Draag jij ook elke reis een tas vol met cameraspullen mee? Dan is dit artikel voor jou. Ik toon je al mijn favoriete camera-accessoires die ik graag mee neem op reis. Van het ideale statief tot een waterproef SD-kaartendoosje tot handige organisatie etuitjes. Wie weet zit er iets bij dat je nog niet hebt, en wel eens heel handig kan zijn!
De Joby Gorillapod: het compacte en flexibele reisstatief
Het meest onmisbare reisgadget voor fotografen? Dat is de Joby GorillaPod, als je het mij vraagt. Ik ga nergens heen zonder dit kleine, flexibele statief. Ondertussen gaat hij dan ook al meer dan vijf jaar mee op reis, en ziet hij er nog uit als nieuw. Dit statief is een goede investering voor wie graag compact reist.
De GorillaPod heeft flink wat voordelen. Zo kan je ‘m vrij klein ‘opvouwen’ zodat hij in elke tas mee kan. Daarnaast is hij ook nog eens erg licht: ideaal voor op reis. Je kan de GorillaPod als normaal statief gebruiken, maar kan je hem ook zo buigen dat hij aan objecten vast hangt, zoals de tak van een boom of – zoals op de eerste foto – een hek. Film je ook nog? Dan kan je deze zelfs gebruiken als fake shoulder rig door één poot op je schouder te zetten. Het enige nadeel is dat als je ‘m als gewoon statief gebruikt, erg laag is, maar daar kan je creatief mee omgaan.
De Joby GorillaPod is in meerdere variaties te verkrijgen. We raden je aan om sowieso de optie mét balhoofd te nemen. Doe je dit niet, ben je erg lang bezig om de camera waterpas te krijgen. Met het balhoofd is dit zo gepiept, en je kan zo ook makkelijk wisselen tussen landschap- en portretmodus.
Bedenk voordat je de GorillaPod koopt hoeveel gewicht je er op wilt zetten en zorg dat deze ook future proof is. Zo kochten wij direct de ‘zwaarste’ versie. Deze 5K-editie kan 5 kilogram aan. Mochten we in de toekomst een zwaardere camera of lens kopen, kan hij dit aan.
Lees verder onder de advertentie
Een comfortabele camerariem
Ik vind Sony’s camerariem niet per se lelijk, maar op vakantie lijkt het een uithangbord: kijk eens met hoeveel waarde ik hier rond loop!
Maar buiten dat, zijn de standaard nekriemen beperkt. Ik krijg er na een paar uur erg veel nekpijn van. En je beseft pas dat al die jaren nekpijn totaal niet nodig waren als je deze Peak Design camerariem hebt getest. De Peak Design L-BL-3 Leash camerariem is namelijk dé oplossing tegen nekpijn.
Hoe dat kan? Deze camerariem kan je veel langer maken, zodat je de camera kan dragen als een schoudertas. Daardoor word je nek amper belast. Wil je dan toch weer een nekriem, maak je ‘m in een paar seconden kleiner.
Ook handig aan deze riem is dat deze ‘anchor links’ heeft. Dit is het handige kliksysteem van Peak Design. Deze items heb ik intussen al jaren aan mijn camera hangen en ik kan niet meer zonder. Als je wel eens een gimbal gebruikt zijn deze anchor links echt een must-have. Binnen een seconde ben je van je camerariem af. Zo kan je ‘m ook vliegensvlug wisselen met een ‘cuff’, zie de volgende tip.
Lees verder onder de advertentie
Een cuff om veilig uit de hand te fotograferen
Soms heb ik helemaal geen zin in een lange riem en wil ik gewoon mijn camera in de hand houden, dat voelt net iets vrijer aan. Maar – zeker op vakantie als je op toeristische spots bent – ben je ook best wel een makkelijke prooi voor pickpockets.
Deze cuff van Peak Design zorgt ervoor dat je camera goed vast zit om je pols. In theorie kan je de cuff ook als armband gebruiken wanneer hij niet aan de camera hangt, maar daar ben ik persoonlijk geen fan van. Maar dat deze cuff mij vrijheid geeft (hoe ironisch) zonder dat ik bang ben voor diefstal, dat is een zekerheid.
Ook de cuff is super makkelijk vast en los te klikken dankzij de Peak Design anchor links.
