De hike van Haad Rin naar Haad Yuan (+ view point) op Koh Phangan

Zin in een actieve wandeling in het zuiden van Koh Phangan? Hike van Haad Rin naar het paradijselijke Haad Yuan! Halverwege stop je aan het view point Haad Rin North voor een adembenemend uitzicht over de jungle en de kust.

In deze blog geef ik je de belangrijkste informatie mee over deze hike. Ik vertel je over de route, wat je mee moet nemen, wat je kan verwachten op Haad Yuan en hoe je terug op Haad Rin komt.

Het viewpoint wordt op Google Maps ‘Haad Rin Viewpoint (North)’ genoemd, op Maps.me ‘Haad Yuan viewpoint’. Het gaat hier dus om hetzelfde uitzichtpunt.

Wat moet je aantrekken en meenemen tijdens de Haad Yuan trail?

Leer van mijn fouten! Een shortje is echt een no-go. Mijn benen stonden vol muggenbulten. En ja, ik had insectenspray met 95% DEET op. Heb je een lange broek bij je, trek die dan zeker aan.

Zelf had ik niet verwacht dat ik Haad Yuan zou halen, dus ik had geen bikini mee. Van het groepje waar ik de hike mee eindigde, was ik de enige die niet de zee in rende bij aankomst op het strand 😉 Zwemkleding is dus handig!

Het allerbelangrijkste: neem minstens 2 liter water per persoon mee!! En vergeet je zonnebrandcrème niet. Je loopt het overgrote deel in de jungle, maar misschien blijf je toch iets langer genieten op het uitzichtpunt, of wil je in het helderblauwe water bij Haad Yuan springen. Tijdens het wandelen zweet je ook veel, dus zorg voor genoeg zonnebrandcrème.

Neem zeker wat cash mee, er is geen bankautomaat op Haad Yuan. Je moet zo’n 300 baht betalen voor de boot terug en misschien wil je nog wel iets drinken bij een van de strandbarretjes.

Tot slot nam ik voor de zekerheid een powerbank mee voor mijn smartphone waar de route op stond. 

 

 

 

Lees verder onder de advertentie

Voorbereiding: de route

De Haad Yuan trail is niet heel goed aangegeven, daarom is het echt aan te raden om de app Maps.me met de Koh Phangan kaart te downloaden. Op Maps.me staat deze trail namelijk wél heel duidelijk aangegeven.

Op sommige stukken heb je geen bereik, dus het is belangrijk om de kaart gedownload te hebben.

In deze blog geef ik je wat uitleg over de route en toon ik je foto’s zodat je weet waar je op moet letten. Op een gegeven moment is er een stuk waar zowel ik als anderen verkeerd zijn gelopen en waar Maps.me ‘de redding’ was. Anders waren we kilometers van het view point verwijderd geweest.

Ik heb trouwens geen dieren gezien, maar deze jungle zou wel wat (kleine) slangen huisvesten, dus let altijd goed op waar je stapt.

De trail is in totaal ongeveer 5 kilometer. Je hebt geen bergschoenen nodig, sneakers zijn voldoende.

Lees verder onder de advertentie

Het startpunt van de trail

Er zijn meerdere plekken waar je deze Haad Rin – Haad Yuan trail kan starten, maar het makkelijkste is om bij deze 7-Eleven in Haad Rin te beginnen.

Ga met je rug naar de 7-Eleven staan. Naast het wietshopje zie je rechts een straat omhoog gaan. Wandel omhoog totdat je een muurtje ziet waarop in rode graffiti letters staat aangegeven dat je rechtdoor moet. Het voelt dan even alsof je in iemands achtertuin wandelt, maar gewoon verder gaan!

Het startpunt van de Haad Rin – Haad Yuan Trail. Je wandelt hier het paadje in dat naar boven gaat. Dit is tegenover de 7-Eleven.

Aan het einde van de asfaltweg zie je dit muurtje met rode letters. Volg het pad.

Hier voelt het even of je in iemands tuin zit. Maar je zit goed, gewoon doorgaan 😉

Lees verder onder de advertentie

De blauwe leidraad

Op de meeste delen van de route zie je een blauwe buis langs het pad liggen. Volg deze! Af en toe moet je wat omhoog klauteren en door stukken dichte jungle wroeten. 

Het is vrij doelloos om de volledige route te beschrijven, maar ik toon je wel wat foto’s van de route en van de buis, zodat je weet hoe die eruit zien. Daarna leg ik je uit waar veel mensen verloren lopen en welke kant je op moet gaan. 

TIP: check regelmatig via Maps.me of je goed zit.

Eén van de laatste huisjes die je ziet voordat je echt de jungle in gaat.

