Gili eilanden

De Gili’s zijn 3 kleine eilanden van Lombok, Indonesië. Het ligt ook niet ver van Bali, dus deze eilanden zijn makkelijk te combineren. Op deze eilanden word je ondergedompeld in de relaxte eilandsfeer.

Vergeet de drukte in Bali, hier zijn geen motorvoertuigen, alles gaat te voet, per fiets of ter paard.

Must-do’s op de Gili’s

– Kajakken

– Zonsondergang kijken

– Feesten op Gili T

– Schommelen

De Gili’s staan bekend om hun prachtige zonsondergangen. Als je goed kijkt, zie je  de vulkanen van Bali in de verte. Nadat de zon is gezakt, komt de prachtige sterrenhemel tevoorschijn.

Waar je bij Gili Air dan geniet van een romantische avond, feest je op Gili T stevig door tot de volgende ochtend.

Oh en voor de kattenliefhebbers onder ons, de Gili’s zijn ware katteneilandjes. Let vooral op de staarten, want die zijn anders dan bij ons – een genetische afwijking van de Gili-katten.

 

Kiladera Gili Trawangan 11
Kiladera Gili Trawangan 12
Kiladera Gili islands6

Gili tip

Vergeet je waterschoenen niet

De onderwaterwereld moet prachtig zijn geweest op de Gili’s. Maar feit is dat veel stranden nu vol liggen met dood koraal. Je moet ook vaak – vooral bij eb – een behoorlijk stuk de zee in gaan voordat je kan zwemmen. 

Waterschoenen zijn hier dus zeker geen overbodige luxe.

Gili Trawangan

Kiladera Gili islands
Kiladera Gili Trawangan 6
Kiladera Gili Trawangan 5
Kiladera Gili Trawangan 10
Muziek in Gili T
Kiladera Gili islands4

Gili T – Trawangan – is een echt party eiland en ook de grootste van de drie. Je kan hier feesten onder de sterrenhemel, maar ook snorkelen tussen de zeeschildpadden.

Er heerst een echt relaxed eilandsfeertje, waar je overdags heerlijk kunt genieten van het strandleven. En voor wie ’s avonds iets leuks wilt doen is er genoeg keuze: dansen, bier pongen of genieten van live muziek met een cocktail.

Het klopt dat er geen politie is op de Gili’s, je moet dus niet raar opkijken als je overal reclame ziet voor ‘magic mushrooms’. Ondanks dat dus alles kan en lijkt te mogen, hebben wij ons geen seconde onveilig gevoeld. 

Kiladera Gili islands13
Kiladera Gili islands3
Kiladera Gili islands7
Kiladera Gili islands2
Paddos op de Gilis
Paard en kar Gili T

Gili tip

Over paard-en-wagen

Maak als toerist alsjeblieft geen gebruik van een paard-en-wagen. De paarden staan soms de hele dag in de brandende zon, zijn mager en zien er gewoon niet goed uit.  De eilanden zijn klein, dus je kan alles te voet doen, en er zijn ook fietsen genoeg. Hoe minder vraag, hoe minder aanbod, de Gili’s zouden nog mooier worden zonder dit dierenleed.

Zonsondergang

Rond zonsondergang trekt het hele eiland naar de westelijke stranden.

Met chille muziek op de achtergrond en een Bintang in de hand kijk je hoe de zon ondergaat. Aanschouw en geniet. Op de Gili’s doe je vanaf nu niets meer. Na zonsondergang gaat het vuur aan en geniet je verder van de talloze sterren aan de hemel.

Gili Air

Kiladera Gili Air 2
Kiladera Gili Air 1

Gili Air is het romantische eilandje van de drie, waar je helemaal tot rust komt. Er zijn wat meer luxere hotels waar je de hele avond kan genieten van een goede sfeer en lekkere cocktails.

Duiken, suppen, snorkelen, kajakken…, ook hier is genoeg te doen als je het strandhangen moe bent!

En Gili Meno dan? Wij hebben dat eilandje toen overgeslagen op advies van een paar locals waar we mee spraken.

Kiladera Gili Air 4
Kiladera Gili Air 3
Scooperific Café

Gili Air eet tip

Pannekoeken bij Scooperific Café

Als je al een paar weken in Azië zit, kan Westers eten soms heel goed smaken. Toen we de pannenkoeken met Nutella bij Scooperific Café zagen, waren we dan ook direct verkocht. En geef toe, met dit uitzicht smaakt alles ook een stuk beter!

Je vindt Scooperific Café hier.

Ook Warung Bambu kunnen van harte aanbevelen. Hier leerden we het gerecht Martabak kennen en hebben daar bijna dagelijks gegeten!

 

Op zoek naar accommodatie tips?