Tromsø: 8 activiteiten voor een onvergetelijke vakantie

Tromsø ligt binnen de poolcirkel op 69 graden noorderbreedte. Daarom is het de perfecte plaats om het Noorderlicht te aanschouwen, maar ook voor allerlei andere leuke activiteiten die je enkel in het Noorden vindt. Dit zijn onze 8 hoogtepunten en andere must-do’s voor een onvergetelijk verblijf in Tromsø. Ook geven we je de adresjes mee van tours die we aanbevelen.

Wil je ook wat sfeerbeelden zien? Check de video hieronder!

Olhallen - oudste café van Tromso

8. Drink een Arctisch pintje

Als je een bierliefhebber bent, dan moet je zeker naar Mack’s kroeg Ølhallen. Mack is de meest Noordelijke brouwerij ter wereld én Ølhallen is het oudste café in Tromsø.

Met maar liefst 72 taps van Noors kwaliteitsbier, zal je zeker een pintje vinden die je lekker vindt.

Goedkoop zijn de biertjes niet, maar alcohol is in Noorwegen dan ook erg duur. Om je een voorbeeld te geven, wij betaalden tussen de 79 en 118 NOK voor een biertje van 33 centiliter. Grof omgerekend tussen de 8 en 12 euro dus, wat normale prijzen zijn in deze streek.

📍 Storgata 4, 9008 Tromsø, Noorwegen

Tip: af en toe een biertje drinken op café is leuk, maar elke dag wordt prijzig. Let jij op je budget? Neem dan wat drank mee vanuit BE of NL. Er is een handige app van de douane waarin je kan berekenen hoeveel alcohol en tabak je mee kan nemen.

 

Insta360 One X2 met invisible selfie stick als fake drone tijdens rendierslee

7. Sami & rendieren

Leer over de Sami cultuur en hun gewoonten in een rendierkamp. Voer de rendieren en voel je even zoals de Kerstman als je op de rendierenslee zit.

Het is leuk om in zo’n mooie setting de rendieren van dichtbij te kunnen zien, te aaien en te voederen. Ook de uitleg over de leefwijze van de Sami vonden we erg interessant om te horen.

De slee zelf vonden wij iets minder, ook omdat we de indruk kregen dat de rendieren hier geen plezier in hadden – een heel contrast met de honden waar je later in dit artikel over leest. Het is een beetje zoals paard-en-wagen, denk ik.

Het grootste verschil met paarden is dat de rendieren een groot deel van het jaar loslopen. Daarom kan je ze ook langs de weg tegenkomen, maar zijn wel eigendom van de Sami.

Al met al vonden we dit een leuke activiteit waarvan we blij zijn dat we ze hebben gedaan, we hebben bijgeleerd over een cultuur die we niet kenden.

De tour is inclusief transport van en naar Tromsø en lunch. De lunch bestaat uit vegetarische of rendierstoofvlees. Wat je kiest, is aan jou 😉

Als je research gaat doen naar tours, vind je er veel. Het voordeel van deze tour is dat het niet ver reizen is, en je dus nog iets aan je dag hebt. Daarnaast is de setting heel mooi met het water en de bergen op de achtergrond. En hoe het er aan toe gaat in andere rendierkampen weten we niet, maar ze leken hier goed verzorgd. Boek de Sami & rendier tour via GetYourGuide. 

Een strand op Kvaløya

6. Winterse stranden

We houden ontzettend van stranden en de stranden in en rond Tromsø zijn prachtig. Het was een unieke ervaring om zulk helder blauw water te zien op stranden die ook nog eens vol liggen met sneeuw en ijs.

Een dagje op het strand kreeg zo een hele nieuwe dimensie!

Een mooi strand op het eiland Kvaløya is Sandviksletta en in Tromsø zelf is Telegrafbukta een leuk strand. Sommarøy heeft ook prachtige stranden. Stranden zijn meteen ook één van de beste Aurora spots omdat er meestal geen luchtvervuiling is.

 

Het Noorderlicht in Kvaløya

5. Chase het Noorderlicht

Jaag het Noorderlicht achterna door zelf alle donkere (zonder lichtvervuiling) plekken op de eilanden te bezoeken, of boek een Aurora Chasing Tour om je kansen te vergroten.

De bus tours rijden je helemaal naar Finland als het nodig is, en de boottours varen naar donkere plaatsen zonder bewolking.

Als er zonneactiviteit is, en die is er vaak, dan is ergens het Noorderlicht te zien. Als je een goede tour hebt dan zullen ze er alles aan doen om die te vinden. Vaak werken ze samen met een groot netwerk om de juiste plaats te vinden.

We raden deze bustour aan die ons naar Finland reed en ondanks een sneeuwstorm de Aurora vond.

Uitzicht vanaf Fjellheisen in Tromsø

4. Neem de kabelbaan

Neem de kabelbaan Fjellheisen naar de top van de berg Storsteinen en geniet van de prachtige uitzichten over de stad en de andere eilanden.

Er is ook een restaurant waar je kan opwarmen met een warme chocolademelk of een goede maaltijd. Je kan aan de rand van de berg wandelen voor de mooie uitzichten, maar je kan ook verder de berg op gaan waar verschillende wandelroutes zijn.

