De complete San Blas inpaklijst

Je gaat één of meerdere nachten naar San Blas? Lucky you! 

Het moeilijke bij San Blas is dat je redelijk weinig krijgt vanuit de excursie of accommodatie, maar je ook maar heel beperkt bagage mee mag nemen. Ze adviseren om enkel een kleine rugzak mee te pakken, en de realiteit is dat er ook niet heel veel meer in de auto past… Enkel het hoognodige dus, maar wat houdt dat dan in? 

In deze blog staat alles wat je nodig hebt én past allemaal in één rugzak. Ik leg je uit wat je kan verwachten op de eilanden en wat je waarschijnlijk nodig zal hebben.

Aan het einde van de blog geef ik je een handige San Blas inpaklijst waar je alle items in kan afvinken!

De essentials: vergeet dit zeker niet in te pakken!

Paspoort

Op de meeste excursies in Panama is een kopie of foto van je paspoort voldoende, maar op de San Blas niet! Je toegang tot het Guna Yala gebied kan je ontzegd worden als je jouw paspoort (reispas) niet bij je hebt. Wanneer je met de auto het autonome gebied betreedt, wordt er door een ‘douane’ paspoortcontrole gedaan. Daar wordt gecontroleerd of je een inreisstempel van Panama hebt. Die krijg je wanneer je legaal het land binnentreedt via de luchthaven of andere grens. 

Vergeet je paspoort dus absoluut niet!

San Blas

Lees verder onder de advertentie

Eten & drinken

De beschrijving die vaak bij de San Blas eilanden staat, is soms wat verwarrend. Enerzijds roepen ze “neem je eigen drank mee” en tegelijkertijd staat er “support de lokale mensen door bij hen drank te kopen”.

Over het algemeen kan je op de eilanden water, rum, bier, frisdrank (en kokosnoten) kopen. Op sommige eilanden zelfs cocktails. De reden dat ze aanraden zelf iets mee te nemen, is dat ze van tevoren niet weten hoeveel voorraad er is. Door een of andere storm kan zomaar de logistiek in de war zijn geschopt. Je zit nou eenmaal in afgelegen gebied!

Het is dus sowieso wel slim om zelf water mee te nemen. Wij namen 1 galon water mee voor ons tweetjes voor twee nachten. Ook namen we een flesje rum mee. Op het eiland kochten we dan nog cola waar we het mee konden mengen.

We zagen mensen blikjes bier meenemen in een waterdichte zak met ijsklontjes. Dat is op zich een goed idee, maar je hebt grote kans dat je geen koelkast kan/mag gebruiken, en het zeewater is ook warm. Dat is dus niet ideaal, tenzij je van warm bier houdt (anyone??). Wij konden bier in overvloed kopen op het eiland.

Wijn konden we niet verkrijgen op het eiland. Wil je dus wijn drinken, neem je die het beste zelf mee.

Wij namen ook enkele snacks mee voor het geval het eten erg zou tegenvallen. En ’s avonds een chipje bij je rum-cola is ook lekker natuurlijk. Snacks zijn meestal niet verkrijgbaar op de eilanden en moet je dus zelf meenemen, als je die wilt.

Tip: als je snacks meeneemt, zorg dan dat je iets hebt om de verpakking mee te sluiten. Zo kunnen de salamandertjes hun weg naar het eten niet vinden – we spreken uit ervaring, er zaten twee amigo’s in mijn cake 😉

De gezamenlijke ruimte op Yanis, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Toiletspullen & medicijnen

Denk aan de basics: een tandenborstel en tandpasta, douchegel en shampoo. Maar vergeet ook geen eventuele medicatie, anti-histamine of damesverband. 

Op San Blas kan je geen tandenborstel kopen als je die bent vergeten 😉

Make-up kan je in je koffer of backpack laten, dat heb je hier niet nodig. Ik had mascara bij, maar ik heb zelfs twee dagen niet in de spiegel gekeken 😉 Welkom op het echte eilandleven waar zelfs zout haar normaal is. Want ja, douchen is hier meestal met zout water. Niet over nadenken, gewoon genieten!

