2 weken roadtrip door Noord-Sardinië

We nemen je mee naar het prachtige Italiaanse eiland Sardinië. Tijdens deze roadtrip bezoek je in twee weken de mooiste plekken van dit veelzijdige eiland in de Middellandse Zee. Van paradijselijke stranden tot een Catalaanse stad en prachtige bergen. Deze route door het noorden van Sardinië geeft een ontzettend mooie afwisseling van strand, natuur en cultuur.

Zelf deden we deze roadtrip in 12 dagen, maar we raden aan om hier toch minstens 14 dagen te blijven. Daarom hebben we deze reisroute ook aangepast naar twee volledige weken. Aan het einde van deze blog geven we je nog wat tips mee voor als je korter of langer de tijd hebt.

Bij iedere bestemming geven we je een aantal leuke activiteiten en accommodatietips. Daarnaast hoef je niet meer op zoek naar leuke tussenstops voor de reisdagen, want ook die hebben we voor je uitgeschreven!

Ervan uitgaand dat de meeste mensen met het vliegtuig naar Sardinië gaan, starten we bij Olbia. Zowel Transavia als Brussels Airlines vliegen naar Olbia. Je huurauto kan je direct aan de luchthaven ophalen. Later meer daar over!

Reis je vanuit België of Nederland naar Sardinië met je eigen auto? Dan is er grote kans dat je met de veerboot aan komt in Olbia. Kom je aan op Porto Torres, dan kan je alsnog onze reisroute volgen, maar start je het beste bij Alghero en maak je van daar uit de rondreis.

 

#1 Aankomst in Olbia (1 nacht)

Als je net als ons ’s avonds toe komt in Olbia, is het aan te raden om hier een nachtje te slapen. Olbia is niet de mooiste stad en hoewel het vast zijn charmes heeft, is er heel veel moois te zien op Sardinië. Blijf hier dus zeker niet te lang!

Kom je ’s ochtends al aan op de luchthaven van Olbia? Dan vertrek je het beste direct naar La Maddalena nadat je je huurauto hebt opgehaald.

Auto huren

Wij huren altijd een auto via Sunnycars. Sunnycars werkt met lokale aanbieders, maar geeft daarbij een all-inclusive verzekering. Krijg je met je huurauto een ongeval of is er schade, dan ben je daar voor verzekerd. Laat je geen extra verzekering aansmeren in het verhuurkantoortje want via Sunnycars ben je dus maximaal verzekerd.

Lees verder onder de advertentie

Route: Olbia – La Maddalena

De roadtrip is begonnen! We starten direct met een prachtige weg die ons naar La Maddelena leidt en ideaal is om wat leuke tussenstops maken. We lichten er een paar uit!

Tussenstop Spiaggi Capriccioli

Dit mooie strand ligt aan de Costa Smeralda, niet ver van het populaire stadje Porto Cervo. Behalve prachtige stranden vind je hier ook de meest luxueuze jachten en 5-sterren hotels. Een beetje te chique voor ons, maar leuk als tussenstop!

Tussenstop Roccia dell’ Orso & Spiaggia di Punta Cardinalino

Vlak bij Palau, waar je straks de ferry neemt naar La Maddalena, vind je Roccia dell’ Orso, de berenrots. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht. Kijk op de veerboot zeker nog eens naar dit punt, je ziet dan dat de rots er echt uit ziet als een beer. Hier vlak bij ligt ook het mooie strand Spiaggia di Punta Cardinalino, wat ook een bezoekje waard is.

👉 Klik hier voor een Google Maps route van Olbia tot aan Palau met alle tussenstops. Deze route met tussenstops duurt in totaal 1 uur en 20 minuten. Je komt dan aan in Palau waar je de veerboot neemt naar La Maddalena.

De ferry naar La Maddalena

De veerboot (Delcomar) naar La Maddalena doet er ongeveer 15 minuten over en vertrekt twee keer per uur. Je hoeft van tevoren geen tickets te kopen, dat kan ter plaatse. Check de vertrektijden op de website van Delcomar.

Lees verder onder de advertentie

#2 La Maddalena (5 nachten)

De archipel La Maddalena ligt voor de kust van Sardinië en wordt ook wel de Caraïben van Europa genoemd. Het heeft 7 grotere eilanden en 20 kleine eilandjes. Op het eiland waar je toe komt met de veerboot ligt de gelijknamige stad La Maddalena met zo’n 11.000 inwoners. Wat je hier allemaal kunt doen?

