Zo maak je een lange sluitertijd foto met je iPhone

Wist je dat je met je iPhone lange sluitertijd foto’s kan maken? Zo kan je dus ook zonder DSLR of systeemcamera zijdezacht water of mooie verkeersstrepen krijgen in een foto. In deze blog leggen we je uit hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: maak een live foto

Om een lange sluitertijd / lange belichtingsfoto te maken, moet je eerst zorgen dat je in ‘live’ modus bent. Dit herken je aan de rondjes, rechts bovenin je scherm. Als deze geactiveerd is, staat er in het geel ‘live’ bovenin, in het midden. Als dit er niet staat, druk je rechts bovenin op de rondjes.

Om ervoor te zorgen dat het resultaat niet overbelicht is, kan je wat onderbelichten. Druk hiervoor op het onderwerp van je foto, je ziet nu een geel vierkantje en zonnetje verschijnen. Trek dit naar beneden om de foto donkerder te maken.

Zorg dat je je iPhone heel stil houdt als je de foto maakt, gebruik een statief of zet je smartphone op een harde ondergrond. Als je je iPhone op een statief of harde ondergrond zet, kan je de ingebouwde timer gebruiken om elke trilling uit te sluiten.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: Verander de modus

Ga naar je gemaakte foto. Links bovenin zie je ‘Live’ staan. Druk hier op en kies vervolgens voor ‘Lange belichting’ of ‘Long Exposure’ als je iPhone in het Engels staat.

Voila, je lange sluitertijd foto is gemaakt! Zo simpel is het 🙂

Alle foto’s die je hier ziet, zijn gemaakt met de iPhone 13 Pro. In principe zouden alle iPhones met minstens iOS 11 deze functie hebben. Deze foto’s zijn gemaakt vanuit de hand. Voor een nog beter resultaat had ik een statief of harde ondergrond kunnen gebruiken. Het grote voordeel van een statief is dat de foto niet gecropt wordt. Doordat je op het scherm drukt om de foto te maken, veroorzaak je een trilling. Daarom cropt de iPhone een deel van de foto.

👉 Wil je een goed statief voor je iPhone? Bekijk dan deze eens die je tot 130 centimeter kan uitklappen. Je kan ook voor een kleiner alternatief kiezen, zoals deze.

 

 

Lees verder onder de advertentie

Optioneel: belichting aanpassen

Vind je de belichting wat te lang? Klik dan op ‘bewerken’ en vervolgens links onderin op de rondjes van de live foto. Selecteer het gedeelte dat je wilt gebruiken voor de lange sluitertijd. Je ziet het resultaat direct, dus ga door tot je het gewenste resultaat hebt 🙂

Disclaimer: ik ga niet verkondigen dat een iPhone foto even goed is als dat je er eentje maakt met bijvoorbeeld een full-frame systeemcamera. Deze iPhone foto’s zijn niet gemaakt om op poster formaat uit te printen. Maar het kan wel net wat leukere vakantiefoto’s opleveren 😉

Lukt het niet of heb je nog andere vragen? Laat het ons weten in de reacties!

 

Nooit meer saaie foto's?

Download onze gratis mobiele Lightroom preset waarmee je jouw reisfoto in enkele seconden omtovert tot een mooi, kleurrijk plaatje.

Vanaf nu hoef je nooit meer te zeggen 'mijn foto toont niet hoe mooi het er was'. Met onze preset zal die betoverende zonsondergang er net zo levendig uitzien als toen je hem met eigen ogen zag!

👉 Klik hier om een reactie achter te laten!
- er zijn momenteel 0 reacties
L

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant.

Lees meer blogs over: Fotografie - iPhone
Geschreven door Kimberly
en gepubliceerd op 04/02/2023.
Gek op wolkenkrabbers, bounty-eilanden en de mooiste zonsondergangen. Reis virtueel met me mee naar de mooiste bestemmingen!

Volg onze reizen op social media!

Niks missen?

Laat je inspireren door onze reisverhalen en -tips.
Inclusief reisgidsen en handige tips voor prachtige foto's en video's!

Geen spam, beloofd. Verwacht van ons hooguit maandelijks een mail boordevol reisplezier. En mocht je op een dag besluiten dat het genoeg is, kun je je op elk moment weer uitschrijven.