Altijd mobiele data op reis dankzij de eSIM

Wat is een eSIM?

Een buitenlandse SIM-kaart is vooral handig buiten Europa. Als je je eigen (Europese) mobiele data-abonnement buiten de EU gebruikt, komen er hoge roamingkosten bij kijken. Om deze roamingkosten te vermijden heb je twee opties: een fysieke simkaart kopen op je bestemming, of een digitale aanschaffen.

Een eSIM en fysieke simkaart doen in principe hetzelfde: ze verbinden je smartphone met een lokaal netwerk.

Alleen is de ene fysiek, die je in je smartphone plaatst, de andere wordt digitaal geplaatst. Een eSIM is dus een digitale simkaart, je krijgt er – net als bij een fysieke – ook een telefoonnummer bij.

 Wij kochten jarenlang fysieke simkaarten, maar zijn sinds een aantal jaar overgestapt op de digitale versie. Voor ons heeft het vooral voordelen, maar er kleven ook een paar nadelen aan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eSIM?

De eSIM is vooral heel makkelijk. Geen gedoe, binnen een minuut heb je internet. Dit zijn voor ons de voor- en nadelen van een eSIM.

Nooit meer je eigen SIM kwijt

Een eSIM is in eerste instantie ontzettend handig voor mensen die een smartphone hebben met slechts één SIM-slotje. Dit is sowieso het geval bij alle iPhones. Door een eSIM te installeren, hoef je je eigen simkaart er niet uit te halen, je raakt deze dus zeker niet kwijt.

Direct internet op je bestemming

Een ander voordeel is dat je eSIM voor je reis kan activeren. Zo doen wij dit thuis nog, voordat we vertrekken naar de luchthaven. Je hebt meestal wifi nodig om de eSIM te activeren, dus hou daar wel rekening mee. Als je deze thuis al hebt geactiveerd, heb je in de luchthaven al mobiel internet. Zo kan je bijvoorbeeld direct een Uber of Grab bestellen!

Het scheelt veel tijd

Ook voorkomt een eSIM een hoop gedoe en tijd. Wij kochten altijd lokale SIM-kaarten, en ook al ging dit vaak vrij vlotjes, het kostte toch altijd redelijk wat tijd. Pakketten vergelijken, identiteitsverificatie, wachten in de winkel …. Heel soms ging er iets mis met de activatie en waren we weer een paar uur verder. Tijdens onze eerste reis buiten Europa had dat nog iets spannends zo’n SIMkaart kopen. Ondertussen is het gewoon een administratieve last.

Door een digitale SIM te kopen, kunnen we deze tijd besteden aan de reis zelf, niet aan administratie.

Maar het is ook duurder

Zit er ook een nadeel aan vast? Zeker. Een eSIM is over het algemeen duurder dan een lokale simkaart. Wat ons betreft, is het de tijd die we sparen, de extra kost waard. Maar we kunnen natuurlijk niet voor jou spreken. Ben je een rasechte budgetreiziger, dan koop je in de meeste gevallen beter een fysieke simkaart op je bestemming. Maar misschien heb je het ‘extra’ bedrag dat je kwijt was aan een eSIM al uitgespaard door een Uber te nemen in plaats van een reguliere taxi 😉

Lees verder onder de advertentie

Hoe weet ik of mijn smartphone een eSIM ondersteunt?

Belangrijk om te weten is dat niet alle smartphones een eSIM ondersteunen. Soms als je slechte reviews leest, komt dit doordat mensen van tevoren niet hebben gecheckt of hun smartphone dit wel ondersteunt. Voor iPhone is dit meestal geen probleem, maar voor Android verschilt het per toestel. Hoe je kan checken of jouw telefoon eSIM’s ondersteunt?

Je hebt een iPhone?

Alle toestellen die na iPhone XS in 2018  zijn gelanceerd ondersteunen een eSIM.

Je hebt een Samsung?

