Ontdek het mooiste van Bocas del Toro in 3 dagen!

Het eiland Bastimentos

Wie naar Bocas del Toro gaat, mag het eiland Bastimentos echt niet overslaan! Bastimentos is het grootste eiland van de archipel en bestaat vooral uit ongerepte natuur en mooie stranden. Je vindt er ook het kleurrijke, Caribische dorpje Old Bank.

Het bekendste strand op Bastimentos? Dat is Red Frog Beach, en we starten deze blog ook met een wandeling naar dit pareltje. 

 

Neem de shortcut naar Red Frog Beach

Op Red Frog Beach zelf komen geen boten. De snelste manier om naar dit strand te gaan, is via de shortcut aan de andere kant van het eiland. Dat klinkt misschien lang, maar de wandeling duurt maar een kwartiertje. Voor een paar dollar word je met de watertaxi afgezet bij het dok van de shortcut.

Kijk even rond als je op het houten dok staat, in het water zie je namelijk allemaal kwalletjes, heel apart om te zien. Vervolgens ga je naar een klein kotje waar je voor 5 dollar per persoon toegang krijgt tot de shortcut.

Goed nieuws: deze route is zijn geld volledig waard. Het pad is supermooi en goed toegankelijk. Vol met prachtige, tropische planten en niet onbelangrijk: gifkikkers. Want iedereen wil toch de beroemde, rode kikkers van Red Frog Beach gezien hebben? Er zijn er hier genoeg! Je gaat deze kikkers van (maximaal?) 2,5 centimeter natuurlijk niet zien als je 10 kilometer per uur wandelt. Wandel dus traag en luister naar de geluiden. Hoor je kikkers? Stap dan op het geluid af en kijk goed in de bush-bush. Niet opgeven, als je ze hoort, kan je ze ook zien!

Op een gegeven moment kom je een poeltje tegen, wees je er van bewust dat er een kaaiman in kan zitten (zie foto hierboven). Ik vond het wel bijzonder om te zien, maar als je ‘m eng vindt, snap ik ook, wandel dan gewoon door!

In principe kan je deze wandeling op slippers doen. Zelf had ik wandelschoenen aan en ik was daar erg blij mee, door de regen was het wat modderig en de wandelschoenen maakte dat ik dichter bij de kikkers kon komen. Aan jou de keuze!

📍 Locatie Red Frog shortcut

Tips watertaxi's op Bocas del Toro

Spreek een tijdstip af met de watertaxi om weer opgehaald te worden. Vraag ook altijd zijn telefoonnummer! Als je niet weet hoe laat je terug wilt gaan, vergeet de watertaxi dan niet te appen als je op Red Frog beach bent. Op de shortcut zelf is er amper bereik. Worst case scenario kan je een watertaxi regelen bij één van de hotels of restaurants bij Red Frog Beach.

Good to know: de communicatie met watertaxi's gebeurt via Whatsapp in voice berichten, in het Spaans of Engels. Zo kunnen schippers tijdens het varen handsfree met je communiceren.

Het hebben van mobiele data is dus erg handig. Koop een lokale simkaart of neem net als ons een eSIM. We kunnen Airalo aanbevelen, met deze code krijg je $ 3 korting: KIMBER7371

Lees verder onder de advertentie

Wandel van Red Frog beach naar Polo beach

Dus, je bent via de shortcut op Red Frog Beach geraakt? Proficiat, je bent op één van de mooiste stranden van Bocas del Toro! Is het je iets te druk hier? Geen zin om te chillen op het strand? Of misschien regent het, zoals bij ons het geval was? (daarom zie je hier donkere foto’s 😉 )

In alle gevallen is het leuk om van Red Frog Beach naar Polo beach te wandelen. Polo beach wordt vaak het allermooiste strand van Bastimentos genoemd. Installeer wel even de app Maps.me, als je die nog niet hebt, daarop kan je de exacte route zien. Er zijn namelijk meerdere strandjes en paden, dus de app is erg handig om te navigeren en niet verloren te lopen.

