Een reisvideo maken met je iPhone doe je zo!

Een drone, systeemcamera, gimbal, microfoon … Dat is het perfecte filmmateriaal voor een mooie reisvideo of internationaal vaak ‘cinematic travel video’ genoemd. Maar dat kost ook een hoop geld, is loodzwaar om mee te nemen en ook niet altijd even praktisch. En als beginner helemaal niet leuk om mee te starten. Terwijl je jouw smartphone altijd bij je hebt, toch?

Goed nieuws, ook met je iPhone kan je een mooie vakantievideo maken. Zo filmden wij onze Thailand reis enkel met onze iPhones (zie de video onderaan). In deze blog geef ik je mijn tips om je eigen reisvideo te filmen en te monteren.

Deze tips zijn in principe van toepassing op alle smartphones. Alleen de eerste twee tips over de instellingen zijn enkel voor iPhones.

Deze how-to blog bestaat uit 4 onderdelen: instellingen, accessoires, filmtips en de nabewerking (montage).

👉 Benieuwd naar onze reisvideo’s? Die vind je hier op YouTube! 

Deze gids is zowel voor beginners als gevorderden. Als beginner kan je gerust stappen overslaan. Sla dit artikel gewoon op en kom later nog eens terug!

iPhone reisvideo instellingen

Als je met een iPhone filmt, hoef je niet te denken aan je diafragma, witbalans, sluitertijd en ISO. Het is een stuk eenvoudiger filmen dan op een systeem- of DSLR-camera. Toch zijn er een aantal instellingen die een groot verschil kunnen maken. Heb je geen iPhone? Sla dan de eerste twee puntjes over.

 

iPhone’s film / cinematic modus?

De iPhone heeft 2 videomodussen: video en film / cinematic. Als je een ‘cinematic travel video’ wil maken, ben je misschien geneigd om voor cinematic te kiezen. Maar dit raad ik je echt af. Hier zijn twee redenen voor:

  • In cinematic mode kan je enkel in 1080p filmen, dat is HD-kwaliteit. Inmiddels is dit verouderd, 4K is nu echt wel de norm.
  • De scherptediepte is artificieel en ziet er (op dit moment) nog erg fake uit. Richt je camera maar eens op een persoon of dier en kijk goed naar de haren. In de meeste gevallen zie je dat deze technologie nog in zijn kinderschoenen staat.

Ik kies dus altijd voor de normale videomodus. 

Als je goed kijkt naar de foto hieronder, zie je wat ik bedoel. Op de eerste foto in cinematic (film) modus zie je dat op de rug van mijn kat de haartjes keihard zijn afgesneden. Ook haar snorhaar is onscherp terwijl deze wel scherp hoort te zijn. Op de tweede foto zie je de normale video modus. Daar is alles scherp wat scherp hoort te zijn, maar is de achtergrond iets minder wazig.

Lees verder onder de advertentie

ProRes?

Als je een Pro versie iPhone hebt, dan heb je waarschijnlijk de optie om in ProRes te filmen. Dit wordt ook wel eens het ‘RAW’ van de video genoemd. ProRes zorgt ervoor dat je veel meer nabewerkingsmogelijkheden hebt qua color grading.

Klinkt op zich goed, hé? Maar ook deze functie laat ik uitstaan, en wel om deze redenen:

  • In ProRes kan je enkel in 4K 25 of 30 fps filmen. Of in HD tot 60 fps. Ik film graag in 4K 60 fps. Geen idee waar ik het over heb? Lees dan zeker verder.
  • ProRes beelden nemen ontzettend veel opslag in. Als je een weekendje weg bent is dat misschien niet zo erg, maar als je 3 weken op vakantie gaat dan zal je gegarandeerd opslagruimte missen.
  • ProRes beelden zijn heel moeilijk te verwerken door je computer. Tenzij je een beest van een computer hebt, zal je veel vloeken. Al kan je met proxy’s werken als je met een bewerkingsprogramma als Adobe Premiere Pro werkt.

ProRes laat ik dus uitstaan. Tot het moment dat Apple 4K 60 fps gaat ondersteunen.

