Khao San Road in 2023, vergane glorie?

In elk to-do lijstje staat het vermeld, ‘ga naar Khao San Road in Bangkok’. De belofte: een gezellig backpackers sfeertje, veel street food, leuk marktje en een bruisend nachtleven.

Dat klonk als, misschien wel iets voor ons, we hebben inmiddels al wat feestjes gehad in Thailand, wij zijn fan! En dus gingen we er naar toe. In deze blog lees je mijn oprechte mening over deze ‘gezellige’ straat die je – volgens velen – niet zou mogen missen tijdens je verblijf in het levendige Bangkok.

Khao San Road: the place to be?

Als je onze 3 daagse planning in Bangkok hebt gelezen, valt je misschien iets op. Khao San Road staat hier niet in vermeld. Maar dat betekent niet dat we hier niet zijn geweest, integendeel.

Het is vrijdagavond, één van onze laatste dagen in Thailand. Na wat cocktails op een rooftop bar besluiten we naar Khaosan road te gaan. We nemen de lokale bus (een hele beleving, superleuk!) en stappen in de buurt uit. We drinken ergens een pintje en wandelen dan rustig naar de straat Khao San.

Een stukje alligator, anyone?

Wat. Een. Tegenvaller. Links keiharde muziek, rechts loeiharde muziek. Rijen aan personeel dat ons bijna smeekt om voor hun bar te kiezen. Niet één of twee proppers, nee, een hele rij. Na zes keer met een glimlach ‘no’ te zeggen, ben ik er al een beetje klaar mee.

Op de straat is het superdruk. Op de terrassen zitten niet heel veel mensen. Vooral groepjes met hun drank buckets. Misschien zijn we toch niet de enigen die de terrassen niet zo aanlokkelijk vinden?

Lees verder onder de advertentie

Het lijkt wel alsof we op The Strip in Albufeira (Portugal) zitten, maar dan 10 keer erger. Ik moet hier stomdronken voor zijn om dit leuk te vinden. 

We snappen de hype niet, na 19 dagen Thailand is dit het lelijkste wat we hebben gezien.

Op festivals spreek je over sound bleeding als je op het podium de muziek hoort van een ander podium. Op Khao San Road bloedt het geluid letterlijk langs alle kanten. Oké, not fair, je komt hier vast niet voor de goede muziek. Maar toch lijkt het hier een wedstrijd: wedden dat mijn muziek harder kan dan de jouwe?

We zien wat street food kraampjes en een Thaise die wacht op (dronken) toeristen die zich willen wagen aan het eten van een schorpioen. Of insecten. Even verderop staat een gegrilde krokodil tentoongesteld. Is dit het dan?

Lees verder onder de advertentie

Stapje voor stapje gaan we door de straat, wat een mensenmassa. We zijn op zoek naar hetgeen dat mensen hier zo leuk vinden. Of gezellig.

Bars met dronken jongeren, mensen in rijtjes met hun voeten in een vissenkom, hier en daar wat massages, een marktje zoals we er al veel hebben gezien, en meer wiet shops dan Amsterdam er telt. En proppers. Heel veel irritante proppers.

Ik mompel dat we hier weggaan. En dan zien we dit bord: Garden with not very loud music. Halleluja, wat een opluchting.

 

De tuin zonder herrie

Eenmaal in het straatje komen we uit bij een leuke bar, Mischa Cheap. Hier kan je gezellig iets drinken. Ik wil de nadruk leggen op ‘gezellig’. Hiermee bedoel ik een leuk decor, inclusief vlaggetjes, lichtjes, een discobal… Er is live muziek, er wordt gedanst, er is vriendelijk personeel en we kunnen zittend met elkaar praten, we hoeven niet te schreeuwen. Zo fijn dit.

We bestellen 4 Chang’s en vragen een ijsemmer. Zo komen we misschien sneller in de Khaosan road stemming.

Wij geven niet zomaar op.

Lees verder onder de advertentie

We geven het nog één kans. We slenteren door Khao San road, we nemen de sfeer in ons op. We proberen. Nee, dit is het niet. Het is te luid en te schreeuwerig. 