De wandeling gaat eerst langs het hotel dat een groot deel van Red Frog heeft ingepalmd, maar daarna wandel je door prachtige jungle. Vergeet niet omhoog te kijken, want grote kans dat je hier aapjes en luiaards spot. En als je kikkers hoort, ga je gehoor achterna!

Onderweg zijn er geen eet- of drinkgelegenheden, neem dus genoeg water mee. Op Red Frog Beach vind je wel verschillende restaurants.

Laat je niet afschrikken door mijn foto’s qua strand, want bij ons stormde het vrij hard, dus het was allemaal iets minder idyllisch. Maar zelfs in de zeikende regen was het heel fijn om deze wandeling te maken! Dat is wat mij betreft ook het leukste aan Bocas del Toro, jungle en zee komen samen. Is het geen weer om op het strand te liggen, dan ga je de jungle in!

Lees verder onder de advertentie

Ga via Old Bank naar Wizard beach

Is het goed weer en ben je een fervente hiker? Dan zou je van Red Frog naar Wizard beach kunnen wandelen. Maar als je lang hiken door dichtbegroeide jungle niet ziet zitten, is het beter om opnieuw een watertaxi te nemen, en vervolgens aan te meren in Old Bank.

Old Bank is het meest sfeervolle en kleurrijke dorpje van Bocas del Toro. Hier word je helemaal ondergedompeld in het Afro-Caribische sfeertje. De mensen hier hebben een ongelofelijke taalknobbel, want ze hebben hun eigen taal en de meesten spreken ook Spaans en Engels. En dan zijn ze ook nog eens supervriendelijk. Wat wil je nog meer?

Koop in het dorpje iets te eten of te drinken, want ook op Wizard beach zijn er geen drink- of eetgelegenheden.

Hier op dit punt begint het pad naar Wizard beach. Het pad had vroeger een slechte reputatie door verschillende overvallen, en je moest er ook door dichte jungle. Dat is allemaal verleden tijd, het pad is volledig vernieuwd en opengemaakt. Het is er nu dus veilig. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten en is prachtig. Kijk ook hier goed omhoog, want er zitten een paar luiaards.

Eenmaal aangekomen op Wizard beach geniet je van kilometers aan ongerept strand! Ondanks dat wij beide keren vrij slecht weer hadden, is het één van onze lievelingsstranden geworden. Prachtig hoe de zee en jungle samenkomen. Het is hier zo ongerept.

Pas wel op als je het water in gaat, er zijn geen life guards en je kan hier te maken krijgen met ‘rip currents’ – in het Nederlands heet dit een ‘mui (stroom)’. Het gaat om een sterke stroming die de zee in gaat. Moest je hier in terechtkomen, probeer dan niet tegen de stroming te zwemmen, maar ontsnap aan de zijkanten. Zodra je het strand op gaat, zie je borden met uitgebreide instructies.  

Ondanks dat het hier veilig is, moet je wel nog steeds, zoals overal, opletten met je spullen. Laat je spullen niet onbeheerd achter op het strand als je gaat zwemmen. Overvallen zijn hier al jaren niet meer geregistreerd, maar diefstal van onbeheerde spullen soms nog wel. Nergens om bang voor te zijn, wees gewoon niet naïef met je spullen.

📍 Locatie Wizard Beach

Lees verder onder de advertentie

Het eiland Colon

Colon is het hoofdeiland van Bocas del Toro. Waarschijnlijk kom je hier aan met het vliegtuig vanuit Panama City of met de boot vanuit Almirante. Je komt dan toe in de ‘hoofdstad’, ook wel Bocas Town genoemd. 

Hoewel Bocas Town ideaal is als uitvalsbasis voor excursies, je boodschappen en het uitgaansleven, is het niet de allermooiste plek. Je hebt er geen stranden en het is allemaal vrij luidruchtig. Maar, Colon is gigantisch groot en heeft veel mooie plekken. We nemen je mee!

Huur een quad en scheur door de jungle

Een superleuke manier om een deel van Isla Colon te ontdekken, is met een quad / ATV die je huurt bij Flying Pirates. Onze tip? Huur de quad voor een volledige dag, je zal je niet vervelen, je krijgt namelijk toegang tot een stuk private jungle. Deze activiteit is trouwens ook ideaal als het slechter weer is.

