Doen op Bocas del Toro: snorkelen in zeevonk!

Zeevonk of bioluminescence plankton zien, dat stond al jaaaaren op mijn wishlist. Niet zoals je het hier aan de Belgische kust kan zien (dat moet ook bijzonder zijn, begrijp me niet verkeerd), maar ik wilde er echt in zwemmen, want dat zou zo speciaal zijn, volgens sommigen.

Op Isla Holbox hadden we een kans, maar het was toen volle maan. En toen het in Thailand bijna zover was, gooide een voedselvergiftiging roet in het eten. Gelukkig bleek dit bijzondere natuurfenomeen ook te bewonderen in Bocas del Toro, we kregen dus een herkansing!

Spoiler alert: HET OVERTROF ALLE VERWACHTINGEN! Wat was dit bijzonder!

Een ervaring die ik nooit had willen missen en graag met je deel. Ik vertel je dus alles over deze tour, en hoe je ‘m zelf ook kan boeken!

Wat is zeevonk, of bioluminescence plankton, eigenlijk?

Zeevonk, ook wel zweephaardiertje (rare naam, vind je niet), of bioluminescence plankton genoemd, komt eigenlijk neer op een lichtshow in de zee. Nu denk je misschien wel aan een soort van Noorderlicht in het water. En ja, het heeft er wel wat van weg, maar het is toch héél anders 😉

Dit lichtspektakel wordt veroorzaakt door plankton dat licht geeft bij beweging, dankzij een chemische reactie. Die beweging kunnen de golven zelf zijn, maar ook voorwerpen bijvoorbeeld.

Op Bocas del Toro zijn er twee soorten plankton die bioluminescentie geven: phytoplankton, een soort mini-algen, en zoöplankton, een diersoort. Die laatste is veel minder bekend en vind je op de meeste plekken niet.

Lees verder onder de advertentie

Waar en wanneer kan je zeevonk in Bocas del Toro zien?

Om zeevonk te zien, moet het pikdonker zijn. Dus ergens zonder al te veel lichtvervuiling en met weinig maanlicht. Daarom is het zinloos om dit te zoeken rond volle maan. Tijdens de dagen voor en na nieuwe maan zit je wel goed.

In Bocas del Toro zie je geen zeevonk op het strand, je moet er met de boot heen, en dus een tour boeken.

Wij planden ons verblijf op Bocas del Toro rond nieuwe maan en al snel vond ik meerdere organisaties die deze tour aanbieden. Maar welke kies je dan? Ik besloot voor degene te gaan die de meeste expertise leek te hebben: Kawi Voyage. En dat bleek een goede keuze te zijn.

De foto’s in dit artikel zijn niet gemaakt op Bocas del Toro. Je kan de zeevonk hier niet vastleggen op camera. De foto’s illustreren wel hoe het er ongeveer uit ziet, hoewel het in ‘het echt’ veel bijzonderder is. Op plaatsen waar je zeevonk in de golven ziet, kan je het wel vastleggen via een langere sluitertijd. Maar dat is dus niet het geval in Panama. Laat dat vooral de pret niet drukken, want het is echt een GEWELDIGE ervaring, die je juist hier wil meemaken!

Lees verder onder de advertentie

De bioluminescence tour in Bocas del Toro: onze ervaring

In Bocas Town, op het hoofdeiland Colon, ontmoeten we onze gids en de rest van de groep. We zijn met tien personen, denk ik. Reddingsvest aan en varen maar, het donker in!

De gids vertelt dat we tijdens de tour twee soorten lichtgevende plankton zullen zien. We zullen in totaal op drie plaatsen stoppen, spannend!

 

Zeevonk nummer 1: Phytoplankton die reageert op beweging

Na ongeveer een kwartiertje varen, stoppen we onder een waanzinnig mooie sterrenhemel. Hier leeft fytoplankton, kleine microalgen die zullen reageren op onze bewegingen. Dit is de meest voorkomende soort zeevonk, die je op veel plekken in de wereld kan zien. 

Ik ga met mijn hand het water in, en wat is dit cool. Kleine lichtflitsjes verschijnen rond mijn hand. De gids geeft uitleg over dit fenomeen en geeft dan een peddel door. We mogen allemaal eens door het water slaan. WAUW.  Waar de peddel het water raakt ontstaan lichtflitsen, het lijkt wel een waterval vol met glinsters. Je kan het vergelijken met de foto die hierboven staat. Heel bijzonder dit.

De motor start weer op en we varen weg, terwijl we een stroom aan bioluminescentie achterlaten.

 

Lees verder onder de advertentie

Zeevonk nummer 2: Zoöplankton die reageert op licht

Onder het genot van een prachtige sterrenhemel varen we naar een plek met het zeldzame zoöplankton. Deze grotere organismen – kleine diertjes eigenlijk, reageren op een specifiek type licht.

Het water licht op, de gids schijnt met zijn lamp op het water. We wachten vol spanning op wat er zal gaan gebeuren. Hij zet de lamp uit, en vervolgens zien we ontelbare ‘lichtgevende bolletjes’ – of hoe je het ook kan noemen. Doordat ze aan elkaar kleven lijken ze ook een beetje op buisjes.

De gids vergelijkt het zicht met een onderwaterstad en ik snap de vergelijking. Talloze kleine lichtjes, een metropool aan bioluminescentie. Hoe is dit mogelijk zelfs? Wat is de natuur toch gaaf! 

