DJI Osmo Pocket review: de eerste 4k 60 fps beelden

Een jaar geleden kochten we de Zhiyun Smooth 4 als gimbal voor de smartphone en maakten we kennis met de mogelijkheden van filmen. Video werd ineens een echte hobby, maar ik merkte dat ik op vakantie (wanneer ik  dus vooral film) het apparaat ’s avonds in het hotel liet liggen omdat hij zo groot is. Zeker als je ook nog eens een DSLR en statief voor fotografie mee sleept. En toen zag ik de DJI Osmo Pocket!

Na veel reviews te hebben gezien hebben we dit kleine cameraatje aangekocht en nu is het onze beurt voor een review!

DJI Osmo Pocket: Action cam of gimbal?

Veel mensen vergelijken de DJI Osmo Pocket met een actioncam zoals de GoPro, maar eigenlijk is deze vergelijking – behalve het formaat – niet juist. Een actioncam is gemaakt voor actie, snelheid en veel bewegingen. De OP is juist gemaakt voor langzame, vloeiende bewegingen, voor een cinematic stijl dus. Het zijn twee totaal verschillende apparaten en als je beide shots wil maken zou je het best ook beide toestellen kopen…

Beeldkwaliteit tot 4K in 60fps en manuele belichting

Mijn smartphone kan wel in 4k filmen, maar met maximaal 30fps (frames per seconde). Buiten het formaat en de ingebouwde gimbal was de optie 4K in 60fps een grote reden om voor de DJI Osmo Pocket te kiezen. Beelden die ik wil vertragen film ik in 50 of 60 fps zodat ze vertraagd zijn in een 24fps tijdlijn in nabewerking. Een groot voordeel van het bedieningspaneel is dat je met slechts twee ‘vegen’ over het scherm kan switchen tussen de frames per seconde. 4K is nog niet de norm, maar ook als je HD-video’s maakt heeft filmen in 4K het voordeel dat je kan inzoomen in nabewerking. De Osmo Pocket kan namelijk niet inzoomen.

Active tracking werkt niet bij 4K 60fps. Je moet deze op 50 zetten om een object te kunnen tracken. Wil je wel in 60fps filmen met object tracking? Zet dan de resolutie op 2.7k, wat ook gewoon heel hoge kwaliteit is.

 

Het leuke aan de OP is dat je kan kiezen tussen automatisch filmen of manueel. In de ‘pro modus’ kan je handmatig je sluitertijd en iso instellen. Hetzelfde geldt voor de witbalans. Als je voor manuele belichting gaat en filmt tijdens de dag, is het aan te raden om goede ND-filters aan te schaffen, maar daar lees je later over!

Autofocus vs single focus

Het scherm van de DJI Osmo Pocket is zo klein, dat je niet goed kan zien of er goed is scherpgesteld. Je kan natuurlijk je telefoon koppelen, maar uiteindelijk wil je het apparaat ook gewoon solo kunnen gebruiken. Ik vertrouwde de eerste keer op de autofocus en heb er verder geen aandacht aan besteed. Totdat ik thuis kwam en de beelden bekeek. De camera was te vaak opnieuw aan het focussen wat heel storende beelden opleverde, zelfs als het decor helemaal stil was.

Sindsdien gebruik ik vaak de single focus modus en dit is tot nu toe goed gegaan. Je moet er gewoon aan denken om wanneer je start met filmen in het beeld op het belangrijkste onderwerp van je shot te drukken. Met de single focus mode probeerde ik ook scherp te stellen op een onderwerp dichtbij, maar dit ging minder soepel. Pas na een aantal keren proberen werd het juiste object scherpgesteld. Nog een beetje meer oefenen!

Update: sinds de firmware-update heb ik geen last meer gehad van focus issues. Heb je dus net de DJI Osmo Pocket aangeschaft en werkt de autofocus niet goed? Check dan of er een firmware-update is. Koppel je smartphone aan de OP en open de app, als er een update is krijg je hier een melding van.

Heb je accessoires nodig?

Er is een gigantisch groot aanbod voor accessoires voor de Osmo Pocket. Na heel veel reviews te hebben gezien, heb ik besloten om niet het extensionpakket aan te kopen. Dit is volledig afhankelijk van hoe je wilt filmen. Een wifi adapter klonk bijvoorbeeld leuk, maar in de praktijk zal ik altijd bij de camera staan en heb ik niet de nood om de camera op afstand te besturen.

Ik heb wel een pak ND-filters gekocht en 2 tripod mounts:

ND filters

Wanneer je een natuurlijke motion blur in je video’s wil, moet je je fps x 2 doen als sluitertijd (de 180 regel). Film je dus op 50fps dan is de ideale sluitertijd 1/100 seconde. Hierdoor is er vaak teveel licht. Om de overbelichting te elimineren heb je een ND-filter nodig, eigenlijk een zonnebril voor je camera. Ik kocht de PolarPro DJI Osmo Pocket Filter 6-Pack  en heb deze ook gebruikt in de video onderaan deze post. Via de PolarPro app kan je makkelijk uitrekenen welke filter je op dat moment moet gebruiken. Je kan ook prima filmen zonder ND-filters en met automatische belichting instellingen, maar houd er dan rekening mee dat je de motion blur heel anders kan uitpakken.

 

Deze filters zijn ook een must-have wanneer je een motion trails wilt zien in timelapses. Doordat het beeld donkerder wordt, ben je in staat in lange sluitertijden te schieten. Zo kun je met de Osmo Pocket mooie light trails fotograferen. Binnenkort maak ik hier een tutorial rond!

Statiefhouders

Toen ik mijn eerste paar motion timelapses maakte, merkte ik dat het heel moeilijk is om de camera neer te zetten. Het is zo klein, dat hij zo omvalt. Met mijn smartphone geconnecteerd bleef hij wel staan, maar het voelde niet stabiel. Helaas zit er geen schroefdraad op het apparaat zelf, dus je hebt een tripod mount nodig. Wij hebben 2 goedkope tripod mounts gekocht die voorlopig zullen voldoen. Lees hier onze review over deze tripod mounts! Wil je toch iets meer investeren in kwaliteit? Dan zijn er genoeg andere tripod mounts waar je uit kan kiezen.

 

Als je al een GoPro hebt, kan je een GoPro mount kopen waarmee je de Osmo Pocket kan bevestigen op al je action cam accessoires.

Video: eerste cinematic beelden met de DJI Osmo Pocket

Dit is het resultaat van een paar uur filmen in Gent. De meeste beelden zijn gemaakt in 4K 60fps.  Ik gebruikte de professional mode en een ND filter om een sluitertijd van 1/120 aan te houden. Bekijk de video op YouTube!

Wil je dit wondercameraatje ook kopen? Koop de DJI Osmo Pocket nu in de aanbieding bij Bol.com!

Update: nieuwe video’s

Ondertussen hebben we al veel gefilmd met de DJI Osmo Pocket en zijn we grote fan van dit kleine apparaatje.

Dit is onze nieuwste video!