Altijd mobiele data op reis dankzij de eSIM

door | 0 Reacties

Wat is een eSIM?

Een eSIM en fysieke simkaart doen in principe hetzelfde. Ze verbinden beiden je telefoon met een lokaal netwerk.

Alleen is de ene fysiek, die je in je smartphone plaatst, de andere wordt virtueel geplaatst. Een eSIM is dus een virtuele simkaart, je krijgt er – net als bij een fysieke – ook een telefoonnummer bij.

Een eSIM is vooral handig buiten Europa. Als je je eigen (Europese) mobiele data buiten de EU gebruikt, komen er hele hoge roamingkosten bij kijken. Om deze hoge roamingkosten te vermijden heb je twee opties: een fysieke simkaart kopen op je bestemming, of een virtuele aankopen. Wij kochten jarenlang fysieke simkaarten, maar zijn sinds een tijdje overgestapt op de virtuele versie. We leggen het je allemaal uit! 

Hoe activeer je een eSIM?

In de meeste gevallen ontvang je na het bestellen van een eSIM een QR-code. Wanneer je deze scant, activeer je de sim. Hoe dat precies in zijn werking gaat, verschilt per aanbieder, maar er worden altijd hele duidelijke instructies gegeven. 

Er zijn wel verschillende eSIM’s. Niet alleen qua aanbieder, maar ook qua mogelijkheden. Zo zijn er aanbieders waar je enkel mobiele data krijgt, maar ook providers die zowel internet als telefoon als sms aanbieden. Let dus goed op wat jij nodig hebt. Ga je op vakantie? Dan volstaat mobiele data in de meeste gevallen.

Dankzij de eSIM kon ik direct Grab gebruiken in Bangkok, Thailand

Wat zijn de voor- en nadelen van een eSIM?

Een eSIM is in eerste instantie ontzettend handig voor mensen die een smartphone hebben met slechts één SIM-slotje. Dit is sowieso het geval bij alle iPhones. Door een eSIM te installeren, hoef je je eigen simkaart er niet uit te halen, je raakt deze dus zeker niet kwijt.

Een ander voordeel is dat je eSIM voor je reis kan activeren. Zo doen wij dit thuis nog, voordat we vertrekken naar de luchthaven. Je hebt meestal Wi-Fi nodig om de eSIM te activeren, dus hou daar wel rekening mee. Door dit thuis te doen, heb je direct mobiel internet op je bestemming!

Ook voorkomt het een hoop gedoe en tijd. Toen we in Mexico een simkaartje kochten in een supermarkt ging alles vrij vlot, hoewel ik wel redelijk lang bezig was met het vergelijken van de pakketten. In New York daarentegen, ging er van alles mis met de transactie wat ons uren frustratie bracht, met zelfs telefoontjes naar de bank. Door een virtuele SIM te kopen, kunnen we deze tijd besteden aan onze reis zelf, niet aan administratie.

Een fysieke simkaart koop je op reis in een supermarkt of smartphone winkel. Op de luchthaven zijn deze vaak een pak duurder. Een ander voordeel van een eSIM is dat je – als je deze thuis hebt geactiveerd – nog in de luchthaven zelf mobiele internet hebt. Zo kan je bijvoorbeeld direct een Uber of Grab bestellen

Zit er ook een nadeel aan vast? Zeker. Een eSIM is over het algemeen duurder dan een lokale simkaart. Wat ons betreft, is het de tijd die we sparen, de extra kost waard. Maar we kunnen natuurlijk niet voor jou spreken. Ben je een rasechte budgetreiziger, dan koop je in de meeste gevallen beter een fysieke simkaart op je bestemming. Maar misschien heb je het ‘extra’ bedrag dat je kwijt was aan een eSIM al uitgespaard door een Uber te nemen in plaats van een reguliere taxi 😉 

Lees verder onder de advertentie

Hoe weet ik of mijn smartphone een eSIM ondersteunt?

Belangrijk om te weten is dat niet alle smartphones een eSIM ondersteunen. Soms als je slechte reviews leest, komt dit doordat mensen van tevoren niet hebben gecheckt of hun smartphone dit wel ondersteunt. Voor iPhone is dit meestal geen probleem, maar voor Android verschilt het per toestel. Hoe je kan checken of jouw telefoon eSIM’s ondersteunt?

