15x wat te doen in Vianden en omgeving (Luxemburg)

Vianden is een schattig stadje in het Groothertogdom Luxemburg. Het imposante, middeleeuwse kasteel bovenop de heuvel zorgt ervoor dat het geheel erg sprookjesachtig oogt. Met slechts 2.000 inwoners en haar pittoreske huisjes voelt Vianden helemaal niet aan als een stad, maar meer als een gezellig dorpje. Als je van natuur én kastelen houdt, is dit een leuke bestemming om een paar dagen te verblijven!

Wat je allemaal in Vianden en de omgeving kan doen, lees je in deze blog. Aan het einde geven we je nog wat tips om je verblijf nog aangenamer te maken en tonen we je onze video van Vianden en de omgeving.

Tip #1 Neem de stoeltjeslift voor een mooi uitzicht over de Our Vallei

De stoeltjeslift is een absolute must-do in Vianden! Binnen een paar minuten zit je op 440 meter hoogte en heb je een prachtig zicht op de Our vallei, de stad en het kasteel van Vianden. Ook zie je vanaf hier de dam liggen.

Naast het uitzichtpunt is er een restaurantje waar je iets kan eten en/of drinken. Voor het mooiste uitzicht ga je aan de voorkant van het restaurant zitten. De prijzen liggen hier net iets hoger dan beneden, maar vallen heel goed mee (€ 0,25 tot € 0,60 meer per drankje). 

Je hoeft van tevoren geen tickets te kopen. Ga gewoon naar het startpunt, koop daar tickets en stap in de stoeltjeslift.

Je moet kiezen tussen een retour of enkeltje naar boven. Als je kiest voor een enkeltje, kan je wandelend naar beneden, en ook een stop maken aan het Kasteel van Vianden.

Een enkeltje voor de stoeltjeslift in Vianden kost op het moment van schrijven € 6,50 per persoon, een retourtje € 9 per persoon.

Als je een leuk souvenirtje wilt, vergeet dan niet te lachen op de laatste paar meter naar boven, dan wordt er namelijk een foto van je getrokken. Of je de foto daarna ook koopt, is aan jou 😉 De foto kost € 8,50.

Check hier de actuele openingstijden.

Lees verder onder de advertentie

Tip #2 Bezoek het Kasteel van Vianden

Als je in Vianden bent kan een bezoekje aan het kasteel eigenlijk niet ontbreken.

In het kasteel kan je de verschillende ruimtes en kamers bezoeken, waar je even terug in de tijd wordt getrokken. Je leert hier veel over de geschiedenis en na afloop kan je wat eten of drinken in het restaurantje. Bekijk de video onderaan deze blog voor meer beelden van het kasteel.

Hoewel wij persoonlijk het kasteel van de buitenkant mooier vinden, was het wel eens leuk om het van binnen te zien. We hadden het zeker niet willen missen! 

Wil je de grootste mensenmassa vermijden, kom dan stipt om 10:00 wanneer het kasteel zijn deuren opent. Een bezoek aan het kasteel is een populaire activiteit, er gaan zelfs tourbussen naartoe.

De entree bedraagt € 10 per persoon. Geen zin om bordjes te lezen? Voor € 2 heb je een audio guide in je eigen taal.

Je kan de stoeltjeslift naar boven nemen en vanaf daar naar het kasteel wandelen, vanuit het dorpje omhoog stappen of op de parking bij het kasteel parkeren (€ 1 per uur). Het kasteel is in de zomer geopend van 10:00 tot 18:00. Check hier de actuele openingsuren.

Voor een ander mooi zicht op het kasteel, kan je naar het uitzichtpunt Panoramablick. De tweede foto is vanaf deze plek gemaakt.

Tip #3 Kijk een film in het Ancien Cinéma Cafe

We zouden liegen als we zeggen dat Vianden the-place-to-be is ’s avonds. Maar we liegen niet als we zeggen dat we dit café echt aanbevelen!

