Tromsø in 7 dagen: tips, activiteiten & daginvulling

Ben je een reis naar Tromsø aan het plannen en op zoek naar de beste tips voor je daginvulling? 

We hebben een travel itinerary voor je uitgeschreven op basis van onze eigen reis. Alles wat we aanbevelen in dit mooie stukje Noord-Noorwegen hebben we in deze reisblog verwerkt. Inclusief adresjes van goede restaurants en café’s. En niet te vergeten, de beste plekjes waar je het Noorderlicht kan spotten in de stad Tromsø zelf, en vlakbij.

Hopelijk kan deze dagplanning jou helpen je eigen, perfecte reisschema op te maken!

 

Dag 1

Afhankelijk van hoe laat je toe komt in Tromsø, liggen alle opties nog open. Als je een appartement hebt gehuurd, is het slim om direct boodschappen te gaan doen. De supermarkten zijn normaal gezien open tot 23:00, behalve op zondag. Hou je van chocolade? Koop dan eens een Kvikk Lunsj, een Noorse chocoladereep die lijkt op KitKat. 

’s Avonds is het ideale moment om langs de haven te wandelen en de sfeer van deze havenstad op te snuiven. Misschien zie je hier zelfs het Noorderlicht wel!

Wil je je Noorderlicht kansen nog verhogen op een heldere avond? Neem dan de bus naar het strand Telegrafbukta.

Hotel Tip: Radisson Blu Hotel 
Het Radisson Blu Hotel ligt aan de haven van Tromsø, midden in het centrum, maar zonder geluidsoverlast. Dit is de ideale uitvalsbasis omdat het ontmoetingspunt van de excursies bijna altijd in deze buurt ligt. Vroeg boeken kan lonen!
Je kan het hotel hier op Booking.com bekijken

 

Liever een appartement? Bekijk dan Enter Viking eens, die voor een schappelijke prijs appartementen verhuurt.

Andere leuke dingen die je kunt doen:

👉 Een bezoekje aan de sauna ‘Pust’ (eerste foto) – durf jij daarna in het ijskoude water te springen?

👉 Alles leren over het Noordpoolgebied waarin je je bevindt in het Polar Museum

👉 Een cocktail drinken in The Magic Ice Bar

 

Lees verder onder de advertentie

Dag 2

De volgende dag is het ideale moment om de stad te leren kennen. Struin door het centrum dat vol zit met gekleurde, historische, houten huisjes in Empirestijl.

Hou je van musea en oude legendes? Dan is het Trollenmuseum misschien iets voor jou. Met behulp van augmented reality word je ondergedompeld in de Noorse folklore.

Je eerste kennismaking met rendiervlees mag vandaag eigenlijk niet ontbreken. Raketten Bar & Pølse is daar ideaal voor. Voor zo’n € 5 eet je een rendier hotdog in een gezellige setting.

Om te garanderen dat je tijdens deze reis het Noorderlicht ziet, is het handig om vandaag een Aurora Chasing Tour te doen. Oké, het is geen garantie. Maar de kans is toch erg groot in de winter.

Dankzij het grote, lokale netwerk dat de reisbegeleiders hebben, rijden ze naar de plek waar het Noorderlicht op dat moment zichtbaar is. Zo verhoog je je kansen aanzienlijk om je bucketlist af te vinken!

Toen wij de Aurora Chasing Tour deden was er een sneeuwstorm in de Tromsø regio. Ze reden ons naar de grens van Finland waar de bewolking opklaarde en we de Lichten zagen. Als het Noorderlicht wel zichtbaar is in Tromsø zelf, gaan ze naar een mooie plek waar je ze kan fotograferen. Ook maken de reisbegeleiders een portret van je met het Noorderlicht op de achtergrond.

Er is keuze tussen bus- en boottochten. Je kan deze tot 24 uur van tevoren gratis annuleren als je plannen veranderen.

👉 Aurora Chasing bus tour

👉 Noorderlicht boottocht

👉 Locatie Raketten Bar & Pølse

👉 Website Trollenmuseum

Lees verder onder de advertentie

Dag 3

Tijd om de husky’s te ontmoeten bij de hondenkennel! Je wordt opgehaald uit het centrum en rijdt naar de hondenkennel in Kvaløya.

Daar krijg je een warm thermopak en laarzen. Ook kan je je waardevolle spullen in een kluisje leggen.

