Denk hier aan als je buiten Europa reist!

Check je paspoort (!)

Check (ruim) van tevoren de datum waarop je internationale paspoort vervalt. In heel veel landen moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn vanaf het moment dat je het land binnengaat.

Kom jij op 16 november aan, moet je paspoort dus nog geldig zijn tot 16 mei.

Reis je veel? Controleer of je nog genoeg lege bladzijden hebt. Vaak is heb je één lege pagina per stempel nodig.

Je internationale paspoort is je meest kostbare bezit op reis. Vergeet ‘m dus vooral niet mee te nemen en zorg dat hij altijd beschermd is. Neem ook één of meerdere papieren kopietjes mee die je op verschillende plaatsen bewaart. Bewaar ook een foto van je paspoort op je smartphone.

👉 Op zoek naar een goed paspoorthoesje? Neem een gepersonaliseerd exemplaar!

Bijzondere stempels in je paspoort?

Op sommige plaatsen in de wereld kan je bijzondere stempels in je paspoort laten zetten. Denk aan de Machu Picchu in Peru, Tikal in Guatemala en de Galapagos eilanden. Superleuk natuurlijk, maar wees je ervan bewust dat sommige landen hier moeilijk over kunnen doen en je paspoort mogelijk weigeren.

Lees verder onder de advertentie

Controleer de inreisvoorwaarden

Een heel aantal landen vereisen een visum. Sommigen kan je van tevoren online aanvragen, bij andere landen volstaat het om een formulier in het vliegtuig in te vullen. Reis je door meerdere landen? Dan moet je het vaak in een kantoortje aan de grens regelen.

Soms heb je één of meerdere pasfoto’s nodig en cash geld. Check dus van tevoren goed wat de exacte inreisvoorwaarden zijn voordat je aan een grens komt.

Check ook of er een limiet is op het aantal dagen dat je mag verblijven. Neem die in acht om boetes of andere problemen te vermijden. Vaak kan je deze tegen betaling verlengen of kan je bijvoorbeeld een ‘border run’ doen naar een buurland.

In sommige landen is een uitreisdocument verplicht, die gevraagd kan worden als je naar het land toevliegt. Je moet dus kunnen aantonen dat je het land binnen het opgegeven termijn weer verlaat. Heb je een retourticket? Dan ben je uiteraard in orde. Heb je die niet en weet je nog niet wanneer je vertrekt? Wellicht kan je een goedkope vlucht naar een buurland boeken. Houd er rekening mee dat een busreis niet altijd voldoende is.

Je kan ook een uitreisticket via Onward Ticket regelen. Voor slechts $ 16 krijg je een echt vliegticket dat te verifiëren is. Deze wordt weer geannuleerd zodra je de grens over bent. Zo kan je dus je visum regelen met een echte vlucht, zonder de kosten van een vlucht.

Formulier in het vliegtuig?

Als je een formulier in het vliegtuig moet invullen, vragen ze meestal om een verblijfplaats. Hier volstaat het om de gegevens van je eerste accommodatie in te vullen. Zorg dus dat je de gegevens (naam, adres) offline bij de hand hebt, de naam van een gebouw volstaat namelijk meestal niet. Een pen is natuurlijk ook handig.

Lees verder onder de advertentie

Welke betaalkaarten neem je mee?

Ooit eens zonder geld gestaan op reis omdat je bankkaart niet werkt? Ik wel, en leuk is dat niet, kan ik je vertellen. Neem verschillende kaarten mee, het liefst van verschillende banken.

Ik raad je aan om minstens een normale bankkaart, een kredietkaart en Wise en/of Revolut kaart mee te nemen. Een wat? Deze (gratis) multivalutarekeningen zijn vooral interessant wanneer je buiten Europa reist. Het bespaart je namelijk een hoop geld aan transactie- en wisselkosten.

👉 Maak via deze link je Wise rekening aan om een gratis fysieke kaart te ontvangen.

Lees verder onder de advertentie

Mis je vaccinaties?

Soms is een bepaalde vaccinatie verplicht, andere vaccinaties zijn aangeraden. Check altijd of je in orde bent met de aanbevolen vaccinaties.

Denk ook altijd aan de (mogelijke) route die je reist. Soms is een gelekoortsvaccinatie bijvoorbeeld verplicht als je vanuit een bepaald land reist.

Actuele reisinformatie kan je vinden op de website van Wanda, maar informeer zeker ook bij je huisarts of reiskliniek. Aai je graag dieren en reis je vaak buiten Europa? Dan kan bijvoorbeeld de hondsdolheid vaccinatie handig zijn, al zie je die zelden in de lijstjes staan.

Lees verder onder de advertentie

Van plan om een auto te huren?

Wil je een auto huren buiten Europa? Denk aan je internationale rijbewijs!

Je internationale rijbewijs vraag je in België eenvoudig aan via het gemeentehuis. Maak een afspraak, neem een foto mee en ga uit van een minimale verwerkingstijd van vijf werkdagen. Het internationale rijbewijs kost € 20 en is 3 jaar geldig.

Maar denk ook aan een kredietkaart! De meeste autoverhuurbedrijven – ook in Europa – vereisen een kredietkaart op naam van de bestuurder. Heb je die niet? Dan moet je of extra betalen, of je krijgt de auto gewoon niet mee.

Vaak wordt er ook een borg geblokkeerd op je kredietkaart. Het kan nuttig zijn om je maandlimiet (tijdelijk) te verhogen.

Lees verder onder de advertentie

Mobiele data op reis?

Buiten Europa heb je te maken met hoge roamingkosten. Het is dus heel belangrijk om je mobiele data uit te zetten zodra je je buiten Europa bevindt.

Het is vaak vrij goedkoop om op je bestemming een lokale SIM-kaart te kopen. Maar je kan ook online een eSIM aankopen.

Het is iets duurder, maar met een virtuele SIM-kaart hoef je niet van kaartjes te wisselen en heb je mobiel internet zodra je het vliegtuig uit stapt. Kan je direct die Uber naar je accommodatie regelen.

Ontvang $ 3 korting bij Airalo met de code: KIMBER7371

Wil je weten hoe een eSIM werkt? Dat leg ik je hier uit.

Lees verder onder de advertentie

Check je reisverzekering

Heb je al een reisverzekering? Vaak kan je kiezen uit een doorlopende reisverzekering of eentje die je voor een enkele reis afsluit. Als je meer dan twee keer per jaar of voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, is het vaak goedkoper om een doorlopende reisverzekering te nemen.  In beide gevallen is het de moeite waard om te checken of het land waarnaar jij vertrekt, gedekt is. 

Bekijk direct ook eens wat er precies gedekt is. Zo weet je wat je eventueel mist. Zo kwamen wij er op een dure manier achter dat ongevallen met apparatuur niet verzekerd waren. Daar hebben we na de reis dan ook direct iets aan gedaan.

Bekijk ook de verzekeringen die bij je kredietkaart zitten. Soms loont het om zaken met je kredietkaart aan te kopen, omdat je dan geniet van extra verzekeringen. 

O en als je net als ik zot word van al die kleine lettertjes, neem dan een verzekeringsmakelaar in de hand. Die mensen kennen hun vak en kunnen je dus goed adviseren. Zeker als je bepaalde eisen hebt, zoals het dekken van recreationeel drone gebruik. In veel landen ben je verplicht om aan te tonen dat je drone in het buitenland verzekerd is.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om je reis buiten Europa voor te bereiden. Ben ik iets vergeten of heb je nog vragen? Laat het weten in de reacties! Geniet van je reis!

Meer lezen?