Doen in Brussel: bezoek de Koninlijke Serres van Laken

Wist je dat de Koninklijke Serres van Laken drie weken per jaar open zijn voor het publiek?

Jaarlijks gaat de ticketverkoop in april van start. Er snel bij zijn is dan de boodschap, want de bijna 150.000 tickets zijn meestal uitverkocht binnen enkele dagen!

In deze blog vertellen we je alles over ons bezoek aan deze prachtige serres, inclusief foto’s. Aan het einde vind je praktische informatie over de route, het kopen van tickets, parking en openbaar vervoer.

 

In 2024 kan je de serres bezoeken van vrijdag 26 april tot en met maandag 20 mei.

De data voor 2025 zijn nog niet bekend, zodra we het weten, updaten we deze blog!

Op bezoek bij de Koning

Dacht jij ook dat de Belgische Koning in het Koninklijk Paleis van Brussel, tegenover het Warandepark, woont? Ik dus wel. Maar neen, surprise, hij woont hier in Laken, 7 kilometer van het paleis.

We zijn net door de security heen en staan voor het Kasteel van Laken. Na 15 jaar in België te wonen, waarvan ik 7 jaar in Brussel werkte, sta ik hier eindelijk. Niet dat ik zoveel met het Koningshuis heb, maar het werd toch eens echt tijd om dit te zien. De serres zouden namelijk supermooi zijn, en een echte must-do in België. 

Het is dus eindelijk gelukt om tickets te bemachtigen, iets waar ik afgelopen jaren altijd te laat mee was.

Op naar de Koninklijke Serres van Laken!

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

De Koninklijke Tuinen

De wandeling start bij de Oranjerie. Al snel staan we weer buiten, waar we de keuze hebben uit de lange of de korte route. Wij kiezen voor de lange route van 3 kilometer. Zo zien we ook (een deel van) de Koninklijke Tuinen.

De lange route was een goede keuze, de uitzichten zijn prachtig. Het zou nog mooier zijn als het zonnetje schijnt, maar dat gaat – helaas – vandaag niet meer gebeuren.  

Druk is het wel, het is nog net niet ‘op de koppen lopen’. Als we af en toe stil staan voor een foto, schuift de menigte wat op en oogt het gelukkiger alweer rustiger. Fonteintjes, eindeloze uitzichten op schoon groen en zelfs wat ruïnes. Als ik koningin was, zou ik vaak in deze tuin zitten!

Lees verder onder de advertentie

1001 bloemen

Inmiddels regent het, dus ik ben erg blij dat we de serres in kunnen. We dachten buiten vrij veel mensen gezien te hebben, maar dat valt heel goed mee als je het vergelijkt met binnen. Vrijdag namiddag om 15:30, noem me naïef, maar ik had niet verwacht dat er zoveel volk zou zijn.

Op een slakkengangetje schuifelen we door de serres. Ik moet toegeven, het ziet er wel magnifiek uit. Echt prachtig gedaan. En doordat we zo traag wandelen, kijk je wel goed naar alle details. Het zijn van die momenten dat je de natuur fel waardeert. Of ik toch. Want check hoe mooi al die bloemen zijn, onvoorstelbaar toch? ‘k Moet zeggen, het is fijn om dit gevoel terug te hebben, want de laatste keer dat ik dat had, was in Panama. De natuur is gewoon heerlijk en deze Koninklijke Serres geven het mooi weer!

Af en toe een foto van het koningspaar doet ons herinneren dat we op het koninklijk domein zitten. Fijn toch dat ze dit 3 weken per jaar met ons willen delen!

Lees verder onder de advertentie

Ik kan je niet meer precies vertellen in welke serre wat zit, maar het is echt mooi. Sommige stukken zijn afgesloten, maar kan je wel vanaf het pad bewonderen. Dat zijn eigenlijk ook de mooiste stukjes, want daar staan geen andere mensen op je foto.

Denis is druk bezig zijn nieuwe 360 graden camera uit te testen, ik hou mij bezig met onze nieuwe 90 mm macrolens. Zonder statief en zonder flitser weliswaar, het is dan ook geen makkelijke, eerder onmogelijke klus. De foto’s in dit artikel zijn het beste wat ik er uit kon krijgen. Lang leve de denoise-functie in Lightroom.

Als ik op het gemak mijn lens zit schoon te maken, komt er een horde politie aan. We moeten opschieten is de boodschap, om 17:30 sluit dit spel en het is zeker nog een half uur wandelen. En het mooiste moet nog komen, verzekert de politieman mij. Doeme.

Lees verder onder de advertentie

Scheuren door het mooiste gedeelte

Ik heb mezelf gekloot. Door voor het slot van 15:30 te kiezen, hebben we in totaal maar 2 uur de tijd. En dat blijkt véél te kort. Ik kan hier nog uren fotograferen!

Maar het kan niet, het mag niet, ze nemen het sluitingsuur serieus. “Kom volgend jaar maar terug” zegt de vriendelijke agent wanneer hij mijn teleurgestelde ogen ziet. Er zit niks anders op. We wandelen in sneltempo door de serres, de drukte is allang verdwenen, maar veel tijd om er van te genieten is er niet. Snel een foto hier en daar, tijd voor creativiteit is er niet meer.

