Zo maak je een lange sluitertijd foto met je iPhone

Wist je dat je met je iPhone lange sluitertijd foto’s kan maken? Zo kan je dus ook zonder DSLR of systeemcamera zijdezacht water of mooie verkeersstrepen krijgen in een foto. In deze blog leggen we je uit hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: maak een live foto

Om een lange sluitertijd / lange belichtingsfoto te maken, moet je in ‘live’ modus zitten. Dit herken je aan de rondjes, rechts bovenin je scherm (zie screenshot). Als deze modus geactiveerd is, staat er in het midden bovenin in het geel ‘live’. Als dit er niet staat, druk je helemaal rechts bovenin op de rondjes, je ziet deze in het screenshot staan naast ‘RAW’.

Om ervoor te zorgen dat het resultaat niet overbelicht wordt, kan je wat onderbelichten. Druk hiervoor op het onderwerp van je foto, je ziet nu een geel vierkantje en zonnetje verschijnen. Trek dit met je vinger naar beneden om de foto donkerder te maken.

Maak de foto en zorg dat je je iPhone héél stil houdt.  Idealiter gebruik je een statief of zet je je smartphone op een harde ondergrond. Wat ook kan helpen is je ingebouwde timer gebruiken om de trilling van het indrukken van de knop uit te sluiten.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: Verander de modus

Ga naar je gemaakte foto in het fotoalbum. Links bovenin zie je ‘Live’ staan. Druk hier op en kies vervolgens voor ‘Lange belichting’ of ‘Long Exposure’. 

Voila, je lange sluitertijd foto is gemaakt! Zo simpel is het 🙂

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt met de iPhone 13 Pro. In principe zouden alle iPhones met minstens iOS 11 deze functie hebben. Deze foto’s zijn gemaakt vanuit de hand. Voor een nog beter resultaat had ik een statief of harde ondergrond kunnen gebruiken. Het grote voordeel van een statief is dat de foto niet gecropt wordt. Doordat je op het scherm drukt om de foto te maken, veroorzaak je een trilling. Daarom cropt de iPhone een deel van de foto.

👉 Wil je een goed statief voor je iPhone? Bekijk dan deze eens die je tot 130 centimeter kan uitklappen. Je kan ook voor een kleiner alternatief kiezen, zoals deze.

 

 

Lees verder onder de advertentie

Optioneel: belichting aanpassen

Vind je de belichting wat te lang? Klik dan op ‘bewerken’ en vervolgens links onderin op de rondjes van de live foto. Selecteer het gedeelte dat je wilt gebruiken voor de lange sluitertijd. Je ziet het resultaat direct, dus ga door tot je het gewenste resultaat hebt 🙂

Side note: ik ga niet verkondigen dat een iPhone foto even goed is als dat je er eentje maakt met een full-frame systeemcamera. Deze iPhone foto’s zijn niet gemaakt om op poster formaat uit te printen. Maar het kan wel net wat leukere vakantiefoto’s opleveren 😉

Lukt het niet of heb je nog andere vragen? Laat het ons weten in de reacties!