Heb je WC-papier nodig? Ik had wel wat meegenomen voor de zekerheid, je weet maar nooit. Gelukkig was daar geen tekort aan op ons eilandje!

Tip: op hotel krijg je soms miniflesjes shampoo en douchegel. Deze zijn superhandig voor op San Blas! Zeker als je maar twee nachten gaat, is dit voldoende. Scheelt je weer grote flessen meesleuren.

De wc's op Isla Yanis, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Zonnebrandcreme en DEET

Zonnebrandcreme wil je echt niet vergeten als je naar San Blas gaat! Zelfs al is het bewolkt, kan je hier gemakkelijk verbranden. Neem dus genoeg bescherming mee en eventueel een hoed en UV-shirt.

Denk eraan een zonnebrandcrème te nemen die koraalvriendelijk is, zoals deze van Nivea.

Ook bug spray kan handig zijn, al hebben wij op San Blas persoonlijk geen last gehad van beestjes. We hebben zelfs geen mug gezien (en ook geen steek gehad 😉 ). Maar dit kan anders zijn wanneer jij gaat, bescherming meenemen is dus geen overbodige luxe.

Koop in Panama de groene OFF! bug spray die je hier op de foto ziet. De oranje versie werkt een pak minder goed. Oh, en wie vreest voor malaria… dat zou niet bestaan op deze eilanden. Good to know: bij het benzinestation waar we onderweg stopten, hadden ze geen groene spray, enkel de oranje. 

De beste DEET in Panama

Lees verder onder de advertentie

Waterdichte zakken

Alles wat je bij je hebt wordt nat. Daar moet je van uit gaan als je naar San Blas gaat. Misschien valt je bootreis mee, maar grote kans dat er toch minstens één golf water over je bagage gaat. Dat is misschien niet voor al je spullen een ramp, maar wel iets om rekening mee te houden.

Wij hadden in totaal 3 waterdichte zakken bij ons. Mijn camera en andere apparatuur deed ik in twee waterdichte nylon zakken en vervolgens in mijn camera rugzak. De rest van de spullen die ik graag droog hield, deed ik in een normale ‘dry sack’.

De nylon waterdichte zakken waren op zich geen slechte investering, want die heb ik tijdens de reis vaker gebruikt. Wie al langer mee leest weet dat mijn vorige camera dankzij een ongelukkige valpartij bij een waterval onherstelbare waterschade opdeed. Bij elk spatje regen en in de buurt van water, wikkel ik dus mijn camera in zo’n waterdichte nylon zak. Better safe than sorry 😉

Het voordeel tegenover een normale dry sack? De nylon versie kan je compacter oprollen en dus makkelijk meenemen in een normale rugzak. En omdat ze wel lucht doorlaten, had ik met deze warmte minder schrik voor condens in de camera. Door er twee over elkaar heen te doen, zijn ze goed waterdicht.

👉 Ik gebruikte twee van deze nylon waterdichte zakken voor mijn apparatuur.

👉 Dit is de zak die ik gebruikte voor de overige spullen.

Tot slot deed ik nog een regenhoes over de rugzak om de rest van de spullen wat te beschermen.

Een boot op San Blas

Lees verder onder de advertentie

Cash geld

Naast het bedrag dat we nog in cash moesten betalen, namen we zo’n 100 dollar mee. Die hebben we gelukkig niet helemaal opgemaakt, maar we hadden liever iets te veel geld mee, voor het geval dat. Van tevoren wisten we bijvoorbeeld niet dat we ook een kajak en SUP board konden huren op het eiland.

Drankjes (ook bier en rum) kostten in februari 2024 op het eiland Yani $ 2 per stuk. Op Isla Perro Chico zagen we cocktails tussen de $ 5 en $ 10. Op andere eilanden kunnen de prijzen anders zijn, maar ik denk wel dat je van dit gemiddelde uit mag gaan.

Good to know: er zijn geen ATM’s op de San Blas eilanden of op de haven. Zorg dus dat je de dag voor je vertrekt genoeg cash afhaalt in Panama Stad.

Kajak huren op San Blas

Lees verder onder de advertentie

Apparatuur

Powerbank en wereldstekker

Zorg dat al je apparaten opgeladen zijn als je naar San Blas gaat, want stroom is maar beperkt beschikbaar.