Op de kaart hieronder zie je rechtsbovenin allemaal paadjes waar je de jungle in kan. Het is echt geweldig om op deze manier door het regenwoud te rijden! Onderweg kom je langs het gigantisch lange, mooie en rustige surfstrand Bluff. Aan het einde van de weg kom je op een prachtig strandje terecht, een blue lagoon en een ‘natuurlijk zwembad’ (‘la piscina’). Je hebt ook veel kans op het spotten van onder andere luiaards en brulapen.

En voor wie graag een stukje geschiedenis ziet; je komt ruïnes tegen van een voormalige drugsfabriek van de ex-dictator van Panama, Manuel Noriega. Heb je dat ook weer gezien!

Nadat je je quad weer in hebt geleverd, spoel je ter plaatse alle modder van je af.  Daarna kan je genieten van een lekkere cocktail en de zonsondergang bij Skully’s, de cocktailbar die op het terrein van Flying Pirates ligt.

Good to know: je kan met twee personen op één ATV, de bestuurder heeft wel een geldig rijbewijs nodig. Trek ook kleding en schoenen aan die vies mogen worden. Actiebeelden van ons avontuur zie je hier op Instagram!

Liever een elektrische fiets of scooter huren? Dat kan ook!

🌎 Website Flying Pirates

Lees verder onder de advertentie

Ga zwemmen in lichtgevende plankton

Wil je een bijzonder natuurfenomeen zien? Dan zit je goed op Bocas del Toro. Je kan hier namelijk twee soorten lichtgevende plankton (zeevonk) zien. En erin zwemmen is pas echt héél bijzonder!

Deze excursie kan je enkel doen rond nieuwe maan. Check dus van tevoren via een maankalender of je maximaal een week voor of na nieuwe maan in Bocas del Toro bent. Is dat het geval?

👉 Lees hier alles over deze zeevonk excursie

Lees verder onder de advertentie

Bezoek Playa Estrella en Boca del Drago

Mooie zeesterren zien? Dat kan op Playa Estrella of Cayo Zapatilla. Ik raad je aan om één van deze twee te kiezen. Sla je San Blas over? Kies dan voor Zapatilla. Cayo Zapatilla is een bounty eilandje die je enkel via een georganiseerde excursie kan bezoeken. Bij ons stond San Blas wel op de planning en omdat we al zoveel excursies zouden doen tijdens deze reis, sloegen we Zapatilla over. Om wel de mooie, grote zeesterren te zien, gingen we op eigen houtje naar Playa Estrella. Dit strand ligt helemaal in het noordwesten van Colon.

Om op Playa Estrella te komen, neem je op het eiland Colon een taxi of collectivo (gedeelde minibus) naar Boca del Drago. Van daaruit wandel je naar Starfish beach (Playa Estrella). Dit is een mooie wandeling van zo’n 20 minuten, waar je door een stukje regenwoud gaat en langs kleine strandjes wandelt. Je hebt er geen wandelschoenen voor nodig, slippers zijn goed genoeg!

Eenmaal op het strand is het allemaal wat drukker dan je misschien wilt. Je kan op één van de strandbedjes gaan liggen, of verder naar achteren gaan en daar je handdoek neerleggen. Spring het water in en bewonder de vele zeesterren! Verwacht er zeker geen tientallen naast elkaar, maar het waren er veel meer dan ik (anno 2024) had verwacht. Wij kwamen tegen 11:00 aan, maar de kans is groot dat je er meer ziet als je ’s ochtends vroeg gaat. De zeesterren verschillen in grootte en kleur, ze zijn werkelijk prachtig!

Heb je genoeg zeesterren gezien en je wilt wat rustiger liggen? Ga terug naar Boca del Drago en zoek daar een mooi plekje uit om te liggen! Boca del Drago zie je hierboven op de drone foto, lekker rustig, toch?

Reis je met kinderen? Dan kan Starfish beach juist wel leuk zijn, omdat je hier bijvoorbeeld op de bananenboot kan.

Good to know: op zowel Boca del Drago als Starfish beach zijn er genoeg eetgelegenheden. Maar ze zijn wel iets duurder dan je gewend bent. We kunnen Yarisnori op Boca del Drago aanraden, je eet hier met een prachtig zicht op het helderblauwe water.