Ancien Cinéma Café Club is een gezellig café dat leuk is ingericht, chille muziek draait en films (zonder geluid) vertoont. Van Tom & Jerry tot een Charlie Chaplin film, ze hebben het allemaal. Kies een zetel of stoel uit, bestel een drankje en geniet van de film zonder dat je per se stil moet zijn. Babbelen mag hier – in tegenstelling tot een echte cinema – namelijk wel 😉

Het café is een fijne plek om de dag af te sluiten en ook het enige ‘hippe’ café in de stad.

Draait er geen film? Vraag het personeel om er een op te zetten, ze doen het met plezier!

Lees verder onder de advertentie

Tip #4 Bezoek het grootste kasteel van Luxemburg, Bourscheid

Kasteel Bourscheid is het grootste kasteel van Groothertogdom Luxemburg en is echt prachtig!

Als je een geschiedenis liefhebber bent, zal je hier iets minder aan je trekken komen dan in het Kasteel van Vianden, maar als je van mooie uitzichten houdt dan is dit dé plek!

Kasteel Bourscheid is gelegen in een mooie vallei met de rivier de Sûre, en dat betekent dat je vanuit elk raampje en torentje een adembenemend uitzicht hebt.

De entree kost € 7 per persoon waarbij je toegang krijgt tot het hele complex. Voor € 2 heb je ook een audio guide.

Er is een restaurantje waar je kan genieten van een hapje en drankje. Als je dit doet, ga dan op het dak zitten voor een mooi uitzicht, daar is het veel leuker dan beneden!

Het kasteel is elke dag geopend van 9:30 tot 18:00. Bekijk hier de actuele openingsuren. 

Kasteel Bourscheid ligt op 23 kilometer van Vianden. Bekijk onze video onderaan de blog voor extra beelden!

 

Tip #5 Breng een bezoekje aan de waterval Schiessentümpel

Kastelenmoe? Deze waterval geeft een leuke afwisseling! Schiessentümpel ligt op een half uurtje rijden van Vianden.

Dit watervalletje is gemakkelijk bereikbaar na een korte wandeling vanaf de gratis parking.

Houd er wel rekening mee dat het best druk kan zijn, dit is een populaire spot! Wij kwamen er rond 15:00 en het was erg druk. Ik trok snel een foto wanneer er even niemand op de brug of in het water stond, dit is het resultaat. ’s Ochtends vroeg zal het wellicht minder druk zijn.

Op een warme zomerdag kan de waterval ook een fijne verkoeling zijn, je mag hier namelijk zwemmen. 

Meer zin in een wandeling? Ook dan zit je hier goed. De regio Mullerthal wordt namelijk ook Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Vanaf de waterval kan je een route van de Mullerthal Trail kiezen en volgen. 

Bekijk hier de verschillende wandelroutes.

Lees verder onder de advertentie

Tip #6 Wandel over de houten loopbruggen van de Ourdall promenade

Geen zin in een zware hike, maar wel een lange wandeling met mooie uitzichten? Overweeg de Ourdall promenade. Deze promenade bestaat uit houten loopbruggen langs de rotsen. De promenade loopt van Vianden tot Stolzembourg en is in totaal zo’n 9 kilometer lang.

Daarna kan je het hele stuk terug wandelen, of bus 570 of bus 664 terug nemen naar Vianden.

Bekijk de Ourdall promenade route hier. 

Tip #7 Bewonder de dam met reverse graffiti

De Lohmühle Dam is een stuwdam, gebouwd voor een waterkrachtcentrale. Bijzonder aan deze dam is de graffiti die is aangebracht.

Deze ‘graffiti’ is gemaakt door Klaus Dauven en op wel een heel bijzondere manier: met hogedrukreinigers. Dit wordt ook wel ‘reverse graffiti’ genoemd, het selectief schoonmaken om patronen te vormen.