Daarom is het superhandig om een powerbank mee te nemen. Zo kan je je smartphone en andere toestellen opladen, zonder (veel) kostbare stroom van het eiland te moeten gebruiken. Zelf zijn we erg tevreden van deze powerbank met 20.000 mAh. Deze powerbank is sterk, maar niet zwaar en kan bovendien makkelijk het vliegtuig in. Pas bij hogere capaciteiten kan dit een probleem zijn. Met deze powerbank kan je jouw smartphone een paar keer opladen.

Verder namen wij nog een universele reisstekker en USB-C kabel mee zodat we ook de powerbank konden opladen indien nodig.

Lees verder onder de advertentie

(Onderwater)camera of onderwaterhoesje

De onderwaterwereld op San Blas is niet te vergelijken met Coiba, maar het is wel heel mooi. Krankzinnig helder blauw water waar je af en toe koraal spot, dolfijnen, vissen, zusterhaaien en zeesterren. Als je een onderwatercamera als de GoPro hebt, neem je die dus het beste mee.

Of doe zoals ons, en neem gewoon een goed onderwaterhoesje voor je smartphone mee. Zelf hebben wij dit hoesje en die is perfect! Ideaal voor op de boot en onder water!

We namen ook nog onze Sony-systeemcamera mee, maar wel maar met één lens. De andere twee lenzen lieten we in het hotel liggen, bij onze bagage – later meer daar over!

 

Natural pool, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Hoofd- of zaklamp

Ga je tijdens volle maan naar San Blas? Dan kan je ’s nachts nog genoeg zien en heb je geen hoofdlamp nodig. Maar als je tijdens nieuwe maan gaat, zal het pikkedonker zijn. Een hoofdlamp is dan bijvoorbeeld handig om ’s nachts naar de wc te kunnen gaan.

Natuurlijk kan de zaklamp van je smartphone ook voldoen!

Rode maan op San Blas, Panama

Lees verder onder de advertentie

Handdoeken

Op San Blas heb je zowel bad- als strandhanddoeken nodig. Strandhanddoeken zitten waarschijnlijk standaard in je backpack, maar badhanddoeken wellicht niet. 

Zelf zijn wij de dag voor vertrek naar San Blas nog naar de Decathlon in Panama City gegaan, deze zit in het Multiplaza winkelcentrum. Daar hebben we voor een paar dollar extra reishanddoeken gekocht. 

Denk ook hier aan als je naar San Blas gaat…

(Zwem)kleding & schoenen

Veel kleding heb je niet nodig op San Blas. Maar zwemkleding is natuurlijk wel een must. Een droog setje kleding kan ook fijn zijn.

Voor vrouwen is een sarong superhandig. Je kan deze rond je dragen en gebruiken om op het strand te liggen. Zelf heb ik uiteindelijk bijna twee dagen in zwemkleding en een sarong rondgelopen en heb ik mijn short en T-shirt amper aan gehad. De eerste avond was het wat kouder omdat het weer niet zo best was, de tweede nacht was het heerlijk warm.

Een dun vestje kan welkom zijn als het iets slechter weer is en het ’s avonds afkoelt. Maar niet overdrijven, je zit in de tropen 😉

En welke schoenen? We zagen mensen op sneakers, maar die heb je hier dus echt niet nodig! Slippers, dat is het enige schoeisel dat je op San Blas nodig hebt.

En waterschoentjes kunnen ook nog wel fijn zijn (zie tip verderop).

Yansailadub San Blas

Lees verder onder de advertentie

Oordopjes en slaapmasker

De meeste accommodaties op San Blas laten wind door. Of je nu in een houten bungalow slaapt of eentje van riet: als het ’s nachts hard waait kan dat wat pijn doen aan je ogen. Een slaapmasker kan dus heel fijn zijn, ook omdat je bungalow waarschijnlijk veel licht door laat.

En oordopjes voor het geluid natuurlijk, als je een lichte slaper bent. Ik kan deze wax oordopjes aanraden.

