Is de Insta360 One X2 echt waterdicht?

Als je ons vorige bericht over de Insta360 One X2 hebt gelezen, dan weet je hoe blij we zijn met dit apparaatje. Wat we alleen nog niet hadden gedaan, is deze onderwater gebruiken. Terwijl de One X2 tot maar liefst tien meter waterdicht zou moeten zijn. Zo wordt het alleszins geadverteerd. We vertellen je alles over onze onderwatertest, waar het fout ging, en hoe dat werd opgelost.

De ultieme onderwater test

Tijdens onze week Tenerife kregen we de kans om te gaan kajakken en met zeeschildpadden te snorkelen. De ideale gelegenheid om de Insta360 One X2 ein-de-lijk te testen in het water. Na maar liefst elf maanden in bezit te zijn van deze 360° camera, werd het eens tijd.

We waren een beetje bang, want we hadden wel wat slechte verhalen gehoord. Dus we checkten de camera tien keer voordat we ‘m onder water dompelden. DE KLEPJES VAN DE DEURTJES ZITTEN ECHT DICHT?? Check, check, dubbelcheck, extra check, ja, ze zitten echt goed dicht.

De camera gaat onder water, alles werkt. Perfect. Nog een keer, alles gaat goed. YES.

En dan zien we een schildpad, nog vanuit onze kajak, wauw. Woo-hoo! Onder water die camera. Terug boven water. ERROR, ‘geen SD gevonden’. Wuuut, meen je deze nu? Uit. Aan. Error. Freeze.

Niet waterdicht dus, wat nu?

Een beetje paniek. Jezelf influisteren dat het ‘maar elektronica’ is. Vervangbaar – wel duur. Chill, geniet van je excursie, je zit op zee. Met het enige drinkwater in de kajak spoelde ik de camera af en droogde daarna de buitenkant af met mijn handdoek. Sowieso best practice om alles altijd af te spoelen na onderdompeling in zout water. Geen extra zout tussen de klepjes, graag.

Eenmaal terug in het appartementje haalde ik de batterij eruit. Jep, daar zat water in. Met als gevolg een lekkende batterij. Onbruikbaar. Snel in de droge rijst. Het had geen zin. Ondertussen wel een beetje benieuwd of die schildpad nu wel of niet op dat SD-kaartje staat. We zouden het pas thuis te weten komen achter de computer – want met de smartphone verbinden heeft geen zin met een lekkende accu.

Hup, die factuur erbij. Elf maanden geleden gekocht. Oké, dit biedt mogelijkheden. Contact met Coolblue werd snel afgekapt, waterschade valt niet onder de garantie ondanks dat het een waterdichte camera is. Niet zo logisch en een beetje teleurstellend – zacht uitgedrukt. Die twee jaar garantie hier helpt dus niet.

Dan maar naar Insta360 zelf. Zij bieden slechts één jaar garantie- IK HEB NOG DRIE WEKEN. Direct een mailtje gestuurd met uitleg. De volgende ochtend zie ik dat ik om 3 uur ’s nachts al antwoord had gekregen, ideaal die Chinese tijd. Ik kreeg instructies om de camera naar Duitsland te verzenden. Direct naar het postkantoor, met een doosje, track & trace + verzekering, kostte het me € 20 om te verzenden. En nu maar duimen.

Insta360 biedt goede service. Punt.

Ik moet eerlijk zeggen, ik was een beetje pissed-off. Een waterdichte camera die niet waterproof is. En ik was zeker niet de enige, dat bleek wel bij het Googelen. Maar ze erkennen het tenminste en lossen het op. Zo hoort het, maar is zeker tegenwoordig niet vanzelfsprekend. Bedankt Insta360!

Binnen een week kreeg ik een nieuwe camera toegestuurd. Dolblij. Maar het enige wat me nog wel dwars zit…. Nu mijn garantie voorbij is, durf ik deze echt niet onder water te steken. Wie garandeert dat deze wel écht waterdicht is? Ik durf het risico niet te nemen.

De originele dive case is niet meer beschikbaar op de website en na contact met Insta360 bleek dat zij ook zeker niet van plan waren om me korting te geven. Ze konden het nog wel verzenden met € 20 verzendkosten, de dive case zelf kost ook nog eens € 90.

Had ik deze onderwater test maar eerder gedaan toen ik nog maanden garantie had. Dan was het allemaal een stuk makkelijker.

De ultieme tip

Mijn ultieme tip voor de Insta360 One X2? Test de camera onder water uit, zo snel mogelijk. Zodat als hij niet waterdicht is, je nog ruim binnen de garantie van Insta360 valt.

De One X2 is namelijk echt wel waterproof, maar met een deel van de productie lijkt een probleem te zijn. Of met de batterij (met klepjes) – I don’t know.

Zorg er sowieso voor dat alle klepjes heel goed dicht zitten.

Een Puluz dive case

En onze nieuwe onderwaterbeelden? Die gaan wij in ieder geval met de onderwater case maken. Maar niet met die van Insta360 zelf, die toch niet zoveel goede reviews had. We gaan de Puluz dive case gebruiken. Op hoop van zegen. Als dat goed werkt, zie je de beelden binnenkort van onze vakantie naar Thailand.

En de schildpad?

Je had het vast al door met de begeleidende afbeeldingen in deze blog; de schildpad stond erop. Het bleken er zelfs twee te zijn! En die heeft dit leuke cameraatje – ik kan weer ‘leuk’ zeggen – super mooi op beeld weten te leggen. Ik heb overwogen om geen dive case te kopen en enkel de iPhone te gebruiken voor onderwater beelden, maar de Insta360 beelden waren een stuk stabieler en ook veel makkelijker om te filmen.