Wat kost een week Tromsø?

Hoe duur is Tromsø nu echt? Op hoeveel budget moet je rekenen voor vervoer, accommodaties, excursies en eten en drinken? Wij maakten de rekensom van onze week in Noorwegen, hopelijk helpt het jou jouw eigen budget te maken. We geven je ook een aantal tips om geld te besparen in dit mooie stukje Lapland!

Omrekenen van NOK naar EUR is heel makkelijk.  Op dit moment is 1 NOK 0,097 euro. Kost iets bijvoorbeeld 197 NOK, dan verzet ik de komma naar links en kom op € 19,70 uit. In werkelijkheid is het € 19,12, een verschil van 58 cent – daar valt mee te leven.

Hoe duur is Tromsø?

Het Noorderlicht zien staat op menig bucket lists en daarvoor moet je helemaal naar het Noorden, ook wel bekend als Lapland. De meest noordelijke gedeeltes van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland worden ook wel Lapland genoemd. Prachtige bestemmingen, maar ook stuk voor stuk superduur.

Als je aan het onderzoeken bent wat zo’n reis kost, ben je hier aan het goede adres. Wij maakten onze droomreis werkelijkheid en maakten van tevoren een kostenraming zodat we wisten hoeveel we aan de kant moesten leggen. Op reis bewaarden we ook de meeste bonnetjes en daardoor kunnen we jou nu een goed beeld geven van de kosten. 

Hopelijk helpt het om ook jouw droomreis werkelijkheid te maken! In deze blog vertellen we je over prijzen van vliegtickets, accommodatie, eten en drinken, excursies en andere kosten die er nog bij kunnen komen.

Lees verder onder de advertentie

Wat kosten vliegtickets?

Voor de vliegtickets betaalden wij per persoon € 251,50. Dit is inclusief ruimbagage van max. 23 kg en 2 stuks handbagage van 8 kg.

We vlogen vanaf Amsterdam Schiphol met SAS. Daarvoor moesten we een tussenstop maken in Oslo. Beide vluchten duurden 1 uur en 50 minuten.

 

Hoe vlieg je naar Tromsø?

Vanuit België: Brussels Airlines of Scandinavian Airlines

Vanaf Nederland: Transavia of Scandinavian Airlines 

Er gaan geen rechtstreekse vluchten van Brussel naar Tromsø, er is altijd een tussenstop.

Tegenwoordig gaat er wél een rechtstreekste vlucht van Amsterdam naar Tromsø via Transavia.

Vanaf de Tromsø luchthaven naar het centrum

Vanaf het vliegveld namen we de bus naar het centrum van Tromsø om taxikosten uit te sparen. Er gaat een rechtstreekse bus (bv. buslijn 40), je kunt de tijden en vertrekplaats bekijken via Google Maps. Een busticket kost 70 NOK.

Geld besparen? Vlieg zonder ruimbagage en wacht vooral niet te lang met boeken, want vliegtickets stijgen eerder in prijs dan dat ze dalen.

KOSTEN VLIEGTICKETS & LUCHTHAVENVERVOER

€ 251,50 aan vliegtickets en € 7 aan bustickets per persoon.

Lees verder onder de advertentie

Wat kost een huurauto?

Wij huurden twee dagen een SUV. Dit kostte ons in totaal € 235,41, dit is inclusief volledige verzekering via Sunnycars. Wij kozen voor een SUV omdat we oorspronkelijk met vier personen zouden gaan. Ga je met z’n tweetjes? Dan kan je een goedkoper model nemen.

Geld besparen? Boek zo snel mogelijk! Toen wij last minute de auto wilden wisselen, bleek de goedkoopste, kleine auto duurder te zijn dan onze SUV. Via Sunnycars kan je altijd tot 24 uur van tevoren gratis annuleren als het nodig is.

KOSTEN AUTOHUUR

€ 126,71 per dag

Hoeveel kost accommodatie?

Door omstandigheden moesten wij redelijk kort van tevoren onze reisdata wijzigen. Daardoor betaalden we de hoofdprijs voor accommodatie.

Voor € 786,47 verbleven we vijf nachten in een Airbnb, net buiten het centrum.

Daarna gingen we twee nachten naar het eiland Kvaløya waar we een iets luxer en mooi verblijf kozen (zie foto): € 401 voor twee nachten.

 

Geld besparen? Over het algemeen geldt: hoe langer je van tevoren boekt, hoe goedkoper de accommodatie. We hebben het dan over zo’n 3 tot 6 maanden van tevoren. Ook kan een hotel goedkoper zijn dan een appartement, maar dan moet je wel altijd buiten de deur eten, wat vaak duurder is. In principe kan je in Tromsø wel een appartement vinden rond de € 130 per nacht als je vroeg boekt.

KOSTEN ACCOMMODATIE

Gemiddeld € 169 per nacht

Lees verder onder de advertentie

De kosten van excursies

De excursies namen een grote hap uit ons budget. Maar omdat we niet zeker wisten of we nog eens een vakantie naar de kou zouden boeken, wilden we alle leuke activiteiten gedaan hebben.

