20x Wat te doen in de Algarve, Portugal

Tip #1 Hike de mooiste trail van de Algarve

The Seven Hanging Valleys Trail of ‘Percurso dos Sete Vales Suspensos’ is met stipt op nummer één de mooiste wandelroute in de Algarve. Ze is zelfs door Europe Best Destinations uitgeroepen tot het mooiste wandelpad van Europa. Deze 6 kilometer lange hike neemt je mee langs de allermooiste rotsformaties en stranden.

Het startpunt is Praia da Marinha en het eindpunt is Praia do Vale de Centianes, of andersom. Als je geen zin hebt om daarna opnieuw 6 kilometer terug te wandelen, kan je een taxi of Uber nemen. Of zoals wij deden, de wandeling opsplitsen in 2 dagen.

De wandeling is niet moeilijk, maar je vindt hier wel weinig schaduw. Neem dus genoeg zonnebrandcrème, hoofdbedekking en water mee en vermijd de heetste uren van de dag. Je hebt geen bergschoenen nodig, maar wat grip is wel handig om niet uit te glijden.

Als je onderweg nog wat wilt relaxen op een van de stranden, neem dan ook een strandhanddoek mee. In het begin van de trail zijn de stranden erg druk, maar verderop worden ze steeds rustiger.

Lees verder onder de advertentie

Tip #2 Bezoek de Benagil grot

Praia de Benagil oogt idyllisch dankzij haar prachtige grot met gat in het ‘dak’. Maar dat maakt het strand ook erg populair en tijdens de zomermaanden zit iedereen hier hutje klutje op elkaar. Je kan de Benagil grot enkel bereiken via het water, je bent dus aangewezen op een boot of kajak.

Ik wilde de grot heel graag zien, maar wilde deze niet delen met een hoop andere mensen. We boekten dus een zonsopgang kajak tour die ons mee nam naar deze bijzondere grot. We waren er ruim voor de massa. De tour is een grote aanrader, je kajakt ook nog naar andere grotten waar je zonder gids niet in mag.

👉 Boek de zonsopgang kajak tour hier

👉 Liever op eigen houtje naar Benagil? Dan kan je hier een kajak huren.

👉 Lees meer over onze ervaring met deze tour

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #3 Wandel op Ponta da Piedade

De wandeling die je kan maken op Ponta da Piedade in Lagos, is er ook eentje om niet te missen. De rotsformaties blijven je verbazen en zien er weer anders uit dan bij The Seven Hanging Valleys Trail, maar opnieuw prachtig.

Je hebt hier een vlonderpad / plankenweg / boardwalk dat recentelijk is aangelegd, maar als je van dit pad afwijkt, vind je nog veel meer paden die naar mooie plekjes leiden.

Als je dit doet, raden we je wel echt aan om de app Maps.me te downloaden en de kaart ook offline beschikbaar te maken. Op deze app zie je alle wandelpaadjes en kan soms handig zijn om je weg te vinden. Ga ook niet te dicht bij de kliffen!

Ook op Ponta da Piedade zijn berg- of wandelschoenen niet nodig, maar wat grip is handig omdat je door het zand makkelijk uitglijdt.

Blijf je op het vlonderpad, zijn zelfs slippers oké.

Lees verder onder de advertentie

Tip #4 Geniet van de rust op Praia do Canavial in Lagos

De stranden in Lagos zelf zijn vaak druk bezocht, dus toen we dit strand vonden was het echt een verademing.

Dit strand is ook de ideale afsluiter voor wie de wandeling op Ponta da Piedade heeft gemaakt. Ik zag het strand liggen vanaf het pad (zie foto) en besloot dan naar het strand te wandelen. Dat was nog behoorlijk zoeken, want in eerste instantie vond ik de ingang niet.

De ‘ingang’ tot het Canavial strand stond ook niet aangeven op Google Maps, maar gelukkig wel de op app Maps.me. Op de foto’s hieronder zie je de locatie van de toegang omcirkeld. De trappen die je naar Praia do Canavial brengen zitten wat verscholen onder het hoge gras.  

Op Praia do Canavial is nudisme toegestaan. Zwemmen is hier niet aangeraden omdat er een erg sterke stroming staat.

Lees verder onder de advertentie

Tip #5 Ga picknicken tijdens zonsondergang op Ponta da Piedade

Doe zoals de locals: neem wat hapjes, een fles wijn en glazen mee en zoek een rustig plekje op Ponta da Piedade waar je de zon onder kan zien gaan.

Relax en geniet van de zonsondergang in dit mooie stuk natuur!

Tip #6 Ontdek Ponta da Piedade per boot, kajak of SUP

Ponta da Piedade is gewoon echt heel mooi. Daarom moet je dit eigenlijk ook gezien hebben van op het water met een boot, kajak of sup.

Van boven is het uitzicht heel anders dan dat je met de boot tussen of onder de rotsen door vaart. Ik koos voor deze rondvaart waarbij we met een kleine groep in 1,5 uur tijd door het mooie Ponta da Piedade dwaalden.