Het dorpje verkennen

La Maddalena heeft een ontzettend mooi centrum en wordt ’s avonds alleen nog maar gezelliger. Ga lekker cocktails drinken bij The Duke Cocktail Bar, struin over het marktje met lokale producten of eet pizza bij één van de vele restaurants in de sfeervolle steegjes.

Boottocht langs onbewoonde eilanden

Tijdens een bootexcursie vaar je door de hele archipel langs onbewoonde eilanden en de mooiste stranden. Het water is hier kraakhelder en de stranden zijn parelwit. Het is een populaire daguitstap en daarom kan het op de stranden best wel druk worden.

Vind je wat drukte niet erg? Kies dan voor een grote boot voor € 50 per persoon.

Wij wilden de drukte op de stranden vermijden en kozen daarom voor een excursie met kleine groep. Deze boottocht met Roberto op de boot Ciliegio II maakt de tegenovergestelde route van de grote boten waardoor het overal een pak rustiger is. We raden deze tour 100% aan. Het kostte ons € 100 per persoon en je kan contact opnemen met Roberto via zijn website.

Wat je ook kiest, ga La Maddalena niet uit zonder de eilandjes gezien te hebben!

Lees verder onder de advertentie

Ontdek het Caprera eiland

Vanaf het dorpje La Maddalena rijd je binnen 10 minuten naar het eiland Caprera, dat verbonden is met een brug. Hier kan je wandelen naar hartenlust en de mooiste stranden bezoeken. Soms vind je spontaan wat oude ruïnes of kom je wilde geiten of varkens tegen.

Isola Giardinelli

Isola Giardinelli is het kleinste eiland waar je naartoe kan rijden. Er is hier niet superveel, maar zeker wel leuk om een dagje rond te wandelen en aan verschillende strandjes te liggen.

Je eigen verlaten strandje vinden

La Maddalena heeft heel veel mooie stranden. De allermooiste stranden zijn vaak ook de drukste, al is dat relatief als je het vergelijkt met het ‘hoofdeiland Sardinië’. La Maddalena is nog niet overgenomen door het massatoerisme, maar wel een bekende plek voor de Italianen zelf.

Maar als je niet neer ploft bij het eerste en het beste strand, dan vind je genoeg plekjes waar je helemaal alleen bent! Wandel gewoon langs het water dat je naar verschillende baaitjes leidt totdat je je eigen strandje hebt gevonden.

Lees verder onder de advertentie

Geniet van de zonsondergang

Op La Maddalena heb je veel mooie zonsondergang spots waar je in alle rust kan genieten van de ondergaande zon. Of dat nu bij een cocktailbar is, in je eentje (of samen) op een verlaten strandje, we hebben de mooiste zonsondergang plekjes voor je opgesomd.

👉 Check onze mooiste zonsondergangspots op La Maddalena

Het uitzicht van ons balkon in La Maddalena

Accommodatie tip in La Maddalena

Bij La casetta di Velleda verblijf je in een appartement, net buiten het centrum waardoor je geen last hebt van geluidsoverlast. Ook is er genoeg parkeerruimte vlakbij. In de buurt zijn er veel gezellige wijnbarretjes.

Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over het centrum en de haven. Het was ook ideaal dat we een parasolletje konden lenen. Het voelde echt even alsof we hier woonden, wat een heerlijke plek op de perfecte locatie!

👉 Je kan La casetta di Velleda hier boeken

Lees verder onder de advertentie

Route: La Maddalena – Alghero

Wij zijn helemaal ‘zen’ door onze stranddagen op La Maddalena. Tijd om de roadtrip door het noorden van Sardinië te hervatten!

Na het uitchecken pak je opnieuw de Delcomar ferry naar het vaste land van Sardinië: Palau. De eerste veerboot vertrekt al om 6 uur ’s ochtends. 

Tussen Palau en Alghero kan je de volgende, mooie tussenstops maken. De reisroute duurt in totaal 3 uur. Wil je de route iets korter maken, kies dan enkel voor Castelsardo waar je heerlijk kan lunchen in een authentiek, Sardiens dorp.

Tussenstop Costa Paradiso

Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, vind je hier een prachtige kust. De rotsformaties rond de stranden maken dit plekje uniek en ideaal voor een tussenstop.