Dan maakten we ook nog eens een ritje met de kabelbaan, wat € 33,48 per persoon kostte. Anderhalf uur in de jacuzzi van de accommodatie was € 50 voor twee personen.

Voor alle activiteiten geldt dat vroeg of laat boeken geen verschil heeft op de prijs. Wel is het zo dat de excursies vrij snel zijn volgeboekt. Daarom boeken wij altijd zo snel mogelijk via GetYourGuide. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd kosteloos kan annuleren of de datum wijzigen tot 24 uur van tevoren.

👉 Alles over onze ervaringen met bovenstaande excursies lees je in dit artikel.

Geld besparen? Dat raad ik af 😉 Als er een ding is waarop je in Tromsø niet moet besparen, zijn het de excursies. Dit zijn namelijk allemaal toffe once in a lifetime ervaringen. Kies de excursies uit die je leuk lijken en neem ze op in je budget! Past het écht niet in je budget? Wandelen kost je niks en de natuur is er prachtig.

KOSTEN EXCURSIES

€ 679,94 per persoon voor 4 excursies en 2 activiteiten

Lees verder onder de advertentie

Eten en drinken: wat kost dit gemiddeld?

We geven je hier een aantal voorbeelden van wat we betaald hebben in Tromsø:

  • Bier (33cl): € 8 a € 12
  • Warme chocolademelk: € 4,80
  • Cola: € 4,50
  • Rendier hotdog: € 5
  • Premium hamburger met frieten: € 23
  • Burger King menu incl. drank: € 15 a € 20

Voor een chiquer restaurant ben je al snel € 40 kwijt voor een main course.

Helaas hebben we niet alle bonnetjes bewaard, dus de prijzen van de supermarkten weet ik helaas niet meer. Het was alleszins goedkoper, maar nog steeds vrij prijzig. Omdat de vakantie zo duur was, besloten we wel vaak in het appartement te eten, of bij Burger King 😉 Ook het ontbijt verzorgden we zelf in het appartement.

Geld besparen? Verzorg zelf de maaltijden in je appartement. KIWI en Rema 1000 zijn de goedkoopste supermarkten in Tromsø. Houd er rekening mee dat bijna alle supermarkten dicht zijn op zondag – degenen die open zijn, zijn ook direct een stuk duurder. Op de andere dagen zijn ze meestal open vanaf 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds.

Lees verder onder de advertentie

Drink je ’s avonds graag een wijntje? Je kan flink wat geld besparen door zelf alcoholische drank mee te nemen. Alcohol is krankzinnig duur in Noorwegen. Zo namen wij zelf wijn mee, via deze app kan je berekenen hoeveel er mee mag in je koffer. Dit was ideaal om ’s avonds in het appartement de dag gezellig af te sluiten met een wijntje – op vakantie zouden we dat normaal in een café doen, maar deze trip was echt al duur genoeg!

Het is moeilijk om de totale kost voor eten & drinken te berekenen, aangezien we niet alle bonnetjes hebben bewaard – doen we de volgende keer ;-). We hebben in ieder geval flink wat geld bespaard door vooral ’s avonds in het appartement te eten en ook daar alle dagen te ontbijten. Lunch zat vaak al bij de excursies inbegrepen.

Om te berekenen hoeveel je kwijt gaat zijn aan eten & drinken, zou ik uitgaan van een gemiddelde van minstens € 40 per persoon per dag. Ter plaatse kan je altijd nog besparen door vaker in het huisje te koken. 

KOSTEN ETEN & DRINKEN

Minstens € 40 per dag per persoon (als je niet zelf kookt)

Kostenbepalend: hoelang blijf je in Tromsø?

Hoe duur je Tromsø-reis uiteindelijk wordt, hangt af van het aantal dagen dat je er blijft. Hoeveel excursies wil je doen? En wat is je maximale budget? 

Wij verbleven vijf dagen in de stad en deden elke dag een excursie of activiteit. Daarna huurden we een auto en gingen twee nachten naar het eiland Kvaløya om te genieten van puur rust en natuur. Het was best een strak schema, maar we hadden echt niks willen missen. Wel hadden we er langer willen blijven om er zelf op uit te trekken. Maar budgettair gezien was langer blijven niet echt een optie.

👉  Bekijk hier de ideale dagplanning van een week Tromsø

Lees verder onder de advertentie

Een verblijf van een week is ideaal, ook om het Noorderlicht te spotten. Die is namelijk echt wel minstens één keer per week te zien. Onze Noorderlicht tips lees je hier.

In één week kan je een aantal excursies doen én nog iets van de omgeving te zien. Langer is natuurlijk altijd beter, als je een natuurliefhebber bent zul je je zeker niet vervelen. Als je budget het toe laat, zou ik zeker langer blijven!

