Wat je écht nodig hebt in Tromsø: de complete inpaklijst

Kleding

In Lapland kleed je jezelf aan in laagjes. Dat houdt je warm en maakt ook dat je je makkelijk kan aanpassen bij temperatuurschommelingen. Je begint met thermokleding, gevolgd door comfortabele kleding, een waterdichte jas, skibroek, een wintermuts en de juiste handschoenen.

 

Thermo ondergoed

We beginnen met de basislaag die je over je ondergoed aan trekt; thermo-ondergoed. Idealiter sluit thermokleding goed aan op je lichaam, niet te los, maar zeker ook niet te strak. 

Investeer in goede thermokleding, gemaakt van merinowol. Merinowol zal je vaker terug zien komen in dit artikel. Merinowol is ideaal voor lage temperaturen. Het kriebelt niet, het is temperatuur regulerend en zelfreinigend. Hoe groter het percentage merinowol in kleding, hoe duurder, maar ook, hoe beter. Merinowol is van hoge kwaliteit en zal daarom waarschijnlijk de rest van je leven meegaan.

Door zijn zelfreinigende eigenschap hoef je ook niet meerdere setjes thermokleding aan te schaffen. Laat de kleding gewoon elke avond luchten op een rekje en trek het de volgende ochtend weer aan. Eventueel kan je het tussendoor eens met de hand wassen.

👉 Voor vrouwen: thermo-ondergoed set van 80% merinowol

👉 Voor mannen: thermo-ondergoed set van 80% merinowol

Lees verder onder de advertentie

Wollen truien

Over de thermokleding trek je ‘normale’ kleding aan. Idealiter kies je voor merinowollen truien, maar die zijn heel prijzig. Zelf nam ik gewoon wat H&M-truien mee en die voldeden ook. In Tromsø zijn de temperaturen niet extreem, dus met een merinowollen basislaag en windbestendige winterjas, zit je wel goed. Als het zonnetje scheen had ik zelfs geen jas nodig.

Ga je naar plaatsen waar het -30 °C wordt, dan investeer je beter wel in een goede merinowollen of ‘Noorse’ trui. 👉 Shop Noorse truien

Water- en winddichte winterjas

Jezelf beschermen tegen koude, scherpe wind en een sneeuwbui doe je met een waterdichte en winddichte winterjas. Deze koop je beter iets te groot zodat je laagjes kleding er makkelijk onder passen. Neem je meerdere truien mee? Pas dan je jas met de dikste trui.

Dit geldt in principe voor alles: zorg dat het niet te strak zit. Hoe meer ruimte, hoe beter de isolatie.

👉 Koop waterdichte winterjassen

Skibroek

Een skibroek heeft hetzelfde doel als de winterjas. Je voorkomt dat je benen koud worden door natte sneeuw en wind. Het is echt niet nodig om de beste en de duurste skibroek te kopen, deze moet vooral waterdicht zijn.

Onder je skibroek kan je nog een jeans broek of comfortabele broek dragen. Dat is afhankelijk van hoe dik je skibroek is en hoe koud het buiten is 😉

👉 Koop een skibroek

Lees verder onder de advertentie

Handschoenen: Liners en mittens

Je hebt over het algemeen drie lagen handschoenen: liners, mittens en hoods. Drie lagen die je over elkaar heen doet. In het grootste deel van Lapland is het verstandig om ze alle drie te dragen, maar in Tromsø is dat niet nodig.

In Tromsø heb je genoeg aan merino wollen liners en mittens. Liners zijn onderhandschoenen en mittens zijn wanten waar je vingers, behalve je duim, bij elkaar zitten. Zelf koos ik niet voor de dikste mittens, maar een exemplaar dat handig is voor fotografie. Je ziet ze hier op de foto, het deel waar mijn vingers tegen elkaar zitten kon ik naar achteren vouwen. Deze handschoenen kocht ik een maatje groter zodat mijn merino wollen liners (onderhandschoenen) eronder konden.

Beide handschoenen gebruik ik trouwens ook gewoon in België – maar niet over elkaar. Daarom investeerde ik in goede handschoenen van The Heat Company. In zowel de liners als de mittens kan je trouwens ook handwarmers doen, later meer daarover!

👉 Koop Merino liners

👉 Koop de handschoenen zonder vingers en wanten in één

Lees verder onder de advertentie

Wintermuts & sjaal of buff

Als laatste ‘kledinglaag’ moet je natuurlijk nog je hoofd beschermen. Ga voor een warme wintermuts, een sjaal en/of buff. Zelf vond ik het fijn om twee mutsen mee te nemen, een dunnere en heel dikke.

