Noorderlicht, poollicht, Aurora Borealis, Aurora Polaris, …. Een hoop namen voor hetzelfde mooie natuurverschijnsel dat op menig bucketlists staat. Staat het zien van het Noorderlicht ook op jouw lijstje?
Wij hadden geluk afgelopen winter in Tromsø. Maar hoewel het voor een deel ‘geluk’ is, kan je dat geluk een héél klein beetje sturen. Voordat wij onze reis naar het Noorden boekten, deden we ontzettend veel research. Het zou zonde zijn om al die uren research niet te delen 🙂
Hier vind je dus onze 7 tips om het Noorderlicht te zien. We houden het eenvoudig en gaan niet te technisch worden, daar zijn al genoeg websites voor. Wij zijn wel door al die technische sites gegaan en hebben onze learnings voor je opgesomd.Â
Tip 1: Ga naar het Noorden (duh)
De KP-index geeft aan hoe sterk het Noorderlicht is, maar ook hoe ver ze reikt. Zo heb je dus veel meer kans om de lichten te zien als je in een KP1 regio zit, het uiterste Noorden dus. Zo kan je bij KP7 of hoger het Noorderlicht zelfs in Groningen zien. Bekijk de afbeelding van Aurora Service om de KP-index beter te begrijpen.
Oké, dus je moet natuurlijk naar het noorden. Tromsø is een stad waar de Aurora zichtbaar is op KP1 (lage zonneactiviteit). Je kunt in de stad blijven, of naar omliggende eilanden rijden (Kvaløya, Sommarøy, Lofoten, ….).
Natuurlijk zijn er nog genoeg andere plekken waar je de Lichten kunt zien, zoals het noorden van Zweden, Finland en Ijsland, of misschien wil je wel naar het uiterste puntje in Noorwegen.
De KP-index is trouwens 3 uur van tevoren te voorspellen, dit is niet altijd accuraat, maar geeft wel een indicatie. Later meer hierover!
Voor de technische uitleg verwijzen we je naar de website van noodweer.be
Tip 2: Meer activiteit in maart of oktober?
Volgens sommige onderzoekers zijn maart en oktober de maanden met de meeste zonneactiviteit. Of dit nu wel of niet klopt, zorg in ieder geval dat je tussen september en maart gaat.
In de wintermaanden zijn de dagen heel kort in het Noorden. En aangezien het echt donker moet zijn om de Lichten te zien, heb je dus meer tijd en kans om ze te zien. Waar je in september nog zo’n 13 uur daglicht hebt, gaat in december de zon helemaal niet op (poolnacht).
Lees verder onder de advertentie
Tip 3: Het moet pikkedonker zijn
Zoals we in de vorige tip al zeiden: het moet écht donker zijn om de lichten bij lage zonneactiviteit te zien.
Volle maan zorgt voor veel licht, dus als er lage activiteit is kan het zijn dat je ze niet goed ziet. Kies dus voor een week rond nieuwe maan, dan is het een stuk donkerder. Een maankalender vind je hier.
Ook is het handig om plaatsen op te zoeken zonder lichtvervuiling. Wij hebben veel gehad aan dit lijstje met plaatsen in Tromsø zonder lichtvervuiling.
Als je naar de omliggende eilanden gaat, zal er sowieso weinig lichtvervuiling zijn. Natuurlijk zie je genoeg foto’s op Instagram van het Noorderlicht boven een verlichte stad (zoals Tromsø). Dit kan ook perfect als de Lichten sterk zijn. Maar bij lage activiteit zijn ze het beste te zien als het echt donker is.
Deze interactieve map (Tromsø) kan je ook helpen om een mooie plaats te vinden.
Lees verder onder de advertentie
Tip 4: Heb engelengeduld
Soms is er een lichtspektakel van uren en soms duurt het maar een paar minuten. Heb dus geduld en ga vooral niet slapen om 23.00 uur. De beste tijd om de Aurora Borealis te zien is volgens sommigen tussen 18:00 en 02:00 uur.
