Paradijs op aarde: het Ang Thong National Marine Park

Het Ang Thong National Marine Park is een archipel van 42 eilandjes in de Golf van Thailand. Het is een ongelooflijk mooi paradijs en absoluut het bezoeken waard als je in Koh Samui, Koh Phangan of Surat Thani verblijft.

Ang Thong betekent letterlijk ‘Gouden bassin’. Het volledige National Park is 102 km² groot, maar als je een tour naar Ang Thong neemt, zie je vooral het gedeelte waar de eilanden liggen, wat zo’n 18 km² beslaat. 

Tijdens zo’n excursie kan je verschillende eilanden bezoeken, naar het viewpoint hiken, snorkelen tussen de kleurrijke vissen, kajakken en de Esmerald Pool bezichtigen. De eilanden zijn onbewoond, op Koh Phaluai en Koh Wua Ta Lap na. Op die laatste kan je ook blijven overnachten, als je wilt. 

Wist je trouwens dat dit ook een favoriete plek is van brydewalvissen? Die kan je hier regelmatig spotten!

We vertellen je in deze reisblog alles over het paradijsje Ang Thong. Hoe de excursie eruit ziet, waar je kan boeken, maar ook hoe je er kan overnachten. 

Hoe kom je op Ang Thong?

Ang Thong – de officiële naam is Mu Ko Ang Thong National Marine Park, was de inspiratie voor het boek ‘The Beach’ van Alex Garland. Dit boek werd later verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol en sindsdien is deze eilandengroep een populaire daguitstap. Ik las dit boek tijdens onze reis naar Thailand en toen ik vanop het dek – met mijn boek vast – de eilanden zag, begreep ik wel waar de inspiratie vandaan kwam.

Ang Thong is een geweldige dagexcursie, maar je kan deze dag ook uitbreiden met een overnachting. Later meer daarover. We nemen je eerst mee op deze leuke excursie.

Vanuit Koh Samui en Koh Phangan kan je een daguitstap naar Ang Thong boeken. Je wordt aan je hotel opgehaald en naar de pier gebracht, waar je op de boot stapt. Wij kozen bewust voor een grote boot. De speedboats zouden namelijk bijna allemaal tegelijk aan de eilandjes zijn, waardoor het overal best druk is. De grote boot zou steeds als laatste ter plaatse zijn.

Bij het boeken van de excursie moet je vaak al kiezen of je wel of niet wilt kajakken. Kajakken kost 200 baht (€ 5,40) per persoon meer. Wij kozen voor deze optie.

Ons avontuur begint, we varen richting de eilanden van Ang Thong, zo’n 30-35 kilometer verderop. Ondertussen genieten we van een lekker ontbijt op de boot.

Lees verder onder de advertentie

Snorkelen bij Koh Wao

We stoppen aan een klif, bij het eilandje Koh Wao. We krijgen een snorkel en mogen het water in. Denis gaat naar boven en springt van het dek af. We zwemmen naar de rotsen toe en ontdekken daar de prachtige onderwaterwereld. Het zit er vol met vissen. Er is veel koraal, niet zo gekleurd, maar wel erg mooi.

We drijven een tijdje in het water en zien steeds meer vissen voorbij komen, het zijn er zoveel en ze hebben mooie kleuren! We vergeten de tijd even en als we opkijken naar de boot zien we dat de meeste mensen al terug zijn. We zwemmen snel terug, krijgen een handdoek en kunnen al ons gerief afspoelen met zoet water.

Kajakken in Ang Thong

Na nog een stukje varen mogen de mensen die voor het kajakken hebben gekozen, overstappen naar een kleiner bootje. We worden naar een strandje gebracht waar we een kajak nemen. We peddelen tussen de rotsen en genieten van het mooie uitzicht.

We meren aan op het strand Ao Ka en daar zegt de gids dat we mogen zwemmen. Raar, maar oké. We duiken met plezier het water in, het is zeker geen straf. Zoals we inmiddels wel gewend zijn in Thailand, is het water kraakhelder en blauw.