Onze handen mogen we dit keer niet in het water steken. Er zijn hier namelijk ook kleine kwalletjes, die de gids ons niet veel later aanwijst. En die kwalletjes blijken ook wat licht te geven! De gids legt uit dat deze kwallen ook onder de categorie zoöplankton vallen. De bioluminescentie is een reactie om zichzelf te beschermen. Beschermen? Hoe dan? Het helderste gedeelte van de zee is de oppervlakte, dit komt door het licht van de maan. Dus de kwal ‘camoufleert’ zich met het licht en doet dus alsof het maanlicht is! Een andere tactiek, van een andere soort kwal, is om met de bioluminescentie het roofdier te verrassen, zodat het tijd heeft om te ontsnappen. Gaaf hoe de natuur werkt!

Voor ons kan de avond alvast niet meer stuk. Het is gewoon tof om dit eens mee te maken! Niet wetende dat het hoogtepunt nog moet komen…

 

Lees verder onder de advertentie

Het absolute hoogtepunt: zwemmen in bioluminescent plankton

We varen nog een stukje en komen dan toe op een plek waar zowel zoöplankton als phytoplankton te zien is.

Dit is het moment. We mogen het water in. En hoewel ik dit van tevoren echt wilde, twijfelen we allebei. Het is pikkedonker en we kunnen niet door het water kijken. Het is niet heel aanlokkelijk, moet ik bekennen.

Iedereen op de boot lijkt te aarzelen. En dan springen twee mensen het water in.

De gids schijnt met zijn lamp richting de mensen in het water, en zegt dat als het licht uit gaat, ze met hun snorkel onder water moeten kijken. Hij zet het licht uit en we zien een prachtig lichtspektakel. Superleuk om te zien, lekker droog vanaf de boot. Ik probeer het nog eens vast te leggen met mijn iPhone, maar ik zie enkel wat puntjes, spijtig. 

De jongen in het water blijft “woooow” roepen. Maar echt non-stop. The FOMO kicks in. Really hard.
Is het in het water misschien toch bijzonderder dan wij hier zien? Shit, we gaan dit gewoon doen!

Gelukkig zijn we hier op voorbereid, we hebben zwemkleding aan. We krijgen een snorkel en springen samen het water in.

WAAAAUUUUWWWWW, dit is zooooo wijs!!!! Alsof ik in een hallucinerende trip zit, onvoorstelbaar dit. We zwemmen gewoon in een sprookje en ik tover magie!

Mijn hele lichaam geeft vonkjes, elektriciteitachtige vormpjes, het lijkt echt op magie. En tussen mijn supermagische bewegingen, zie ik lichtgevende parels langs me doorzwemmen. Het is nu letterlijk elke seconde genieten. Wat is dit leuk!

Onder water probeer ik met bewegende armen hartjes te maken naar Denis, maar Denis ziet het niet, hij is gewoon ook keihard aan het genieten van dit bijzondere tafereel. 

Geloof me, deze ervaring is heel moeilijk te beschrijven. Magisch is het woord wat er het beste bij past, maar eigenlijk niet krachtig genoeg is. Je moet dezelfde ervaring hebben om dit te begrijpen!

Uiteindelijk moeten we het water uit, de tour zit erop. We zijn allebei stilletjes, druk met deze mooie ervaring te verwerken. We stappen een club binnen in Bocas Town, maar na één drankje wil ik gewoon terug naar onze accommodatie die in de natuur ligt. Want van de natuur ben ik zwaar onder de indruk, wat is het mooi…

Leestip: bijzonder overnachten op Bocas del Toro

Lees verder onder de advertentie

Ook deze magische ervaring hebben?

De gidsen van Kawi Voyage hebben al meer dan 10 jaar ervaring! Zij kennen de beste plekken en momenten om de bioluminescence plankton te zien. De gids bracht ons niet gewoon naar deze bijzondere plaatsen, hij vertelde echt heel veel over dit bijzondere natuurfenomeen, waaruit wel blijkt dat hij enorm veel expertise bezit. Daarnaast voelde de tour ook ontzettend veilig en dat maakt dat we deze organisatie echt kunnen aanraden.

 

Vergeet dit niet als je bioluminescence plankton wil zien in Bocas del Toro

  • Zorg dat je rond nieuwe maan gaat. Maximaal een week voor of na nieuwe maan.
  • Trek zwemkleding aan en neem een handdoek mee. Ja, ga het water in, doe het echt. Deze ervaring wil je niet missen.
  • Neem een waterdichte tas mee voor op de boot, zodat je spulletjes niet nat worden.
  • Als je via Kawi Voyage boekt (doen!), krijg je snorkels van hen die je kan gebruiken.
  • Laat je camera in je accommodatie, je kan het hier helaas echt niet vastleggen. Geniet met je ogen!

 

Meer info over deze tour met Kawi Voyage

  • De prijs is $ 30 per persoon.
  • De tour start normaal gezien om 20:00 en eindigt rond 22:00 uur. De tijden kunnen afwijken in functie van de maan. Als de maan bijvoorbeeld om 21:00 zichtbaar wordt, vertrekken ze al om 19:00 zodat het pikkedonker is.
  • Vertrek is vanuit Bocas Town op het eiland Colon, maar je kunt ook opgehaald worden op andere eilanden. 

Je kan deze tour boeken via de website van Kawi Voyage of stuur hen een WhatsAppje.

 

Boek je een tour bij een andere organisatie? Dan kunnen we niet garanderen dat je dezelfde, geweldige ervaring krijgt 😉

 

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring! Was het zien van zeevonk voor jou ook zo bijzonder? Laat het weten in de reacties!