 

Zeesterren weetje

Wist je dat het aanraken of oppakken van zeesterren dodelijk kan zijn? Ze hebben zeewater nodig om te ademen en de stress die het aanraken geeft, kan ook dodelijk zijn. Geniet dus met je ogen van de zeesterren en maak alsjeblieft geen selfies waarbij je ze aanraakt.

Lees verder onder de advertentie

Eet taco’s en drink cocktails op The floating bar

Bocas del Toro zit vol met superleuke barretjes en The Floating Bar is er één van! Veel moet ik daar niet over vertellen, want zoals de naam het al verklapt, is het een drijvende bar.

Heerlijk om een paar uurtjes te relaxen met een cocktail of pintje, te zwemmen of te zonnen, … het kan allemaal. Op sommige dagen speelt er ook een live bandje. Niet onbelangrijk: je kan hier heerlijke taco’s krijgen aan heel fatsoenlijke prijzen.

Er zijn trouwens twee drijvende bars: The Floating Bar & Boya de Vida. Die laatste leek ons ook heel leuk, maar zijn we helaas niet meer geraakt.

Lees verder onder de advertentie

Bocas del Toro in 3 dagen: dagplanning

Dag 1: Het mooiste van Bastimentos

Vaar ’s ochtends met een taxiboot naar de shortcut van Red Frog (en vergeet geen ophaaltijdstip af te spreken). Wandel vervolgens naar Red Frog Beach en daarna door het regenwoud verder naar Polo beach.

🌮 Lunchtip: Nachyo Momma’s Taco Bar (Red Frog beach)

Na de lunch ga je terug naar het afspreekpunt en vaar je naar het Caribische dorpje Oldbank. Struin zeker eens door het vrolijke dorpje heen en haal daarna wat drankjes bij een lokaal winkeltje (deze bijvoorbeeld).

Neem vervolgens het pad naar Wizard Beach en plof ergens op het strand neer om te genieten van het zicht op de jungle en zee, onder het genot van een drankje.

🥘 Diner tip: Restaurante Guari Guary by Nayda (Old Bank)

🛏️ Accommodatietip: El Pelicano op Isla Bastimentos

Lees verder onder de advertentie

Dag 2: Met de quad door de jungle & in zeevonk zwemmen

Neem je eigen lunch mee en stap ’s ochtends op de quad bij Flying Pirates. Tour de hele dag door de jungle en langs de mooie stranden. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken om brulapen en luiaards te spotten! Geniet daarna van een lekkere cocktail terwijl je de zon ziet ondergaan.

🍹 Cocktail tip: Skully’s House

Fris je daarna op en ga Bocas Town in om te dineren. Vergeet je zwemkleding niet aan te doen, want daarna is het tijd om te zwemmen met zeevonk! 

🥘 Diner tip: Space Lounge in Bocas Town

🛏️ Accommodatietip: Nowhere

Leestip: alles over de zeevonk excursie

Lees verder onder de advertentie

Dag 3: Playa Estrella en een drijvende bar

Neem een collectivo of taxi naar Bocas del Drago en wandel vervolgens naar Playa Estrella. Duik het water in en bewonder de mooie zeesterren (zonder ze aan te raken natuurlijk)!

Wandel daarna terug naar Boca del Drago en chill daar nog een tijdje op één van de rustige strandjes.

🥘 Lunch tip: Yarisnori op Boca del Drago

Eenmaal terug in Bocas Town charter je een boot om je naar The Floating Bar te brengen. Zwem, chill, drink en eet de avond weg!

🌮 Diner tip: The Floating Bar

Zin om daarna uit te gaan in Bocas Town? Kies voor Iguana als je van techno-achtige vibes houdt, en Selina voor dance muziek.

 

Tijd over? Bezoek ook zeker het kleine eiland Carenero!

 

Er is natuurlijk nog veel meer te doen op Bocas del Toro. Maar met deze driedaagse planning hoop ik dat je al een beter beeld hebt van hoe een verblijf op Bocas del Toro er uit kan zien. Geniet van deze prachtige eilandengroep!