Je hebt een iPhone?

Alle toestellen die na iPhone XS in 2018  zijn gelanceerd ondersteunen een eSIM.

Je hebt een Samsung?

Ga naar je instellingen, zoek naar ‘IMEI’ en druk op ‘IMEI informatie’. Als daar ergens staat ‘IMEI (eSIM)’ dan kan je het gebruiken. Kan je ‘IMEI’ niet vinden? Ga dan eens naar Telefoon > Status.

Je hebt een andere Android?

Bel naar: *#06#

Als je smartphone een eSIM ondersteunt, zie je in ‘EID’ op het scherm staan.

 

Hoeveel mobiele data heb ik nodig?

Wanneer je een simkaart gaat kopen, heb je meestal keuze uit mobiele data voor 5, 7, 8, 14 of 30 dagen. Je kan ook kiezen uit verschillende volumes, dus het aantal mega- of gigabyte.

Ga dus bij jezelf na hoeveel data je verbruikt tijdens een vakantie, hoeveel dagen je online wilt zijn en kies daarop het pakket uit.

Ik ben iemand die regelmatig op Instagram scrolt, video’s en foto’s upload en had aan 500 mb per dag zeker genoeg. 

Echt geen idee hoeveel je verbruikt? Doe hier een test – let op, deze calculator is gebaseerd op maandelijks verbruik.

 

Waar kan ik een eSIM kopen?

Airalo

Airolo biedt eSIM’s aan over de hele wereld. Je kan een virtuele simkaart kopen voor een bepaald land, maar ze bieden ook regio kaarten aan (Afrika, Caribische eilanden, Latijns-Amerika, Azië en Midden-Oosten) en zelfs wereldwijde kaarten die in 85 landen geldig zijn.

Ga je dus meerdere landen bezoeken of maak je een wereldreis, is Airolo sowieso een goede oplossing.

Airolo werkt met een app die je kan downloaden en waar je vervolgens je bestemming kiest en de eSIM eenvoudig activeert.

Airola biedt een eSIM aan in onder andere de volgende landen: Antillen, Argentinië, Aruba, Australië, Bahama’s, Barbados, Belize, Bolivia, Bonaire, Brazilië, Cambodja, Canada, Cape Verde, China, Colombia, Costa Rica, Curaçao, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Filipijnen, Honduras, Haïti, Hong Kong, IJsland, India, Indonesië, Jamaica, Japan, Laos, Malediven, Mauritius, Mexico, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Singapore, Thailand, Uruguay, Venezuela en Vietnam.

 

Get Your Guide

Omdat ik zo goed als al mijn excursies boek via GetYourGuide, staat dit bij mij bekend als betrouwbare partner. Als er iets is, of als ik ontevreden ben, staat de klantenservice altijd voor me klaar en krijg ik mijn geld terug indien nodig. Hier een eSIM bestellen was voor mij dan ook echt een no-brainer.

Klik op je bestemming om de tariefplannen te bekijken en vergelijken.

 

Bezoek je meerdere Aziatische landen? Deze eSIM is geldig in China, Hongkong, Macao, Taiwan, Zuid-Korea, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam.

Lees verder onder de advertentie

Nog vragen?

Hopelijk zijn al je vragen over een eSIM beantwoord. Is er iets nog niet duidelijk? Laat het ons weten in de reacties!

Binnenkort voegen we nog andere eSIM aanbieders toe. 

Misschien vind je dit ook interessant.

Lees meer blogs over: iPhone - Mexico - Thailand

Volg ons op social media:

Niks missen?

Laat je inspireren door onze reisverhalen en -tips.
Inclusief reisgidsen en handige tips voor prachtige foto's en video's!

Geen spam, beloofd. Verwacht van ons hooguit maandelijks een mail boordevol reisplezier. En mocht je op een dag besluiten dat het genoeg is, kun je je op elk moment weer uitschrijven.

Wat denk jij ervan?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kimberly, auteur op Kiladera
Deze blog is geschreven door Kimberly op 23/06/2023.