Ook bezochten we enkele zeegrotten en kregen we uitleg in het Engels.

👉 Boek hier een boottocht

👉 Boek hier je SUP paddle

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #7 Neem een foto bij Ponte Romana de Lagos

Dit bruggetje heb je vast al voorbij zien komen op Instagram!

Als je het strand Praia dos Estudantes in Lagos bezoekt, vlak bij het centrum van de stad, dan zie je een rots met doorgang. Als je daar doorheen gaat, kom je uit op een stukje strand waar je uitzicht hebt op het bruggetje dat Ponte Romana de Lagos wordt genoemd. 

Als je de over de brug wilt lopen; bespaar je de moeite. Het is privéterrein en echt afgesloten.

Praia dos Estudantes is trouwens ook een fijn strand om wat uren te vertoeven. Het kan er wel wat druk worden in de zomermaanden. Omdat het strand zo dicht bij het centrum van Lagos ligt, is het erg populair.

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #8 Bewonder de Algarve vanuit de lucht

De kust van de Algarve is prachtig, ook vanuit de lucht. Wie hier een drone omhoog gooit, zal dat beamen (check onze drone video). Maar nog veel leuker is om dat met eigen ogen te zien!

Paratriken, paragliden én para sailing zijn hier dan ook terecht populaire activiteiten. Als je geen last hebt van hoogtevrees (of deze wilt overwinnen) is de Algarve een toffe plaats om dit te doen.

We willen je graag vertellen hoe leuk het was, maar helaas werd onze paratrike vlucht geannuleerd omdat er te veel wind was voorspeld. Superjammer, maar wel fijn dat ze veiligheid zo serieus nemen. Als we nog eens terugkomen, doen we graag een tweede poging.

👉 Boek de para trike vlucht vanuit Albufeira hier

👉 Boek de parasailing tour vanuit Vilamoura hier

👉 Boek de parasailing tour vanuit Albufeira hier

Tip #9 Ga jetskiën

Adrenalinejunkie? Dan is jetskiën vast iets voor jou. En in de Algarve krijg je het prachtige uitzicht op de rotsen er helemaal gratis bij.

👉 Een jet ski kan je hier huren

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #10 Bezoek het maanlandschap van Sagres

Als je van ruige landschappen houdt, is Sagres je plek. Dit stukje kust ziet er weer heel anders uit dan wat je eerder in de Algarve zag. De lichte rotsen veranderen hier naar een donker gesteente wat aanvoelt en oogt als een maanlandschap.

Wat je hier kan doen? Genieten van de mooie uitzichten, wandelen en het fort Fortaleza de Sagres bezoeken. Naast het fort vind je ook het mooie surfstrand Praia do Tonel.

Leuk detail: dit is het zuidwestelijkste punt van Europa.

Lees verder onder de advertentie

Tip #11 Eet de laatste hotdog voor Amerika

Zoals ik al in het vorige puntje zei, is Sagres het meest zuidwestelijke stukje van Europa. Ga je hier het water in, dan is Amerika het eerste stuk vasteland dat je tegenkomt.

Dat bracht een Duitser op een leuk idee, hij opende er een kraampje, genaamd: Letzte Bratwurst vor Amerika. En je krijgt er zelfs een certificaat bij. 

Dit soort creatieve concepten belonen we graag met een bezoekje, maar helaas was de desbetreffende kraam er niet te vinden. Maar er waren wel diverse andere kraampjes die ook hotdogs verkopen. Het Duitse idee werd dus meervoudig gekopieerd 😉

We aten de hotdog zonder certificaat, maar het idee is leuk! Combineer deze ook met de volgende tip!

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #12 Bekijk de zonsondergang bij Farol do Cabo de São Vicente 

Bij Sagres ligt de vuurtoren Farol do Cabo de São Vicente. Bij ons lag hij helaas in de steigers, maar intussen kan je deze mooie vuurtoren weer in zijn geheel bewonderen!

Dit is ook de ideale plek om de zonsondergang te aanschouwen.

Koop dus een hotdog (zie vorige puntje), wat te drinken en zoek een leuk plekje op de rotsen waar je de prachtige zonsondergang kan aanschouwen.

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #13 Neem een tuktuk

Denk jij bij een tuktuk aan Zuidoost-Azië? Wij keken ook raar op toen we diverse tuktuks door Albufeira zagen scheuren.

Deze tuktuks rijden je rond in de stad en is dus een goed alternatief voor een taxi of Uber.

Heb je geen huurauto? Dan kan het ook leuk zijn om de omgeving te verkennen via een sightseeing tour in een tuktuk.

👉 Boek een tuktuk tour door Albufeira en haar stranden

Tip #14 Ga cliff jumpen

Met haar ontelbare kliffen is de kust van de Algarve natuurlijk de perfecte bestemming voor cliff jumping. Maar het is niet aangewezen om dit op eigen houtje te doen, op heel veel plekken is het onveilig door de rotsen die zich onder water bevinden.

Wil je op een veilige manier van rotsen springen, overweeg dan om dit met een begeleide tour te doen. Je krijgt er veiligheidsmateriaal zoals een helm, handschoenen voor de scherpe kliffen en een wetsuit om het koude water aan te kunnen.