Die dikke wintermuts was erg fijn voor ’s avonds, als we op zoek gingen naar het Noorderlicht. 

Lees verder onder de advertentie

Schoenen

Naast goede kleding heb je ook het juiste schoeisel nodig. Niet alleen om door sneeuw van een halve meter hoog te wandelen, maar ook om niet uit te glijden en warm te blijven.

Stijgijzers

Stijgijzers of ‘schoenkettingen’ zijn een echte must-have voor je arctische avontuur. Het maakt het leven een stuk makkelijker, want uitglijden wordt vanaf nu moeilijk. Denk vooral niet dat het raar is om als toerist rond te wandelen met stijgijzers, want dat is hier de normaalste zaak van de wereld. Ja, ook in de stad.

Soms zie je bij een bar een bordje hangen dat stijgijzers binnen verboden zijn. Je trekt ze dan gewoon buiten van je schoenen of laarzen af.

👉 Shop stijgijzers

 

Sneeuwlaarzen

Ga voor waterdichte, warme sneeuwlaarzen en koop deze het liefst een maatje te groot. Als schoenen strak zitten, heb je sneller koude voeten. Ook draag je er waarschijnlijk nog extra dikke sokken in. Ik kocht mijn sneeuwlaarzen 2 maten groter dan mijn normale schoenmaat.

👉 Shop snow boots

Merino wollen sokken

Merinowollen sokken zijn de beste sokken die je kan krijgen. Ze zijn iets duurder, maar ze zijn het waard. Ze houden je voeten warm, zorgen ervoor dat je geen blaren krijgt en dankzij de zelfreinigende werking stinken ze ook zelden.

Thuis gebruik ik ze in de winter om in huis rond te lopen, het was dus zeker geen weggegooid geld voor één reis.

👉 Koop merino wollen sokken

Lees verder onder de advertentie

Optioneel: Hand- en voetwarmers

Als je zo’n koukleum bent als ik, kunnen handen- en voetenwarmers welkom zijn. Je haalt ze uit de verpakking en vervolgens blijven ze 12 uur lang warm!

Wij hadden er achteraf gezien veel te veel gekocht, want in Tromsø is het niet extreem koud. Maar ze waren wel handig op momenten dat we lang zaten te wachten op het Noorderlicht.

Snel last van je rug? Dan kan dat verergeren in de kou. Ook daarvoor zijn warmers ideaal.

Wist je dat deze warmers ook goed zijn om bij je batterijen te leggen? Zo lopen ze niet zo snel leeg door de kou.

👉 Koop handwarmers

👉 Koop voetwarmers

👉 Koop nekwarmers

Lees verder onder de advertentie

Waterafstotende rugzak

Aangezien het in Tromsø vaak sneeuwt, is een waterafstotende rugzak erg handig. Wij namen de rugzak ‘Hajo Mini Lotus’ van Ucon Acrobatics mee. We zijn erg tevreden over deze rugzak! Er is maar één nadeel en dat is dat de onderkant niet waterdicht is. Daar moet je wel even op letten dus. 

👉 Bekijk de Ucon Acrobatics rugzak

Lichaamsverzorging

In de winter word je huid meestal droog en trekkerig. Althans, bij mij toch. Een reis naar de kou vraagt om extra huidverzorging!

Bodylotion

Ik zou het nooit mee nemen naar een andere bestemming, maar in Tromsø was ik blij dat ik het mee had. Mijn huid werd superdroog, maar dat kon ik direct verhelpen met de Weleda body butter die in mijn koffer zat.

👉 Koop de Weleda Skin Food Body Butter

Lees verder onder de advertentie

Voedende gezichtscrème

Je gezicht zit de hele dag in de kou, zonder bescherming van kleding. Het is dus essentieel om een goede dagcrème te gebruiken.

Koop een hydraterende crème die beschermt, het liefst met een zonnefactor (SPF).

👉 Voor vrouwen: Olay hydraterende dagcrème met SPF30

👉 Voor mannen: L’Oréal Paris hydraterende dagcrème met SPF15

 

Lippenbalsem

Tijdens de winter heb je vaker last van droge of gebarsten lippen, en dat vermijd je natuurlijk graag op reis. Neem daarom een lippenbalsem mee om je lippen te beschermen.

