Waarom je NU een reis naar het Noorderlicht moet boeken

Is het ook jouw droom om het Noorderlicht te zien? Zou je deze ook zo graag eens willen fotograferen? Groot gelijk, want het is prachtig en echt een unieke ervaring die je minstens één keer in je leven moet meemaken. Maar je zou beter niet te lang wachten met die reis naar het Noorderlicht te boeken.

Neen, dit is geen artikel dat predikt, wacht niet langer met je droom te verwezenlijken, we hebben nog een veel betere reden voor je. 

Ooit al gehoord van het zonnemaximum? Dat is een fase in de zonnecyclus waarin de zon actiever wordt. En dat zonnemaximum zorgt ervoor dat het Noorderlicht nu vaker en intensiever te zien is. Kortom, je verhoogt je kansen om het Noorderlicht te spotten aanzienlijk! Hierna moeten we weer 11 jaar wachten op dit maximum.

Het zonnemaximum?

Oké, even wat saaie, technische uitleg. De zonnecyclus duurt ongeveer 11 jaar en is verdeeld in twee fasen: het zonneminimum en het zonnemaximum. Tijdens het zonnemaximum zijn er meer zonnevlekken op het oppervlak van de zon.

Zonnevlekken zijn donkere gebieden op de zon die ontstaan door intense, magnetische activiteit. Deze gebieden zijn wat koeler dan de omliggende delen van de zon. In deze periode van de cyclus zijn er niet alleen meer zonnevlekken, maar ook meer zonnevlammen: explosieve uitbarstingen van energie op het zonneoppervlak.

Wat dit met het Noorderlicht te maken heeft? Alles. Deze zonneactiviteit zorgt voor een verhoogde zonnewind, een stroom van geladen deeltjes die de aardse atmosfeer bereikt. Wanneer deze deeltjes in botsing komen met de gassen in onze atmosfeer, zoals zuurstof en stikstof, ontstaat er een lichtspel, je raadt het al, dat wat wij kennen als het Noorderlicht of Aurora Borealis.

Dus, tijdens het zonnemaximum is er meer van deze zonnewind die de aarde bereikt, wat resulteert in een intensiever en spectaculairder Noorderlicht. 

Lees verder onder de advertentie

We zitten nu in het zonnemaximum.

Mensen die in Lapland wonen beademen het, het Noorderlicht is nu heel vaak zichtbaar en ontzettend krachtig. Het Noorderlicht is de afgelopen maanden zelfs tot in Nederland en België (op zwak niveau) zichtbaar geweest.

Het zonnemaximum zal waarschijnlijk in 2024/2025 pieken, maar volgens sommige onderzoekers zullen we de piek sneller bereiken (bron). 2024 kan wel eens het jaar van de beste en mooiste Aurora’s in 20 jaar zijn (bron). Snel zijn, is dus de boodschap!

Daarna gaan we terug naar een zonneminimum, wat dus het tegenovergestelde is. Het zonneminimum zal 5,5 jaar duren.

 

Meer lezen over het Noorderlicht?

Lapland te koud?

Ja, je gaat het beste naar Lapland als je jouw kansen op het Noorderlicht wilt verhogen. Maar dat betekent niet dat je in temperaturen van -25 °C moet vertoeven als je dat niks lijkt.

In het noorden van Noorwegen heb je de stad Tromsø, ook wel de stad van het Noorderlicht genoemd. Het wordt hier niet vaak kouder dan -10 °C en dat is zelfs al extreem. Wij zijn echt geen kouliefhebbers, maar vonden dit prima te doen.

De omgeving is ook prachtig en net als in de rest van Lapland kan je hier genieten van unieke activiteiten zoals sleeën met husky’s, rijden op een sneeuwscooter en rendieren bezoeken. En natuurlijk het Noorderlicht spotten!

Vanuit Amsterdam kan je tegenwoordig rechtstreeks naar Tromsø vliegen met Transavia. Vanuit Brussel vlieg je altijd met een overstap.

👉 Meer weten over Tromso? Lees onze reisgids over deze prachtige once-in-a-lifetime ervaring!

👉 Klik hier om een reactie achter te laten!
- er zijn momenteel 0 reacties
L

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant.

Lees meer blogs over: Fotografie - Noorwegen - Tromsø
Geschreven door Kimberly
en gepubliceerd op 26/11/2023.
Gek op wolkenkrabbers, bounty-eilanden en de mooiste zonsondergangen. Reis virtueel met me mee naar de mooiste bestemmingen!

Volg onze reizen op social media!

Niks missen?

Laat je inspireren door onze reisverhalen en -tips.
Inclusief reisgidsen en handige tips voor prachtige foto's en video's!

Geen spam, beloofd. Verwacht van ons hooguit maandelijks een mail boordevol reisplezier. En mocht je op een dag besluiten dat het genoeg is, kun je je op elk moment weer uitschrijven.