Externe app?

Toen ik nog een Android smartphone had, gebruikte ik FilMic Pro als film app in plaats van de ingebouwde camera-app. Deze app had ontzettend veel voordelen.

Op mijn iPhone heb ik deze nog niet gebruikt, en de reden hiervoor is dat alle interessante functies nu betalend zijn. Daarnaast had ik op mijn laatste reis enkel mijn iPhone als camera, ik wilde dus vooral snel kunnen wisselen tussen foto en video. En dat gaat nu eenmaal makkelijker met de gewone, ingebouwde app. 

Maar FilMic Pro is wel ideaal voor de smartphone videograaf die alles uit zijn beelden wil halen. Eén van de grootste voordelen is dat je in LOG (plat kleurenprofiel) kan filmen, wat je meer opties geeft in het dynamisch bereik en color grading. Ook heb je er meer controle over je focus, witbalans en stabilisatie.

FilMic Pro kost € 3,50 per week of € 60 per jaar. Grote kans dat ik deze wel eens uittest op een volgende reis en dan schrijf ik er zeker een blog over. Tot nu toe ben ik in ieder geval al sowieso onder de indruk van de ingebouwde camera-app van de iPhone.

 

Lees verder onder de advertentie

Heb je geen zin in een betaalde app, ga dan gewoon voor de ingebouwde camera-app en volg onderstaand advies verder op! 

Het aantal frames per seconde

Het komend stukje is misschien het moeilijkste gedeelte om te begrijpen als beginner. Toen ik voor het eerst een reisvideo maakte lette ik hier totaal niet op. Had ik dat wel gedaan, hadden de beelden er wel een pak beter uit gezien. Lees het dus door, begrijp je het niet volledig, niet erg. Maak wat reisvideo’s en kom terug naar dit artikel als je er klaar voor bent!

 

Slow motion: 60 fps (overdag)

Vaak ogen beelden meer cinematic wanneer ze vertraagd zijn. Je moet hier natuurlijk niet in overdrijven, maar slow motion geeft vaak leuke beelden. Je zal zien dat als je in 4K 25 of 30 fps filmt en je deze wilt vertragen, het heel schokkerig wordt.

Een normale video bestaat in Europa & Azië uit 25 frames per seconde. Als je dus een shot van 25 frames wilt vertragen op een ’tijdlijn’ van 25 frames, moet je ze uitrekken, want je hebt geen frames over om ze op te vullen. Dat ziet er niet mooi uit.

Daarom film je beter in 60 fps als je van plan bent om de beelden in nabewerking te vertragen. Je hebt dan genoeg frames om het op te vullen, je kan het beeld met meer dan 50% vertragen.

Een ander voordeel van slow motion is dat je eventuele trillingen verzacht. Als je uit de hand filmt, is de kans groot dat je wat trilt. Een trilling is zichtbaarder in een video die op werkelijke snelheid wordt gespeeld, dan vertraagd.

 

Donker  = 25 of 30 fps

Als het donker wordt, denk er dan aan om je frames per seconde te veranderen naar 25 of 30.

Zie frames als foto’s. 25 frames per seconde zijn 25 foto’s in 1 seconde. Als je camera 60 foto’s moet maken in 1 seconde, is er veel licht nodig, maar dat is er niet. Daardoor krijg je veel sneller ruis in je beelden.

Ik hanteer over het algemeen:

Daglicht = 60 frames per seconde
Avond / nacht = 25 (PAL) of 30 (NTSC) frames per seconde

Licht flikkering? Het verschil tussen PAL en NTSC.

Er is nog een andere mogelijkheid wanneer je beter niet voor 60 fps kiest. Dat is wanneer je in Europa of Azië lampjes filmt en je ziet dat deze in je opname flikkeren. Ik bespaar je het technische verhaal, maar onze frequenties zijn gemaakt voor de 25 en 50 fps. In de Verenigde Staten is dit bijvoorbeeld 30 en 60 fps.

