Alles over de (luxere) 2 days 1 night tour op het Khao Sok meer

Je overweegt op het Cheow Lan meer te overnachten? De meeste mensen herinneren zich deze tour als ‘primitief’, maar het goede nieuws is: dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je moet ‘gewoon’ de juiste bungalow boeken en dat is maar een paar euro duurder dan de ‘primitieve tour’.

In dit artikel geef ik je alle praktische informatie over deze tour. Ik leg je uit hoe je deze luxere drijvende bungalows boekt, wat je van de excursie kan verwachten, over doorreizen en wat je allemaal mee moet nemen naar het meer. Heb je daarna nog vragen? Stel ze zeker in de reacties!

Lees ook zeker mijn reisdagboek over de ‘2 days 1 night Cheow Lan Lake tour. Daarin vertel ik heel gedetailleerd over mijn persoonlijk ervaring tijdens deze excursie!

Waar ligt het Khao Sok meer?

In het zuiden van Thailand ligt het prachtige Khao Sok National Park. Dit is een van ’s werelds oudste tropische regenwouden. Het meest toegankelijke dorpje bij dit park is Khlong Sok, ook wel Khao Sok village genoemd. Vanuit het dorpje kan je het Khao Sok National Park bezoeken, alleen of met een gids.

Maar er is ook een groot meer in Khao Sok: Cheow Lan Lake. Dit gigantische meer ligt op een klein uurtje rijden van het dorpje Khlong Sok. Je kan hier een daguitstap naar maken, maar nog veel leuker is om op het meer te blijven slapen in een drijvende bungalow.

Je merkt het al, er zijn verschillende benamingen voor hetzelfde, ik benoem ze nog even om duidelijkheid te scheppen.

 • Khao Sok = het Nationaal Park, het regenwoud.
 • Khao Sok Village = het dorpje wat Khlong Sok heet en waar je ook te voet het Nationaal Park in kan.
 • Khao Sok Lake = het meer in Khao Sok, dat officieel Cheow Lan Lake heet en op een uurtje rijden van Khlong Sok ligt. Het meer wordt ook wel Rajjaprabha Dam Reservoir genoemd.

Het overgrote deel van de bezoekers overnachten in Khlong Sok, bezoeken daar te voet het Khao Sok National Park en reizen de volgende dag naar Cheow Lan Lake om daar te overnachten in een drijvende bungalow.

Lees verder onder de advertentie

Welke floating bungalows zijn er op Cheow Lan Lake?

Op het Khao Sok meer overnacht je in een drijvende bungalow. Er zijn verschillende soorten bungalows, van heel primitieve tot superluxe.

Deze floating bungalow resorts liggen gelukkig niet allemaal hutje klutje op elkaar. Het Cheow Lan Lake is 185 km² groot, dus veel kans dat je zelfs geen andere bungalows ziet. Wij zaten bijna ‘achterin’ het meer, maar hebben geen ander resort gezien. Rust gegarandeerd.

De drijvende huisjes boek je via een meerdaagse excursie. Er worden ‘2 days 1 night’ (2D1N) en ‘3 days 2 nights’ (3D2N) tours aangeboden. Wij deden de 2 Days 1 Night tour.

In de meeste reisverslagen zal je lezen dat een verblijf op het meer heel erg primitief is. Dat was onze tour absoluut niet (zie de foto hieronder, zo zag onze bungalow eruit). Hoe je deze kan boeken, lees je later.

Naast de tours heb je ook nog super deluxe floating bungalows die je kan boeken zonder tour, bijvoorbeeld 500 Rai Floating ResortPanvaree The Greenery en Panvaree Resort. Dit zijn prachtige accommodaties, maar de prijs is in vergelijking met een excursie erg hoog. Vaak moet je ook je eigen vervoer regelen, wat dus nog een uur met de taxi is.

Lees verder onder de advertentie

Wat is er allemaal inbegrepen bij de 2D1N tour?

Wanneer je kies voor een ‘2 days 1 night’ tour op het Cheow Lan meer, kan je het volgende verwachten.

Maaltijden

 • Dag 1: lunch & diner
 • Dag 2: ontbijt & lunch

Hoe het er bij de ‘primitieve’ tour aan gaat weten we niet, maar bij onze tour was er eten in overvloed en niet onbelangrijk, het was het écht superlekker! Bij het diner kregen we ook een optreden van een traditionele, Thaise dans. Frisdrank en alcohol is niet inbegrepen, je kan deze apart (cash) aankopen. Doorheen de dag krijg je steeds nieuwe flesjes water aangeboden.