Je mag in deze tour van 4 of 5 verschillende kliffen springen.

👉 Boek de begeleide cliff jump excursie

Lees verder onder de advertentie

Tip #15 Bezoek Praia da Falésia

Het leukste aan de Algarve vind ik dat de rotsformaties constant veranderen. En niet alleen qua vorm en structuur, maar ook qua kleur.

Toen we aan kwamen op Praia da Falésia voelde dit helemaal niet meer aan als Portugal. Je waant je hier in een of ander nationaal park in de Verenigde Staten. De rotsen nemen hier aparte vormen aan en variëren van wit tot oranje en rood.

Er kan hier een behoorlijke wind staan dus het is het ideale strand om lekker uit te waaien tijdens een wandeling. Het strand is maar liefst 6 kilometer lang dus je vindt altijd wel een plekje helemaal voor jezelf.

Je wilt nog meer strand? Yvonne toont je de mooiste stranden van de Algarve!

Lees verder onder de advertentie

Tip #16 Neem surflessen

Het Falésia strand is één van de beste stranden in de Algarve om te surfen. Staat leren surfen nog op jouw bucketlist? Dan kan dit strand een mooie plaats zijn om je bucketlist af te vinken!

👉 Neem surf lessen op het strand Falesia

Tip #17 Bezoek Het natuurpark Ria Formosa

Ria Formosa is een 60 kilometer lang natuurpark en behoort tot de zeven wonderen van Portugal. Je vindt hier een grote diversiteit aan flora en fauna.

Vogelliefhebbers kunnen hier onder andere de purperkoet spotten, wat ook het symbool is van het nationaal park. Maar je vindt hier ook flamingo’s, waterschildpadden en zelfs dolfijnen.

Neem daarbij de prachtige stranden en de eilandjes, en je beseft dat Ria Formosa echt een pareltje is. Je kan hier een lange wandeling maken, fietsen of met een boot eilandhoppen of rondvaren.

👉 Bekijk de zonsondergang in een catamaran

👉 Een 4 uur durende eilandtour op een grotere boot

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #18 Bezoek het vissersdorpje Olhão

Olhão wordt ook wel de hoofdstad van Ria Formosa genoemd. Ben je van plan om het natuurgebied te bezoeken, maak dan ook direct een stop in het nabijgelegen vissersdorpje voor een lekkere, lokale lunch of een wijntje.

Het dorpje wordt gekenmerkt door een Moorse bouwstijl en bijzondere muurschilderingen van oude foto’s. Meer over Olhão lees je hier.

Tip #19 Ga offroaden

Wist je dat je in de Algarve erg goed kan offroaden? Hier rijd je weg van de kust en ga je juist het platteland op waar je op de smalle weggetjes geniet van een heel ander uitzicht.

👉 Boek hier een off road buggy

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #20 Proef Portugese wijn

Portugese wijn? Ja hoor, hartstikke lekker! En ook de Algarve heeft haar eigen druiventeelt. Voor echte, traditionele wijn uit de Algarve kies je voor de druifsoorten Negra Mole, Castelao, Siria, Malvasia Fina en Manteudo.

Probeer eens een nieuwe soort wijn in een van de wijnbars, of kies voor een wine tasting tour. Als je wilt kan je deze zelfs combineren met off-roaden. Een tour die bij ons alvast op onze to-dolijst staat voor als we terugkomen!

👉 Boek hier een wijn tour vanuit Lagoa

👉 Combineer wijn proeven met een 4×4 off-road safari

Powered by GetYourGuide

Wat met vervoer in de Algarve?

We raden aan om een auto te huren als je wat wilt zien in de Algarve. Het openbaar vervoer is helaas niet supergoed geregeld, dus een huurauto geeft veel meer vrijheid. Het is verstandig om via Sunnycars te boeken zodat je volledig verzekerd bent, ook tegen blikschade. Wij haalden onze auto direct op toen we aankwamen op de luchthaven Faro en leverden deze aan het einde van de vakantie daar ook weer in. Supermakkelijk!

👉 Boek hier je huurauto via Sunnycars.

In de stad kan je makkelijk gebruik maken van een Uber. Een Uber kost in Portugal beduidend minder dan bij ons. Zo betaalden we ’s nachts voor een ritje van 10 minuten (5 kilometer) € 7,50 en bij een ritje van 5 minuten (2 kilometer) € 3,30.

Waar verblijven in de Algarve?

Wij kozen ervoor om 3 nachten in Albufeira te verblijven en 4 nachten in Lagos. Zo konden we makkelijk de omgeving verkennen zonder veel te moeten rijden. 

 

In Albufeira verbleven we in het Velamar Boutique Hotel. Dit is een mooi hotel met zwembad en buiten het drukke centrum van Albufeira.

In Lagos kozen we voor het Ancora Park. Dit resort heeft bungalows met eigen parkeerplaats en dakterras. Ook is het op wandelafstand van het centrum en heeft het een groot zwembad.

 

 

Veel plezier!