Mijn iPhone is naast m’n paspoort misschien wel het meest waardevolle bezit op reis. Reizen zonder iPhone lijkt zelfs ondenkbaar geworden. Deze veelzijdige smartphone gebruik ik op reis natuurlijk niet om te bellen, maar wel om foto’s of video’s te maken, te navigeren, als entertainment tijdens een lange reis of om belangrijke zaken in op te slaan (hallo vliegtickets!).Â
In deze blog geef ik je 10 handige tips voor wie graag reist én een iPhone heeft.
iPhone Tip #1: Weet hoe je een lange sluitertijd foto kan maken
Nee, je hebt helemaal geen grote camera nodig om silky water of lichtstrepen vast te leggen. Ook jouw iPhone kan met lange sluitertijden werken!
Hoe je dat dan doet? Maak een ‘live’ foto terwijl je de iPhone zo stil mogelijk houdt. Ga vervolgens naar het foto-album, druk op ‘live’ en kies voor ‘lange sluitertijd’.
Et voila! Valt het jou op dat deze foto gemaakt is met een iPhone in plaats van een ‘grote camera’?
Nog niet helemaal duidelijk hoe het moet?
👉 In deze tutorial leg ik het allemaal stap per stap uit.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #2: Airpod houders voor in het vliegtuig
Ik hou echt van mijn AirPods. Het geluid is zoooo zuiver! Maar ik ben vast niet de enige die af en toe een oortje laat vallen. Dat is helemaal onhandig in het vliegtuig, waar je al zo weinig ruimte hebt. De laatste keer heb ik me in allerlei bochten moeten wringen om aan mijn AirPod oortje te geraken.
Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een paar euro heb je een AirPod houder / koord. Die haalt misschien het idee van draadloze oortjes weg, maar is wel erg handig op plekken waar je ze snel kwijt raakt.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #3: Zet Apple Pay op
Apple Pay is superhandig op reis. Niet alleen kan je er mee in winkels betalen, het is vaak ook een betaalmethode in het openbaar vervoer. Je kan er menig metropoortjes mee open krijgen zonder een lokale OV-kaart aan te moeten schaffen.
Maar dat is nog niet alles. Een ander groot voordeel van Apple Pay is dat je direct je uitgaven op het scherm ziet. Bij een ‘gewone bankkaart’ zie je die pas na 24 uur op je rekening. “Heb ik nu te veel betaald of niet?”, met Apple Pay weet je het direct.
Reis jij buiten Europa of wil je je eigen rekening niet aan Apple Pay koppelen? Kies dan voor een Wise rekening. Een wat? Wise is een multivaluta rekening. Lang verhaal kort, via Wise wissel je jouw euro’s eenvoudig om naar een vreemde valuta, zonder de hoge bank- en wisselkosten die je eigen bank zou aanrekenen. Een must-have voor iedereen die wel eens buiten Europa reist. Maar je kan ‘m ook prima gebruiken met euro’s én als Apple Pay toevoegen. Een gratis rekening openen kan via deze link.
Meer weten over hoe Wise werkt? 👉 Ik vertel hier alles over transacties buiten Europa.
Contant geld nodig?
Je kan Wise ook gebruiken om cash uit een ATM te halen, maar dan heb je wel een fysieke kaart nodig. Via deze link krijg je een gratis pasje. Alle transacties zie je direct terug in de Wise app en een rekening openen is volledig gratis.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #4: Zet je video-instellingen op 60 fps als je achteraf slowmotion video’s wilt maken
Je wilt je video’s achteraf vertragen? Dan is het beter om in 60 frames per seconde te filmen.
Normaal film je op 25 of 30 frames per seconde, door dit te verdubbelen heb je twee keer zoveel frames. Het gevolg: als je een video vertraagt heb je genoeg ‘beelden’ om dit op te vullen. Zo voorkom je hakkelende beelden.
Je ziet deze optie niet? Ga naar Instellingen > Camera > Bestandsstructuren. Druk op ‘High Efficiency’. Ga terug naar ‘Camera’ en druk op ‘Neem video op’. Hier zet je ‘Toon PAL-structuren op’ aan. Nu kan je de standaard fps (frames per seconde) kiezen. Vervolgens kan je in de ingebouwde camera-app rechts bovenin switchen tussen framerates. Bij mij staat deze altijd op 60fps ingesteld. Als ik op de ’60’ druk, verandert hij naar 24, daarna 25 en 30.
Hou er wel rekening mee dat 60fps video’s meer ruimte innemen. Ook zet je deze beter terug op 25 of 30 fps als je in slechte lichtcondities filmt.
Meer filmtips voor op reis? 👉 Lees hier hoe je met een iPhone een reisvideo maakt.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #5: Overweeg een eSIM als je buiten Europa reist
In de tijd dat ik een Android smartphone had met twee sim sleuven was het allemaal makkelijk. Lokale SIM erbij en klaar. Nu ik (opnieuw) een iPhone heb moet ik steeds wisselen. Irritant. En zeker omdat ik soms tweeledige verificatie met sms heb ingesteld, wat wisselen op reis noodzakelijk maakt.
