De gimbal Zhiyun Smooth 4: review & tips

Als complete beginner in videografie besloot ik een smartphone gimbal – ofwel stabilizer – aan te schaffen. Na wat research kocht ik de Zhiyun Smooth 4. In deze (niet gesponsorde) blog vertel ik je hoe de gimbal werkt, wat ik er van vind en een aantal tips om alles uit deze gadget te halen!

Wat is een gimbal?

Eerst even een introductie. De Zhiyun Smooth 4 is een 3-axis handheld gimbal voor smartphones. In het kort houdt dat in dat het de camera – in dit geval een smartphone – stabiliseert terwijl je beweegt. Als je filmt terwijl je aan het wandelen bent krijg je heel snel shaky footage. Dat wil je niet: daar is de gimbal voor. 3 assen zijn beter dan 2 assen, deze leveren meer vloeiende en stabiele opnames. Ik koos voor deze gimbal omdat het de meest geavanceerde gimbal is voor een budget rond de €150. Net zoals ik deed met mijn 360° camera, wilde ik eerst kijken of filmen met een gimbal überhaupt iets is voor mij.

De Zhiyun Smooth 4 bedienen

De pictogrammen op de knoppen spreken op zich voor zich en zijn na wat uitproberen vrij eenvoudig te bedienen. De bediening van de lock, pan follow en de achterste knoppen vragen wel wat oefening. Ik leg even kort uit wat deze knoppen doen.

Lees verder onder de advertentie

Lock modus
Deze functie is superhandig wanneer je bijv. zijwaarts wilt filmen of naar voren filmt. Als je niet wilt dat de camera naar links, rechts, boven of beneden gaat, zet dan de lock modus aan.

Pan following modus
In deze modus volgt de camera jouw bewegingen naar links en rechts. Neem je dus een bocht, volgt deze. Deze modus zal je het meest gebruiken, in combinatie met de knoppen aan de achterzijde.

Onderste knop achterkant
Door de onderste knop ingedrukt te houden krijg je soepele bewegingen. Zo kun je wél naar onderen en boven filmen op een smoothy manier.

Bovenste knop achterkant
Als je de bovenste knop ingedrukt houdt, kun je hele snelle bewegingen maken. Van links naar rechts, van boven naar onder, etc. Je kan dit gebruiken om overgangen te maken voor je video.

Draaiknop
De draaiknop maakt het mogelijk om handmatig scherp te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld van wazig naar scherp draaien. En hoewel ik geen fan ben van zoomen met je smartphone, kan je deze ook gebruiken om in- of uit te zoomen.

Om de bediening sneller onder de knie te krijgen raad ik je aan om wat video’s te bekijken. De video van het officiële Zhiyun YouTube channel is bijvoorbeeld een goede om mee te beginnen. 

 

De ZY play app

De gimbal komt met een app: ZY play. Deze app is eenvoudig te gebruiken en werkt perfect samen met de knoppen op de gimbal. Je kan in verschillende resoluties filmen en er zijn een aantal interessante functies. Denk aan de motion timelapse en het vertigo effect. De ZY play app heeft een paar voor- en nadelen:

 

De motion timelapse is mijn favoriete functie geworden.
Maak een start foto, beweeg de camera naar het eindpunt, stel de duur van de timelapse in en de Zhiyun Smooth 4 zorgt voor een perfecte motion timelapse. In onze Berlijn video heb ik deze functie voor het eerst gebruikt en ik was direct enthousiast! Bekijk hier een paar voorbeelden van de motion timelapse.

 

De app ondersteunt geen 60fps, zelfs als de camera zelf dit wel ondersteunt.
Dit vind ik de grootste nadeel van de app. Tijdens mijn eerste uitstap met de gimbal gebruikte ik enkel de ZY Play app en filmde ik alles in 4K 30fps. Hoewel de 4K-kwaliteit natuurlijk geweldig is, miste ik de smooth slowmotion die ik in een latere citytrip wél kon maken, toen ik de FilMic Pro app gebruikte. Je kan het 60fps beeld in Premiere Pro op een 24fps timeline zetten om vloeiende cinematic beelden in slowmotion te krijgen.

 

Bij de functie timelapse moet je van tevoren een tijd instellen, waardoor je geen hyperlapse kan maken.
Dat is prima voor een normale timelapse, maar ik had liever een optie gehad om dit uit te zetten. Je weet soms gewoon niet hoe lang je wilt filmen. Om al wandelend hyperlapses te maken gebruik ik daarom de FilMic Pro app. Voor gewone timelapses en motion timelapses gebruik ik de ZY Play app wél.