Lees verder onder de advertentie
Een rubberen zonnekap tegen irritante reflecties
Ooit betaald voor een mooi viewing platform en dan achter glas moeten fotograferen? Niet gemakkelijk. Maar wel als je een rubberen zonnekap hebt (of een CPL filter). Door deze zonnekap verdwijnen reflecties als sneeuw voor de zon. Je drukt de rubberen lenskap gewoon tegen het glas en klaar. Door het flexibele rubber kan je ook nog wat kantelen om je compositie aan te passen.
Je kan deze rubberen lenskap natuurlijk ook direct gebruiken als normale zonnekap. Het is dus een goede vervanging van de standaard zonnekap die bij je lens zit. Deze is ook nog eens compacter op te bergen. Check wel even de maat van je lens, zodat je niet de verkeerde bestelt.
De rubberen zonnekap is vooral interessant voor reisfotografen, iets minder voor videografen. Door de kap kan je namelijk niet makkelijk bij je variabele ND-filter.
Nooit meer saaie foto's?
Download onze gratis mobiele Lightroom preset waarmee je jouw reisfoto in enkele seconden omtovert tot een mooi, kleurrijk plaatje.
Vanaf nu hoef je nooit meer te zeggen 'mijn foto toont niet hoe mooi het er was'. Met onze preset zal die betoverende zonsondergang er net zo levendig uitzien als toen je hem met eigen ogen zag!
Een statief speciaal voor de reisfotograaf
De Joby GorillaPod zit ALTIJD in mijn reistas. Mijn reisstatief niet. Tenzij het echt een fotovakantie is en dan is hij ook onmisbaar. Als je al vaker op deze site bent geweest, heb je misschien al gezien dat ik zot ben van lange sluitertijd fotografie. En het is dan ideaal als je op grotere hoogtes kan werken.
Dus naar steden als Singapore, Londen, Tromso en New York gaat het reisstatief sowieso mee. Het grootste voordeel tussen een gewoon statief en reisstatief is de grootte en het gewicht.
Wij hebben een redelijk goedkoop statief van Sirui, maar zijn er wel erg tevreden van. Dit is de nieuwe versie van die wij hebben. Het statief dat echter hoog op mijn verlanglijstje staat, is die van Peak Design. Maar die is ook direct een pak duurder.
Lees verder onder de advertentie
Een hoes die beschermt tegen regen, sneeuw en zand
Je camera beschermen is altijd een goed idee. En zeker als het regent of sneeuwt! Of als je op het strand bent. Toen ik nog een relatief goedkope camera had, had ik zo’n dunne en transparante regenhoes die een paar euro kostte. Toen ik een duurdere camera kocht, besefte ik ook dat deze beter beschermd mag worden.
Deze regenhoes biedt kwalitatieve bescherming tegen regen, sneeuw, zout spray, vuil, zand en stof. Deze hoes is ideaal omdat je de lengte makkelijk kan aanpassen aan je lens en ook kan je gaten openmaken om deze in combinatie met je statief te gebruiken.
Door het kleine formaat kan je hem makkelijk meenemen, zodat je altijd voorbereid bent op slechte weersomstandigheden. Ik leg deze meestal opgevouwen op mijn lens, als extra kussentje (bescherming) voor in de cameratas.
Lees verder onder de advertentie
Een SD-kaarten doosje dat shock- en waterproef is
Eén van mijn grootste angsten op foto- en video gebied op reis, is het kwijtraken van mijn beelden. Ik ben dan ook iemand die het liefst meerdere kleinere SD-kaarten mee brengt, zodat ik om de paar dagen kan wisselen. Zeker voor de drone. Gebeurt er iets, dan heb ik tenminste de oude beelden nog.
Mijn SD-kaarten beschermen tegen vallen, water en zand, is dus belangrijk. Daarom is een schokbestendige case een must-have. Deze case, die bestand is tegen shocks en water, gaat tegenwoordig overal mee naartoe. Er kunnen zowel SD-kaarten als MicroSD-kaarten in.
Lees verder onder de advertentie
Silica gel: better safe than sorry!
Silica gel, wat moet je daarmee? Ik hoor het je denken. Ik deed dit nooit bij mijn camera, totdat we op reis gingen naar de kou. Silica gel zorgt ervoor dat er geen condens in je lens of camera komt. Want condens kan rampzalig zijn voor elektronica.