Daarom neem ik tegenwoordig op elke reis buiten de Europese Unie een eSIM. Dat is niet alleen minder gedoe met fysieke kaarten, het scheelt me ook tijd als ik op reis ben. Ik activeer deze virtuele SIM net voordat ik naar de luchthaven vertrek. En zodra we zijn geland op onze eindbestemming, heb ik mobiel internet. Direct een Uber bestellen en op naar het hotel!
Ja, het is iets duurder. Maar het is ook heel makkelijk. Ook proberen? Krijg $ 3 korting met de code ‘KIMBER7371’ via de app Airalo.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #6: Smartphone houder voor in het vliegtuig
Had ik deze gadget maar eerder gekocht! Als jij je 12 uur lang zoet kan houden met het ingebouwde vlieg entertainment systeem, kan je deze tip overslaan. Maar als je net als ik liever naar Netflix of YouTube kijkt, zorgt deze tip dat je de volgende keer zonder nekpijn het vliegtuig uit stapt.
Deze kleine gadget kan je op verschillende manieren bevestigen. Aan het uitgeklapte tafeltje, als het in is geklapt, maar ook op andere plaatsen buiten het vliegtuig. Ik heb het op 3 vluchten uitgetest en ben grote fan! Dit is trouwens niet enkel voor iPhones, alle smartphones passen.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #7: Stop een AirTag in je bagage
Een AirTag is een kleine tracker die je in je bagage kan stoppen. Die koppel je aan je iPhone en die traceert vervolgens constant de locatie. Zo weet je altijd waar je bagage is. Of je sleutels.
Ideaal voor als je ergens je spullen moet achterlaten of voor wie met een dure camera rondreist.
👉 Koop een AirTag op Bol.com
👉 Niet helemaal duidelijk wat het is? Je leest hier alles over de AirTag.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #8: Zorg voor een (offline) back-upmogelijkheid tijdens je reis
Ik ben altijd een beetje paranoia als het om mijn foto’s en video’s gaat. Thuiskomen zonder al deze waardevolle herinneringen klinkt als een ware nachtmerrie. Een back-up maken tijdens het reizen, is voor mij common sense.
Als ik goed internet heb, volstaat een online back-up meestal. Maar wie wel eens door minder internetbedeelde landen reist, weet dat dat soms geen optie is.
Deze USB was een eenmalige investering die al jaren mee gaat op reis. Super makkelijk: installeer de app, stop de USB in je iPhone, en de back-up wordt automatisch gemaakt. Thuis stop je de andere kant (normale USB) in je laptop, en je hebt direct toegang tot je kostbare herinneringen!
De SanDisk iXpand Flash Drive is te koop in twee varianten: 128 en 256 gigabyte.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #9: Gebruik een goed waterdicht hoesje
Gebruik jij nog zo’n plastic onderwaterhoesje? Doe jezelf dat de volgende keer niet meer aan.
Koop dit Redpepper waterdichte hoesje en je hoeft nooit meer te klooien met die onhandige, doorzichtige waterdichte zakjes.
Het is de beste € 25 die je ooit zal investeren. Pinky promise.
Denk je nu “die kwaliteit lijkt niet zo goed”? Dit is een screenshot, geen foto. Alle beelden in deze video nam ik met mijn iPhone 13 Pro met dit onderwaterhoesje.
Lees verder onder de advertentie
iPhone Tip #10: Maak een vakantiemodus
Toen ik rendieren aan het knuffelen was in Tromsø kreeg ik een Whatsappje. Mijn kat bleek al twee dagen niet te eten. Ik maakte me direct gigantisch veel zorgen en kon nergens anders meer aan denken. Op dat moment kon ik niet weg en ik kon dus ook niks doen. Van die excursie heb ik natuurlijk niet meer genoten. Dat berichtje had ik beter twee uur later, na de excursie, gezien.Â
Sindsdien heb ik een ‘vakantie modus’. Daarin heb ik ingesteld welke meldingen ik wel en niet wil ontvangen. Je kan zelfs instellen wie je mag bellen. Natuurlijk zijn situaties zoals hierboven (hopelijk) uitzonderlijk, maar zo’n modus is gewoon ontzettend handig.Â
Deze vakantiemodus zet ik dus altijd aan als ik leuke dingen aan het doen ben. Ook eentje maken? Ga naar Instellingen > Focus en maak daar een nieuwe modus aan.
Te veel werk? Schakel dan gewoon de ‘Niet storen modus’ in tijdens een activiteit of als je niet gestoord wil worden. Maar met een eigen modus heb je dus meer controle.
Lees verder onder de advertentie
Bonustip: Gebruik een stabilisator
Wil je graag stabiele, vloeiende videobeelden of zoek je een goede manier om jezelf te filmen of te fotograferen? Dan kan een smartphone stabiliser of mobiele gimbal de oplossing zijn.
Zelf zijn we erg tevreden met de DJI Osmo Mobile 6. Het is een compacte en lichte gimbal met veel mogelijkheden!