 

Activiteiten

 • Dag 1: jungle trekking & avond safari (boottocht)
 • Dag 2: ochtend safari (boottocht), grot & view point
 • Optioneel: kajakken en zwemmen

De jungle trekking is een hike waar je een droge waterval op gaat. Dit is niet de meest bijzondere wandeling, maar wel tof om met de gids door de jungle te gaan. Deze wandeling is niet aan te raden met kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn. Je kan altijd op het resort blijven. Dat geldt trouwens voor alle activiteiten, ze zijn zeker niet verplicht.

Tijdens de safari’s ga je met de boot langs de oevers van het regenwoud om wildleven te spotten. Verwacht je aan aapjes, toekans en als je heel veel geluk hebt wilde olifanten.

Voor iedere bungalow ligt een kajak die je mag gebruiken. Maar het is niet beperkt tot deze, ben je met twee, dan mag je er twee. Wel wordt er een borg gevraagd voor de peddels, ik dacht zo’n 100 baht. Je mag kajakken en zwemmen wanneer je maar wilt, maar je moet wel voor zonsondergang het water uit zijn.

De grot en het view point bezoek je op de terugweg. We hebben veel ervaringen gehoord van mensen, het lijkt erop dat er twee soorten grotten zijn. Eén waarbij er kans is dat je moet zwemmen, en een ander waar je nooit hoeft te zwemmen. Die eerste grot bezoek je bij de goedkopere ‘primitieve’ tour en de tweede bij de iets duurdere tour. Ook hier geldt, je hoeft de grot niet in als je dat niet wilt.

Voor een uitgebreid verslag van mijn ervaring met de activiteiten, lees je mijn reisdagboek.

 

Vervoer

Je wordt opgehaald aan je hotel in Khao Sok Village (Khlong Sok) en ook weer teruggebracht, dit is een klein uurtje rijden. Ook de boot vanaf de pier naar de floating bungalows is inbegrepen, wat ook een klein uurtje varen is.

 

Overnachting

En uiteraard is de overnachting inbegrepen bij je 2 days 1 night tour. Kies je voor de luxere bungalow, dan heb je een eigen badkamer en een slot op je deur. Alle foto’s in dit artikel heb ik met die tour gemaakt. Ga je voor de goedkoopste versie, krijg je een gedeelde badkamer en vaak geen slot op je kamer.

Meestal is er geen airco, maar wel een ventilator. Wij hebben zelfs de ventilator niet aan gehad, het was een perfect temperatuurtje op het water. Elektriciteit is overdag beperkt, zorg voor opgeladen batterijen en een powerbank. Toch dringend stroom nodig? Ga dan naar de gezamenlijke ruimte waar je ook eet.

Lees verder onder de advertentie

Wat kost de tour en de overnachting op het Khao Sok meer?

De 2 days 1 nigh tour op het Cheow Lan meer kost je 2.500 of 2.800 Thaise baht per persoon. Het prijsverschil zit in de bungalow: 

 • 2.500 baht (€ 65) per persoon voor een bungalow met gedeelde badkamer, ook wel de ‘primitieve’ tour genoemd.
 • 2.800 baht (€ 73) per persoon voor de luxere floating bungalow met eigen badkamer, zoals we in deze blog (reisdagboek) beschreven en je op alle foto’s hier ziet.

Heel soms schijnt het voor te komen dat iemand 2.500 baht betaalt en toch een eigen badkamer krijgt. Maar als je écht 100% zeker wilt zijn dat je een eigen badkamer hebt moet je hierom vragen en kost dit meestal 300 baht extra.

Als je de ervaringen leest van beide tours lijkt de 300 baht extra echt wel goed besteed geld te zijn. Voor ons was dit absoluut een van onze hoogtepunten in Thailand, veel mensen die de goedkopere tour deden waren blij dat ze terug op het vasteland waren. Heb jij een andere ervaring? Laat het zeker weten in de reacties!

Al met al krijg je veel waar voor je geld. Een overnachting die je nooit zal vergeten, 4 maaltijden, vervoer, 5 activiteiten en je eigen kajak. En leuk entertainment van de gids.

 

National Park fee

Voor de meeste tours geldt dat de National Park Fee niet is meegerekend, dit kost 220 baht per persoon. Dit geld dien je cash mee te nemen en wordt pas geïnd voordat je de boot op gaat.

Heb je de avond voor de excursie de ‘night safari’ gedaan? Dan heb je daar al de National Park fee betaald en hoef je op de dag van de excursie nog maar 50 baht bij te betalen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe boek je de (luxere) floating bungalows op het Khao Sok meer?

De meeste mensen overnachten voor hun verblijf in Khao Sok Village (Khlong Sok) en regelen via hun hotel of in het dorpje de excursie.

Als je vraagt naar een bungalow met eigen badkamer, is de kans erg groot dat je een (soortgelijke) luxere floating bungalow krijgt als dat je in dit artikel ziet.

Wil je heel specifiek de tour en floating bungalows op het Cheow Lan meer die wij in deze reisblog beschrijven en die je op bovenstaande en onderstaande foto’s ziet? Dan raden we je aan om het volgende te doen:

 1. Boek de nacht vooraf aan je excursie bij Khao Sok Jungle Huts Resort
 2. Maak een reservatie voor de 2 days 1 night excursie op het meer met Jungle Huts Resort via de chat van Booking.com en vermeld dat je de floating bungalows met eigen badkamer wilt. Eventueel kan je het ook pas regelen bij het inchecken.

Kies je voor een floating bungalow zonder eigen badkamer, dan krijg je in de meeste gevallen bij alle tourorganisaties wel een ‘primitieve’ bungalow. Primitief betekent in de meeste gevallen een gedeelde badkamer die niet altijd proper is, geen slot op de deur en geen eigen terrasje.

Hieronder zie je de bungalow die we via Khao Sok Jungle Huts Resort kregen bij de 2 days 1 night tour van 2.800 baht per persoon. Een eigen douche, wc, 2 matrassen, een ventilator, doorkijkluik en een balkonnetje met 2 stoelen en een ligbed. Ook al is dit luxer, verwacht geen 5 sterrenhotel want dat was het nu ook weer niet. Maar primitief was het in de verste verte niet, de matrassen waren zelfs erg comfortabel voor Thaise normen.

Lees verder onder de advertentie

Moet je de nacht voor de tour in Khlong Sok overnachten?

Het is aan te raden om de nacht voor en de nacht na de ‘2 days 1 night tour’ in Khao Sok Village te overnachten. Je wordt namelijk ’s ochtends al rond 9 uur opgehaald bij je accommodatie.

Wij verbleven in Khao Sok Jungle Huts Resort en boekten deze excursie ook via hen (via de chat van Booking).

We boekten dus twee losse nachten via Booking, op dag 1 en op dag 3. Op dag 2 deden we de excursie.

In Khao Sok Jungle Huts Resort kan je al vanaf € 21 per nacht slapen in een jungle hut. Dit zijn verhoogde bungalows en je waant je echt in de jungle, inclusief aapjes die regelmatig even langskomen. 

Het resort ligt ook vlak bij de ingang van het Khao Sok National Park, dicht bij de rivier, de restaurantjes, cafeetjes en massagesalons in het dorpje. De perfecte locatie dus. Je kan Jungle Huts Resort hier boeken.

Lees verder onder de advertentie

Wat moet ik meenemen naar de Khao Sok tour?

Je mag je grote backpack of koffer NIET mee op het meer meenemen. Die kan je laten liggen bij je accommodatie of als je daarna doorreist, in een opbergplaats vlakbij het meer. Je neemt dus een aparte rugzak mee voor op het Cheow Lan meer.

Dit stond er op ons inpaklijstje:

Kan je na de Cheow Lan Lake tour direct doorreizen?

Als je wilt kan je direct na de excursie doorreizen naar je volgende bestemming. Hou er wel rekening mee dat deze excursie tot ongeveer 14:00 duurt en dat het meeste openbaar vervoer niet meer rijdt. Idealiter verblijf je nog een nachtje in Khlong Sok, maar doorreizen is zeker niet onmogelijk.

Van plan om door te reizen? Geef dit dan van tevoren aan bij je hotel of waar je de tour hebt geboekt. Laat hen ook je vervoer naar de volgende bestemming regelen. Zij zorgen er dan voor dat wanneer je op excursie gaat, er onderweg wordt gestopt om je grote bagage op een veilige plek te leggen. Het is niet mogelijk om deze mee naar het meer te nemen. Na de excursie word je opgehaald door een taxi of minibusje, haal je je grote bagage weer op en word je naar je volgende bestemming gebracht. 

Wij gingen de volgende dag naar Koh Phangan, maar vonden het fijn om nog een nachtje in Khlong Sok te blijven. We kwamen helemaal zen terug en hebben nog genoten van een goede massage en een drankje in het dorpje. We regelden ons vervoer naar Koh Phangan via Khao Sok Jungle Huts Resort en werden de volgende ochtend opgehaald aan het resort met de minibus.

Doorreizen is dus zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat het een heel lange reisdag wordt als je nog naar een van de eilanden moet. Ook moet je in de meeste gevallen kiezen voor privévervoer omdat het openbaar vervoer in de ochtend vertrekt.