Bungalow  op het water,  Yani, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Snorkelspullen

De reden dat wij de hele reis twee snorkels meesleurden? De San Blas. Normaal nemen we maar één snorkel mee en wisselen we deze af. Maar omdat je op San Blas maar beperkte tijd naar snorkelspots gaat, is het leuk om samen te snorkelen. Je krijgt die dus niet van de organisatie.

Wil je snorkelen? Neem je eigen snorkel mee!

Ook waterschoentjes kunnen fijn zijn. Al hebben we geen zee-egels gezien, hoef je met waterschoenen minder schrik te hebben om je voet in het watergras te zetten, of op stenen.

Natural pool, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Afvalzakje

Horrorverhalen gelezen over San Blas en afvalverwerking? Ik ook. Maar daar hebben we gelukkig helemaal niks van gemerkt. Op ons eilandje werd afval netjes gescheiden en lag er helemaal geen troep. 

Maar er werd wel gevraagd om ons afval van lege shampoo flessen et cetera, terug mee te nemen naar het vaste land. Afvalverwerking is gewoon ontzettend duur voor hen.

Wees dus een goede toerist, neem een plastiek zakje mee, en pak je eigen afval mee de boot op. Aan de haven kan je deze weer weggooien.

Yansailadub (Yani), San Blas

Lees verder onder de advertentie

Entertainment?

Zelf was ik best wel bang dat ik me zou vervelen op San Blas. Ik heb dus nog op de valreep een schriftje gekocht, zodat ik alvast wat blogs kon neerpennen. Heb ik uiteindelijk niet gebruikt, want ik verveelde me geen seconde 😉

Maar bedenk wat jij eventueel nodig kan hebben: een boek, een e-reader?

Het is trouwens onzin dat je geen mobiele data hebt op de eilanden. Maar, je moet er wel van uit gaan dat het retetraag is. Een paar uurtjes Instagrammen zit er niet in, tenzij je engelengeduld hebt. De nieuwe vrienden die je er maakt een connectieverzoek sturen, dat lukt nog wel.

Hangmatten op Isla Yanis, San Blas

Lees verder onder de advertentie

Waar laat je je bagage tijdens je San Blas trip?

Je mag je koffer of grote backpack dus niet meenemen naar San Blas. Maar wat doe je er dan mee?

Het handigste is om deze achter te laten in het hotel waar je verblijft. Vraag van tevoren even of dit mag, maar dit zal zelden een probleem zijn. Veel mensen gaan naar San Blas!

Wij verbleven bij Plaza Paitilla Inn. De avond voordat we vertrokken gaven we onze bagage aan de bell boys. Bij terugkomst in Panama City haalden we onze bagage op en reisden we door naar onze volgende bestemming.

Wij stoppen altijd een airtag in de backpack, en doen er een vliegzak omheen met slotje.

Lees verder onder de advertentie

Zonsondergang op Yansailadub (by Yani Island) - San Blas

De San Blas inpaklijst

Dat is het dan. Alles wat je nodig hebt voor je San Blas avontuur!

Ik heb hieronder alles nog eens opgesomd zodat je een handige afvinklijst hebt. Normaal gezien past dit allemaal in één (dag)rugzak per persoon! Past niet alles, is het echt niet erg als je nog een extra tasje bij je hebt, maar wees bereid om deze tijdens de reis op schoot te houden.

V

Cash geld

V

Paspoort

V

Water

V

Rum

V

Snacks

V

Waterdichte zakken

V

Regenhoes

V

Powerbank

V

Hoofdlamp of zaklamp

V

Extra batterijen camera

V

(Onderwater)camera of - hoesje

V

Medicatie

V

Zonnebrandcreme

V

DEET bug spray

V

Tandpasta

V

Tandenborstel

V

Douchegel

V

Shampoo

V

Damesverband

V

Handdoeken (douche)

V

Strandhanddoeken

V

Zwemkleding

V

Droge kleding

V

Vestje

V

Sarong

V

Slippers

V

Snorkel

V

Waterschoenen

V

Oordoppen

V

Slaapmasker

V

Boek / schriftje / e-rader

Geniet van San Blas, het is echt een unieke ervaring die het geld meer dan waard is!

Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaring op San Blas. Meer over mijn ervaring lees je hier in mijn reisdagboek.