👉 Koop Labello met SPF15

Lees verder onder de advertentie

Apparatuur

Powerbank

Een powerbank is onmisbaar in koude orden. Omdat het kouder is dan 10 graden, zal de batterij van (bijvoorbeeld) je smartphone veel sneller leeg lopen. Houd je telefoon dus in je zakken wanneer je deze niet gebruikt en zorg dat je altijd een opgeladen powerbank bij je hebt.

We kunnen de iMoshion powerbank aanraden. Deze heeft 20.000 mAh wat onder het maximum van de meeste airlines valt en dit is genoeg om je gsm een paar keer op te laden. Het grootste voordeel tegenover andere powerbanks is dat er een snelladende USB-C uitgang op zit én je exact ziet hoeveel procent je nog over hebt.

👉 Koop de iMoshion Powerbank

 

Hoofdlamp

In de stad zal je ‘m niet nodig hebben, maar een hoofdlamp is wel handig voor als je ’s avonds op pad gaat in de natuur. Natuurlijk kan je je smartphone gebruiken, maar soms wil je je twee handen vrij hebben.

Wij hielden onze hoofdlamp aan als we langs de autoweg in het donker liepen zodat we goed zichtbaar waren voor auto’s. Dit was vooral nuttig op het eiland Kvaløya waar geen lichtvervuiling is.

👉 Koop een hoofdlamp

Lees verder onder de advertentie

Camera accessoires

Tromsø is prachtig. Wie een camera heeft, mag die niet thuis laten liggen. Ga goed voorbereid op pad met onderstaande tips!

Statief

Wil je het Noorderlicht vastleggen op camera? Zorg dan dat je een statief bij je hebt. Daardoor kan je langere sluitertijden gebruiken en een timelapse maken.

Condens voorkomen met silica gel

Heb je buiten in de kou staan fotograferen en kom je daarna in een warme omgeving terecht? Dan heb je kans op condens en dat kan funest zijn. Het is belangrijk om de overgang van koud naar warm zo traag mogelijk te laten verlopen.

Maar er is nog iets dat kan helpen. Silica gel beschermt je camera en lenzen tegen condens, roest en schimmel. Stop het doosje in je cameratas en klaar!

👉 Shop silica gel

 

Regenhoes

Je camera verdient goede bescherming tegen sneeuw, regen en zand. Investeer in een goede regenhoes, zo kan je in elke situatie blijven filmen of fotograferen.

👉 Koop een regenhoes

Extra batterijen voor je camera

Heb je een fotocamera of drone bij je? Zorg voor extra batterijen om dezelfde reden als we hierboven al beschreven. Batterijen gaan nu eenmaal sneller leeg in de kou. En probeer je batterijen warm te houden, in je de binnenzak van je jas, of met warmers erbij.

Checklist

Voila, dat was het dan! Dit is alles wat je nodig hebt om het vooral niet koud te hebben in Tromsø.

Hieronder sommen we de volledige lijst nog eens op.

Kleding & schoenen

V

Thermokleding

V

Wollen truien

V

Winterjas

V

Skibroek

V

Handschoenen

V

Wintermuts en sjaal

V

Stijgijzers

V

Sneeuw laarzen

V

Wollen sokken

Apparatuur & camera-accessoires

V

Powerbank

V

Hoofdlamp

V

Statief

V

Silica gel

V

Regenhoes

V

Extra batterijen

Overig

V

Handen- en voetenwarmers

V

Waterafstotende rugzak

V

Bodylotion

V

Gezichtscrème

V

Lippenbalsem

V

Hand- en voetwarmers

V

Waterafstotende rugzak

Wil je een echte inpaklijst ontvangen in PDF-formaat, waarbij je zelf alles kan afvinken? Klik hieronder op ‘Download’. In deze lijst staan ook de ‘normale’ reisspulletjes, in totaal meer dan 40 items!

Heb je nog ruimte over in je koffer en drink je graag een wijntje? Overweeg om zelf wijn mee te nemen, want alcohol is héél duur in Noorwegen. Download de Norwegian Customs App waarmee je kan berekenen hoeveel (sterke) drank (en tabak) je mee mag nemen. Zelf namen we een ‘bag in box’ wijn mee zodat er geen breekbaar glas het vliegtuig in moest. Het was ideaal om de dag af te sluiten in ons appartementje in Tromsø.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Tromsø inpaklijst! Nog vragen of toevoegingen? Laat het weten in de reacties!