Na een woordje uitleg mag je je eigen hondenslee besturen. Een super leuk slee avontuur dat je echt niet wilt missen. Na het sleeën is het tijd voor lunch en daarna kan je nog met de husky’s spelen.

Wil je ’s avonds in de stad eten? Als je goesting hebt in een lekkere hamburger kunnen we Burgr aanraden. In dit kleine restaurantje word je helemaal ondergedompeld in de jaren 80/90 gaming wereld. Je kunt er zelfs oude videogames spelen.

Liever iets chiquer en fan van seafood? Dan is Arctandria Sjømat Restaurant wellicht iets voor jou. Wij zijn hier zelf niet geweest, maar het restaurant staat wel bekend om zijn uitstekende, lokale visgerechten.

Heb je daarna nog zin om zelf op zoek te gaan naar het Noorderlicht? Dan kan het meer van Prestvannet een goede locatie zijn. Te voet of met de bus bereikbaar vanuit het centrum.

Een andere mooie Aurora spot is het meer van Rundvannet. Dit prachtige meer is zeker een bezoekje waard en ook eenvoudig bereikbaar met de bus.

Ook al zie je het Noorderlicht niet, zijn het fijne plekken om te wandelen.

👉 De hondenslee kan je hier boeken

👉 Website Burgr restaurant

👉 Website Arctandria Sjømat Restaurant

Lees verder onder de advertentie

Dag 4

Met husky’s sleeën is een echte must-do, maar sneeuwscooteren is dat ook.

Met deze tour word je naar de Lyngen Alpen gebracht. Een prachtig gebied voor een dagje snow mobiling. Eerst krijg je uitgebreide informatie over de werking van de sneeuwscooter in een gezellig, houten huisje. Daarna krijg je thermokleding, een helm, handschoenen en laarzen. Met zijn tweeën stap je op de sneeuwscooter en rijd (of glijd?) je door het sneeuwlandschap.

Af en toe stop je om de mooie uitzichten te bewonderen en hoor je oude verhalen over de Noorse trollen in de bergen, onder het genot van warme chocolademelk. Eenmaal terug in het huisje krijg je soep en brood en kan je nog even opwarmen. Daarna begint de mooie route terug naar het centrum van Tromsø.

Bij komen van deze toffe dag kan je doen in de oudste pub van Tromsø, Ølhallen. Hier kan je één (of meerdere) van de 72 Noorse tapbieren proeven. Deze brewpub is trouwens van Mack, de meest Noordelijke brouwerij ter wereld. Een extra reden om er een pintje (of twee) te drinken!

Je hebt uiteraard nog veel meer café’s in de stad. Tromsø heeft zelfs uitzonderlijk veel pubs als je kijkt naar het aantal inwoners. Tromsø is dan ook een echte universiteitstad. Zo’n 16.000 studenten zorgen ervoor dat deze stad een bruisend nachtleven heeft.

👉 Je kan de sneeuw scooter excursie hier boeken

👉 De website van brewpub Ølhallen

Dag 5

Lapland en rendieren, het hoort bij elkaar. Tijdens deze excursie besefte ik hoe weinig ik wist over rendieren. Zo vond ik het ‘bloed’ bij een ‘afgebroken’ hoorn zielig. Blijkt dat deze horens gewoon vanzelf af vallen en terug groeien. En zo kwamen we nog heel veel interessante dingen te weten. Vooral over de Sami cultuur, hoe deze mensen vroeger leefden in dit sneeuwlandschap.

Als je op het Sami kamp toe komt, sta je op een gigantisch stuk grond met zo’n 300 rendieren. Je mag er zoveel voederen als je wilt, je laat het rendier gewoon uit je emmer eten. Vervolgens kan je, als je daarvoor kiest, een kort ritje maken op de rendierslee.

Na het voederen van de rendieren is het tijd om zelf te gaan lunchen. Je eet in een typische, Samische lavvu tent en twee Sami vertellen je over hun cultuur met bijhorende ‘joik’, een traditioneel lied.

In de namiddag word je terug in het centrum afgezet, wat ideaal is om de laatste paar hoogtepunten van Tromsø te ontdekken.

Zo is het leuk om de Arctic Cathedral -de officiële naam is Ishavskatedralen, van dichtbij te zien vanwege zijn unieke architectuur.

