De Benagil grot bezoeken zonder massatoerisme?

De Benagil grot is een populaire Instagram fotospot in de Algarve. Daardoor is het er ook ontzettend druk, zeker in het hoogseizoen. Maar, goed nieuws, ook in hoogseizoen kun je er foto’s maken zonder die gigantische drukte. We vertellen je hoe!

De wat voor grot?

De Benagil grot, je hebt ‘m ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen op Instagram. Het is een grot met in het midden van het ‘plafond’ een groot gat. De grot ligt in de Algarve in Portugal, of meer specifiek, tussen de stranden Praia de Benagil en Praia da Marinha in het plaatsje Lagao. Waarom die grot zo populair is? Omdat hij gewoon mooi en uniek is.

Tijdens de prachtige wandeling The Seving Hangings Valleys wandel je boven de grot. Er staan er wel hekken zodat je niet heel dicht bij de rand kan komen. De rotsformaties op deze wandeling zijn niet alleen uniek, maar ook fotogeniek. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze grot bijzonder is.

Maargoed, de grot is natuurlijk leuk om te zien van boven, maar het is nog veel leuker om in de grot te gaan. En dat is nu net ook het probleem. Iedereen wilt dat. Hoewel de grot enkel bereikbaar is via het water, ligt het er overdag – en vooral in het hoogseizoen – helemaal vol met mensen.

Naar de Benagil grot tijdens zonsopgang

Het enige rustige moment bij de Benagil grot is zonsopgang. Het probleem is dan dat je zelf nog geen kajaks kan huren. Je kunt er dan voor kiezen om te gaan zwemmen, maar dat kan nog wel eens een heel gevaarlijke tocht worden.

Gelukkig vonden we één van de weinige tours die wel vertrekken tijdens zonsopgang. We hadden nog nooit een begeleide kajaktocht gedaan en het leek ons dan ook veel leuker om zonder begeleiding te kajakken. Maar dat bleek heel goed mee te vallen.

We spraken af om 7 uur ’s ochtends aan het Benagil strand. Waar de parking van het Benagil strand normaal volledig vol is, was deze nu compleet uitgestorven.

Samen met een stuk of tien andere vroege vogels gingen we tegen half acht met onze peddels en kajaks het water in. De autosleutels en andere waardevolle items konden we bij de kiosk achterlaten.

 

Kajakken door grotten

De eerste stop was de Benagil cave waar we genoeg tijd hadden om rond te wandelen en veel foto’s te maken. Buiten onze groep, waren er geen andere groepen in de grot, enkel een paar lokale mensen met hun eigen kajak. De guides vertelden over de grot en maakten ook van de gasten foto’s. Superleuk, want nu hebben we eens leuke foto’s van ons tweetjes!

Maar daar stopte het niet. We gingen nog zo’n 4 grotten in waar we het bestaan niet vanaf wisten. Niet zo mooie als de Benagil, maar wel leuk om de verschillende grotten te zien en het uitzicht op de hoge kliffen.

De gidsen waren enthousiast en bezorgden ons een leuke ochtend. Wil jij ook de Benagil cave bezoeken zonder veel toeristen? Boek de tour via GetYourGuide, je krijgt er geen spijt van! Als je plannen wijzigen, kan je dit tot 24 uur gratis doen via de app of website.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten in de reacties! Binnenkort plaatsen we meer blogartikelen met tips voor de Algarve in Portugal.