Tussenstop Castelsardo

Castelsardo (op de foto’s) is een leuk dorpje op een heuvel, met een kasteel bovenop. Je kan je hier makkelijk een paar uur vermaken. Een bezoekje aan het kasteel is echt een must-do en geeft je ook een prachtig uitzicht. Het dorpje zit vol met schattige huisjes en kerkjes. Als je langer in Sardinië blijft dan 2 weken, kan je overwegen hier een nacht of twee te spenderen.

👉 Klik hier voor de route in Google Maps met alle tussenstops.

Lees verder onder de advertentie

#3 Alghero (3 nachten)

Alghero is een Catalaanse stad, een groot deel van de inwoners spreekt deze taal ook naast (of in plaats van) het Sardijns. De stad heeft echt een prachtig en gezellig centrum met een oude stadsmuur. Het zit er vol met leuke restaurantjes, barretjes en winkels. Dit is de enige (grote) stad in deze roadtrip, maar wel een heel bijzondere!

Wat je hier verder kan doen?

Capo Caccia & Grotta di Nettuno

Als je van een mooie zonsondergang houdt (wie niet?), zorg dan dat je naar Capo Caccia gaat, net buiten de stad. Dit is echt een magische plek om de zon onder te zien gaan.

Heb je langer de tijd en zin in een hike? Dan is hier ook een mooi natuurgebied (Natuurpark Porto Conte) om te wandelen. Bezoek dan zeker ook Grotta delle Brocche Rotte, wat een prachtig uitzicht heeft.

Bij Capo Caccia zelf kan je parkeren. Dit is ook het startpunt van de lange trap naar Grotta di Nettuno. Deze grotten zijn ook te bezoeken met een boot.

Daguitstap Asinara & Stintino

Een leuke daguitstap vanaf Alghero is Asinara. Asinara is een onbewoond eilandje voor de kust van Stintino. Asinara was ooit een quarantaine-eiland en later een gevangenis. Nu is het een beschermd eiland waar heel veel flora & fauna te vinden is, met onder andere super schattige albino ezels. Naast overblijfsels van de gevangenissen, zie je vooral mooie landschappen, stranden en helderblauw water. 👉 Bekijk onze video over deze excursie hier.

Deze dagexcursie vertrekt en eindigt in Stintino. Stintino staat bekend als één van de mooiste stranden van Sardinië. En dat begrijpen we wel, maar eerder voor in de winter. Want het was echt koppen lopen, zoals op een zomerse dag op Blankenberge of Scheveningen.

Het was wel leuk om het torentje te zien en een cocktail te drinken bij het strand, maar we waren erg blij dat we naar Asinara zijn geweest en geen volledige dag hebben besteed op Stintino.

Je kan de excursie naar Asinara boeken via 4×4 Asinara of via Viator.

Accommodatietip in Alghero

Accommodatie tip in Alghero

Wij wilden in het oude centrum van Alghero verblijven omdat dit het meest gezellige deel van de stad is. We kozen voor een knus appartementje dat volledig aan onze verwachting voldeed, inclusief heerlijk dakterras. 

Het dakterras is gedeeld, maar we waren altijd de enigen die er zaten.

👉 Je kan Domo del Convento hier boeken

Lees verder onder de advertentie

Route Alghero – Cala Gonone

Van Alghero is het zo’n 160 kilometer rijden naar Cala Gonone. Wij besloten hier nog twee tussenstops aan toe te voegen en het eerste deel langs de mooie kust te rijden.

Tussenstop Bosa

Bosa is een kleurrijk stadje wat ontzettend fijn is om doorheen te wandelen. Bovenop de heuvel vind je Castello Malaspina dat je kan bezichtigen en mooie panorama’s over de stad biedt. Hier vind je ook genoeg leuke plekjes om te lunchen.

Tussenstop Orgosolo

Dit slaperige bergdorpje staat bekend om zijn murales, muurtekeningen die eind jaren 60 zijn gemaakt en vaak een historische of politieke betekenis hebben. Ooit zat dit dorpje ook vol met criminelen en werden er veel moorden gepleegd. Nu is het vooral leuk om er een uur of 2 door te wandelen en op zoek te gaan naar de meer dan 150 murales.

👉 Bekijk de route inclusief tussenstops hier in Google Maps.

 

Lees verder onder de advertentie

#4 Cala Gonone (5 nachten)

Cala Gonone is de laatste bestemming van deze roadtrip door het noorden van Sardinië. Het dorpje staat niet bekend om zijn gezellige centrum, maar laat je daardoor niet afschrikken, je komt hier echt voor de omgeving. Want die is prachtig en er is hier heel veel te doen. We sommen een paar leuke opties voor je op.

