Centraal-Amerika. Ik moet toegeven, ik ben inmiddels echt verliefd op dit stukje wereld. De liefde begon in Mexico, en na Panama verlang ik alleen maar naar meer. We zijn intussen een dikke maand thuis van een prachtige reis en hebben net onze reisvideo gepubliceerd!
Het bleek best een hele opgave om 4 weken Panama in een video van 4,5 minuut te stoppen. Maar ik wilde het niet te lang maken, het moet voor iedereen leuk blijven om naar te kijken. In deze video neem ik je mee naar de eilandengroepen Bocas del Toro en San Blas (Guna Yala), de jungle van Gamboa en Boquete, de prachtige onderwaterwereld bij Santa Catalina en het eilandje Coiba, en natuurlijk de wereldstad Panama City.
Dit is onze Panama aftermovie
Dit is ‘m dan. Onze reisvideo van Panama. Hopelijk inspireert het je!
Voor een optimale kijkervaring zet je de kwaliteit handmatig op 4K en zet je je geluid aan 🙂
Veel kijkplezier!
Tientallen gigabytes haalden deze video niet, maar gelukkig staan er nog een hoop video’s op de planning. Zo gaan we zeker nog een ‘must-do’s’ in Panama City video maken en bestemmingsvideo’s van onder meer Gamboa en Boquete.
Vond je deze video mooi? Abonneer je op ons kanaal en druk op de bel zodat je een notificatie krijgt bij nieuwe video’s!
Lees verder onder de advertentie
Met welke apparatuur filmden we deze reisvideo?
Ik krijg soms de vraag met welk materiaal we filmen, dus ik ga hier even dieper op in. We namen deze reis heel wat materiaal mee, veel meer dan normaal!
Systeemcamera & lenzen
Het grootste deel van de beelden in de reisvideo zijn gemaakt met de fullframe Sony A7 IV systeemcamera. Ik had drie verschillende lenzen mee, die ook wel de ‘holy trinity’ van Tamron worden genoemd.
De groothoeklens Tamron 17-28 mm F/2.8 heb ik het minste gebruikt op reis, enkel bij een paar timelapses. Ik had de groothoeklens vooral meegenomen om de sterrenhemel te fotograferen, maar dat is er uiteindelijk (helaas) niet van gekomen. De volgende keer laat ik deze lens denk ik thuis.
De Tamron 70-180 mm F/2.8 nam ik voor de eerste keer mee op reis. Ik had deze lens alleen nog maar uitgetest op een bruiloft, om de ceremonie te filmen vanaf een statief. Maar wat was ik blij dat ik deze heb meegenomen! Doordat ik de Sony A7 IV kan omzetten naar crop factor, had ik een bereik van 270 mm, wat echt welkom was om het wildleven te filmen. Het was wel best moeilijk om uit de hand te filmen, de lens heeft geen ingebouwde stabilisatie. Dat maakte dat ik iets minder creatief uit de hoek kon komen. Maar uiteindelijk vind ik de beelden best oké geworden! Ik denk dat deze lens vaker meegaat op reis! Moest jij naar Panama gaan en een langere lens hebben: doen, hoe langer, hoe beter!
De Tamron 28-75 mm F/2.8 is mijn go to lens op reis en die heb ik dan ook het meeste gebruikt. Naar San Blas nam ik maar één lens mee en dat was deze. Het is gewoon een superfijne allrounder, die ook niet te zwaar is om mee te sleuren.
Ik had ook een statief en gorillapod mee, maar heb deze amper gebruikt. Ik film en fotografeer toch liever uit de hand, merk ik elke keer weer. Enkel met de timelapses waren ze handig. De volgende keer laat ik denk ik mijn statief thuis, en neem ik wellicht enkel de Gorillapod mee.
Drone
We hadden ook onze DJI Mini 4 Pro drone mee. Deze hadden we eigenlijk ook maar één keertje uitgetest. Maar wat een geweldig toestel is het! De obstakeldetectie maakt vliegen een stuk fijner, een functie die onze Mini 2 niet had. Helaas was er vaak redelijk wat wind waardoor we de drone niet heel veel lieten opstijgen.
360° camera
Dan is er nog onze 360° camera, de Insta360 One X2 met invisible selfie stick. Door een foutje in de instellingen dat we helaas niet door hadden, zijn alle beelden in veel te lage kwaliteit gefilmd. Balen, maar niks aan te doen! De 360° camera geeft wel een toffe afwisseling in de beelden, zoals bij de ATV (quad) die dan als fake drone dienst doet.
Smartphone & accessoires
En dan tot slot de iPhone 13 Pro. Naast de Sony de meest gebruikte camera in deze reisvideo. Want superhandig, je hebt ‘m altijd bij en het weegt niks extra 😉 Al had ik wel de DJI Osmo Mobile 6 bij als stabilisator. Achteraf gezien heb ik die gewoon iets te weinig gebruikt! Ik merk dat mijn iPhone wat zwaar is voor het toestel en dat maakt het stabiliseren moeilijk, waardoor ik ‘m vaak niet gebruikte.
Welke camera we onder water gebruikten? De iPhone met dit onderwaterhoesje dat we echt aan kunnen raden! Voor slechts € 25 tover je je smartphone om naar een goede onderwatercamera!
Dat was ‘m! Heb je nog vragen? Laat het weten in de reacties!