Het contrast tussen de schoongemaakte en vieze vlakken maken de 4 portretten. Het zijn portretten van arbeiders die betrokken waren bij de bouw van de dam in 1959. Je kan ook op de dam wandelen als je dat wilt.

Je hebt ook een goed uitzicht op de dam vanuit de stoeltjeslift (zie tip 1) en vanaf het kasteel (zie tip 2).

Lees hier meer over de reverse graffiti op de dam.

Lees verder onder de advertentie

Tip #8 Wandel over de oude stadsmuur

Vanaf ons schattige balkonnetje viel het direct op, Vianden heeft een mooie, oude stadsmuur. 

Op de hoofdweg (Grand Rue) heb je verschillende ‘ingangen’ tot deze goed bewaarde muur. Een paar trapjes omhoog en je zit er!

Je hebt ook hier weer een uniek uitzicht op het kasteel en het stadje.

Wij deden deze wandeling voordat we het kasteel bezochten, maar het moet nog leuker zijn om dit erna te doen. Dan ken je namelijk iets van de geschiedenis en kan je je beter voorstellen hoe het zicht vanaf deze stadsmuur er vroeger was.

 

Tip #9 Bezoek de ruïne Brandenbourg

Er zijn niet alleen veel kastelen te vinden in de omgeving van Vianden, er zijn ook ruïnes.

Brandenbourg is een mooie burchtruïne die op slechts 12 kilometer van Vianden ligt. De toegang is gratis.

Je kan op het terrein wandelen en ook de toren in. Zie je ons naast de vlag staan?

Meer wandelen? Er is een korte trail van 6 kilometer waar je lansg de ruïne komt.

Lees verder onder de advertentie

Tip #10 Ontbijt bij Boulangerie Patisserie Croissant D’Or

Als je denkt dat Vianden vol zit met lekkere patisseries en bakkers, zetten we je even terug met de voetjes op de grond.

We hebben in deze ‘stad’ (wat als een klein dorp voelt) slechts één patisserie gevonden. En gelukkig is het een goeie. Je kan hier lekkere, lokale lekkernijen proeven, maar je kan er ook terecht voor een echt ontbijt. Inclusief broodjes, charcuterie, confituur, koffie en sinaasappelsap. 

Je hebt keuze uit verschillende ontbijtmenu’s. Wij vonden de prijs-/kwaliteitsverhouding er beter dan in ons hotel. Daarom wat ons betreft een aanrader!

Tip #11 Bezoek het witte kasteel Clervaux

Ik ga er geen doekjes om winden, ik ben best wel kritisch als het om kastelen gaat. Tijdens mijn zoektocht naar de mooiste kastelen in Luxemburg, was ik dan ook niet snel overtuigd van de resultaten die ik vond, behalve boven genoemden 😉 .

Maar Kasteel Clervaux stond wél op mijn lijstje. Dit witte kasteel leek mij samen met het kasteel van Vianden en Bourscheid één van de mooiere kastelen van Luxemburg. Helaas regende het toen we het wilden bezoeken, dus zijn wij er niet geraakt. Maar deze naam wil ik jou niet onthouden. 

Tip #12 Slenter door Luxemburg-stad

Toen het in Vianden non-stop bleef regenen, besloten we naar Luxemburg-stad te rijden. Op een klein uurtje van Vianden sta je in de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg.

Luxemburg-Stad combineert oud & nieuw op een mooie manier en de stad is ook nog eens heel groen.

Je vindt hier alle bekende winkels, talloze restaurants en cafés, maar ook veel historische sites.

Zo kan je de kazematten van Luxemburg bezoeken (reserveer van tevoren online!) en het fort Thüngen. Tot rust komen kan je in het gigantische stadspark ‘Municipal park of Luxembourg’. Luxemburg-stad is echt wel een leuke stad waar je je de hele dag kan vermaken.