Hier vind je een lijst met NTSC/PAL landen. Kies voor 25 fps in een PAL land, 30 fps in een NTSC land. Geen paniek als je niet juist hebt gekozen, dit is echt niet altijd zo zichtbaar. Enkel wanneer lichten flikkeren. Als je onze Thailand video gezien hebt, is je misschien wel opgevallen dat ik dit zelf eens fout heb gedaan en de lichten flikkerden. Meer weten over dit topic? Je leest het hier.

Waarom zei ik in de vorige tip overdag 60 fps en geen 50 fps? Eigenlijk zou 50 fps de ideale situatie zijn als je in Europa of Azië filmt. Raar maar waar, Apple ondersteunt dit niet.

 

Kan je de fps optie op je iPhone niet vinden?

Dan moet je naar je Instellingen gaan en vervolgens:

  • Ga naar Camera
  • Kies voor ‘Bestandsstructuren’ en check of deze op ‘High Efficiency’ staat.
  • Ga terug naar ‘Camera’
  • Druk op ‘Neem video op’
  • Hier kan je ‘Toon PAL-structuren op’ aanzetten en de standaard fps kiezen.

Nu kan je in je ingebouwde camera-app rechts bovenin switchen tussen framerates. Bij mij staat deze altijd op 60fps ingesteld. Als ik op de ’60’ druk, verandert hij naar 24, daarna 25 en 30.

Lees verder onder de advertentie

Accessoires die handig zijn voor een reisvideo

Goed, je iPhone is correct ingesteld. Je camera staat normaal gezien op 60 fps in 4K, tenzij je echt geen slow motion wilt. Om een goede cinematic reisvideo te maken, is het belangrijk dat je beelden stabiel zijn.

Afhankelijk van welke iPhone je hebt, zit er al een bepaalde beeldstabilisator ingebouwd. Ik heb een iPhone 13 Pro die vrij stabiel is, maar een iPhone 14 of 15 is nog stabieler.

Oefen met je smartphone en kijk welke bewegingen je kan maken zonder dat de trillingen storend zijn.

Maar gelukkig zijn er ook wat accessoires die het leven een stuk makkelijker (en leuker) maken.

Hoesje met koord

Sinds ik een iPhone case met koord heb meegenomen op vakantie, wil ik niet anders meer. Hier zitten namelijk twee grote voordelen aan:

  • Als het koord rond je hangt en je begint te filmen, trek het koord dan strak. Doordat deze strak staat, kan je veel stabieler naar links of rechts filmen, of naar boven en onder.
  • Doordat je iPhone heel de dag rond je nek/schouder hangt, pak je ‘m veel sneller om al die leuke momenten vast te leggen. 

Denk ik ergens te willen filmen, gaat het hoesje met koord dus altijd op mijn iPhone.

👉 Bekijk hier hoesjes voor de iPhone met koord.

Statiefje

Er gaat altijd een klein statiefje mee op reis. Deze is vooral handig om timelapses te maken of om ergens neer te zetten zodat we onszelf kunnen filmen. Bij de meeste smartphone statieven zit ook een afstandsbediening meegeleverd, wat ook handig is als je jezelf wilt filmen. Want hoewel wij zelf niet graag op camera staan, horen deze beelden wel in onze reisvideo’s thuis en houdt dat de herinneringen extra levendig.

👉  Dit is een compact, maar handig smartphone statiefje.

Lees verder onder de advertentie

Mobiele gimbal

Het allerbeste is toch nog altijd een gimbal / stabiliser. Wij hebben er ondertussen een aantal gehad. Momenteel gebruiken we de DJI Osmo Mobile 6. Ik ben erg tevreden over deze mobiele gimbal, hij is niet te groot en handig in gebruik.

Deze mobiele gimbal zorgt ervoor dat ik al wandelend kan filmen en moeilijkere bewegingen kan maken. Bewegingen die mijn ingebouwde stabilisatie anders niet zou aankunnen.

Er zitten ook heel wat leuke functies op. Denk aan active tracking waardoor je onderwerp altijd perfect gepositioneerd is. Of spinshots. Ook zit er een verlengstang in die het mogelijk maakt om hoger te filmen.

