Wat kost een reis naar Panama in 2024?

Wat kosten vliegtickets?

Vliegtickets van Belgiƫ of Nederland naar Panama

Op dit moment biedt alleen KLM directe vluchten aan van Amsterdam naar Panama. Tickets in het hoogseizoen kosten – inclusief ruimbagage, zo’n ā‚¬ 1.000 per persoon.

Als je dat – net als ons, teveel vindt, kan je een vlucht boeken met overstap. Wij vlogen bijvoorbeeld met Iberia vanaf Brussel, via Madrid, naar Panama City.Ā 

Kostprijs inclusief 23 kg ruimbagage: ā‚¬ 720 per persoon. Reis je zonder ruimbagage? Dan vind je zeker vliegtickets voor maximaal ā‚¬ 600.Ā 

Hoe lang van tevoren boeken?

Na langere tijd de prijzen in de gaten te houden besloten we de tickets al 7 maanden van tevoren te boeken, mede omdat we vast zaten aan bepaalde data. Maar was dat nu uiteindelijk goedkoper? We bleven de prijzen tracken, deze gingen af en toe wat hoger en lager, tot ā‚¬ 40 per persoon minder.

Lees verder onder de advertentie

Binnenlandse vluchten

Panama is niet zo heel groot, dus het is niet per se nodig om een binnenlandse vlucht te nemen. Maar als je het hele rondje wilt maken Ć©n het niet ziet zitten om de 12 uur lange nachtbus van Bocas del Toro te nemen, is een binnenlandse vlucht wel handig.

In slechts Ć©Ć©n uur vlogen we met Panama Air van Panama City naar de eilandengroep Bocas del Toro. Het is zelfs mijn mooiste vlucht ooit geworden!

Je kan de vlucht tot kort van tevoren reserveren. Wij deden dit echter al enkele maanden op voorhand, zeker omdat we in de drukke carnavalsperiode zouden gaan. De vlucht gaat maar een paar keer per dag. Wij kozen voor de vlucht van Ć©Ć©n uur ’s middags, wat perfect uit kwam met onze check out en check in tijden.

Dit zijn kleine vliegtuigen waar maximaal 50 personen in gaan, dus als je gegarandeerd een plaatsje wilt, koop je het beste tickets zodra je je planning weet.

De vlucht van Panama City naar Bocas del Toro kostte ons ā‚¬ 95 per persoon, inclusief ruimbagage. Zonder ruimbagage zou dit zo’n ā‚¬ 60 zijn.

Totale kosten vluchten

In totaal betaalden wij met twee personen ā‚¬1.738,49 aan de internationale vlucht, binnenlandse vlucht en luchthavenparking (voor een maand).

Lees verder onder de advertentie

Wat kost vervoer?

Bus

Je kan het hele land doorreizen met de bus en dat is ook nog eens spotgoedkoop. Enkele voorbeelden:

  • Bocas del Toro – Panama City: $ 28 – een reis van 12 uur
  • Santa Catalina – Sona: $ 4,85 – een reis van 2 uur
  • Sona – Panama City: $ 10 – een reis van 5 uur

In Panama City rijden ook de zogenaamde ‘Diablo rojo’s’, kleurrijke, oude Amerikaanse bussen. Die kosten maar 50 cent per rit. Een ritje met de normale bus kost een dollar.

 

Shuttles

Een shuttle is duurder dan de gewone bus, maar meestal ook een pak sneller. Je wordt vaak aan je hotel opgehaald en aan je volgende hotel afgezet.

  • Bocas del Toro – Boquete: $ 30 + 7% btw
  • Boquete – Santa Catalina: $ 35 + 7% btw
  • Santa Catalina – Panama City: $ 60

De prijzen lijken overal vrij gelijk te liggen, het maakt dus niet uit of je de shuttles online boekt of in een lokaal kantoortje. Wij boekten onze shuttles van Bocas del Toro naar Boquete, en van Boquete naar Santa Catalina via Hello Travel Panama.Ā  Van Santa Catalina naar Panama City namen we de gewone bus.

Lees verder onder de advertentie

Taxi’s en collectivo’s

In Panama City zijn de taxi prijzen onderhandelbaar. Wij vinden Ubers makkelijker en dus namen we vooral Ubers. Twee keer namen we een taxi en dan hielden we Uber als richtprijs en gingen we er maar een klein beetje boven. Binnen de stad ben je vaak niet meer dan $ 3 tot $ 5 dollar kwijt. De langste reis was van Panama City naar Gamboa, zo’n 45 minuten, dit kostte ons $ 20.