Een dinghy huren en door de Golf van Orosei varen

Wij huurden een rubberen dinghy via Dolmen Boat Rental en gingen zelf op pad. Het was de eerste keer dat we dit deden, maar wat was het een geweldige ervaring! Je hebt geen vaarbewijs nodig om een dinghy te huren. Het is de ideale manier om de kust van de Golf van Orosei te verkennen in alle rust.

Chillen op Cala Luna

Cala Luna is ongetwijfeld ons lievelingsstrand in deze regio. Je geraakt hier door een flinke hike, of met een boot. Je kan je eigen dinghy nemen, of één van de transfer boten. De verschillende grotten geven fijne verkoeling en het is een heerlijk strand om te vertoeven. Er zijn geen grote beach bars, maar als je een stuk over het wandelpad gaat, kom je uit bij de bar van de camping, waar je iets te drinken kan halen. Het strand is vrij groot, zoek dus je eigen, rustige plekje op!

Hike: Gola di Gorropu

Om bij de Gorropu kloof te komen, moet je eerst een pittige wandeling maken. Zorg dat je vroeg bij bent zodat je niet op het heetste van de dag in de canyon wandelt. Zie je het niet zitten om alleen te gaan? Er zijn ook georganiseerde hikes.

Hike: Monte Novo San Giovanni

Je hebt verschillende wandelingen waar je kan genieten van de mooiste uitzichten en rotsformaties, met als hoogtepunt de tafelberg Monte Novo San Giovanni. Een groot deel bestaat uit bossen, dus het is ook fijn om hier wat schaduw te vinden.

Lees verder onder de advertentie

Route: Cala Gonone – Olbia

Onze roadtrip zit er helaas alweer op. Wij vliegen in de namiddag terug vanaf Olbia, zo’n 110 kilometer verderop. Onderweg stoppen we nog even in Posoda.

Tussenstop Posoda

Dit is het laatste schattige dorpje in Noord-Sardinië waar we de uitzichten bewonderen vanaf het kasteeltje bovenop de heuvel.

We lunchen er in een typisch Italiaans café en rijden dan terug naar de luchthaven om onze huurauto in te leveren.

👉 Dit is de route van Cala Gonone naar Olbia luchthaven met tussenstop in Posoda. 

 

Lees verder onder de advertentie

Over onze rondreis door Noord-Sardinië

Voila, dat was het dan, de roadtrip die wij deden in het noorden van Sardinië. We hebben prachtige plekken gezien, leuke activiteiten gedaan en het is oprecht één van de fijnste eilanden in Europa. Vooral La Maddalena is een pareltje dat nog niet op ieders reisroute staat, maar waar wij enorm van hebben genoten.

Heb je meer dan 2 weken?

Wij hadden echt nog wel langer in Sardinië kunnen blijven. Als jij meer tijd hebt om dit prachtige eiland te verkennen en ons vraagt waar we deze dagen zouden spenderen, is dit het antwoord:

  • Een paar nachten aan de Costa Smeralda
  • Eén of twee nachten in Castelsardo
  • Een extra nachtje in Alghero
  • Een paar nachten in Bosa

Persoonlijk vinden wij het eiland te groot om volledig rond te rijden. Je zit dan erg veel in de auto terwijl er zoveel mooie plaatsen dichterbij zijn.

De volgende keer zouden wij het zuiden bezoeken. Ooit deden we al een citytrip naar Cagliari en zowel de stad als de omgeving is ook prachtig.

Heb je iets gehad aan deze blog? Laat het weten in de reacties! Houd onze blog zeker in de gaten, want binnenkort publiceren we meer artikelen over Sardinië!

Lees verder onder de advertentie

Heb je minder dan 2 weken?

Keuzes maken is moeilijk, maar als je het ons vraagt, zouden we Cala Gonone eruit halen als je echt geen tijd hebt. Het is een behoorlijk stuk rijden om hier te komen. Ben je een echte hiker, dan is dit misschien juist wél een must-visit.

Als je echt geen stadsmens bent, kan je overwegen Alghero eruit te halen. Wij vinden een combinatie van natuur en stad altijd wel fijn, en er is genoeg natuur in de omgeving van Alghero.

Bekijk onze rondreis door Sardinië.

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!

Sardinië in 2 weken - route