bezienswaardigheden.

Wil je ook wat sfeerbeelden zien? Check de video onderaan deze blog.

Foto’s via Envato Elements

Tip #1 Ga sterrenkijken

Tenerife is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken.

Je gaat hiervoor het beste naar een plek zonder lichtvervuiling. El Teide National Park of Mount Guajara zijn de beste, donkere spots op het eiland. Vermijd wel de periode rond volle maan (zie maankalender) zodat de maan niet te veel licht geeft. En natuurlijk mag het niet bewolkt zijn, kies dus een heldere nacht uit.

 

De melkweg spotten?

De beste periode om de melkweg te spotten is de zomer. Dan is de melkweg boven de horizon goed zichtbaar. In de winter staat het mooiste gedeelte van de melkweg juist onder de horizon.  Maar ook al ga je in de winter, er zijn genoeg sterren te zien!

 

Professionele apparatuur

Als je gebruik wilt maken van professionele apparatuur, kan je een tour boeken. Een goede tour kan je hier vinden. De excursie bevat een diner, cava bij zonsondergang en sterren kijken met gecomputeriseerde telescopen. Je ontvangt ook gratis foto’s en timelapse van de sterren. Geen auto? Je kan vanuit het zuiden opgehaald worden. De tour is tot 24 uur van tevoren gratis annuleerbaar.

👉 Sterren kijken in El Teide National Park met telescopen

 

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #2 Bewonder de vulkanische landschappen van El Teide

Verlaat dit eiland alsjeblieft niet zonder El Teide National Park te bezoeken!

Je kunt één van de vele trails bewandelen, of door het park rijden met de auto. Het nationaal park is maar liefst 189,9 km² groot en heeft ontzettend veel verschillende vulkaanlandschappen. Het is echt zot hoe het uitzicht op iedere plek weer volledig anders is. Het is meteen ook het grootste nationale park van de Canarische Eilanden.

 

Teleférico del Teide

Met de kabelbaan kun je naar de top van de vulkaan. In slechts 8 minuten sta je 1.199 meter hoger. Vergeet geen jasje mee te nemen want het is aan de top een stuk frisser. Je zit dan ook op 3.555 meter boven zeeniveau!

Als je toe komt met de kabelbaan heb je keuze uit twee relatief korte wandelroutes. Wij deden ze allebei, maar als je er maar één wilt doen, dan raden we de meest westelijke route aan (naar links als je naar de krater kijkt). De wandeling is eenvoudig en duurt in totaal ongeveer één uur.

We kunnen de kabelbaan echt aanbevelen, het is een toffe ervaring om zo dicht bij de krater te zijn en zo hoog boven de wolken te wandelen.

👉 Losse tickets kan je hier boeken

👉 Tickets + transfer vind je hier

 

Naar de krater hiken?

Let op: als je naar de krater zelf wilt wandelen – zo’n 200 meter hoger – moet je 3 maanden van tevoren toestemming vragen.

Wil je niet in je eentje wandelen of de lange procedure vermijden? Dan kan je een georganiseerde hike boeken. De touroperator beschikt al over de nodige vergunningen en toestemmingen, jij hoeft enkel te boeken en mee naar de krater te wandelen!

Je kan de hike tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

👉 De georganiseerde tour naar de krater van Pico del Teide vind je hier. 

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #3 Spot dolfijnen en snorkel met zeeschildpadden

Op Tenerife kan je heel makkelijk walvissen en ander zeeleven spotten. Dat kan onder meer in Los Cristianos dankzij de viskwekerijen die voor de kust liggen. Dolfijnen vinden hier makkelijk vis, dus hangen er constant rond.

Je kan een boottocht boeken waar je naar de dolfijnen (en misschien andere walvissen) kunt kijken. Maar je kan ook een kajaktocht boeken, wat eigenlijk nog veel leuker is. Met de kajak mag je iets dichter bij deze fish farms komen.

Door de strenge wetgeving om het zeeleven te beschermen, mag je zelf geen kajak huren. Dit kan wel met een georganiseerde tour. Met een groep kajak je naar de visnetten en kijk je naar de dolfijnen die regelmatig boven komen.

