20x wat te doen in Panama Stad: tips & highlights

Tip #1: Verken het historisch centrum van Casco Viejo

Ik begin met de minst originele to-do, want je vindt deze activiteit in ieder lijstje. Maar het kan en mag dan ook echt niet ontbreken tijdens je bezoek aan Panama City!

Casco Viejo is het hipste, veiligste en mooiste gedeelte van de stad. De meeste gebouwen zijn netjes gerenoveerd en alles ziet er hier wat chiquer uit, wat maakt dat het een hele fijne buurt is om in rond te wandelen.

Het is moeilijk om je in te beelden dat dit jaren geleden een schimmige buurt was!

Trek minstens één volledige dag uit om Casco Viejo te ontdekken.

Accommodatie Tip

Ondanks dat het hier wat duurder is dan in de rest van Panama Stad, is het leuk om in Casco Viejo te overnachten. Het is een fijne plek om kennis te maken met Panama. Dit appartement zit op de ideale locatie in Casco Viejo.

Zit je liever in een moderne wolkenkrabber? Dan kunnen we dit appartement aanraden, dat op 15 minuten wandelen van Casco Viejo ligt.

Lees verder onder de advertentie

Tip #2: Zip-linen op een wolkenkrabber

Hou je van hoogtes? Dan ga jij je amuseren op Poin Panama.

Je ziplinet hier met uitzicht op de prachtige skyline vanaf de 37e verdieping! Aan jou de keuze of je wilt ziplinen tijdens daglicht, zonsondergang of juist ’s avonds als de stadslichtjes branden. 

Na afloop krijg je een cocktail op de rooftopbar die naast de zipline ligt en ook echt een aanrader is!

👉  Boek hier je city zipline tickets!

Je wil nog meer adrenaline? Je kan er ook schommelen vanaf het dak, op een glazen plaat staan en in een virtuele wereld stappen.

👉 Boek de complete Poin ervaring hier.

Poin Panama ligt vlak bij de wijk Casco Viejo.

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #3: Rij mee met een Diablo Rojo

Je kent die oude, gele Amerikaanse schoolbussen wel. In Panama Stad krijgen deze een make-over en dat gaat er heel creatief aan toe. Geen enkele bus ziet er hetzelfde uit, het zijn op zichzelf staande kunstwerken. Van buiten ziet dat er leuk uit, maar ook aan de binnenkant is de nodige moeite gedaan!

Ooit was dit het normale openbaar vervoer in Panama City, maar de overheid probeert de verouderde bussen al jaren van de weg te krijgen. Deze discobussen, want het gaat vaak gepaard met een hoop lampjes en muziek, rijden nu nog maar bepaalde routes. 

Grijp je kans dus, nu dat ze er nog zijn, dit is gewoon een stukje Panamese cultuur! Stap in, neem plaats en stap even later weer uit. Een ritje kost 50 cent per persoon en je betaalt dit aan de chauffeur als je uitstapt.

De bussen heten officieel ‘Diablos Rojos’, ofwel Rode Duivels. Handig om te weten als je de bussen niet ziet, vraag het een local en hij zal je met plezier een halte wijzen.

Enjoy the ride!

Lees verder onder de advertentie

Tip #4: Eet lokaal bij een fonda

Panama Stad zit vol met goede restaurants. Maar het is leuk om deze af te wisselen met fonda’s. Een fonda is een klein wegrestaurantje waar locals goedkoop eten. In de meeste gevallen kan je er zowel buiten als binnen zitten.

Verwacht geen groot menu, meestal zijn er maar enkele gerechten waar je uit kan kiezen. Een volwaardige maaltijd kost vaak niet meer dan $ 5. 

Het is wel handig als je een woordje Spaans kan, maar als dat niet lukt, kan je waarschijnlijk wel aanwijzen wat je wilt eten.

Eten bij een fonda kan een goede manier zijn om wat geld te besparen en te proeven van het echte, lokale eten. Hoewel ik een moeilijke eter ben, hebben alle maaltijden mij hier echt gesmaakt.

Je vindt deze fonda’s trouwens niet enkel in Panama Stad, maar in heel Panama.

 

Lees verder onder de advertentie

Tip #5: Wandel over de Cinta Costera

De Cinta Costera is een fijne plek om rond zonsondergang te wandelen. Ik had verwacht dat het heel toeristisch was, maar we hebben er zelfs amper andere toeristen gezien!

