De 20 leukste activiteiten & bezienswaardigheden in Sevilla

Tip #1 Geniet van het uitzicht op Setas de Sevilla

Metropol Parasol, ofwel Setas de Sevilla, is een prachtig houten bouwwerk in het historisch centrum. De 150 meter lange en 70 meter brede constructie overdekt het volledige plein Plaza de la Encarnación. Onderin de constructie vind je een overdekte markt en diverse tapasbars.

Oorspronkelijk kreeg het kunstwerk de naam ‘Metropol Parasol’ en werd het ontwerp geïnspireerd door de vormen van de kathedraal. Maar dankzij de structuur kreeg het gebouw van de lokale inwoners al snel de naam ‘Setas de Sevilla’, wat ‘de paddenstoelen van Sevilla’ betekent.

Je kan er naar boven gaan voor een mooi en uniek uitzicht over de stad. Er is een weggetje dat je over de verschillende paddenstoelen leidt. Het 360° uitzicht op 26 meter hoogte is vooral mooi tijdens zonsondergang. En zodra de zon onder is, begint de lichtshow die ‘Aurora’ wordt genoemd. Nog niet bekend met de verschillende gebouwen in Sevilla? Download dan hun app zodat je meer informatie verkrijgt met behulp van Augmented Reality.

Het is aan te raden om van tevoren online tickets te kopen zodat je de gigantische rij aan de kassa vermijdt. Als je rond zonsondergang wilt gaan koop je het beste zo snel mogelijk tickets omdat deze (vooral in het weekend) snel uitverkocht zijn. Een ticket is inclusief een VR-film, toegang tot het viewing platform en de lichtshow. Je kan Setas de Sevilla bezoeken van maandag tot en met zondag van 9:30 tot 00:30.

Lees verder onder de advertentie

Tip #2 Eet zoals de locals doen

Wij eten over het algemeen 3 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. In Sevilla eten ze kleinere maaltijden, verspreid over de dag: tapas. In de namiddag beginnen ze vaak vanaf 13:30 te eten en ’s avonds vanaf 21:00.

Tapas zijn aperitiefhapjes, kleine versies van gerechten. Op het menu zie je vaak per gerecht twee prijzen staan: de tapas (kleine) prijs en een volledige maaltijd. Warm, koud, vlees, vis, kaas, aardappelen of groenten… Er zijn in totaal meer dan 100 verschillende tapas.

De meest bekende zijn Patatas Bravas (gebakken aardappelblokjes met saus), Tortilla de Patatas (aardappelomelet) en Calamares (inktvisringen). Andere tapas die we kunnen aanraden zijn:

  • Carrillada: Spaanse varkenswangetjes
  • Espinacas con garbanzos: kikkererwten met spinazie
  • Pimientos jalapeños rellenos de queso: pepers gevuld met kaas
  • Croquetas de queso y membrillo: kaas en kweepeer kroketjes

Wanneer je tapas bestelt krijg je een mandje met stukjes brood, een zakje met droge koekjes en bestek. Het is gebruikelijk dat hier € 0,50 tot € 1 voor wordt aangerekend, vaak per persoon.

Meer zin in een broodje? Bestel eens een Montadito de Pringa. Montaditos zijn kleine broodjes en Pringa is een soort stoofvlees. Pringa is een typisch gerecht uit Andalusië.

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #3 Struin over Plaza de España

Plaza de España is het bekendste en mooiste plein van Sevilla, gebouwd in een neo-Moorse renaissancestijl. Dit grote plein van 50.000 vierkante meter bestaat uit een halve cirkel met diverse gebouwen. Tussen het middenstuk en de buitenrand stroomt een kanaal. Op het plein vind je gigantisch veel details. Zo zijn er vier bruggen die de vier oude koninkrijken van Spanje vertegenwoordigen. Onderaan de gebouwen vind je dan weer tegelmozaïeken die elk een Spaanse provincie uitbeelden.

Wat je hier kan doen? Rondstruinen en alle details bewonderen van dit indrukwekkende plein. Ook is dit de plek waar je de meeste kans hebt op een spontaan flamenco-optreden.

In een romantische bui? Huur een roeibootje en roei door het 500 meter lange kanaal.

Na een bezoek aan Plaza de España kan je via het prachtige Maria Luisa Park doorwandelen naar Plaza de América.

Lees verder onder de advertentie

Tip #4 Verken Sevilla op de fiets

Sevilla is een grote stad en heeft een goed netwerk aan fietspaden. Voor wie weinig tijd heeft om de stad te bezoeken of gewoon wil uitwaaien op de fiets, is het ideaal om een fiets te huren.

Voor € 12 per dag huur je een fiets voor de hele dag, je haalt ze op op het mooie plein Plaza de Santa Cruz.

Tip #5 Aperitief op de hipste Food market van Sevilla

Sevilla is de ideale bestemming voor foodies. Er zijn oneindig veel tapasbars en op diverse plekken in de stad vind je overdekte markten waar je ook kan aperitieven.

Maar als je de meest hippe food market van Sevilla wilt bezoeken, moet je naar Mercado Lonja del Barranco. In dit mooie gebouw vind je 20 eetstalletjes met een grote diversiteit aan hapjes en drankjes.

Mercado Lonja del Barranco is geopend van 10:00 tot middernacht. Op vrijdag en zaterdag zelfs tot 2 uur ’s nachts.

Buiten de overdekte markt is er ook een mooi terras met uitzicht op de rivier, waar chille muziek wordt gedraaid en goede cocktails te verkrijgen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Tip #6 Drink cocktails op een rooftopbar met uitzicht op de Giralda

Zeg je grote stad, dan zeg je rooftop bars. Ook Sevilla heeft hippe dakterrassen. En wat maakt een rooftopbar perfect? Een mooi uitzicht! 

Op Terraza Doña María, het dak van het hotel Doña María, kan je met een cocktail genieten van het uitzicht op de Kathedraal en de Giralda. Het hotel heeft ook een zwembad, maar daar mogen enkel hotelgasten gebruik van maken (check hier de prijzen van het hotel).

De drank is hier, net zoals op de meeste rooftop bars, iets duurder. Voor een wijntje betaal je € 5, voor een cocktail tussen de € 10 en € 14,50. Als je de zonsondergang vanaf Terraza Doña María wilt zien, wees er dan op tijd bij, reserveren is niet mogelijk. 

Lees verder onder de advertentie

Tip #7 Bezoek Palacio de las Dueñas

Het paleis van Dueñas is een van de mooiste historische ‘huizen’ in Sevilla. Het gebouw dat behoort tot Huis Alva (Casa de Alba – een Spaanse adellijke familie) is gebouwd in een renaissancestijl met gotische en Moorse invloeden.

Het paleis heeft diverse kamers die je kan bezichtigen en een aantal mooie tuinen.

Palacio de las Dueñas is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 18:00. 

Lees verder onder de advertentie

Tip #8 Eet churros met chocolade

Churros worden ook wel Spaanse donuts genoemd, al vind ik zowel de smaak als de structuur helemaal niet op elkaar lijken.

Deze gefrituurde deegslierten zijn nog lekkerder wanneer je ze in warme chocolade dompelt. En dat weten ze maar al te goed in Sevilla, je kan deze combinatie dus op veel plekken bestellen.

Wil je de beste churros? Kies voor een echte ‘churretaria’. Het verschil van kwaliteit met een ‘gewone’ bar die churros aanbiedt, is erg groot.

Voor heerlijke, verse churros in Sevilla kunnen we ‘La Churretería’ in de wijk Triana aanbevelen. Hier hebben ze de twee verschillende soorten churros, die van tarwedeeg én aardappeldeeg. Wij vonden ze allebei even lekker.

Lees verder onder de advertentie

Tip #9 Ga naar een flamencoshow

In Sevilla heb je talloze flamencoshows. Van grote theaters tot knusse plekjes. Ze hebben allemaal één ding gemeen: je krijgt een uur lang flamenco te zien. Dat is trouwens niet enkel een danseres in een mooie jurk. Zang blijkt de basis van flamenco te zijn. En ook mannen dansen flamenco.

Het grootste verschil tussen de theaters is het decor. Bij sommige theaters kan je ook tapas bestellen of zit er een diner inbegrepen. Voor een show ben je tussen de € 20 en € 25 per persoon kwijt.

Wat me het meest bijbleef van de flamencoshows is de passie waarmee dit gepaard gaat. Niet alleen bij de danser(es), maar ook de cantaor (zanger) en de gitarist. Het is niet zomaar een ‘optreden’, je ziet oprechte emoties ge-uit worden via de performances.

Een flamencoshow mag echt niet ontbreken aan je Sevilla ervaring!

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #10 Klim naar de top van de Giralda (en bezoek de Kathedraal)

De Giralda is de meest iconische toren van Sevilla. De minaret werd in 1184 gebouwd voor de moskee die er toen stond. Daarom vind je hier ook geen trappen, ze moesten met een paard naar boven om het gebed af te roepen. 

In 1248 werd Sevilla veroverd door de christenen en werd de moskee symbolisch vervangen door de Kathedraal. De Giralda is het enige dat overbleef van de Moren. De Giralda was 800 jaar lang met zijn 104 meter het hoogste gebouw van Sevilla.

Vanuit de Giralda heb je een prachtig uitzicht over Sevilla. Tijdens een bezoek kan je de 34 verdiepingen omhoog wandelen en krijg je vanaf de verschillende hoogtes steeds weer een ander uitzicht. Bovenop de toren vind je ook de 25 klokken die in de zestiende eeuw erop werden gezet.

Je ticket bevat een bezoek aan de Giralda én Kathedraal. De Kathedraal van Sevilla is het derde grootste kerkgebouw van Europa en heeft vele gotische kerkruimten met prachtige details. Hier vind je ook de graftombe van Columbus (laatste foto).

Tickets koop je het beste van tevoren voor € 11 per persoon. Als je een lange rij wilt vermijden, ga je het beste op een doordeweekse dag. Het bedekken van je schouders is verplicht in de Kathedraal.

Lees verder onder de advertentie

Tip #11 Shop totdat je er bij neervalt

Wist je dat Sevilla een hele fijne stad is om te shoppen?

En het is ook nog eens een pak goedkoper als je shopt in Spaanse winkels als Zara, Mango, Bershka en Pull & Bear. Deze modezaken zijn soms tot 20% goedkoper zijn dan in België of Nederland.

Wie van luxe(re) merken houdt moet zeker naar het grote warenhuis El Corte Inglés. Als toerist krijg je hier zelfs 10% korting. Wil je deze claimen, ga dan naar de toeristenbalie op de begane grond en laat je identiteitskaart zien. Je krijgt vervolgens een pasje waarmee je 3 dagen lang met 10% korting shopt.

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #12 Bezoek het Real Alcazar

Het Real Alcazar is het oudste Koninklijk Paleis dat nog in gebruik is. Wanneer het Spaanse koningspaar in Sevilla is, verblijven ze hier.

Wat dit 14e-eeuwse paleis zo bijzonder maakt, is de mudéjar architectuur. Deze bouwstijl komt enkel in Spanje voor en is een mengeling van christelijke en islamitische invloeden.

Je kan hier uren dwalen in de verschillende kamers en inmensgrote tuinen. De tuinen behoren tot de oudste tuinen van Sevilla en zijn vooral mooi in de lente. Je vindt er zowel mudéjar als barok, renaissance, rococo en modernisme invloeden terug.

Een ticket koop je het beste op voorhand online. Geld besparen? Een bezoek aan Real Alcazar is gratis op maandag om 16:00 en 16:30, maar het is er dan natuurlijk ook veel drukker.

Houd bij het reserveren van tickets je identiteitskaart bij de hand, je moet je kaartnummer invullen. Ook moet je je identiteitskaart laten zien bij het betreden van het Koninklijk Paleis.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #13 Ontdek Plaza de Toros

Plaza de Toros is een arena waar stierengevechten plaatsvinden. Deze arena stamt uit de 18e eeuw en is gebouwd in traditionele barokstijl. Het is de grootste en belangrijkste arena voor stierenvechten in Spanje en wordt ook wel ‘de kathedraal van het stierengevecht’ genoemd. 