En kijk naar het Noorden, daar heb je het meeste kans.
Wij vonden het leuk om er elke avond op uit te trekken. Goed warm aangekleed en met een thermos thee op een donker plekje in de sneeuw te gaan zitten wachten. Het gaf wat spanning: gaan we het vanavond eindelijk zien?
Tip 5: Zoeken naar een heldere hemel
Als je in het hoge Noorden bent en het is donker, dan heb je gewoon veel kans op het Noorderlicht. In principe is het Noorderlicht er heel vaak, ik las dat ze in Lapland minstens 200 nachten per jaar actief zijn. Maar, met een heel wolkendek zie je ze natuurlijk niet.
Een heldere hemel is dan nog het enige wat je nodig hebt. En dat is waarschijnlijk ook het enige dat echt onder de noemer ‘geluk’ valt.Â
Ze zeggen dat als het koud is, dat je sneller geniet van heldere luchten. En als je aan de zee zit, dan zouden de wolken ook sneller veranderen.
Is het bewolkt en heb je een (huur)auto? Dan kan je zelf zoeken naar een plaats waar het niet bewolkt is. Een lokale weerapp zoals Yr.no kan je hierbij helpen.
Je kunt ook een bustour boeken. Het voordeel daarvan is dat de touroperators een heel netwerk hebben van lokale mensen op verschillende plekken. Is de aurora ergens zichtbaar? Dan worden ze geseind en rijdt de bus naar die plaats. Zo heb je in principe de meeste kans om het te zien.
Zie je een bus niet zitten? Er zijn ook boottochten. Meer over deze “Aurora chasing tours” vind je in de laatste tip.
Lees verder onder de advertentie
Tip 6: download een aurora app
Je hebt verschillende apps waar je de voorspelde KP-index kunt zien. Ze zijn geen complete waarheid, maar het geeft een indicatie.
In Tromsø zou je in principe de Aurora kunnen zien bij de laagste activiteit: KP1. Zoek op je iPhone of Android op ‘Aurora’ en ‘Northern Lights’ en download gewoon alle apps zodat je ze allemaal kan checken. En zet de notificaties aan als je in het Noorden zit. Vaak zie je een lange voorspelling en een kortere. Ook al klopt het niet altijd, het geeft wel een vrij goede indicatie.
In de app staat ook hoe sterk de voorspelde aurora is. De foto’s die je in deze blog zal zien, zijn genomen bij vrij lage activiteit. Bij hoge activiteit is er ook een paarse gloed aanwezig en lijkt het meer op ‘explosies’ in de lucht.Â
Tip 7: Boek een Aurora Chasing Tour
Ook al volg je alle tips in dit artikel op, als je écht het Noorderlicht wilt zien boek je het beste ‘voor de zekerheid’ nog één of meerdere ‘aurora chasing tours’ tijdens je verblijf. We boekten een tour in het begin van onze week toen er heel lage zonneactiviteit was, maar geen heldere hemel: er was een sneeuwstorm in Tromsø en hele regio.
De tour bracht ons helemaal naar Finland, en daar zagen we het voor het eerst. Het was niet zo indrukwekkend als de aurora die we later zelf ‘vonden’, maar we hadden het tenminste gezien en waren al doodgelukkig.
Hoe meer aurora tours je boekt, hoe meer kans je hebt om het Noorderlicht te zien, natuurlijk. Hoewel de tours niet goedkoop zijn, zullen de gidsen echt hun best doen om het te vinden.
Vanwege hun grote netwerk is de kans gewoon vele malen groter dat zij naar de juiste plek rijden. Ook al is een busreis minder leuk dan het naast je appartement te zien, je kansen worden gewoon gigantisch verhoogd.