Als je heel veel geluk hebt kan je hier ’s avonds ook het Noorderlicht zien. Die bekende foto met het Noorderlicht boven de stad is namelijk hier gemaakt. Aangezien de stad fel verlicht is, moet de aurora echt sterk zijn om hem te zien. De kabelbaan is vaak tot middernacht geopend, dus waag zeker je kans op een heldere nacht met (veel) zonneactiviteit!

Tip: check zeker de website of hun Instagram stories voordat je ernaartoe gaat. Als er veel wind, regen of sneeuw is, gaan ze niet open.


Een strand op Kvaløya

3. Mini roadtrip

Blijf niet TE lang in de stad want de omgeving is nog veel mooier! Huur een auto en rijd naar de omliggende eilanden als Kvaløya, Sommarøy of de Lofoten.

Verenig jezelf met de natuur en trust me, je zult daar alle stress los kunnen laten. Blijf minstens twee nachten, maar als je budget het toe laat, blijf dan zeker langer!

Wij gingen zelf twee nachten naar Kvaløya en bezochten van daar uit Sommarøy. Maar we hadden nog veel langer willen blijven. De eerste dag was het vrij slecht weer en toen waren we erg blij met de jacuzzi en sauna bij onze accommodatie. De volgende dag zagen we het Noorderlicht naast het huisje! Het appartement is ook echt mooi gelegen en zal ons nog lang bij blijven. Als je van plan bent om naar Kvaløya te gaan, overweeg dan zeker Buvik Sea Lodge te boeken.

Wil je liever op Sommarøy verblijven, dan is Arctic Hotel Tromsø een goede optie. Het enige hotel op het eiland, waar we veel goede verhalen over gehoord hebben.

Langesluitertijdfoto op de Erasmusbrug in Rotterdam

2. Rijd je eigen hondenslee

Rijd met je eigen hondenslee team! Ervaar het enthousiasme van de honden terwijl je van de heuvels af sleedt.

Toen ik research deed naar het hondensleeën en of er dierenleed aan te pas komt, kwam ik soms verschillende verhalen tegen. Het blijkt dat sommige kennels de gepensioneerde honden af maken omdat ze te duur zijn om te onderhouden. Buiten dit verhaal kwamen we enkel positieve dingen tegen, over het algemeen worden de honden in Noorwegen goed verzorgd en de honden zijn echt gemaakt voor het rennen/sleeën en hebben hier veel plezier in.

Dus ik ging natuurlijk op zoek naar een kennel die openlijk informatie deelde over het lot van gepensioneerde honden. En die vond ik bij Arctic Adventure Tours, zij vertellen uitgebreid over hun acties in het dierenwelzijn. Het was één van de weinige kennels die zoveel informatie gaf, dus ik besloot deze te boeken. En daar kregen we geen spijt van.  Je kan de hondenslee tour zelf via GetYourGuide boeken.

Na het sleeën is er genoeg tijd om met de husky’s te knuffelen en leer je tijdens een lekkere lunch over de honden. Zo leerden we dat al die honden husky’s zijn, verschillende rassen die wij nog niet kenden. Ook vertellen ze over de gepensioneerde honden, deze worden vaak geplaatst bij gezinnen. Er was ook nog een oude hond bij de kennel, die het erg fijn vond om geknuffeld te worden!

De tour haalt en brengt je naar en van Tromsø. Ze halen je op vanaf het trefpunt in het centrum met een klein busje en binnen een uurtje (en een mooie route) ben je bij de hondenkennel.

De hondenslee was echt geweldig om te doen en is eigenlijk een gedeelde nummer 1 in ons lijstje! Voor een toffe tour moet je dus bij Arctic Adventure Tours zijn.

Snow mobiling met Insta360 One X2 en selfie stick

1. Sneeuwscooteren

Rijden met een sneeuwscooter door de mooie Lyngen Alpen was zeker onze hoogtepunt (toch volgens Denis – ik kan niet kiezen).

Je zit altijd met twee op een sneeuwscooter en als je wilt rijden heb je een rijbewijs nodig. Het is niet moeilijk om de sneeuwscooter te besturen, eenmaal dat je het door hebt hoef je alleen nog maar te genieten van de krankzinnig mooie uitzichten en de stilte van de bergen.

Verder is er een heerlijke lunch inbegrepen, warme chocolademelk halverwege het snowmobiling en leuke storytelling over de bergen en haar trollen. 

Boek de snowmobiling tour via GetYourGuide – of de widget hieronder. Je kan altijd tot 24u van tevoren annuleren of de datum verplaatsen.

Het fijne aan deze tour is dat het de hele dag duurt. Ik vond het namelijk best wel prijzig en op veel sneeuwscooter tours ben je maar 4 a 5 uur weg. 

De weg ernaartoe was echt de allermooiste. Je wordt opgehaald met een busje die een mooie route rijdt, maar daarna moet je met de ferry mee en dat was echt waanzinnig tof. De bergen worden steeds hoger en je voelt gewoon de rust op je af komen. 

En op het kamp zelf was alles zo goed geregeld. Het team is super leuk, de guide vertelt alles op een enthousiaste manier en de hele dag gaat het gewoon om plezier te hebben. Het was tof om in zo’n korte vakantie (wij bleven zeven dagen) ook een gebergte zoals de Lyngen Alpen te zien.

Voor snowmobiling raden wij Camp Troll dus van harte aan!

Dat was het dan! Heb je iets gehad aan deze tips of heb je aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

Verder lezen?

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *