Tromsø: 8 (winter) activiteiten voor een onvergetelijke vakantie

Tromsø is niet alleen de perfecte plaats om het Noorderlicht te zien, maar ook voor allerlei andere, leuke en unieke (winter) activiteiten die je enkel in het Noorden vindt.

Er is ontzettend veel te doen in Tromsø en de omgeving. In deze reisblog vertellen we je de allerleukste activiteiten die je een onvergetelijke vakantie in Tromsø garanderen. Wil je ook wat sfeerbeelden zien? Check de video onderaan het artikel.

1. Sneeuwscooteren

Met een sneeuwscooter reden we door de idyllische Lyngen Alpen. Bestaat er een plek op de wereld die rustgevender is dan deze? En waar je tegelijkertijd zoveel adrenaline krijgt? Wat was dit gaaf zeg.

Tijdens deze sneeuwscooter excursie zit je altijd met twee op een sneeuwscooter. Degene met een rijbewijs rijdt, als jullie beiden een rijbewijs hebben, kan je elkaar afwisselen. Het is niet moeilijk om de sneeuwscooter te besturen, eenmaal dat je het door hebt, hoef je alleen nog maar te genieten van de mooie uitzichten en de stilte van de bergen.

Tijdens deze excursie is een heerlijke lunch inbegrepen, warme chocolademelk en leuke storytelling over de bergen en haar mythische trollen. Je krijgt er ook warme kleding, snow boots, handschoenen en een helm.

Vanuit het centrum van Tromsø word je opgehaald en ga je via een mooie route naar de ferry. De bergen worden steeds hoger en je voelt gewoon de rust op je af komen. Dan blijkt dat je daar nog uren mag vertoeven 😉

Op het kamp zelf was alles supergoed geregeld. Het team is leuk en de gids vertelt alles op een enthousiaste manier. De hele dag gaat het gewoon om plezier te hebben. 

Je merkt het al, ik kan mijn enthousiasme niet wegsteken. Het was oprecht één van de tofste activiteiten ever. Wil jij een ritje maken op de sneeuwscooter? We kunnen Camp Troll van harte aanbevelen!

👉 Boek de snowmobiling tour via GetYourGuide. Je kan altijd tot 24 uur van tevoren annuleren of de datum verplaatsen. De tours zijn vaak uitverkocht, dus wacht zeker niet te lang!

Lees verder onder de advertentie

2. Bestuur je eigen hondenslee

Je eigen hondenslee besturen moet echt op je bucketlist staan! En wat is het tof om te zien hoeveel plezier de honden hebben in het sleeën. Als je even een pauze neemt, staan de husky’s te popelen (kwispelen, blaffen, rollen, …) om weer te van de heuvels af te sleeën.

Voordat we meedoen aan een activiteit waar dieren in betrokken zijn, doen we tegenwoordig wat research naar mogelijk dierenleed. We zijn geen heiligen, maar willen ook niet mee werken aan dierenleed uit vermaak voor mensen.

Tijdens onze research lazen we vooral dat de honden hier veel plezier in hebben en dat deze rassen echt gemaakt zijn voor het rennen in de sneeuw. Ook zouden honden in het algemeen goed verzorgd worden in Noorwegen.

Maar we vonden ook enkele verontrustende verhalen over het lot van gepensioneerde sledehonden. Sommige kennels zouden de dieren af maken vanwege de hoge (voer)kosten.

Dus ik ging natuurlijk op zoek naar een kennel die openlijk informatie deelde over het lot van gepensioneerde honden. Die vond ik bij Arctic Adventure Tours, zij vertellen uitgebreid over hun acties in het dierenwelzijn.

Het was één van de weinige kennels die zoveel informatie gaf, dus ik besloot deze te boeken. Daar kregen we geen spijt van. Niet alleen vertellen zij zelf over het lot van de dieren, het was ook heel duidelijk dat de dieren hier goed worden verzorgd en het zag er ook allemaal heel proper uit. Een groot verschil met een andere hondenkennel die we tijdens onze vakantie in Noorwegen zagen.

👉 Je kan de hondenslee tour zelf via GetYourGuide boeken. 

Na het sleeën is er genoeg tijd om met de husky’s te knuffelen en leer je tijdens een lekkere lunch over de honden. Zo vertelden ze dat al die honden husky’s zijn, verschillende rassen die wij nog niet kenden. En de gepensioneerde honden, die worden vaak geplaatst bij gezinnen. Er was ook nog een oude hond bij de kennel, die het erg fijn vond om geknuffeld te worden!