Dan maar weer terug naar the Garden with not very loud music. Dit keer gaan we de club binnen die op hetzelfde terrein zit, Tropical Galaxy. Er hangt hier een heerlijk sfeertje.

Tot diep in de nacht dansen we op lekkere beats. Erg blij dat het bezoek aan deze straat geen 100% verspilde tijd was. Wie had dat gedacht, dat we toch nog iets tofs zouden vinden op Khaosan road?

Is Khao san road iets voor jou?

Hou jij van luide, commerciële muziek vol met dronken jongeren, is Khaosan Road misschien wel jouw place-to-be. Of als je jonger bent dan 22. Of als plaatsen als Albufeira, Lloret de Mar of Magaluf jouw ding zijn, gaan! Drie keer nee? Sla het over, Bangkok heeft gelukkig veel meer te bieden dan dit.

Wil je toch eens een kijkje nemen, maar staat het je niet aan, dan weet je dat je bij Mischa Cheap en Tropical Galaxy terecht kan. Ook de straat die parallel loopt, Rambuttri road, zou een stuk leuker zijn.

Wil je deze straat vermijden na dit verhaal gelezen te hebben, geven we je groot gelijk. Het goede nieuws is: we hebben veel betere tips voor je, activiteiten die wél de moeite waard zijn. Check hier onze aanbevelingen voor in Bangkok!

Lees verder onder de advertentie

Ben jij het helemaal met me (on)eens? Dat mag. Laat het vooral weten in de comments, ik ben alvast benieuwd!

 

Is corona de dood geweest van deze straat?

We waren toch een beetje ontzet. Ligt het aan ons, of waarom zijn mensen hier fan van? We vroegen wat rond.

Voor corona zou Khaosan road een heel leuke straat zijn, zeggen mensen die voor coronatijd zijn geweest. ‘Vroeger’ kwamen mensen hier om ‘gezellig’ mensen te kijken, een massage te nemen, over het marktje te lopen… Alles was er een stuk minder luid.

Of dit klopt, weet ik niet. In mijn ogen, heeft deze straat helemaal niks met Thailand te maken en ik betwijfel of dat ooit wel het geval was. Daar kan ik moeilijk over oordelen. Maar goed, ik word dan ook niet blij van de Strip in Albufeira bijvoorbeeld, wat gelukkig ook Portugal niet weerspiegelt.

Dat het hier ooit relaxed was om een massage te nemen vind ik ook moeilijk te geloven, maar misschien ben ik de enige die zee- of yogageluiden wilt horen tijdens haar massage, in plaats van de Thaise ‘popiejopiemuziek’ – sorry de Hollander in me heeft de overhand, ik bedoel minder goeie, commerciële muziek.

 

Mijn conclusie over Khao San Road in 2023

De reden dat ik deze blog schrijf, is, als dit verhaal jou ook niet aan spreekt, verspil je kostbare tijd dan hier niet, je zit echt beter op een rooftop bar of een Thais café. Bangkok is de max, maar dit gedeelte niet.

In mijn ogen is Khao San Road gewoon een platte uitgaansbuurt die superleuk is als je ladderzat wilt feesten op luide, commerciële muziek. Niets meer, niets minder. Waarom het een voordeel zou zijn om je hotel hier in de buurt te hebben, of dit in ‘must do in Bangkok’ lijstjes moet staan, is me een raadsel.

Maar misschien was Khao San Road ooit wel gezellig. Misschien gaat hetzelfde verhaal op als bij Ao Nang, wat wij ook verschrikkelijk vonden. Volgens veel mensen zou Ao Nang ooit zo gezellig zijn geweest, maar nu is het een schreeuwerige, over toeristische en commerciële plek (vinden wij). Of dat aan corona ligt, weet ik niet. Wellicht is er veel failliet gegaan en hebben andere mensen het overgenomen.

Of… misschien blijken we gewoon een andere definitie te hebben van het woord ‘gezellig’?

 

Op zoek naar meer verhalen en bloedeerlijke meningen over Thailand? Check hier onze Thailand pagina!