In Boquete leek er minder onderhandelruimte te zijn omdat er soms meer vraag dan aanbod was. Daar accepteerden we gewoon de prijs die ze opgaven. Naar een trail, een paar kilometer uit het centrum, was dit vaak niet meer dan $ 6 tot $ 8 voor ons tweetjes.

In Bocas del Toro zijn er gedeelde taxi’s en wordt er gewerkt met vaste prijzen. Zo betaalden wij $ 2 per persoon van Nowhere tot het centrum van Bocas Town. Enkel ’s nachts kan de prijs ietsje hoger liggen. Een watertaxi kost vaak rond de $ 5 per persoon.

EenĀ collectivo, een gedeelde shuttle voor korte afstanden en die op bepaalde tijden rijdt, kost meestal $ 2,50.

Lees verder onder de advertentie

Een auto huren

Normaal huren we auto’s via Sunnycars omdat je hier maximaal verzekerd bent en er dus nooit gedoe ontstaat bij schade of een ongeval. Veel mensen huren een auto in Panama City en leveren deze in in de stad David, vlakbij Boquete.

Een huurauto maakt je reis een stuk duurder, maar geeft je natuurlijk wel veel vrijheid. Voor een huurauto inclusief all-in verzekering ben je ongeveer ā‚¬ 50 per dag kwijt.

Check hier de prijzen van een huurauto via Sunnycars. Je kan altijd tot 1 uur voor de huuraanvang gratis annuleren.

Wij wilden slechts Ć©Ć©n dag een auto huren toen we in Boquete waren. Dit deden we bij Boquete Cowboy Cars, waar we ook een heel goede ervaring mee hadden. Dit kostte ons $ 50, waarvan $ 10 eenmalige schoonmaakkosten.

 

Totale kosten vervoer

In totaal betaalden wij met twee personen ā‚¬ 379,79 aan de shuttles, een huurauto (1 dag), Ubers, (water)taxi's en bussen.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel kost accommodatie?

Accommodatie is redelijk prijzig in Panama, maar wel heel erg afhankelijk van de ‘luxe’ die je wilt.

Neem je genoegen met een dorm, ben je in Panama vrij goedkoop uit. Tussen de ā‚¬ 15 en ā‚¬ 35 vind je zeker iets leuks. Wil je een eigen kamer met gedeelde badkamer, betaal je gemiddeld tussen de ā‚¬ 35 en ā‚¬ 50 per nacht. Voor een hotelkamer met eigen badkamer kan je zo zot gaan als je wilt, maar vaak vanaf ā‚¬ 50. Onze goedkoopste kamer was ā‚¬ 59 en de duurste ā‚¬ 137.Ā 

Het handigste is om van tevoren een budget vast te leggen. Zo wilde ik gemiddeld maximaal ā‚¬ 95 per nacht aan hotels kwijt zijn (we hadden iets te vieren šŸ˜‰ ). San Blas niet meegerekend.Ā 

In Bocas del Toro sliepen we in een soort van hobbit huisje. Daarna in een huisje op het water, in Boquete sliepen we in een kasteel en in Panama City hadden we steeds uitzicht op de skyline. Met andere woorden, we hebben het deze reis vrij zot gedaan qua accommodatie en dit kan dus veel goedkoper. Voor ā‚¬ 70 Ć  ā‚¬ 80 per nacht zit je al vrij luxe, en zeker als je vroeg boekt.

 

Totale kosten accommodaties

In totaal betaalden wij ā‚¬ 2.299 aan accommodaties voor 24 nachten met 2 personen. Dat komt uit op ā‚¬ 95,79 per nacht. Dit waren stuk voor stuk prachtige accommodaties op toplocaties.

We hebben last minute wat wijzigingen aangebracht waardoor sommige hotels duurder waren Ć©n we hebben aan het einde voor een super-de-luxe verblijf gekozen in een mooi natuurgebied, wat niet minder dan ā‚¬ 137 per nacht kostte, inclusief ontbijt.

San Blas hebben we in deze berekeningen niet meegenomen.