Lees verder onder de advertentie

Thale Nai lagoon

Vervolgens mogen we weer de kajak in en peddelen we naar het volgende strand op het eilandje Koh Mae Koh. Dit blijkt de locatie van de Esmerald Pool te zijn. De groep die op de boot bleef, was er al.

Niemand van de kajaktour wist dat we direct naar de Blue Lagoon zouden gaan. We hadden dus geen extra kleding (daar is nog mee te leven), maar ook geen schoenen bij ons. Gelukkig hadden we wel een iPhone met een waterdicht hoesje mee, foto’s maken kon dus wel! De grootste tip die ik je kan meegeven als je deze excursie doet: pak bij het kajakken een waterdichte tas mee met schoenen. Of trek waterschoenen aan bij het kajakken.

Op onze blote voeten beginnen we aan de trappen naar de Thale Nai Lagoon, ook wel Esmerald Pool of Blue Lagoon genoemd. Het is 150 meter omhoog en de hele ’trail’ duurt zo’n 30 minuten. De trappen zijn goed te doen, zelfs op blote voeten, maar af en toe wel vrij stijl.

Eenmaal boven genieten we van het prachtige uitzicht over de Thale Nai Lagoon. Wat. Is. Dit. Mooi.

Deze lagoon is een zoutwatermeer dat met de zee verbonden is via onderwatergrotten. Het is beschermd, dus je mag hier absoluut niet in zwemmen.

Het pad, of eerder ‘de trap’ is een lus, maar je kan nog een extra stuk naar beneden waar je weer een heel ander perspectief hebt. Overal zijn er uitzichtpunten en de gids neemt met veel plezier foto’s van ons.

Na de trail hebben we nog even tijd om op het strandje te relaxen. Perfect wit en fijn zand, omringd door palmbomen. Paradijs op aarde.

Daarna varen we met het bootje terug naar de grote boot en krijgen we een goede Thaise lunch. Ondertussen varen we naar onze laatste stop van vandaag.

 

Lees verder onder de advertentie

Pha Jun Jaras trail

We meren aan op het eilandje Ko Wua Ta Lap. Dit is het bewoonde hoofdeiland waar je ook een overnachting kan boeken.

Hier ligt het bekende viewpoint ‘Pha Jun Jaras’. Om daar te geraken moeten we eerst de trail doen, een gigantisch lange hike naar boven, die bestaat uit – opnieuw – trappen. Oké, misschien is ‘gigantisch lang’ wat overdreven, maar wat heb ik me kapot gezweet. Er zijn vijf verdiepingen met elk een uitzichtpunt (of rustpunt), het ene mooier dan het andere. Mijn tactiek was om zo snel mogelijk naar de bovenste verdieping te gaan om dan vervolgens rustig naar beneden te wandelen en dan de aparte viewpoints te bewonderen.

Ik raad je aan om alleen het essentiële mee te nemen zodat je met zo weinig mogelijk gewicht naar boven gaat. Water is natuurlijk aan te raden (we kregen steeds op de boot een flesje) en ook zonnebrandcrème is geen overbodige luxe.

Het is in totaal 500 meter omhoog. Het was hijgen en zweten. Maar het uitzicht is het helemaal waard. Echt krankzinnig mooi om zo’n panorama over de eilanden te hebben.

Op de bovenste verdieping hangt een klok. Best handig want je hebt beperkte – maar genoeg tijd. Ik had nog redelijk veel tijd over dus ik besloot op het gemak naar beneden te gaan en elke ‘verdieping’ te verkennen.

De mooiste vond ik het uitzicht op het strandje. Dat strand doopte ik direct om tot mijn idyllische, perfecte, Thaise strand. Na erg lang zitten staren op het uitzicht en inmiddels ook wat aapjes gezien te hebben, wandel ik naar het strand om daar nog wat te chillen.