In de toekomst zal ik tijdens het filmen waarschijnlijk steeds wisselen tussen de ZY Play en FilMic Pro apps om de gewenste resultaten te halen.

Ik weet niet of deze punten op alle smartphones van toepassing zijn. Ik heb de app uitgetest met de Huawei P20 Pro.

Extra gimbal accessoires

Hoewel je de gimbal perfect zo kan gebruiken heb ik zelf 2 accessoires aangeschaft die ik echt de moeite waard vind.

Lees verder onder de advertentie

Je smartphone opladen met de gimbal
Als je goed kijkt naar de camerahouder, zie je een micro usb aansluiting. Hiermee kan je jouw smartphone opladen via de gimbal. Helaas krijg je deze kabel niet bij de aankoop en moet je ‘m dus nog apart bestellen. Na onze eerste reis wilde ik dit echt hebben, want ik was constant bezig met mijn smartphone op te laden, die gaat hoe dan ook snel leeg als je veel filmt.

Je kan kiezen uit een iPhone-, USB C- of micro USB aansluiting en je kan ‘m hier bestellen voor minder dan € 12. Je ziet ‘m hier op de foto aangesloten.

Flexibele opbergtas
Er zit een reiskoffer bij de gimbal. Deze is hard, groot en onhandig. Na 7 dagen citytrippen met de reiskoffer ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.  De flexibele opbergtas is een echte uitkomst. De motoren zijn zo goed beschermd, maar past ook makkelijk in je handtas en is snel op te bergen. Deze tas is gewoon ideaal en stukken beter dan de originele ‘reiskoffer’. Voor nog geen € 8 heb je ‘m in huis.

 

Wat vind ik van de Zhiyun Smooth 4?

 Dankzij deze gimbal heb ik het plezier van filmen kunnen ontdekken. Ik ben gemotiveerd om meer video’s te maken en beter te worden in films maken. Ik vind het wel iedere keer weer wennen om met zo’n ding over straat te lopen, mensen kennen het nog niet echt en kijken je soms raar aan.

Maar de Zhiyun Smooth 4 is zijn geld meer dan waard!  Er gaat een hele nieuwe wereld open voor filmen met je smartphone! Ik zal nog heel veel filmen met de Zhiyun Smooth 4 zodat ik het film maken echt goed onder de knie kan krijgen. Wie weet koop ik later een gimbal voor spiegelreflexcamera’s, maar voorlopig ga ik verder met deze. 

Voordelen

 • De gimbal is goedkoop. Een leuke prijs om te testen of dit iets is voor jou, en als dat zo is kan je profiteren van de geavanceerde features.

 • Dit is meer dan een gimbal. Timelapses, vertigo shots, slowmo, … Laat je creativiteit op hol slaan!

 • Bij de gimbal zit een statief geleverd waardoor je deze eenvoudig neer kan zetten voor bijvoorbeeld een timelapse. Hij is klein en eenvoudig op de gimbal te schroeven. Het schroefdraad (1/4) is hetzelfde als die van de meeste statieven, dat betekent dat je ook een groter statief kan bevestigen.

 

De nadelen

 • De camera-app gaat niet in slaapmodus.
  Als je je smartphone rechtop zet in de gimbal, gaat deze in slaapmodus en gebruik je dus veel minder energie. Tot zover het voordeel. Het nadeel is dat de camera-app niet in slaapmodus gaat en je telefoon dus binnen no-time leeg is. Als je je smartphone vergrendelt moet je alles weer openen en koppelen. Duurt lang, soms is dat éne moment allang voorbij. Oplossing –> een kabel om je smartphone op te laden via de gimbal.

 • Reiskoffer is niet handig, maar er is een oplossing.
  Wie heeft bedacht dat de verpakking ook een reiskoffer moest zijn, heeft ‘m vast nog niet meegenomen op vakantie. Nadat ik eindelijk een handtas vond waar hij in paste, was ik steeds veel te lang bezig met het apparaat eruit te halen en terug erin te doen. Een flexibele opbergtas was de oplossing.

 • Het formaat van de gimbal.
  Hij is best groot. Je stopt ‘m niet zomaar even in je broekzak zeg maar. Maar de vele functies maken dit meer dan goed.

Dat was het! Heb je nog vragen over de gimbal Zhiyun Smooth 4? Laat het me dan zeker weten!

Je kan de gimbal kopen bij Bol.com!

 

Update: intussen gebruiken we de Zhiyun Smooth 4 zelden nog en zijn we overgestapt naar de DJI Osmo Pocket. Deze gimbal is klein (past letterlijk in je broekzak) en heeft een ingebouwde camera die beelden tot 4K 60fps kan filmen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over de DJI Osmo Pocket!