Hoewel ik dacht dat stieren gevechten allang verboden waren, blijken deze gevechten helaas nog plaats te vinden tussen april en september. Wij zijn tegen vermaak met dieren, dus raden het af om naar een stierengevecht te gaan. Tijdens zo’n gevecht sterven er maar liefst 11 stieren en de dieren gaan zowel voor als tijdens het gevecht een lange lijdensweg tegemoet.

Ondanks dat we tegen de activiteiten zijn, wilden we wel eens zien hoe zo’n arena er aan de binnenkant uit ziet, het blijft een belangrijk stuk Spaanse geschiedenis.

Met een ticket krijg je toegang tot het museum en de arena. Plaza de Toros is dagelijks geopend tussen 9:30 en 21:30. Hopelijk wordt dit ooit een plek waar je enkel over de geschiedenis kan leren, zonder dat er nog gevechten plaatsvinden.

Lees verder onder de advertentie

Tip #14 Volg een Spaanse kook workshop

Zin om die lekkere tapas zelf te leren maken? Volg een kook workshop! Leer onder andere de bekende gerechten Huevos a la Flamenca en Espinacas con garbanzo te maken in een drie uur durende kookles.

Uiteraard mag je alles wat je hebt gekookt zelf opeten, onder het genot van een glas wijn, bier of frisdrank.

Tip #15 Ga naar de kerstmarkt

Altijd al je eigen kerststal willen maken? Spanjaarden zijn er blijkbaar gek op. Elk jaar wordt ‘Feria de los Belenes’ georganiseerd, een kerstmarkt waar je alle onderdelen van een kerststal kan vinden. Je ziet hier de kleinste details waarvan je nog niet wist dat het bestond. Het is leuk om te zien hoe de lokale bevolking zich hiermee bezighoudt. 

Feria de los Belenes vindt plaats van 28 oktober tot en met 23 december van 10:30 tot 14:00 en van 17:00 tot 21:00. De kerstkraampjes staan naast de Kathedraal, op Calle Fray Ceferino González.

Lees verder onder de advertentie

Tip #16 Dwaal door de straten van Triana

Barrio de Triana was ooit een arme zigeunerwijk, maar is inmiddels de hipste wijk van Sevilla. 

Triana wordt door de brug Puente de Isabel II (ook wel Trianabrug genoemd) over de rivier Guadalquivir verbonden met het historische centrum van Sevilla. Inwoners van de wijk Triana noemen zichzelf ‘Trianeros’ en voelen zich over het algemeen weinig verbonden met Sevilla.

In 1970 werden de zigeuners (‘Gitanos’) die in Triana woonden weggestuurd, maar tot op de dag van vandaag vind je hier nog steeds hun invloed terug. Triana is dan ook de ideale wijk om naar een flamencoshow te gaan, flamenco is namelijk onlosmakelijk met de zigeunercultuur verbonden.

De wijk biedt oneindig veel hippe en gezellige tapasbarretjes, kleurrijke straten en veel flamenco theaters. Bezoek ook zeker de versmarkt ‘Mercado de Triana’.

Lees verder onder de advertentie

Tip #17 Vaar over de Guadalquivir-rivier

De Guadalquivir rivier heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Sevilla. Vandaag kan je genieten van een lange wandeling naast de rivier, tussen de palm- en sinaasappelbomen. Het pad gaat langs de voormalige verdedigingstoren ‘Torre del Oro’.

Maar het is nog veel leuker om het water op te gaan en de bezienswaardigheden te aanschouwen vanaf de rivier! Je kan kiezen uit diverse boottochten. Puur sightseeing, of maak er een tapas tour van.

Liever zonder boot het water op? Ga dan voor een kajak of paddle board.

Powered by GetYourGuide

Tip #18 Bezoek het voetbalstadion van FC Sevilla

Voetballiefhebber? Bezoek het voetbalstadion ‘Estadio Ramón Sánchez Pizjuán’, ook wel La Bombonera genoemd. Het is het stadion waar FC Sevilla thuismatchen in speelt en biedt plaats aan zo’n 45.000 supporters. Je kan het stadium en zijn museum buiten de speeldagen bezoeken.

Liever een wedstrijd bijwonen? Koop hier je tickets.