Cinta Costera is een lange weg voor voetgangers en fietsers met uitzicht op de skyline. Je vindt er speeltuinen en kraampjes waar je goedkoop streetfood kan eten. Het grenst ook aan de vismarkt waar je in een van de vele restaurantjes verse vis kan eten.

Als je op Google Maps kijkt, zie je dat de Cinta Costera ook helemaal rond Casco Viejo gaat. Dit is niet het gezelligste stuk om te wandelen. Ik raad je aan om hier bij de Panama letters te beginnen en dan richting de wolkenkrabbers te gaan. Of huur een fiets.

Grote kans dat je ook af en toe een wasbeertje ziet, die op zoek is naar voedsel.

P.S. Die luchtfoto van het pleintje is geen drone foto, maar een foto uit het appartement waar wij de eerste nachten verbleven. Als je op dat plein gaat staan heb je uitzicht op het chique gedeelte van de stad, Punta Paitilla (derde foto). Daar verbleven we de laatste nachten in dit hotel. Leuk om zo twee kanten van de stad te zien!

Lees verder onder de advertentie

Tip #4: Bezoek het Panama kanaal

Wie Panama zegt, zegt Panama Kanaal. Iedereen kent het. Het is dan natuurlijk ook bijna onmogelijk om Panama uit te gaan zonder tenminste een stukje gezien te hebben.

En je kan dat op verschillende manieren doen:

👉 Ga een schip op en vaar door het Kanaal tijdens een 6-uur durende cruise

👉 Ga naar het bezoekerscentrum en zie schepen door de ‘locks’ gaan.

👉 Combineer het kanaal met een bezoekje aan Monkey Island en de inheemse stam Embera.

Die laatste excursie deden wij en was echt perfect zo. Ik vond het vooral tof om te zien hoeveel natuur er te vinden is rond het Kanaal, dat had ik nooit verwacht.

Als je meer wil leren over het kanaal zelf, breng dan zeker een bezoek aan het bezoekerscentrum. 

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #5: Bezoek Panama Viejo

Zin in een stukje geschiedenis? Ga dan naar Panama Viejo. Niet te verwarren met Casco Viejo, dat aan de andere kant van de stad ligt.

In Panama Viejo vind je ruïnes die dateren uit 1519, de eerste Europese nederzetting aan de Pacifische kust van Amerika. Het is een redelijk groot terrein met ruïnes, waar je meer ontdekt over de geschiedenis. Moest je geen zin hebben om te wandelen, er is ook een treintje!

Het hoogtepunt is de toren waar je in kan gaan, met bovenin een mooi 360° uitzicht. Na afloop kan je wat verkoeling zoeken in het museum, wat bij de prijs is inbegrepen.

Neem genoeg water mee en zonnebescherming, want zonder de grote gebouwen die schaduw geven, kan het hier erg warm worden. Tickets koop je ter plaatse en kosten $ 15 voor volwassenen en $ 5 voor kinderen. 

Lees verder onder de advertentie

Tip #6 Ga shoppen in Albrook Mall

In een shop mood? Dat kan je terecht in het grootste winkelcentrum van Panama Stad, Albrook Mall. Het winkelcentrum is zo’n 7 voetbalvelden groot en je vindt hier meer dan 700 winkels waaronder veel ‘discount shops’ en grote food courts.

TIP: als toerist krijg je in veel winkels korting. Je kan de kortingskaart ophalen bij één van de balie’s. Download het kortingsoverzicht hier.

Ook handig: je kan je bagage – ja, zelfs je grote backpack – gratis droppen, zodat je zonder al dat gewicht kan shoppen. Ze noemen dit een ‘Paquetera’. Bekijk even de foto, dan herken je deze punten als je in het winkelcentrum bent.

Albrook is trouwens meer dan een winkelcentrum. Je vindt hier ook de ‘Transportation Hub’, bijna alle bussen vertrekken of komen toe in Albrook. Reis je vanuit Panama Stad door naar andere plaatsen, is de kans groot dat je dat vanuit Albrook doet. Ook heeft het een klein vliegveld waarvan je in een uurtje naar de eilandengroep Bocas del Toro vliegt. Te vroeg op het vliegveld? Duik even het winkelcentrum in!