Op het terrein zie ik een winkeltje en een camping. Ineens voel ik enorm veel spijt opkomen dat ik er geen nachtje heb geboekt. Ik koop dan maar een ijsje om mezelf te troosten en eet deze op met uitzicht op wit zand, palmbomen en eilanden. Wat kan het leven toch heerlijk zijn.

Lees verder onder de advertentie

Brydevinvissen

Het is tijd om terug te gaan. Ik zit rustig op het dek te lezen, als de guide ineens begint te roepen.

Hij rent naar de reling. Ik kijk en slik even tranen weg. O my god. We zien brydes vinvissen!

Er wordt naar links en naar rechts gewezen, regelmatig zien we in de verte meerdere walvissen naar de oppervlakte komen, met hun grote bek open. En dan zitten ze ineens vrij dicht bij de boot. Wauw, dit is echt machtig.

Ik wist dat ze hier vaker gespot worden, maar ik had niet verwacht dat wij ze zouden zien. Dit. Is. Zo. Cool. Deze dag was al geweldig, maar is nu helemaal perfect.

Eenmaal bij Koh Phangan begint het wat te regenen. Maar wat maakt het nog uit. Deze dag kan niet meer stuk. Maar misschien zijn we toch wel een klein beetje blij dat we niet in de regen, in een tentje zitten 😉 

 

Lees verder onder de advertentie

Waar kan je deze excursie boeken?

Vanuit Koh Phangan naar Ang Thong

Wij boekten via ‘Phangan Boat Tours’ die met Orion Cruise vaart. Via de website kan je online reserveren en betalen. Wij deden dit twee dagen van tevoren, kregen direct bevestiging en werden ’s ochtends opgehaald aan onze accommodatie.

Via Phangan Boat Tours heb je ook de ‘overnight stay’ optie, straks meer daar over!

Vanuit Koh Samui naar Ang Thong

Vanaf Koh Samui heb je iets meer verschillende dagexcursies naar Ang Thong.

De ‘normale’ excursie die we op deze pagina beschrijven kan je vanuit Koh Samui boeken via GetYourGuide. Deze tour is met een grote boot, wat we ook zouden aanraden. Je kan de excursie hier bekijken. Wil je blijven overnachten op Ang Thong? Dan kan je dat ook via hen regelen, zie tip verderop.

Liever geen grote boot, maar een speedboot? Die kan je hier boeken.

Wil je langer snorkelen en kajakken dan bij de normale excursie? Er is een tour die zich richt op het snorkelen en kajakken naar grotten. Je hoeft de hike naar het uitzichtpunt trouwens niet te missen, ook daar krijg je tijd voor. Bekijk de kajak en snorkel Ang Thong excursie hier.

Mag het iets duurder zijn? Dan kan je de menigten vermijden door voor een zonsondergang cruise te kiezen.

 

 Je kan al deze excursies via GetYourGuide boeken en je kan altijd tot 24 uur van tevoren gratis annuleren. Wij doen tegenwoordig zo goed als alle excursies via hen en het is nog nooit tegengevallen. Je leest de recensies en weet wat je te wachten staat.

Deze excursie hoef je uiteraard niet online te boeken. Je kan deze ook lokaal boeken bij één van de kantoortjes. Daar hebben we bij deze excursie geen ervaring mee. Na een vorige, iets mindere goede ervaring, besloten we enkel nog tours te boeken met goede, online recensies.

Bekijk de video

Lees verder onder de advertentie

Slapen op het eiland Koh Wua Ta Lap in Ang Thong

Voordat we op Ang Thong kwamen, wist ik al dat je op Koh Wua Ta Lap kon blijven slapen. Ik had hier volop research naar gedaan, maar voor zo’n korte reis (3 weken) leek het uiteindelijk teveel gedoe.

Maar eenmaal op het eiland had ik wel wat spijt dat ik de moeite niet had gedaan. Wat hadden we hier graag de zonsondergang willen zien en op het bijna lege strand willen liggen. Slapen in een tentje klonk ineens zo slecht niet meer.