Lees verder onder de advertentie

Tip #19 Geniet van het uitzicht in een vastgebonden luchtballon

Klinkt een ballonvaart jou iets te eng? Ga dan eens voor de vastgebonden ballon van Nao Vigia!

Met een groep van maximaal 29 personen stijg je tot 150 meter en geniet je van een prachtig en uniek uitzicht over Sevilla. De ballon zelf is maar liefst 34 meter hoog, zo’n 7 verdiepingen dus!

De ballon is onderdeel van het Isla Mágica Theme Park, maar is ook afzonderlijk te boeken voor slechts € 12,50 per persoon. 

Lees verder onder de advertentie

Tip #20 Huur een auto en verken de omgeving

We combineren een citytrip graag met wat natuur. Als je net als ons langer dan 4 dagen in Sevilla verblijft, is het leuk om een auto te huren en de omgeving te verkennen. Ga bijvoorbeeld de bergen in of rijd naar de kust.

Je huurt het beste een auto via Sunnycars. Het grote voordeel van Sunnycars is dat je volledig bent verzekerd, ook tegen blikschade. Deze verzekering is vele malen beter dan de verzekeringen die lokaal worden aangeboden. Sinds wij via hen huren hebben we geen schrik meer dat er onterecht schade wordt aangerekend. Indien ze dit wel doen, betaalt Sunnycars het volledige bedrag terug. Sunnycars is dus eigenlijk een tussenplatform, net als Booking. Je huurt effectief bij lokale partners als Hertz, maar je bent all-inclusive verzekerd via Sunnycars.

👉 Bekijk hier onze top 5 daguitstappen vanuit Sevilla

Bonustip: De beste lokale wijn

Wijn uit Sevilla (en de rest van Andalusië) is superlekker! Sevilla is dan ook een plek met veel wijnbars. Voor de beste wijnervaring ga je naar een ‘bodega’, wat de Spaanse benaming is voor ‘opslagplaatsen voor wijn’.

Bestel geen wijn in een gewone bar, want dan krijg je de slechtste wijn die er is. Geloof me, ik heb het uitgebreid voor je getest, enkel in bodega’s is de wijn zoals het hoort te zijn.

Bierliefhebbers kunnen genieten van de lokale pintjes Cruzcampo en Cruzcampo Especial.

Uiteraard bestel je jouw wijntje of pintje met wat tapas 😉

 

Vooral: geniet van Sevilla!

Dit is een eenvoudige, maar misschien wel de beste tip voor je citytrip naar Sevilla: kijk omhoog en bewonder de bijzondere architectuur van Sevilla. De meeste steden hebben een aantal mooie gebouwen, maar in Sevilla zijn er oneindig veel.

Bijna iedere straat heeft wel gebouwen met bijzondere architectuur. En vooral de combinatie met de sinaasappelbomen maakt Sevilla een heel vrolijke en mooie stad.

In welke wijk verblijf je het beste in Sevilla?

Er zijn zoveel wijken om uit te kiezen in Sevilla. Verblijf je in het hippe Triana of eerder dicht bij het historisch centrum? Wij hebben het perfecte appartement op de ideale locatie gevonden!

Dit knusse appartement met een gezellige patio ligt aan het levendige Alameda de Hércules. Hier zit je net buiten het toeristische centrum, tussen de locals. De buurt huisvest talloze tapasbars waar buurtbewoners alle dagen tot diep in de nacht borrelen.

In slechts 10 minuten wandelen zit je aan Setas de Sevilla of de Kathedraal. Een leuke wandeling trouwens door de smalle en kleurrijke straatjes van de stad.

Het appartement heeft een woonkamer (met slaapbank), airco, een volledig uitgeruste keuken, eettafel, badkamer met regendouche, tweepersoonskamer met ventilator en een gezellige patio met een bankje en 2 stoelen.

Ook al zit het appartement direct aan het gezellige plein, je hebt er GEEN geluidsoverlast! Het is hier puur genieten! 

Lees verder onder de advertentie

Ontdek Sevilla in 360°

Denis neemt je virtueel mee naar Sevilla in zijn 360° video. Bekijk het uitzicht vanaf de Giralda en dwaal rond in de Kathedraal! De video is een echte 360° omgeving, je kan dus naar links, rechts, boven en beneden kijken.