Ga naar je instellingen, zoek naar ‘IMEI’ en druk op ‘IMEI informatie’. Als daar ergens staat ‘IMEI (eSIM)’ dan kan je het gebruiken. Kan je ‘IMEI’ niet vinden? Ga dan eens naar Telefoon > Status.

Je hebt een andere Android?

Bel naar: *#06#

Als je smartphone een eSIM ondersteunt, zie je in ‘EID’ op het scherm staan.

 

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel mobiele data heb ik nodig?

Wanneer je een simkaart gaat kopen, heb je meestal keuze uit mobiele data voor 5, 7, 8, 14 of 30 dagen. Je kan ook kiezen uit verschillende volumes, dus het aantal mega- of gigabyte.

Ga dus bij jezelf na hoeveel data je verbruikt tijdens een reis, hoeveel dagen je online wilt zijn en kies daarop het pakket uit.

Soms koop ik een pakket van 500 MB per dag, soms neem ik 5 GB per maand. Dat is meestal ruim voldoende om Ubers te bestellen, Google Maps te gebruiken en zelfs story’s op Instagram te plaatsen.

 

Echt geen idee hoeveel je verbruikt? Doe hier een test – let op, deze calculator is gebaseerd op maandelijks verbruik.

 

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik een eSIM kopen?

Wij kochten vooral eSIMS via Airalo en GetYourGuide, het is maar net wie voor dat land het meeste aantal gigabytes / prijs verhouding heeft.

Airalo

Airolo biedt eSIM’s aan over de hele wereld. Je kan een virtuele simkaart kopen voor een bepaald land, maar ze bieden ook regio kaarten aan (Afrika, Caribische eilanden, Latijns-Amerika, Azië en Midden-Oosten) en zelfs wereldwijde kaarten die in 85 landen geldig zijn. Ga je dus meerdere landen bezoeken of maak je een wereldreis, is Airolo sowieso een goede oplossing. 

Airolo werkt met een app die je kan downloaden en waar je vervolgens je bestemming kiest en de eSIM eenvoudig activeert. Je krijgt $ 3 korting met de code: KIMBER7371

Airola biedt een eSIM aan in onder andere de volgende landen: Antillen, Argentinië, Aruba, Australië, Bahama’s, Barbados, Belize, Bolivia, Bonaire, Brazilië, Cambodja, Canada, Cape Verde, China, Colombia, Costa Rica, Curaçao, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Filipijnen, Honduras, Haïti, Hong Kong, IJsland, India, Indonesië, Jamaica, Japan, Laos, Malediven, Mauritius, Mexico, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Singapore, Thailand, Uruguay, Venezuela en Vietnam.

 

Get Your Guide

Omdat ik zo goed als al mijn excursies boek via GetYourGuide, staat dit bij mij bekend als betrouwbare partner. Als er iets is, of als ik ontevreden ben, staat de klantenservice altijd voor me klaar en krijg ik mijn geld terug indien nodig.

Hier een eSIM bestellen was voor mij dan ook echt een no-brainer. Klik op je bestemming om de tariefplannen te bekijken en vergelijken.

 

Bezoek je meerdere Aziatische landen? Deze eSIM is geldig in China, Hongkong, Macao, Taiwan, Zuid-Korea, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam.

Lees verder onder de advertentie

Hoe activeer je een eSIM?

In de meeste gevallen ontvang je via GetYourGuide na het bestellen van een eSIM een QR-code. Wanneer je deze scant, activeer je de sim. Er worden altijd hele duidelijke instructies gegeven.

Bestel je via Airalo? Dan kan je deze eenvoudig activeren via de app. Ook daar staan duidelijke instructies. 

Een eSIM activeren kost je vaak niet meer dan 1-2 minuten.

 

Nog vragen?

Hopelijk zijn al je vragen over een eSIM beantwoord. Is er iets nog niet duidelijk? Laat het ons weten in de reacties!