Daarna kan je de berg Storsteinen op met de kabelbaan Fjellheisen. Hier krijg je een prachtig uitzicht over Tromsø en andere eilanden. Je kan een lange wandeling maken naar Tromsdalstinden, of je kan naar de verschillende uitzichtpunten gaan.

Als je honger hebt of gewoon even op wilt warmen kan je terecht in het restaurant naast de kabelbaan. Blijf zeker tot de zon ondergaat, want het uitzicht over Tromsø wordt nog mooier als de lichtjes in de stad aan gaan.

Als er sterke zonneactiviteit is en een heldere lucht, is dit een heel mooie plek om het Noorderlicht te zien.

👉 Hier kan je de Sami & rendier excursie vinden

👉 Check de website van de kabelbaan Fjellheisen van tevoren, bij slecht weer gaan ze niet open.

 

Lees verder onder de advertentie

Dag 6

Tromsø is een leuke stad om te verblijven en is ideaal als uitvalsbasis voor alle excursies. Maar als je van natuur houdt, dan zou je ook echt een paar dagen naar de omliggende eilanden moeten gaan.

Via Sunnycars kan je zonder gedoe en met volledige verzekering een auto huren. Je haalt deze dan op bij de luchthaven, waar je makkelijk met de bus komt.

Kvaløya en Sommarøy zijn twee prachtige eilanden om te verkennen. Op deze plekken is er geen lichtvervuiling, dus ook perfect om het Noorderlicht te spotten op een heldere nacht.

Tips en opties in Kvaløya:

👉  De prachtige Ørnfløya trail bewandelen

👉  Een strandwandeling maken op Sandviksletta

👉  Iets gaan drinken in het café Bryggejentene AS vanwege het prachtige uitzicht

👉  Hiken op Rødtind

 

Buvik Sea Lodge in Kvaløya

Accommodatietip

Buvik Sea Lodge is een accommodatie met een geweldig uitzicht! Als je op zoek bent naar een plaats waar je écht tot rust kan komen, dan is dit je plek. Je hebt een eigen appartementje met uitzicht op de zee, de bergen en een idyllisch steigertje.

Je kan gebruik maken van de sauna en jacuzzi en de eigenaar biedt een Aurora Wake-Up-Call aan.

👉 Bekijk het appartement op Booking.com

Lees verder onder de advertentie

Dag 7

Sommarøy is een klein eilandje met super veel kleine strandjes met helder water. Overal zie je schattige, rode, houten huisjes staan. Sommarøy is net als Kvaløya een plaats die nog niet ontdekt is door het massa-toerisme.

Tips en opties in Sommarøy:

👉  Hiken naar Hillesøytoppen 

👉 Overnachten of eten in Sommarøy Arctic Hotel Tromsø

👉 Goedkoper eten? Dat kan in het restaurantje ‘Anne-Grete Jensen Havfrua Kro

👉 Kajakken voor de kust van Sommarøy

👉 Met de ferry naar het eiland Senja

Alternatief

Liever in de stad blijven? En ben je hier tussen half november en eind januari? Dan kan je orka’s en bultruggen gaan spotten! Bekijk de excursie hier.

Lees verder onder de advertentie

Dag 8

De toffe reis zit erop en het is tijd om naar huis te gaan. Geniet van de mooie route naar de luchthaven en neem hier genoeg tijd voor. We stopten een paar keer onderweg omdat we een zeearend, otter en elanden zagen. Zo misten we bijna onze vlucht omdat we niet uitgekeken geraakte.

Als je nog extra dagen hebt, raden we je zeker aan om langer op één van de eilanden te blijven, of nog naar het eiland Senja te gaan. Als je naar Senja gaat, check dan zeker even dit hotel waar je vanuit je eigen, glazen bungalow ’s avonds het Noorderlicht kan zien. Heb je nog langer dan een week? Dan is het de moeite waard om de Lofoten eens op te zoeken.

Tot slot

Wij dachten dat een reis naar het noorden een once-in-a-lifetime ervaring zou zijn omdat we bang waren voor de koude. Maar dat viel in alle opzichten mee. Dat wij nog eens terug gaan naar Lapland, dat staat vast. We werden verliefd op de natuur. En dat Noorderlicht…, daar willen we alleen nog maar meer van zien!

Heb je iets gehad aan deze tips of heb je nog vragen? Laat zeker een reactie achter onderaan deze blog! We wensen je alvast heel veel plezier in dit winterwonderland!

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!

Tromsø in 7 dagen