Maar silica gel blijkt niet enkel nuttig te zijn voor de kou. Ook op warme bestemmingen kan dit een lifesaver zijn. Condens ontstaat namelijk wanneer je van kou naar warm gaat, of andersom. Dus als jij staat te fotograferen in 35 graden en daarna je auto instapt met airconditioning, kan je al prijs hebben.
Je kan dus vanaf nu de silica gels bewaren die bij je nieuwe paar schoenen zit. Of je kan een pakketje kopen die je altijd in je cameratas laat zitten. Wij deden dit laatste en het voordeel is dat het een eenmalige (kleine) investering is. Als de gel ‘vol zit’ verkleurt hij, en dan leg je ‘m gewoon in de oven. Na een drietal uurtjes is hij weer zo goed als nieuw! Het hoesje eromheen is ook een pak steviger dan de zakjes die bij je schoenen zitten. Zo loop je geen risico dat ze kapot gaan.
Lees verder onder de advertentie
Een filteretui om je filters compact op te bergen
Thuis heb ik een filter beschermhoes, maar deze vind ik iets te groot om op reis mee te nemen. Daarom heb ik hiervoor een aparte etui waar drie filters in kunnen.
Zo neem ik bijna altijd mijn variabele ND-filter mee, een UV-filter en ND-1000. Of soms wissel ik de UV-filter in voor een polorisatie- of mistfilter. Er zijn ook hoesjes waar je meer filters in kwijt kan, maar door voor 3 te kiezen, dwing ik mezelf niet teveel mee te nemen 😉
Lees verder onder de advertentie
Een kabeltasje zodat je cameratas beter georganiseerd is
Een USB-C kabeltje voor de DJI Osmo Pocket, extra accu’s voor de Sony, een oplader, een iPhone kabeltje, et cetera et cetera. Uiteindelijk heb ik altijd veel kleine dingetjes die ik makkelijk kan kwijtraken.
Tegenwoordig houd ik deze netjes georganiseerd in een kabeltasje. Zeker tijdens het backpacken is het superhandig dat ze allemaal op één plek zijn opgeborgen.
Lees verder onder de advertentie
Een snelwisseladapter om makkelijker te switchen
Deze snelwisseladapter – of quick release adapter, is echt één van de beste aankopen ooit. Als je meerdere camera’s of statieven hebt, maakt dit het leven een pak aangenamer. Je kan deze adapters op werkelijk alles met een 1/4 schroefdraad aansluiten. Ook als je wel eens een gimbal gebruikt, is dit gewoon een must have.
Geen gedoe meer met het vast draaien van de statiefplaatjes, gewoon erop klikken en klaar. Zo gebruik ik de GorillaPod voor zowel mijn systeemcamera als DJI Osmo Pocket. Door de snelwisseladapter heb ik geen gedoe met vastdraaien, ik kan ze makkelijk inklikken.
Lees verder onder de advertentie
Een blaasgalg om stof te laten verdwijnen
Van alle schoonmaakspulletjes is de blaasgalg hetgeen dat ik het meeste gebruik. Wanneer ik een lens of filter wissel, blaas ik eerst eens het stof weg. Een goede gewoonte die ontstaan is na een stoffig foutje. Ooit kwam ik na een citytrip er pas thuis achter dat er al dagen stof op mijn sensor lag. Dat was niet zichtbaar op het kleine schermpje tijdens de reis, maar heel duidelijk zichtbaar op mijn computer.
Daar heb ik van geleerd, voortaan blaas ik zowel mijn sensor als lens af voor gebruik.
Lees verder onder de advertentie
Wanted: een waterdichte cameratas
Dit is de laatste in het lijstje, en als enige in de lijst een accessoire dat ik zelf niet heb. Niet omdat ik ‘m niet wil, maar omdat mijn camera helaas net iets te groot is.
Sinds mijn ‘ongelukje’ in een Thaise waterval waar ik in het begin van de reis (!) mijn camera verloor, wil ik geen risico meer lopen met water. Een val in het water kan je camera naar de vaantjes helpen, dat was mijn dure levensles. En ja, mijn camera zat ‘veilig’ in mijn cameratas. Maar deze was helaas niet waterdicht.
Mijn camera zal de volgende reis verpakt zijn in een waterdichte laag wanneer ik in de buurt van water ben 😉 Als iemand een grotere waterdichte cameratas weet, stuur het zeker in de reacties.
Is jouw camera + lens niet groter dan 16 centimeter? Dan is dit waterdichte hoesje wellicht het overwegen waard.