Isla Holbox: alles wat je moet weten voordat je er naar toe gaat

Prachtige zonsondergangen, uitgestrekte witte zandvlaktes en chillvibes. Isla Holbox is een klein, Caribisch paradijsje in Yucatan, op een paar uur rijden van Cancun.

Lees in deze blog alles wat je moet weten over Holbox: vervoer naar en op het eiland, geld, internet en verblijfsduur.

Vervoer

Vervoer naar Isla Holbox

Reis je via het openbaar vervoer? Er gaan verschillende bussen naar Chiquila. Vanuit Chiquila neem je de ferry naar Holbox. Je kan de tijden van de ADO bus online raadplegen, voor de andere busmaatschappijen moet je naar het ADO busstation gaan en naar de tijden vragen.

Wij namen de Oriente bus inclusief ferry tickets vanuit Cancun, dit bleek ook een pak goedkoper te zijn dan de bus en ferry tickets los aan te kopen. De Oriente bus is iets trager dan ADO, maar wat ons betreft, had deze bus veel meer flair omdat ook locals deze bus nemen. Daarnaast rijden deze vaker en is er dus meer flexibiliteit. Deze ’tweede klas’ bussen hebben airco, zitten comfortabel en zijn veilig.

Als je een auto huurt, rijd je gewoon naar Chiquila waar je je auto parkeert en de ferry neemt naar Holbox.

Eenmaal in Chiquila aan gekomen kan je de ferry nemen, er zijn twee maatschappijen met afzonderlijke tickets. Als je daar bent, spreekt het allemaal voor zich, de ene maatschappij zie je aan de linker kant, de andere aan de rechterkant, je kan het niet missen. Om het half uur vertrekt er een boot, je kan de tijden raadplegen via de website van Holboxena.

Lees verder onder de advertentie

Op het eiland: golfkar of fiets?

Er is nog geen massatoerisme op dit eiland, maar het zal niet lang meer duren voordat het anders wordt. Ondanks dat er weinig auto’s op het eilandje rijden, staat het vol met diesel golfkarretjes, die niet enkel door locals worden gebruikt, maar ook door veel toeristen.

Help de natuur op het eiland te behouden door geen golfkarretje te huren, maar neem de fiets! Een fiets huren is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en daarnaast verbrand je ook nog eens wat van die heerlijke taco’s 😉 

Het eiland is vrij klein, dus prima te doen met de fiets. De keuze is aan jou!

Lees verder onder de advertentie

Doorreizen vanuit Isla Holbox met de bus

Vanuit Chiquila kan je eenvoudig met de bus doorreizen naar Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Merida, Valladolid en Tizimin.

De bustijden inclusief ferry kan je raadplegen via de website van Holboxeno. De ferry doet er volgens de Mexicanen 15 minuten over, maar reken op een klein half uur 😉 

Over het algemeen wachten de bussen totdat de ferry er is. Wij namen de (eerste) ferry van 5AM om door te reizen naar Valladolid, we dachten de bus te missen, maar deze bleef gelukkig netjes wachten totdat iedereen er was.

Check hier onze volledige Yucatan route, inclusief hoe je van A naar B gaat met het openbaar vervoer.

Hoeveel dagen verblijven op Isla Holbox?

We raden je aan om minstens 3 dagen te blijven op Isla Holbox. Holbox is een perfect begin of einde van je vakantie, omdat je hier helemaal tot rust komt. Wil je hele dagen aan het strand liggen? Dan heb je aan 3 dagen genoeg. Maar het eiland biedt veel meer dan dat, dat lees je in onze must-do’s in Isla Holbox!

Wij verbleven in totaal 3 nachten op Isla Holbox. Als we de rest van onze reis niet op voorhand hadden geboekt, hadden we zeker nog 2 nachten bijgeboekt. Wij vonden het laid-back sfeertje echt heerlijk en hadden er daarom zeker nog wat dagen kunnen blijven.

 

Hotels op Isla Holbox

De prijzen van de hotels liggen wel een stuk hoger dan op het vaste land. We raden je aan om een hotel te nemen in het centrum, omdat alleen daar ’s avonds iets te beleven valt. Je kan ook een hotel vlakbij Punta Mosquito boeken voor een idyllisch uitzicht, maar houd er dan rekening mee dat het nog een heel stuk is naar het centrum.