De tour haalt en brengt je naar en van Tromsø. Ze halen je op vanaf het trefpunt in het centrum met een klein busje en binnen een uurtje (en een mooie route) sta je bij de hondenkennel. Je krijgt een warm pak, laarzen en handschoenen.

De hondenslee was echt geweldig om te doen en is eigenlijk een gedeelde nummer één in ons lijstje! Voor deze toffe winter activiteit moet je dus bij Arctic Adventure Tours zijn.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

3. Mini roadtrip

Vanuit de stad kan je veel leuke activiteiten doen, maar de omgeving is veel te mooi om lang in de stad te blijven. Onze tip: huur een auto en rijd naar de omliggende eilanden als Kvaløya, Sommarøy of de Lofoten.

Verenig jezelf met de natuur en trust me, je zult daar alle stress of onrust los kunnen laten. Blijf minstens twee nachten, maar als je budget het toe laat, blijf dan zeker langer!

Wij gingen zelf twee nachten naar Kvaløya en bezochten van daar uit ook het eiland Sommarøy. Onderweg zagen we zeearenden, zeeotters en elanden! De eerste dag was het ’s ochtends wat regenachtig en toen waren we erg blij met de jacuzzi en sauna bij onze accommodatie. De volgende dag zagen we het Noorderlicht naast het huisje!

Als je van plan bent om naar Kvaløya te gaan, overweeg dan zeker Buvik Sea Lodge te boeken. Alles was gewoon perfect aan dit appartement en wat had ik graag langer gebleven.

Wil je liever op Sommarøy verblijven, dan is Sommarøy Arctic Hotel Tromsø een goede optie. Het enige hotel op het eiland, waar we veel goede verhalen over gehoord hebben.

Lees verder onder de advertentie

4. Neem de kabelbaan

Je dacht dat je voor deze foto een drone nodig hebt? Nee hoor, neem gewoon de kabelbaan Fjellheisen naar de berg Storsteinen. Hier geniet je van de prachtige uitzichten over de stad en de andere eilanden.

Je kan aan de rand van de berg wandelen en genieten van de mooie panorama’s, of verder de berg op gaan waar verschillende wandelroutes liggen. Bij de kabelbaan is er ook een restaurant (Fjellstua Café) waar je kan opwarmen met een warme chocolademelk of een goede maaltijd.

Als je heel veel geluk hebt kan je hier ’s avonds het Noorderlicht zien. Die bekende foto met het Noorderlicht boven de stad is namelijk hier gemaakt. Aangezien de stad fel verlicht is, moet de aurora wel echt sterk zijn om hem te zien. De kabelbaan is vaak tot middernacht geopend, dus waag zeker je kans op een heldere nacht met (veel) zonneactiviteit! Ben je tijdens de poolnacht in Tromsø? Dan zie je het misschien al in de namiddag!

Tip: check zeker de website of hun Instagram stories van Fjellheisen voordat je ernaartoe gaat. Als er veel wind, regen of sneeuw is, gaat de kabelbaan niet open.

📍 Sollivegen 12, 9020 Tromsdalen, Noorwegen

Lees verder onder de advertentie

5. Chase het Noorderlicht

Jaag het Noorderlicht achterna door zelf alle donkere – dus zonder lichtvervuiling – plekken op de eilanden te bezoeken, of boek een Aurora Chasing Tour om je kansen te vergroten.

In Lapland is het Noorderlicht er heel vaak, maar als het bewolkt is, zie je het niet. Met een tour ga je op zoek naar een heldere hemel.

Zo hadden wij in Tromsø een sneeuwstorm, maar er was ook zonneactiviteit. We besloten een Noorderlicht excursie te boeken en deze bustour reed ons helemaal naar Finland

Wij wilden het allang opgeven, maar zij vonden uiteindelijk een open plek waarop we het Noorderlicht voor het eerst zagen.

Vaak werken de touroperators met een groot netwerk om de juiste plaats te vinden. Dus als je dat bucketlist-item echt afgestreept wilt zien, boek je het beste voor de zekerheid een Noorderlicht excursie. Als je een goede tour hebt, zullen ze er alles aan doen om het Noorderlicht te vinden. Je hebt trouwens niet alleen bustours, maar ook Noorderlicht boottours.

Wil je je kansen nog meer verhogen? 👉 Check dan zeker onze blog met tips om de Aurora te spotten.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

6. Winterse stranden

Wij zijn echte strandliefhebbers en de stranden in en rond Tromsø zijn echt prachtig. Het was een leuke ervaring om zulk helder blauw water te zien op stranden die ook nog eens vol liggen met sneeuw en ijs. Een dagje strand kreeg zo een hele nieuwe dimensie.