Omdat de stap net iets groter is dan gewoon je iPhone pakken, gebruik ik deze niet altijd. Maar als ik in een filmstemming ben, is het onmisbaar en achteraf heb ik spijt dat ik het niet vaker heb gebruikt.

👉 Je kan de DJI Osmo Mobile 6 op Bol.com kopen.

Onderwaterhoesje

Jarenlang wilde ik nog een GoPro meeslepen om goede onderwaterbeelden te maken. Want die zakjes voor je smartphone zijn gewoon niet ideaal. Tot ik een goed onderwaterhoesje voor de iPhone vond.

Dit hoesje zit perfect om de iPhone heen en zorgt er dus voor dat je hartstikke mooie onderwaterbeelden kan maken. Alle onderwaterbeelden in de Thailand video zijn dan ook met de iPhone en dit hoesje gemaakt. Zet wel je iPhone terug op 25 fps, onder water is het vaak een pak donkerder.

👉  Ik heb het over dit hoesje, het is de beste € 25 die je kan spenderen!

Hoesje met filters

Wil je het écht serieus aanpakken? Dan kan het filmmakerspakket van PolarPro iets voor jou zijn. Dit hoesje bevat een handige grip, een ND-filter en CPL-filter. Als je je 100% wilt focussen op filmen met je iPhone, is dit een goede investering.

👉 Koop de PolarPro LiteChaser filmmaking Kit hier.

Als je denkt dat je iPhone een beginpunt is en je later naar een grotere camera wilt gaan, is de investering van zo’n € 220 misschien net iets te hoog. Persoonlijk mis ik filters als ik met mijn iPhone film, maar omdat ik normaal ook een grotere camera bij me heb, wil ik niet dubbel investeren in deze filters.

In principe kom je met een hoesje met koord en mobiele gimbal ook heel ver. Alle andere zaken zijn nice-to-haves. 

Lees verder onder de advertentie

Filmtips voor op reis

Het belangrijkste om je reisvideo niet heel saai te maken, is variatie. Variatie in beweging, close-ups en wijde shots, slow-motion, normale snelheid, hyperlapses, timelapses… De mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je een aantal tips mee!

Basisbewegingen

Voordat je je aan ingewikkelde bewegingen gaat wagen, zijn er een aantal basis bewegingen die je onder de knie moet hebben. De mooiste video’s krijg je door een vloeiende beweging. Een vaak gemaakte ‘fout’ is om heel je 360° uitzicht op één shot te willen vastleggen.

Probeer je uitzicht eens in 3 of 4 verschillende, korte shots vast te leggen. Een aantal voorbeelden:

  • Van links naar rechts pannen
  • Van boven naar beneden bewegen
  • Van rechts boven naar links onder bewegen
  • Naar voren of naar achter wandelen

 

Standpunt

Denk ook eens aan verschillende standpunten:

  • Ooghoogte
  • Laag aan de grond
  • Vanaf hoogte (bird view)

Opnieuw: afwisseling maakt het verschil tussen een boeiende en saaie video!

 

Timelapses

Timelapses geven altijd een leuke variatie in een reisvideo. Zorg dat er minstens één bewegend item in je video is, zoals een mooie wolkenpartij. De iPhone heeft een aparte, ingebouwde cameramodus voor timelapses.

Een hyperlapse is een bewegende timelapse. Je loopt dan bijvoorbeeld langzaam naar voren. Als je zoiets wilt maken doe je dit het beste met een gimbal zoals de DJI Osmo Mobile 6 en bijhorende app.

Lenzen

Je iPhone heeft meerdere lenzen, dus gebruik deze ook. Als je een Pro versie hebt, heb je er waarschijnlijk drie: groothoek, medium en close-up. Heb je geen Pro, mis je de laatste, maar kan je alsnog close-up shots maken door ergens heel dichtbij te filmen.

Probeer eens van een situatie alle drie de shots te nemen om zo een verhaal te vertellen. Begin wijd, dan medium en tot slot een close-up.

Gebruik NOOIT je digitale zoom! Dit doe je beter in nabewerking. Gebruik tijdens het filmen enkel de standaard lenzen die je onderaan je scherm kan kiezen (0,5x – 1x – 3x). Met digitaal zoomen bedoel ik inzoomen tot bv. 3,3, terwijl de lens normaal 3 is.