Lees verder onder de advertentie

Wij hebben erg goede ervaringen met La Chaya Holbox. Dit is een goed, basic hotel met vriendelijk personeel, op slechts 100 meter van het strand. Perfect in het centrum – maar zonder geluidsoverlast, een heerlijk dak met hangmatten en uitzicht op zee (zie foto).

Een ander hotel dat we aanraden is Hotel Arena. Dit hotel ligt op het centrale plein, biedt een heerlijk dakterras met een rond zwembad en ’s avonds kan je genieten van heerlijke muziek en drankjes (zie video).

Bekijk hier al onze accommodatietips in Yucatan, Mexico.

Geen internet op Holbox?

Toen wij naar dit eilandje kwamen, werden we gewaarschuwd dat er weinig bereik en internet is. Dat klopt, behalve als je een mobiele datakaart hebt van Telcel. Telcel is de enige netwerkprovider die heel Yucatan dekt, met Isla Holbox inbegrepen.

De wifi van de hotels werkten amper, maar dankzij mobiele data konden we toch onze mooie foto’s op Instagram plaatsen. Oh, wist je trouwens dat je in Mexico geniet van onbeperkt social media gebruik?

Wij kochten een Telcel simkaart in een supermarkt in Cancun. Voor omgerekend € 15 kregen we 3 GB, waar dus onbeperkt social media gebruik in zit. Hoewel ik normaal niet veel online ben op vakanties, was het toch fijn om informatie op te zoeken tijdens de busreizen en geen tijd te moeten verspillen aan het zoeken van goede wifi.

Heb je een plaats met goede wifi? Dan is het direct het moment om je foto’s te backuppen in de cloud 😉

Lees verder onder de advertentie

Geld afhalen

Vergeet de verhalen over slechts 1 geldautomaat op Holbox, er zijn er veel meer. Toch raden we je wel aan om wat geld mee te nemen van het vaste land. Je weet namelijk nooit of er een stroomstoring is, iets wat wij niet hebben meegemaakt, maar wel af en toe zou gebeuren.

Op het eiland zelf wordt er voornamelijk cash gebruikt. Wij kregen bijvoorbeeld 5% korting op het hotel indien het bedrag cash werd betaald. Bij de grotere restaurants kan je wel met de (krediet)kaart betalen.

Lees verder onder de advertentie

Is Isla Holbox duur?

Holbox is duurder dan andere plaatsen in Mexico. Op zich is dat normaal voor een eiland, het kost uiteraard veel meer moeite om alle producten op het eiland te krijgen.

Zorg daarom dat je alle essentiële producten zoals (bio) zonnebrandcrème, DEET en medicijnen meeneemt. Ook ‘after-bite’ neem je beter mee, want hier hebben we bijna € 15 voor betaald op het eiland. En geloof me, je hebt after-bite nodig op dit eiland!

Eten en drinken maak je zo duur als je zelf wilt. Er zijn heel veel hippe, mooie restaurantjes en beachbars te vinden, maar als je lekker local wilt eten ben je maar een paar pesos kwijt.

Isla Holbox Tip
Ontbijten doe je het best bij 
La Tortilleria Española, waar je een heerlijk Mexicaans ontbijt kan krijgen met onbeperkt tortilla’s (zie foto).

 

Lees verder onder de advertentie

Hoe groot is Holbox?

Het eiland Holbox is maar liefst 42 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. Maar slechts 10% van het eiland is bewoond en een groot deel kan je ook niet bezoeken omdat het beschermd is. Doordat de natuur op het eiland goed beschermd wordt, en ook voertuigen verboden zijn, vind je hier een heel rijke flora en fauna.

Dat was het dan, onze tips voordat je naar Isla Holbox gaat! Op zoek naar must-do’s op Holbox? Ook daar schreven we een blog over.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk de video!

Bekijk zeker ook onze video over Isla Holbox voor een indruk van dit geweldige paradijsje in Yucatan, Mexico!

Wil je meer zien dan Isla Holbox? Check dan onze reisgids en foto’s van onze reis door het schiereiland Yucatan. 

Heb je nog andere vragen? Laat het ons weten in de comments!

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!