Voor de luxere merken moet je hier trouwens niet zijn, dan bezoek je beter Multiplaza. Maar de koopjesjager zal erg blij worden van Albrook Mall.

Lees verder onder de advertentie

Tip #7: Wandel door het regenwoud

Panama heeft krankzinnig veel wildleven en hoewel je het misschien niet verwacht, kan je dit ook in de grote stad vinden. Panama City is zelfs de enige stad ter wereld dat een stuk regenwoud heeft!

Hiervoor ga je naar het Metropolitan Natural Park, of het minder bekende Cerro Ancón. Probeer er al te zijn zodra het park open gaat, je hebt dan de meeste kans om wildleven te spotten!

Op beide plekken heb je ook een mooi uitzicht over de skyline.

Tip #8: Drink cocktails op een rooftop bar

Wolkenkrabbers en rooftop bars, ik vind het een mooie combinatie. In Panama Stad heb je er oneindig veel! Op rooftop bars in Casco Viejo heb je vaak een uitzicht op het oude én nieuwe gedeelte van de stad.

Toegegeven, de reis wordt wel wat duur als je veel rooftopbars bezoekt. Dat pintje van $ 2,50 gaat op veel plekken naar de $ 5. Cocktails kunnen al snel $ 15 kosten. Maar, het uitzicht is dan ook fenomenaal.

Als je graag een mooi, hoog uitzicht over de wolkenkrabbers wilt, moet je naar Panaviera gaan. Dit is niet alleen de hoogste rooftop bar van Panama Stad, maar van heel Centraal Amerika. Wij hebben ‘m (helaas) uiteindelijk overgeslagen, we moeten dus zeker eens terug 😉

Lees verder onder de advertentie

Tip #9: Bezoek de wijk El Chorillo met een lokale gids

Als er één wijk in Panama City is waar je niet op eigen houtje heen moet gaan, is dat El Chorillo. Hoewel de overheid de wijk aan het opknappen is, wordt het afgeraden om hier zonder begeleiding naartoe te gaan omdat het onveilig zou zijn.

De gids Victor neemt je wél graag mee naar deze buurt. Hij toont je het lokale leven en je kan er zelfs op het gemak een potje rummikuppen met locals. We hebben enkel positieve verhalen gehoord!

👉 Boek hier de El Chorillo tour!

Tip #10: Overnacht in een wolkenkrabber

Hou je net als mij van wolkenkrabbers? Dan heb je heel veel keuze in Panama Stad. De foto’s die je hier ziet, nam ik in dit hotel. Het was echt zalig om met dit zicht te slapen en wakker te worden. Ook apart om te zien hoe groot het verschil is tussen eb en vloed.

Het mooiste van al? De roomservice was ook helemaal niet duur waardoor ik met een pintje in mijn hand de zon onder kon zien gaan vanuit mijn hotelkamer. Wat een luxe.

Maar ook in deze wolkenkrabber, waar we in het begin van de reis sliepen, was het uitzicht echt goud waard. Hier was de zonsopgang juist weer heel mooi.

Waar dit soort hotelkamers in andere steden zoals New York City onbetaalbaar zijn, is dit in Panama Stad nog wél betaalbaar. Voor een stadsmeisje als mij waren deze uitzichten echt elke minuut genieten en zeker één van de highlights.

Lees verder onder de advertentie

Wij hadden toegang tot dit heerlijke zwembad op de foto, via het appartement waar wij verbleven

Tip: #11 Wen aan de hitte bij een zwembad

Panama Stad is best wel warm en vooral als je uit het koude België of Nederland komt. En hoewel ik normaal niet zo’n zwembadmens ben, was het wel fijn om te acclimatiseren aan het zwembad.

Gewoon even een namiddagje chillen aan het zwembad, met in de ideale situatie een Balboa (lokaal biertje) erbij 😉 Klinkt jou dat ook goed? Zorg dan dat je een accommodatie hebt met zwembad.

Tip #12: Neem Panamese kookles

Je houdt van koken en wil de beste ceviche en Carimanõlas leren maken? Neem dan een kookles waarbij je maar liefst 8 recepten leert maken. Ook maak je twee drankjes, de Panamese versie van IJsthee – Chicha de Saril, en mojitos.