Lees verder onder de advertentie

Scherptediepte

Als je in cinematic (film) modus zou filmen, krijg je de ‘fake’ scherptediepte. Maar ook in de normale videomodus kan je deze wazige voor- of achtergrond (‘bokeh’) verkrijgen. Probeer het maar eens. Houd je iPhone dicht bij een bloem en je zal zien dat de achtergrond mooi wazig wordt.

Dit geeft leuke mogelijkheden. Zo kan je dit soort shots afwisselen met beelden waar alles scherp is, maar je kan ook de focus in een beeld laten veranderen. Druk eerst met je vinger op de achtergrond, zodat de voorgrond wazig wordt. Druk vervolgens op de voorgrond, zodat de wazigheid over gaat naar de achtergrond.

De beste momenten om te filmen

Er zijn een paar ‘ideale’ momenten op een dag om te filmen. Het licht is dan mooi zacht. De felle zon maakt harde schaduwen, wat over het algemeen minder mooi is. Daarom zijn de beste momenten om te filmen tijdens:

  • Zonsopgang
  • Het uur na zonsopgang (het gouden uurtje)
  • Het uur voor zonsondergang (het gouden uurtje)
  • Zonsondergang
  • Het uur na zonsondergang (het blauwe uurtje)

Ook als het bewolkt is, heb je mooi ‘diffuus’ licht. Alleen is dat meestal op vakantie jammer, omdat blauwe luchten nu eenmaal mooier zijn met landschappen 😉

Als je het net als ik leuk vind om je reis vooruit te plannen, kan je dus al op zoek gaan naar mooie plekjes tijdens deze uren. Zo weet ik vaak al waar ik de zonsondergang wil zien zodat het onderwerp er dan ook op zijn best opstaat.

 

Lees verder onder de advertentie

De nabewerking: hoe monteer je een reisvideo?

Hoe begin je aan het bewerken van je reisvideo? We geven je een aantal basistips mee die van toepassing zijn op ieder bewerkingsprogramma. Hoe je dingen exact instelt, is afhankelijk van je softwarekeuze. 

 

Voor welk bewerkingsprogramma kies jij?

Voordat je kan beginnen aan het monteren van je reisvideo, is het belangrijk om videobewerkingssoftware te kiezen. Wil je vooral op je laptop bewerken of op je smartphone? Als je langere video’s wilt maken en veel ‘footage’ hebt, is een desktop of laptop in de meeste gevallen het handigste.

 

Video bewerken op je desktop / laptop

Goede bewerkingssoftware opties:

  • iMovie (gratis, Mac)
  • Windows Video Editor (gratis, Windows)
  • DaVinci Resolve (gratis)
  • Adobe Premiere Pro (betalend)
  • Final Cut Pro X (betalend, Mac)

Wil je gewoon eens kijken of filmen iets is voor jou? Kies dan voor een gratis programma als iMovie of Windows Video Editor. Deze programma’s zijn heel eenvoudig in gebruik, maar ook beperkt in mogelijkheden.

Serieus aan de slag met videobewerking? Kies dan direct voor DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro of Final Cut. Online zijn er talloze tutorials die je op weg helpen. Zelf gebruiken we Adobe. De abonnementsprijs is het waard omdat we niet enkel Premiere gebruiken, maar ook After Effects, Photoshop en Lightroom. En nee, wij hebben geen opleiding gevolgd, we hebben alles via YouTube geleerd 🙂

De laatste drie zijn professionele bewerkingsprogramma’s die een sterke leercurve hebben. Als je graag bijleert en steeds professionelere edits wilt maken, ga hier dan zeker voor!

Lees verder onder de advertentie

Videobewerking op je smartphone

Een aantal interessante apps om je video’s te bewerken:

  • iMovie (iPhone)
  • Adobe Premiere Rush (zit in je Adobe abonnement)
  • Videoleap (betalend)
  • Kinemaster (gratis)

Zelf monteren wij geen volledige reisvideo’s met de smartphone. Maar reels voor op Instagram maken we wel vaak in Videoleap omdat deze meer mogelijkheden biedt dan de meeste apps.