Lees verder onder de advertentie

Een shop vol plantenplezier

We zijn aan het einde. We komen terecht in een winkel waar je van alles kan kopen. Planten, kaarten, bloembollen en allerlei tuinaccessoires. Ook hier worden we aangemaand om ons naar de uitgang te begeven. Jammer, maar toch ook weer goed voor mijn portemonnee. Geloof me, we hebben ook al genoeg planten in huis. Hoewel, heb je ooit écht genoeg planten?

Zonder dollen, dit uitje was 10 keer leuker dan ik verwacht had!

Lees verder onder de advertentie

* deze kaart is van de officiële bezoekersgids

Praktische informatie

De route

Wij dachten alles wel op 20 minuten gezien te hebben. NIET DUS. Het complex is vele malen groter dan we dachten. Sinds corona zijn de koninklijke tuinen blijkbaar aan het traject toegevoegd.

Je hebt twee opties, ofwel neem je de route van 3 kilometer waar je door de koninklijke tuinen wandelt, of je neemt de korte wandeling waar je enkel de serres ziet.

Benieuwd welke delen van de Koninklijke Serres je kan bezoeken?

 1. De Oranjerie
 2. De Theaterserre
 3. De Débarcadère en het Palmenplateau
 4. De Palmenserre
 5. De Azaleaserre
 6. Het atelier van Koningin Elisabeth
 7. De Geraniumgalerij en de Dianaserre
 8. De Spiegelserre en de Ondergrondse Galerij
 9. De Embarcadère
 10. De Congoserre
 11. De Wintertuin

Als je de lange wandeling neemt en de weersvoorspellingen zijn niet geweldig, vergeet dan zeker geen jasje en/of paraplu. Leer van onze fouten 😉

Lees verder onder de advertentie

Hoe koop je tickets voor de Koninklijke Serres?

Dit jaar kon je op donderdag 11 april tickets kopen voor de Koninklijke Serres van Laken. De website en het betaalsysteem waren in het begin lang overbelast (omdat heel veel mensen, zoals ik, zaten te wachten), maar om 12:15 kon ik uiteindelijk tickets kopen. De meeste tijdslots waren toen ook nog beschikbaar.

De link van de website waar je tickets kan kopen, komt te staan op de officiële website van de Monarchie. Op de dag van de ‘launch’ is het wachten totdat de website gelinkt staat. In 2024 kan je tickets kopen op deze officiële website: Koninklijke-serres-royales.be

Over een periode van 3 weken kan je dus verschillende tijdslots kiezen. Je kan deze daarna niet meer annuleren of wijzigen.

 

Wat kost een ticket voor de Koninklijke Serres van Laken?

In 2024 kostte een ticket voor de Koninklijke Serres van Laken € 6 per persoon. Er komen geen extra kosten bij kijken, ook niet voor parking.

Je kiest een tijdslot en het is echt de bedoeling dat je in die periode naar binnen gaat. Hoe lang je vervolgens op het domein blijft maakt niet uit. Als je maar om 17:30 naar buiten gaat, wanneer het sluit. Naast de dagtickets zijn er ook ‘nocturnes’ te koop op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden waar je enkel het korte parcours kan afleggen. Op het korte parcours van 2 kilometer sla je dus 1 kilometer over dat door de koninklijke tuinen gaat.

 

Hoe lang heb ik nodig voor een bezoek aan de serres?

Wij gingen om 15:30 naar binnen en kwamen met enige druk om 17:30 buiten. Had de politie ons niet aangedrongen om naar buiten te gaan, hadden we er gerust een uur langer gebleven.

Fotografeer je weinig? Dan ben je in waarschijnlijk 1,5 à 2 uur wel klaar.

Fotografeer of film je veel? Maak niet dezelfde fout als ons. Wij waren nog niet halverwege als we te horen kregen dat het binnen een half uur ging sluiten. Het mooiste gedeelte moest toen nog komen (ja, de agent had gelijk) en daar zijn we doorheen moeten sjeezen. Neemt eerder 2,5 tot 3 uur de tijd.

 

Hoe geraak ik aan de Serres?

Met de auto

Je kan gratis parkeren tegenover de serres, op parking Dynastie. Hoewel het anders lijkt op Google Maps, is dit echt tegenover de ingang van de serres.

 

Met het openbaar vervoer

Het treinstation Brussel-Noord ligt het dichtste bij de Koninklijke Serres. Vervolgens neem je buslijn R31 of R30 van De Lijn, en stap je uit aan de halte Koninklijke Serres.

Buslijn 53 van de MIVB stopt ook aan de halte Serres Royales. Tramlijnen (MIVB) 3 en 7 stoppen iets verder van het domein, bij halte De Wand. Check de actuele dienstverlening altijd via de website van de NMBS, MIVB of De Lijn.

 

Wat mag ik wel of niet meenemen?

Neem zeker geen drone of statief mee. Op de website staat dat je geen grote rugzak mee mag nemen, maar een normale rugzak is prima. Het is niet de bedoeling om eten en drinken mee te nemen. Maar uiteraard doet niemand moeilijk over een flesje water.

 

 

Dat was ‘m! Ben jij van plan om volgend jaar tickets te scoren voor de Koninklijke serres van Laken?