👉 Boek de kookles hier

 

Powered by GetYourGuide

Lees verder onder de advertentie

Tip #13: Ga iets eten in het CocaCola Café

Wist je dat het CocaCola café het oudste café van Panama Stad is? Het opende zijn deuren in 1875 en is het enige café ter wereld dat de naam Coca Cola mag dragen.

Het café zit vol geschiedenis dat je van binnen kan bewonderen en je kan er ook nog tegen heel fatsoenlijke prijzen eten.

Lees verder onder de advertentie

Tip #14: Huur een Slingshot

‘A three-wheeled motorcycle’, zo wordt de Polaris Slingshot omschreven. Deze bijzondere wagens kan je een paar uurtjes huren.

Stap in en scheur over de wegen van Panama Stad met een prachtig uitzicht op de skyline! 

👉 Huur een Slingshot

Lees verder onder de advertentie

Tip #15: Ervaar het uitgaansleven in Panama Stad

Je wilt uitgaan in Panama Stad? Dat doe je het beste in Casco Viejo, vooral op zaterdagavond.

Enkele populaire locaties zijn Selina (op het dakterras) en Buena Vaina Social Club.

Hou je van techno? Dan is Techno y Dopimina jouw place-to-be!

Alle feestjes in Panama City staan normaal gezien vermeld op de website MiEventos.com, houd die dus in de gaten. Je kan er vaak ook tickets kopen met korting als je voor een bepaald uur naar binnen gaat.

Lees verder onder de advertentie

Tip #16: Vlieg met een helikopter over de stad

Doe eens gek en vlieg met een helikopter over Panama Stad of van oceaan tot oceaan! Wat vooral heel bijzonder moet zijn om uit de lucht te zien, is het contrast van de grote wolkenkrabber stad met het immens grote regenwoud dat er achter ligt.

Zorg dat je met drie personen bent, want de prijs is altijd hetzelfde. En eigenlijk valt deze prijs heel goed mee als je het vergelijkt met helikoptervluchten in andere steden.

👉 Boek de helikoptervlucht hier

Tip #17: Wandel over Paseo las Bovedas

Zorg dat je het weggetje ‘Paseo de las Bovedas‘ niet overslaat als je door Casco Viejo wandelt.

Op dit wandelpad hangt een gezellige sfeer dankzij de kleurrijke bloemen, street art en kraampjes die kunst en souvenirtjes verkopen. Je hebt er ook een prachtig uitzicht op de skyline!

Aan het einde, of het begin, heb je ook nog Plaza de Francia, een heel mooi plein waar je in de geschiedenis van het Panama Kanaal wordt getrokken.

Lees verder onder de advertentie

Tip #18: Koop lokale kunst

In Panama Stad zie je veel Guna’s kunst verkopen. Deze inheemse stam heeft een autonome regio in Panama, waaronder de bekende San Blas (of Guna Yala) eilanden. In de stad verkopen ze veel ‘mola’s’. Dit zijn de kleurrijke, unieke ontwerpen en patronen die de Guna-cultuur symboliseren. 

Ook de inheemse Embera stam verkoopt haar unieke kunstvoorwerpen die allemaal met de hand zijn gemaakt. De Embera bezoeken kan via een dagexcursie.

Steun de lokale mensen en koop zeker een stukje kunst als je iets moois ziet!

Lees verder onder de advertentie

Tip #19: Geef de katjes van Casco Viejo wat te eten

Kattenliefhebber? Koop een zakje kattenvoer en geef de talloze straatkatjes wat te eten! Vaak staan er al voederbakjes op straat, die waarschijnlijk door de organisatie CascoCatCommunity zijn neergezet. 

Zin om te doneren? CascoCatCommunity kan je steun goed gebruiken!

Lees verder onder de advertentie

Tip #20: Maak een (dag)excursie vanuit Panama Stad

Dat was het dan, de 20 activiteiten die ik je wilde meegeven om te doen in Panama Stad zelf.

Maar wist je dat deze stad ook de ideale uitvalsbasis is voor daguitstapjes? Ook daar heb ik een heel artikel aan gewijd. Sla die vooral niet over, want Panama Stad heeft een supermooie omgeving waar je heel veel kan doen!

👉 Ga naar de dagexcursies in Panama Stad