    Belangrijk in een reisvideo: de muziekkeuze

    Als je onze reisvideo’s wel eens hebt bekeken, merk je misschien op dat we geen één bepaalde genre muziek gebruiken. We gebruiken muziek die passen bij het gevoel dat we hadden op reis, en hebben daar onze edit naar aangepast.

    Maar hoe vind je de juiste muziek? Daar heb je online bibliotheken voor. Er zijn heel wat opties. Met deze muziekbibliotheken hebben we ervaring en kunnen we aanraden:

    Lees verder onder de advertentie

    Zelf heb ik de meeste muziek voor mijn reisvideo’s uit Epidemic Sound gehaald. Als je maar af en toe een reisvideo maakt, is dit de goedkoopste en beste optie. Het kost € 18 per maand en kan dit maandelijks opzeggen. Ze hebben superveel opties om je reisvideo professioneler te laten klinken. Je zal namelijk merken in je zoektocht dat gratis muziek erg gelimiteerd is.

    👉 Via deze link krijg je 30 dagen gratis via Epidemic Sound. 

     

    Video editen op de muziek

    Als muziek en beeld met elkaar synct, voel dit meer als een geheel aan. Daarom is het handig om eerst je muziek te kiezen voordat je aan de videobewerking start.

    Wat ik doe en vele anderen, is monteren op de beat. Op de beat wissel je dan van beeld. Natuurlijk kan je eens een beat overslaan of voor een andere toon kiezen zodat het niet te voorspellend is. Maar de beat is altijd een goed startpunt.

     

    Sound effects om je beeld kracht te geven

    Als je onze oude reisvideo’s gezien hebt, dan valt je misschien iets op. Of er mist iets. In het begin gebruikte ik geen sound effects. Toen ik dat begon te gebruiken werden mijn video’s veel krachtiger. Ze kwamen veel meer tot leven.

    Daarom deze tip, begin er direct mee, ze hebben echt een toegevoegde waarde. Soms hoeft dat maar het geluid van een voorbijrijdende auto of tram te zijn, vogeltjes of het geluid van de zee.

    Het kost wat tijd om de juiste effecten bij elkaar te vinden, maar je maakt het plaatje compleet. Je ziet niet alleen de zee, maar je hoort ze ook.

    Je kan online gratis sound effects vinden. Maar als je besluit om een betalende tool te gebruiken voor je muziek, is het de moeite om te kijken of zij ook soundeffects aanbieden. Dit is sowieso het geval bij Epidemic Sound.

    Je kan natuurlijk ook investeren in een microfoon voor op je iPhone. Zelf gebruiken we dit niet. Wel maken we soms een audio-opname op plekken waar we bijvoorbeeld heel veel vogeltjes horen. Die audio-opname voegen we dan toe tijdens de montage van de reisvideo.

     

    Digitale beweging om statische beelden te laten leven

    Soms maak ik hele statische shots omdat ik te weinig stabiliteit heb. Als er dan ook nog amper iets gebeurt in het shot, voelt dit vrij snel saai aan en lijkt het wel een foto. Je kan er dan voor kiezen om digitale beweging toe te voegen.

    Bijvoorbeeld:

    • In- en uitzoomen
    • Naar links of rechts pannen (zoom eerst een stukje in zodat er geen zwarte randen zichtbaar zijn)

    Overdrijf hier niet in. Niemand wordt blij van een beeld dat van 100% tot 150% zoomt. Ik hanteer meestal een maximum van 5% en dit over een shot van zo’n 3-4 seconden.

     

    Wat met overgangen?

    Vroeger waren hele fancy overgangen in. Tegenwoordig mogen dat vooral ‘harde cuts’ zijn of overgangen die natuurlijk in elkaar overvloeien.

    Begin met harde overgangen en als je het gevoel hebt dat er ergens een bepaalde overgang mooi zou zijn, zoek dan naar tutorials voor jouw bewerkingsprogramma. Gebruik je Premiere Pro? Cgeck dan eens de ‘Gradient Wipe’ transition, die kan leuke effecten leveren.