 

Voorbeeld reisschema: 1 week in Tromsø

Benieuwd hoe zo’n weekje Tromsø eruit kan zien? Zo zag onze reisplanning eruit:

Dag 1
Aankomst + boodschappen doen
Noorderlicht zoeken bij Telegrafbukta

Dag 2
Stad verkennen + Aurora Chasing tour

Dag 3
Husky slee excursie
Noorderlicht zoeken bij het meer van Prestvannet

Dag 4
Sneeuwscooter excursie + arctisch bier proeven bij Ølhallen

    Dag 5
    Rendierslee excursie + Fjellheisen kabelbaan + Arctic Cathedral

    Dag 6
    Auto huren + Kvaløya verkennen

    Dag 7
    Sommarøy verkennen

    Dag 8
    Uitchecken + terugvliegen

    👉 Bekijk hier het gedetailleerde reisschema

     

    Lees verder onder de advertentie

    Extra kosten: winterkleding

    Wij hadden best wel veel schrik voor de kou en bereidden ons dus goed voor. Heb je skispullen in huis? Dan kan je die gewoon mee nemen. Heb je dit niet, dan komen ook daar nog extra kosten bij kijken.

    Dit stond er op onze inpaklijst:

    Kleding

    • Waterdichte snow boots
    • Stijgijzers / sneeuwkettingen laarzen
    • Merino wollen sokken
    • Merinowol ondergoed (thermo)
    • Warme, waterdichte winterjas
    • Fleece of wollen truien
    • Handschoenen (liner + mitten)
    • Wintermuts
    • Buff of goede sjaal
    • Skibroek

    Overig

    Een groot deel van de spullen hebben we nieuw aangekocht en een deel konden we gelukkig lenen van vrienden. De handschoenen en warmers bestelden we bij de Heat Company. Vooral deze handschoenen waren een goede aankoop, dit zijn echt de ideale fotografie handschoenen en ik kan deze ook perfect in de Belgische winters gebruiken.

    Wij gingen in maart en vonden de kou heel erg goed meevallen. We moesten de Noren gelijk geven: “There’s no such thing as bad weather in Norway, only bad clothing!”. Laagjes zijn belangrijk, zo konden we zelfs uren in de sneeuw liggen zonder het koud te hebben.

    De hand– en voetwarmers hebben we amper gebruikt, enkel als we in de sneeuw lagen te wachten op het Noorderlicht. Deze warmers zijn ook ideaal voor je batterijen als het écht koud is. Door de kou gaan je batterijen sneller leeg, met de warmers zorg je dat ze vol blijven.

    👉 Lees hier meer over wat je allemaal mee moet nemen naar Tromsø

    De rekensom: wat kost een reis naar Tromsø?

    De totale prijs van je reis naar Tromsø is erg afhankelijk van de hoeveelheid excursies die je doet, want die nemen een groot deel van het budget in.

    Als je al het bovenstaande optelt, kom je makkelijk op € 3.500 uit voor één week (7 nachten) in Tromsø met twee personen. Dat is € 250 per persoon per dag. Hier zijn extra kosten voor de aankoop van kleding NIET inbegrepen. Wel de vluchten, 4 georganiseerde excursies, eten en drinken, accommodatie en de huurauto. Wel moeten we erbij zeggen dat we 90% van de maaltijden in de supermarkt kochten en dus zeker niet aan € 40 per persoon per dag zaten.

    Ga je enkel voor het Noorderlicht en hoeven de andere excursies niet? Dan bespaar je al gauw € 500 per persoon. Neem je genoegen met een slaapzaal of een kamer met gedeelde badkamer? Ook dan kan je veel geld besparen. Een week Tromsø lijkt dus misschien duur, maar het hoeft echt niet zo duur te zijn. De bergen in Tromsø zijn perfect wandelbaar en krankzinnig mooi, dus op misschien sneeuwschoenen na, kun je je zo al dagen vermaken zonder dat het veel geld kost.

    TOTAAL BUDGET

    € 250 per persoon per dag of € 3.500 voor twee personen voor een week Tromsø 

    Lees verder onder de advertentie

    Onze week Tromsø kostte een hele hoop geld, als je er over nadenkt kan je met dat budget twee a drie weken in Zuidoost-Azië reizen. Maar dit was een bucketlist reis, we wisten hoeveel het zou kosten en hadden daar ook voor gespaard. Het was een once-in-a-liftetime ervaring die we niet wilden missen. Natuurlijk hebben wij vrij zot gedaan in excursies en het was dan ook een erg druk programma. We hebben enkel bespaard op alcohol en eten. 

    De grootste tip die we je kunnen meegeven is, boek alles ruim van tevoren, dat kan een hoop geld schelen. Het voordeel van Booking.com is dat je meestal gratis kan annuleren als je plannen wijzigen. De excursies veranderen niet van prijs, maar zijn wel snel volgeboekt. Wij boeken onze excursies altijd via GetYourGuide, hier kan je tot 24u van tevoren je datum wijzigen of gratis annuleren.

    Zo, nu hebben wij onze rekensom gemaakt en als het goed is, kan jij die van jou nu maken. Alles goed van tevoren plannen kan je erg veel geld schelen en denk goed na over welke excursies je wel of niet wilt doen. En daarna: genieten, genieten, en nog eens genieten. Tromsø is echt krankzinnig mooi en die herinneringen zijn elke euro waard!

    Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het ons weten in de reacties!

    Lees verder onder de advertentie