Wil jij hier overnachten? Ik help je op weg!

Lees verder onder de advertentie

Bungalows

Je hebt verschillende opties. Er zijn bungalows voor 2 personen, deze kosten 600 baht (€ 16) per nacht. Je hebt ook bungalows voor 6 personen voor 1.000 baht (€ 27) en voor 8 personen 1.500 baht (€ 40). Deze bungalows zou je alleen via de DNP website kunnen boeken. Deze website werkt alleen al maanden niet meer. Ook zou je dit alleen kunnen boeken als je al in Thailand bent en moet je van tevoren geld overmaken via een ‘7-Eleven convenience store’ of een bank.

Omdat de website niet werkt, kan je bellen. Ze raden zelf aan om dit door een Thai te laten doen, waarschijnlijk is het Engels niet zo goed. De telefoonnummers zijn 064 642 5186 (Visitor Center) en 077 286 025 (HQ).

Er zijn slechts 6 bungalows op Wua Ta Lap en deze zouden vrij snel volgeboekt zijn. Je kan ze tot 60 dagen van tevoren reserveren. 

Tenten

Het is ook mogelijk om een tent te huren. Een tent kost maar 150 baht (€ 4). Je kan deze huren bij het Visitor Center, het lijkt erop dat je deze niet van tevoren hoeft te reserveren. Wellicht is even bellen (064 642 5186) wel handig. Bij de tent krijg je een zaklamp, matje en een slaapzak. Een kussen kost 50 baht (€ 1,35) extra.

Faciliteiten

Er is één restaurant op het eiland dat tot 22:00 geopend is en je hebt er ook een winkeltje. Er zijn douches met enkel koud water en er is elektriciteit beschikbaar tussen 18:00 en 23:00. Als je zelf een tent hebt, mag je deze ook neerzetten op het terrein.

Wat je kan doen tijdens je verblijf op Koh Wua Ta Lap? Je kan er kajaks huren, naar de grot hiken, naar het viewpoint gaan… Of chill gewoon in één van de hangmatten op het bijna verlaten strand of neem een duik in de zee. Na 16:00 zijn er geen tours meer en deel je het eiland met een heel beperkt aantal mensen.

Vervoer

Er gaan enkel dagexcursie boten naar Ko Wua Ta Lap. Inderdaad, geen ferry of andere transfer. Dit betekent dus dat je een dagexcursie moet boeken die je de mogelijkheid geeft om daar te blijven.

Je betaalt dus een dagexcursie en blijft achter op de laatste stop, het eiland waar je overnacht. Dit wordt de ‘overnight stay’ optie genoemd en kost soms 500 baht (€ 13,50) extra. De volgende dag mag je dan terug mee naar Koh Phangan of Koh Samui, rond 15:00 / 16:00. Die 500 baht is enkel voor de bootreis, de taxi naar je hotel is niet inbegrepen en kan nog eens 100 tot 200 baht extra kosten. Hierboven in het stukje ‘Hoe kan je deze excursie boeken?‘ heb ik twee touroperators benoemd die deze optie aanbieden.

Meer info over slapen op Ang Thong vind je hier.

 

Heb je iets gehad aan deze tips of heb je een foutje gezien, of een leuke toevoeging? Laat het weten in de reacties! Verder lezen over Thailand? Bezoek onze Thailand pagina waar we alle artikelen en pagina’s verzamelen.

DOWNLOAD HET 3 WEKEN REISSCHEMA

Laat je inspireren door ons 21-daagse reisschema waar we je meenemen naar de mooiste plekken in Centraal en Zuid-Thailand. Inclusief de leukste excursies!

    Geen spam, beloofd. Je kan je altijd uitschrijven.

    Genoten van deze blogpost of wil je ‘m bewaren voor later?

    Een pin is goud waard – bedankt!

    Ang thong - paradijs op aarde