    Let bij harde overgangen wel op dat de beelden goed achter elkaar passen. Zo kan het heel storend zijn als je eerst naar rechts ‘pant’, en in het shot daarna de andere richting op gaat.

    Tip: Kijk veel naar andere reisvideo’s om inspiratie op te doen.

    Lees verder onder de advertentie

    Color correction & -grading

    Dit topic hoort niet helemaal meer in de ‘beginnerssectie’, maar ik wil het wel benoemd hebben. Hoewel je iPhone beelden niet gigantisch kan manipuleren qua kleuren, kan je deze wel een beetje aanpassen.

    Zie je bijvoorbeeld dat het wit niet helemaal wit is, maar te geel bijvoorbeeld, kan je de witbalans wat corrigeren in nabewerking. Ook kan je spelen met bijvoorbeeld hooglichten, schaduwen en kleursaturatie. Zelf probeer ik altijd de saturatie in iPhone beelden wat terug te brengen, omdat ik ze te gesatureerd vind.

    Tot slot kan je nog gaan voor color grading. Hiermee geef je het geheel een creatieve look. Een populaire is de ‘orange and teal’ look, waarbij je de hooglichten meer oranje maakt en de schaduwen een blauwtint geeft. Wil je hiermee aan de slag gaan, zijn er genoeg tutorials te vinden voor jouw bewerkingsprogramma.

    Ben je bekend met fotobewerking in Adobe Lightroom? Dan is kleurencorrectie in Adobe Premiere Pro geen grote aanpassing voor jou. De opties zijn nagenoeg hetzelfde. Alleen heb je met deze videobeelden niet zoveel opties als bij een RAW-foto. Beschouw het eerder als een JPG-foto.

     

    Hoeveel seconden per beeld?

    Video’s van een half uur zijn allang passe, meestal duurt een reisvideo op YouTube tussen de 3 en 6 minuten.

    De beelden in deze video’s duren slechts enkele seconden. Hanteer iets tussen de 1 en 5 seconden. Duurt dit langer, wordt het snel saai. Over het algemeen geldt: gaat de muziek snel, dan doen de beelden dat ook. Is de muziek traag, dan horen daar trage beelden bij.

    Export instellingen

    Als je aan de export bent gekomen, volstaat het vaak om een preset te kiezen. Zo hebben de meeste programma’s wel een YouTube UHD preset.

    Zo exporteer je je video in 4K: 3840 x 2160 pixels.

    Lees verder onder de advertentie

    De ideale editflow

    Na talloze reisvideo’s gemonteerd te hebben, is dit mijn ideale workflow geworden:

    1. Bruikbare footage uitzoeken om een gevoel te creëren van de beelden dat ik wil gebruiken
    2. Muziek kiezen die passen bij dat gevoel
    3. Beelden zetten op de beat van de muziek
    4. Beelden herorganiseren totdat ik een goed beeld heb van het verhaal dat ik wil vertellen
    5. Kleuren aanpassen (color correction)
    6. Overgangen toepassen waar gewenst + statische beelden digitaal laten bewegen
    7. Sound effects toevoegen
    8. Licht color graden
    9. Exporteren

    Bekijk de reisvideo die we enkel met de iPhone filmden

    Voila, dat was het dan. Hopelijk heb je hier veel aan gehad. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk kennis op een makkelijke manier over te brengen. Heb je nog vragen? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina!

    Hieronder kan je de reisvideo zien die we maakten in Thailand, volledig gefilmd met de iPhone 13 Pro.

    Wil je meer video’s van ons zien?

    👉 Bekijk hier al onze reisvideo’s

    👉 Check hier alle video’s die met de iPhone zijn gemaakt

    Geef direct ook even een like, en abonneer je op ons YouTubekanaal, dat wordt heel hard gewaardeerd!

    De beste versie van deze video zien? Zet ‘m (handmatig) op 4K en zet je geluid aan! Veel plezier!

    Lees verder onder de advertentie