Insta360 nano Review | 360 camera

360 graden foto’s en video’s: helemaal niet meer zo nieuw, maar toch zie je het nog niet zoveel. Ik was erg benieuwd naar deze technologie en kocht daarom een 360° camera. In deze review (niet gesponsord) vertel ik mijn ervaring tot nu toe met de Insta360 Nano voor de iPhone.

Update: inmiddels hebben we een nieuwe 360° camera, de Insta360 One X2. Onze ervaring lees je hier.

De verpakking

Ik kocht de Insta360 nano bij Bol.com: vandaag besteld, morgen in huis! Het doosje waar de camera in zit, is direct een cardboard; een Virtual Reality bril van karton. Je kan hier je iPhone in schuiven en de gemaakte foto of video direct in VR modus bekijken. Leuk gedaan!

In de doos zit natuurlijk de camera zelf, een oplaadkabeltje en een gebruiksaanwijzing.

De 360° camera gebruiken

Je kan de camera als standalone gebruiken of op je iPhone klikken. Oefen veel met het juist bedienen van de camera als standalone; wij dachten een paar keer dat er een foto of video was gemaakt, terwijl dat niet het geval was.

Wanneer je de camera op je iPhone zet, spreekt alles voor zich. Je hebt live view en kan direct beginnen met fotograferen, filmen of materiaal terugkijken. Met een druk op de knop publiceer je deze vervolgens op Facebook of andere social media.

De kwaliteit

Direct naar de kwaliteit, want deze valt me eigenlijk wat tegen. Ik had natuurlijk wel research gedaan en wist dat ik niet heel veel mocht verwachten, maar de kwaliteit op full-screen en op de pc is gewoon slecht te noemen. Op de iPhone zelf valt dat heel erg mee en kan ik wel met de kwaliteit leven.

De eerste foto hieronder is gemaakt rond zonsondergang. Helaas zie je hier weinig van terug. De foto’s die ik iets later maakte, waar de lucht mooi roze kleurde, waren helaas nog slechter: er was veel ruis. Maar ondanks dat ik niet heel erg tevreden ben over de kwaliteit van het beeld, vind ik het wel leuk om deze foto als herinnering te hebben. Als je ronddraait zie je niet alleen het mooie uitzicht over de Erasmusbrug in Rotterdam, maar ook hoe groot het gebouw is (draai omhoog). Je kan deze foto’s bijvoorbeeld gebruiken voor je Facebook omslag.

Naast het maken van foto’s kan je met de Insta360 nano ook filmen. Dit hebben gedaan in New York. Hoewel de video’s op de iPhone echt prima leken, waren deze op de pc heel erg shaky. Met een VR-bril werd ik er kotsmisselijk van. Een statief is dus echt een must, want stilhouden met je hand vind ik toch best lastig en er is altijd nog zoiets als wind. De kwaliteit van de beelden waren trouwens nog slechter dan die van de foto’s. Ik had een YouTube filmpje, maar ik heb ze verwijderd vanwege de slechte kwaliteit.

 

Conclusie

360° camera’s zijn nog relatief onbekend. Mensen kijken je raar aan en begrijpen niet wat je aan het doen bent. Na 6 pogingen tot een mooie 360° selfie, vroeg iemand of hij anders de foto moest maken. Leg dan maar uit dat hij er hoe dan ook op staat ?

Ik zou deze camera absoluut aanraden als je net als ik wil experimenteren met 360 graden foto’s of video’s. Het is heel erg wennen om zo’n camera goed te gebruiken en dit is een – relatief – goedkope manier om te kijken of dit iets is voor jou.

De kwaliteit is de grootste tegenvaller en ik denk niet dat ik nog video’s zal maken in 360 graden. Wat ik persoonlijk de leukste functie vind is het maken van een tiny planet. Dat levert vaak leuke profielfoto’s op! Daarnaast kan je de 360° foto’s zelf gebruiken in je Facebook omslag, wat ik zelf een erg leuke functie vind.

Ik ga nog lekker door met experimenteren en op het moment dat ik dit dagelijks zal doen, ga ik me een betere aanschaffen. In de toekomst zullen dit soort camera’s goedkoper worden.

Heb jij geen budget waar je aan vast zit of hecht je heel veel waarde aan kwaliteit? Ga dan zeker voor een duurdere camera!

De voor- en nadelen van de Insta360 nano

Wat ik persoonlijk de voor- en nadelen vind van deze 360° camera? Ik som ze hieronder voor je op!

Voordelen:

  • Op je iPhone zie je live view
  • Je kan de camera als stand-alone gebruiken (mits microSD kaartje)
  • 360° video’s en foto’s direct vanaf je iPhone uploaden naar social media
  • Verschillende views genereren: tiny planet, 360 pan, crystal ball & VR

 

Nadelen:

Wil je de Insta360 nano voor de iPhone kopen? Je kan ‘m bij Bol.com kopen!