Zit je op het eiland Kvaløya? Bezoek dan zeker het strand Sandviksletta. In Tromsø zelf is Telegrafbukta een leuk strand. Sommarøy heeft ook veel mooie, kleinere stranden.

Wist je trouwens dat stranden ook één van de beste Noorderlicht spots zijn? Er is hier namelijk geen lichtvervuiling.

7. Sami & rendieren

Tijdens een eerste bezoek aan Lapland mag een Sami activiteit eigenlijk niet overgeslagen worden. Hier leer je meer over de Sami cultuur – de oorspronkelijke bewoners van Lapland – en hun tradities in een rendierkamp.

De Sami leefden vroeger volledig van rendieren: zowel voor eten als drinken, kleding en transport. Tijdens deze activiteit voer je zelf rendieren en als je wilt, mag je ook een ritje maken met de rendierenslee.

Het is leuk om in zo’n mooie setting de rendieren van dichtbij te zien, te aaien en te voederen. Ook de uitleg over de leefwijze van de Sami vonden we erg leuk om te horen.

Wist je trouwens dat de rendieren een groot deel van het jaar loslopen? Daarom kan je ze ook langs de weg tegenkomen, maar zijn ze wel eigendom van de Sami.

Deze Sami activiteit is inclusief transport van en naar Tromsø centrum, en een goede lunch. Je kan kiezen tussen vegetarische of – ja, echt – rendierstoofvlees.

Als je research gaat doen naar tours, vind je er veel. Het voordeel van deze tour is dat dit rendierkamp niet ver van Tromsø ligt. Zo heb je na de excursie nog iets aan je dag. Daarnaast is de setting heel mooi met het water en de bergen op de achtergrond.

En hoe het er aan toe gaat in andere rendierkampen weten we niet, maar de dieren leken hier wel goed verzorgd.

👉 Je kan de Sami & rendier tour hier via GetYourGuide boeken.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

8. Drink een Arctisch pintje

Bierliefhebber? Dan moet je zeker naar Mack’s kroeg Ølhallen. Mack is de meest Noordelijke brouwerij ter wereld én Ølhallen is het oudste café in Tromsø.

Met maar liefst 72 taps van Noors kwaliteitsbier, zal je zeker een pintje vinden die je lekker vindt.

Goedkoop zijn de biertjes niet, maar alcohol is in Noorwegen dan ook erg duur. Om je een voorbeeld te geven, wij betaalden tussen de 79 en 118 NOK voor een biertje van 33 centiliter. Grof omgerekend tussen de 8 en 12 euro dus, wat normale prijzen zijn in deze streek.

📍 Storgata 4, 9008 Tromsø, Noorwegen

Tip: af en toe een pintje drinken op café is leuk, maar elke dag wordt prijzig. Let jij op je budget en wil je toch ’s avonds een drankje? Neem dan wat drank mee vanuit BE of NL. Er is een handige app van de douane waarin je kan berekenen hoeveel alcohol (en tabak) je mee kan nemen.

 

Foto: Jonas Bratland via Pexels

Bonustip: walvissen spotten

Ga je tussen half november en eind januari naar Tromsø? Dan heb je een hele grote kans om walvissen te spotten!

Vanaf Tromsø vaar je met de boot richting Skjervøy, naar de ‘walvisspotgebieden’: plaatsen waar orka’s en bultruggen vaak gespot worden. Meestal plekken waar gigantisch veel vis zit en waar je dus ook veel mooie vogels ziet.

👉 Er loopt momenteel een aanbieding bij GetYourGuide waar je geniet van 15% korting, wees er dus snel bij! Dit is de eerste boot die vertrekt naar het walvissengebied. En als je de recensies leest, is deze trip echt de moeite waard!

Powered by GetYourGuide

Dat was het dan! We sommen de leukste activiteiten in Tromsø nog eens voor je op:

  1. Sneeuwscooter tour door de Lyngen Alpen
  2. Je eigen hondenslee besturen
  3. Een roadtrip naar omliggende eilanden
  4. De kabelbaan Fjellheisen nemen
  5. Een Noorderlicht tour
  6. Mooie stranden bezoeken
  7. Leren over de Sami cultuur en rendieren voederen
  8. Een Arctisch biertje drinken
  9. Bonus: walvissen spotten

Heb je iets gehad aan deze tips of heb je aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

Check ook zeker de video voor wat extra sfeerbeelden 🙂

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!

Winteractiviteiten in Tromso