Het lijkt geen pad, maar dat is het wel, hier moet je naar boven klauteren.

Zie je die blauwe buis links? Die moet je volgen!

Lees verder onder de advertentie

Let op de T-splitsing

Er is op gegeven moment, na zo’n drie kwartier hiken, een T-splitsing. Maar die valt totaal niet op en de meeste mensen (inclusief ik), lopen hier verkeerd. Het pad dat je moet nemen is bijna dichtgegroeid. Als je dus gewoon het pad volgt, zonder af en toe te kijken of je nog goed zit, ga je de verkeerde kant op. Daarom is het echt aan te raden om regelmatig op Maps.me te kijken.

Er is een klein paadje dat je via een bruggetje naar de andere kant van het riviertje brengt. Op de tweede foto hieronder zie je hoe dat eruit ziet. Als je daar eenmaal door bent, ben je vlak bij het view point.

Als de weg volgt ga je hier naar links, maar dat is niet de bedoeling. Je moet het padje vinden dat je naar een brugge leidt.

Dit is het pad dat je in moet gaan.

Je komt dan uit bij dit bruggetje. Je bent nu bijna bij het viewpoint!

Lees verder onder de advertentie

Het Haad Rin North viewpoint

Het view point is bijna niet te missen. Er ligt een gigantische steen waar je een prachtig uitzicht hebt over de kust. Je kijkt uit over de jungle, ziet het strand Haad Yuan liggen en de fameuze ‘Eden bar’. Ga zitten en geniet een tijdje van dit mooie uitzicht!

Je hebt daarna twee keuzes: terug dezelfde route naar beneden, of doorwandelen naar Haad Yuan. Beide opties duren ongeveer een drie kwartier tot een uur. Ik raad je aan om naar Haad Yuan te wandelen!

Je hebt het view point bereikt!

Wat een heerlijk uitzicht!

Lees verder onder de advertentie

Op naar Haad Yuan!

Zelf had ik niet verwacht dat ik tot Haad Yuan zou hiken, ik maakte deze wandeling in mijn eentje. Maar onderweg kwam ik een Frans-Zwitsers koppeltje tegen en op het view point nog een Duitser. We raakten met elkaar aan de praat en besloten dan gezamenlijk de hike verder te zetten. Ik ben erg blij dat ze me hebben overgehaald!

De weg naar Haad Yuan is eenvoudig. Je gaat vooral naar beneden, het is nog weinig klauteren en de weg is vrij duidelijk. Hou wel Maps.me bij de hand zodat je de snelste route neemt.

Uiteindelijk kom je bij een bordje dat toont dat het nog maar 900 meter naar beneden is. Je zit dan op de weg waar ook quads rijden, zoals je ziet op de derde foto hieronder. Die weg kan soms een beetje glad zijn, dus loop niet te snel naar beneden.

Als je dit ziet, ben je er bijna! Volg ‘Haad Yuan’.

Een mooi uitzicht onderweg.

Het offroad pad waar ook 4×4’s rijden, je bent nu bijna op Haad Yuan.

Lees verder onder de advertentie

Welkom op Haad Yuan

Eenmaal beneden wandel je langs wat huizen en heel wat plastic afval door naar het strand. Waarschijnlijk kom je volledig bezweet toe, dus het perfecte excuus om direct de zee in te duiken!

Heb je zin om nog verder te wandelen? Dan vind je verderop het strand Haad Tien. Hier ligt ook ‘The Sanctuary’, een yoga-, wellness- en detoxretrait.

Kom je hier op een zondag? Dan is er grote kans dat je nog iets kan gaan drinken bij Bambu Jungle Lounge. Op zondag draaien ze heerlijke muziek waar goed wordt gedanst. Sfeer gegarandeerd. Op zaterdagavond kan je hier terecht bij Eden bar, een van de beste feestjes op het eiland, dat we zelf helaas hebben gemist.

Maar ook al is er geen feestje, raad ik je wel aan om tot aan de zijkant te wandelen, omdat je er een mooi uitzicht hebt over het strand.

Bambu Lounge ligt links van het Haad Yuan strand en net voor de beruchte Eden Bar.

De houten board walk tussen Haad Yuan en Bambu Lounge.

Het uitzicht vanaf Bambu Lounge.

Lees verder onder de advertentie

Terug naar Haad Rin

Je hebt twee opties op van Haad Yuan terug naar Haad Rin te gaan. Opnieuw de jungle in gaan en twee uur hiken, of de boot pakken. De boot kost ongeveer 300 baht en vertrekt als er genoeg mensen zijn, of als je meer betaalt 😉 Je kan enkel cash betalen. Met de boot sta je binnen een paar minuten weer op het strand Haad Rin.

Geniet van deze prachtige hike!