Daarna leiden ze je naar een snorkelspot waar je kunt zwemmen met zeeschildpadden. Een superleuke ervaring!

Ook nemen ze een kajak-foto die je een paar uur na de excursie ontvangt.

👉 Je kunt de kajak excursie met dolfijnen en schildpadden in Los Cristianos hier boeken.

👉 Of boek een eco-boottocht.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #4 Hike door het Anagagebergte

Wandelfanaat? Dan is het Anaga Rural Park jouw paradijsje. Met meer dan 115 wandelroutes vind je zeker jouw perfecte hike in deze groene bergen.

Dankzij de vulkaan heeft dit eiland twee klimaten – dit wordt ook wel het regenschaduweffect genoemd. Hierdoor is het noordoostelijke deel van het eiland veel groener dan het zuidelijke deel. Het is er ook een paar graden kouder, de perfecte plaats om even af te koelen dus.

Wij deden hier twee wandelingen, de Monte Taborno hike en het bos Las Vueltas. Beide wandelingen waren prachtig. Maar er is nog veel meer keuze. Het Anagagebergte zit vol met gemarkeerde wandelroutes, dus er is voor ieder wat wils.

Voor mij is het Anagagebergte één van de mooiste plekken in Tenerife. Het is ook een kant die niet iedereen lijkt te kennen.  

De meeste hikes zijn gewoon gratis. Maar voor sommige hikes moet je wel reserveren en/of betalen. Dit is bij de hike ‘El Bosque Encantado trail’ en ‘Monte Aguirre’ het geval en kan via deze website.

📍 Parque Rural de Anaga, Tenerife, Spanje

Lees verder onder de advertentie

Tip #5 Bezoek het bergdorpje Masca

Dit schattige dorpje ligt in het Tenogebergte. Vanaf Santiago del Teide volg je zo’n 5 kilometer lang een weg vol haarspeldbochten. Je komt dan aan in Masca, een klein bergdorpje met slechts 90 inwoners dat bekend staat om zijn fotogenieke kloof.

Hoewel het vrij toeristisch is, is het een uitzicht dat je niet wilt missen. In Masca zelf vind je een paar toeristische winkeltjes en restaurantjes. Je kunt door het dorpje tot aan de kloof wandelen en er zijn verschillende uitkijkpunten waar je schitterende foto’s kunt trekken. Masca behoort tot de mooiste plekken van Tenerife.

Masca is het mooiste tijdens golden hour en zonsondergang. Haal je drone zeker niet boven, want die zijn hier strikt verboden.

Zin in een lange, mooie wandeling? De ‘Masca Gorge Trail’ is een pad van in totaal 7 uur die je door de Masca vallei helemaal naar beneden, naar het strand leidt. Deze hike moet je wel van tevoren reserveren, er zijn namelijk maar een beperkt aantal mensen per dag toegelaten. 👉  Je kan de Masca Gorge Trail hier reserveren. 

📍 Masca, Tenerife, Spanje

Lees verder onder de advertentie

Tip #6 Chill tijdens zonsondergang op Playa de los Morteros

Op het strand met een drankje in je hand naar de zonsondergang kijken. Dat klinkt perfect. Op de meeste sunset spots is het vaak heel druk en dat is meestal heel gezellig. Maar soms wil je ook eens van de rust genieten, toch?

We vonden een mooie plaats vlak bij Adeje waar we bijna helemaal alleen waren. Deze baai, Playa de los Morteros, is ideaal om een mooie wandeling te maken of om gewoon te chillen.

Vanaf hier kun je ook naar La Caleta de Adeje wandelen. Maar je kan ook op het strand zelf, of langs de baai gaan zitten en de mooiste zonsondergang bewonderen.

Playa de los Morteros is een mooie plaats om te genieten van de ondergaande zon zonder enige drukte of lawaai. En als je wilt, kan je nog een duik in het warme zeewater nemen.

📍 Playa de los Morteros, Adeje, Tenerife, Spanje

Op Playa de los Morteros vind je geen winkels of bars, dus neem je eigen drankje mee. Zorg er voor dat je voor het donker terug in de bewoonde wereld bent, of gebruik je zaklamp om de weg terug te vinden. Er is geen verlichting op de paden.