Lees verder onder de advertentie

Tip #13 Maak een lange wandeling

Klaar voor een zware, maar mooie hike? Dan zit je in Vianden goed. Vanuit Vianden heb je keuze uit 3 ‘Nat’Our routes’:

  • Nat’Our route 4 van 17 kilometer
  • Nat’Our route 5 van 12 kilometer
  • Nat’Our route 6 van 14 kilometer.

Bekijk de Nat’Our wandelroutes op de website van Visit Vianden.

Tip #14 Ga minigolfen

Hou je van minigolfen? Dan biedt Vianden je een leuk parcours aan met in totaal 18 holes.

Je kan hier tussen 14:00 en 17:00 terecht en de toegang kost slechts € 4 per volwassene.

Op de website Visit Luxembourg vind je meer info over het minigolfen. 

Lees verder onder de advertentie

Tip #15 Sla sterke drank in bij de Cactus

Over het algemeen is Luxemburg iets duurder dan België of Nederland, maar dit geldt niet voor producten waar accijnzen op zitten. Zo is sterke drank, benzine en sigaretten een stuk goedkoper in Luxemburg.

Maar de prijzen zijn niet overal hetzelfde. Van de winkels die wij vergeleken bleek de grote supermarkt Cactus het goedkoopste te zijn. De Smirnoff en Bacardi scheelde zo’n € 6 met de Belgische prijzen.

Op 16 kilometer van Vianden vind je de dichtstbijzijnde grote Cactus winkel, in het dorpje Ingeldorf (website).

Heb jij een goedkopere winkel gevonden? Laat het ons weten in de reacties, dan passen we de blog aan.

Bonustip: dit is handig om te weten als je naar Vianden gaat

In België zijn we gewend aan avond- of nachtwinkels, in elk dorp en elke stad. Vianden heeft dit niet. Je kan wel tot 21:00 terecht bij de Delhaize to Go in het benzinestation Q8, dat ongeveer een kwartiertje te voet is vanuit het centrum.

Dit is ook direct de enige supermarkt. Er is wel een dagwinkel in het centrum zelf, op de hoofdstraat. Deze heet ‘Epicerie Matos’ en heeft in principe alles wat je nodig kan hebben – de prijzen liggen er wel een stukje hoger dan in de Delhaize.

Wij wisten dit niet van tevoren en toen we ’s avonds zochten naar een fles water konden we niet anders dan deze overdreven duur aan te kopen bij de kebabzaak. Geen groot probleem, maar wellicht handig dat je het weet 😉

Iets anders wat misschien handig is om te weten, is dat er in Vianden (en omgeving) vaak enkel in cash betaald kan worden, zeker als het om kleine bedragen gaat. Er is in Vianden centrum wel een bankautomaat. Vanaf € 10 à € 20 laten ze kaartbetalingen in de meeste gevallen wel toe.

Lees verder onder de advertentie

Waar overnachten in Vianden?

Wij verbleven in hotel Heintz in Vianden en dat bleek een prima keuze te zijn! Vooral het uitzicht vanaf ons balkon deed het ‘m.

We hadden zicht op de tuin van het hotel én op de oude stadsmuur. Het hotel is aan de achterkant (waar de balkons zitten) bekleed met klimplanten, wat een leuk extraatje is. Het is heerlijk wakker worden zo, in het centrum, maar met uitzicht op groen.

Ook heeft het hotel een gezellig terras waar je iets kan drinken.

Het enige wat we een beetje vonden tegenvallen is het ontbijt, dus we raden aan om die niet te nemen en naar Boulangerie Patisserie Croissant D’Or te gaan.

Hotel Heintz is gelegen aan de hoofdstraat (Grand Rue), maar je hebt er geen last van omgevingsgeluid. Bekijk het hotel hier. 

Bekijk de video van ons lange weekend naar Vianden!

Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

Een pin is goud waard – bedankt!

15 activiteiten in Vianden