De tour die wij hebben gedaan, vind je hier. Je kan tot 24 uur van tevoren annuleren of de datum wijzigen. We kunnen hen echt van harte aanbevelen. We reden uren in de storm en dachten dat we echt geen Noorderlicht meer zouden zien. Maar we gingen dus helemaal naar Finland en daar klaarde de lucht op.
Ze brachten ons naar twee verschillende plekken. Ze namen foto’s van de gasten en er was tijd om zelf foto’s te maken. Ook kregen we warme chocolademelk.
Wij vonden een busreis ideaal, maar mijn zusje koos voor een boottocht. Op basis van haar ervaring kunnen we ook deze touroperator aanbevelen. Ook zij zag op een bewolkte avond het Noorderlicht lange tijd boven zich dansen, vlakbij Tromsø.
Wat was ik blij dat ik het had gezien én gefotografeerd. En dat laatste bleek niet eens zo makkelijk te zijn. Je ziet misschien dat deze sterren minder scherp zijn dan in mijn timelapse hieronder. Het was dus een perfecte oefening!
Lees verder onder de advertentie
Onze ervaring met het Noorderlicht
Met al ons onderzoek van hierboven selecteerden we onze perfecte datums, locatie en duur:
- In Tromsø
= noordelijk, maar met genoeg andere leuke activiteiten
= aan de zee, dus misschien meer kans dat de wolken wegtrekken - In maart
= misschien meer zonneactiviteit
= erg koud, dus meer kans op heldere luchten
= genoeg daglicht voor leuke activiteiten - Tijdens Nieuwe maan
= donkerder - 7 dagen
= genoeg kansen om de Aurora te zien
Elke nacht reisden we rond het eiland, op zoek naar de lichten, maar zonder geluk. Elke nacht was er zonneactiviteit, maar het was gewoon super bewolkt, we hadden pech met het weer.
Gelukkig hadden we al op onze tweede dag in Tromsø een Aurora Chasing Tour geboekt die ons – halleluja – al het Noorderlicht toonden een paar uur verderop. Het gaf ons zoveel honger naar meer.
Ta-daa!
En toen eindigde onze reis met een mooie, zonnige dag met een strakblauwe lucht. En er was lage zonneactiviteit. We besloten de hele avond gewoon buiten in de sneeuw te liggen en te wachten. We zaten niet meer in de stad, maar in het nabijgelegen Kvaløya, in dit prachtige appartement (met jacuzzi en sauna – hell yeah!).
En daar was het. Ruim een ​​uur hebben we genoten van een prachtige Aurora-show. Wat was het mooi!
Zoals je aan het einde van de timelapse kunt zien, eindigde de show door de bewolking. Ze aten letterlijk mijn aurora op. Ik had nog heel lang kunnen kijken 😅 Maar wat waren we gelukkig.
Geniet van de show in onze timelapse! En trouwens, dit is vrij LAGE ACTIVITEIT, kun je je een Aurora-storm voorstellen?
Lees verder onder de advertentie
Bonustip: Ga niet enkel voor het Noorderlicht
Noord-Noorwegen is prachtig en er is zoveel te zien en te doen! Zorg voor een fijne vakantie, ook als je de Aurora niet ziet. Blijf zoeken en doe aurora chasing tours, maar geniet ook van alle andere activiteiten. Onze 8 must-do winteractiviteiten in Tromsø vind je hier.
Ga je naar Tromsø? Misschien vind je het Noorderlicht gewoon door naar je accommodatie in de stad te wandelen – het gebeurt veel. Of misschien heb je wat meer moeite (en geduld) nodig, zoals bij ons. Of misschien vind je ze deze keer niet.
Hoe dan ook, het Noorden is geweldig. Geniet ervan!
Vragen? Laat het ons weten in de reacties!
Check zeker ook onze Tromsø pagina waarin we je meer tips geven over de stad en omgeving.
Lees meer over Tromsø
👉 Onze Tromsø travel guide
👉 8 toffe activiteiten voor je vakantie in Tromsø