Lees verder onder de advertentie

Tip #7 Zonnen op een zwart lavastrand

Wist je dat de gouden stranden in Tenerife niet natuurlijk zijn? Playa de las Teresitas wordt vaak het mooiste strand van Tenerife genoemd en is één van de artificiële stranden. In de jaren 70 importeerde de regering 270.000 ton zand uit de Westelijke Sahara om het oorspronkelijke lavastrand een nieuwe look te geven.

Niet enkel Tenerife importeert trouwens Sahara zand. De Canarische eilanden halen ieder jaar zo’n 200.000 ton zand uit de Sahara om stranden te onderhouden. En talloze andere landen doen hetzelfde.

Persoonlijk vinden wij de natuurlijke, zwarte lavastranden in Tenerife veel mooier.  Zo kan je in de buurt van Los Gigantes genieten van enkele zwarte stranden en heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de donkere bergen.

Hoewel je misschien de gouden, fijne zandstranden leuker vindt om te zonnebaden, moet je toch echt minstens één keer een vulkanisch strand bezoeken!

We kunnen je de stranden Playa de los Guios en Playa de Santiago van harte aanbevelen. Hou je van surfen?  Dan is er naast Playa de Santiago een perfecte surfspot.

Ook Playa de Jardín in Puerto de la Cruz, in het noorden van Tenerife, is een prachtig, vulkanisch strand.

Toch geen fan van die lavastranden? Playa el Médano is één van de weinige okergele, natuurlijke zandstranden. Verder moet je natuurlijk gewoon genieten van de gouden stranden. Daar zijn ze namelijk voor gemaakt 😉

Lees verder onder de advertentie

Tip #8 Een citytrip naar La Laguna

San Cristóbal de La Laguna is de voormalige hoofdstad van Tenerife. Het is een leuke stad om een dagje in rond te slenteren of te gaan shoppen.

La Laguna is gebouwd in de oude Spaanse koloniale stijl en heeft een heel kleurrijk, historisch centrum. Het deed ons een beetje denken aan plaatsen als Valladolid in Mexico of Curaçao. Het voelde alleszins alsof we ver buiten Europa zaten! Er heerst hier  een heerlijke vibe.

De stad ligt in het noordoosten van het eiland en is de ideale plaats om te verblijven als je veel wilt gaan hiken in het Anaga Rural Park (later meer). Vanaf La Laguna kan je ook gemakkelijk naar de andere hotspots op het eiland rijden.

👉 Hotel tip: La Laguna Gran Hotel

Liever in het zuiden verblijven? Ook dan blijft La Laguna leuk voor een korte citytrip.

Lees verder onder de advertentie

Naast San Cristóbal de La Laguna vind je de huidige hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz de Tenerife. Santa Cruz heeft ook een aantal mooie plekjes, maar La Laguna stak er toch – wat ons betreft – wel echt bovenuit qua sfeer en architectuur.

Als je uitgebreid wilt gaan shoppen in (grote) shopping malls, raden we Santa Cruz wél aan. Zo heeft het grootste warenhuisketen van Europa, het bekende El Corte Inglés, in Santa Cruz de Tenerife een winkelcentrum met maar liefst zeven verdiepingen.

Op de Canarische eilanden bestaat er geen btw. Shoppen is dus in Tenerife nog goedkoper dan op het Spaanse vasteland!

📍 San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, Spanje

Lees verder onder de advertentie

Foto via Envato Elements

Bonustip: Siam park

Toe aan een dagje waterpret? Dit bekende en grote waterpark met Thais thema heeft meer dan 20 attracties, glijbanen en ontspanningsruimtes. Siam Park is door Tripadvisor maar liefst twee keer uitgeroepen tot ‘Beste waterpark ter wereld’ en biedt plezier voor het hele gezin.

Het is de perfecte daguitstap op een zomerse dag! Siam Park is 365 dagen per jaar open.

👉 Je kunt hier eenvoudig tickets boeken voor Siam Park.

Powered by GetYourGuide

Bekijk de video

Een goede indruk krijgen van de plaatsen en activiteiten in Tenerife die we op deze pagina aanraden? Check de video!

 

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!

8 activiteiten in Tenerife