Lees verder onder de advertentie

Excursies / activiteiten

Excursies nemen in Panama een redelijk groot deel van het budget in. Hieronder tonen we wat prijzen van de excursies per persoon. Niet alle excursies hebben we zelf gedaan šŸ˜‰

Boquete

  • Begeleide India Vieja hike: $ 45
  • Zip linen: $ 65 + $ 15 voor een USB met de foto’s
  • White water rafting: $ 65
  • Koffie tour: $ 30
  • Toegang The Lost Waterfalls trail: $ 10
  • Toegang The Pipeline trail: $ 5

Bocas del Toro

  • Zapatilla eiland: $ 30
  • ATV huur hele dag + jungle toegang + benzine + 2e persoon: $ 155
  • Zeevonk excursie (bioluminescent plankton): $ 30

Santa Catalina

  • Coiba snorkel dagtour: $ 80 – $ 100 afhankelijk van de aanbieder + $ 20 National Park fee
  • Coiba duik dagtour: $ 150 + $ 20 National Park fee
  • Boot naar Isla Catalina (retour) $ 30
  • Kajak huur de hele dag: $ 40
  • Surfles: $ 35
  • Surfboard huur hele dag; $ 10

Ā Panama City

  • Emberra + monkey island + transfer Panama City: $ 120
  • Poin Panama: $ 80
  • Toegang Panama Viejo: $ 15

Gamboa

  • Aerial tram: $ 45 + 7% btw
  • Fietshuur bij de Chino: $ 6 + $ 4 per uur

Lees verder onder de advertentie

Meerdaagse excursie in San Blas

San Blas was misschien wel de duurste excursie die we ooit hebben gedaan en meteen ook de langste en meest inclusief. Een bezoekje aan de San Blas eilanden mag eigenlijk niet ontbreken als je naar Panama gaat, tenminste, als je van bounty eilandjes houdt.

Als je de prijzen gaat researchen zal je zien dat er heel veel opties zijn. Variƫrend van $ 130 voor een dagtour tot $ 510 voor 4 nachten. Per persoon ja.

Wij kozen voor de ‘3 days, 2 nights’ tour en ook dan is er gigantisch veel keuze. Maar wat is dan het verschil? De prijzen worden gebaseerd op de mooiheidsfactor van het eiland, accommodatie-mogelijkheden, grootte en kwaliteit van het eten. Eigenlijk is goedkoop hier duurkoop. Besluit je dan deze dure tour te doen, kies dan niet voor de goedkoopste, want grote kans dat het een slechte ervaring wordt.

Wij kozen voor het Yanis eiland en de private over water bungalow.

Kostprijs: $ 270 per persoon. Inclusief vervoer, 6 maaltijden en tours. Er komt ook nog $ 23 per persoon bij als ‘entreegeld’ tot het Kuna Yala gebied. Je leest hier meer over mijn ervaring op San Blas.

Totale kosten excursies

In totaal betaalden wij voor twee personen ā‚¬ 1.388,72 aan excursies en entreegelden. Hier zit de San Blas excursie in die meer dan een derde van het budget innam.

Lees verder onder de advertentie

Wat kost eten & drinken?

Voor een goed ontbijt betaal je in Panama tussen de $ 6 en $ 10.

Een normaal diner in een restaurant kost tussen de $ 10 tot $ 15. Eet je in een ‘fonda’, een plekje waar vooral de locals eten, ben je tussen de $ 4 en $ 8 per maaltijd kwijt. In Panama zie je ook veel Mexicaanse restaurants, daar ben je over het algemeen $ 4 per taco kwijt.

Een hamburger bij een kraampje kost meestal $ 5, een dollar meer als je er kaas op wilt.

Frisdrank of een sapje kost zo’n $ 2. Een halve liter water kost je $ 0,50, $ 1 voor een liter, en $ 2 voor twee liter.

Onze restaurantkosten zijn serieus omhoog gegaan in Gamboa. Daar betaal je voor het diner buffet $ 30 per persoon + 7% btw.

Wil je zelf boodschappen doen? Let goed op de prijzen in de supermarkt, want sommige producten kunnen nogal duur zijn. Zo zijn groenten, fruit en kaas erg duur. 400 gram aardbeien zagen we staan voor $ 7. Kaas verkopen ze gelukkig vaak ook in losse cheddar plakjes zodat je niet in Ć©Ć©n keer 10 dollar kwijt bent.

Onze ‘geld besparende’ lunchmaaltijd uit de supermarkt waren vaak hotdogs. Niet duur en superlekker!

Lees verder onder de advertentie

Wat kost alcohol in Panama?

Een nationaal biertje (Balboa) uit de supermarkt kost je in Panama ongeveer $ 1. Op cafƩ of restaurant kost een pintje meestal $ 2,50. Met uitschieters tot $ 5 op de chiquere plekken, zoals een rooftop bar in Panama City of Gamboa. Op San Blas betaalden we $ 2 per pintje.

Wijn kost vaak $ 6 per glas, Ć©Ć©n keer hebben we deze voor slechts $ 4 gevonden. In de supermarkt vind je flessen wijn vanaf $ 6.

Een cocktail kost tussen de $ 6 en $ 15 dollar, afhankelijk van de locatie en het uitzicht.

Lees verder onder de advertentie

Overige kosten

De was laten doen

Wie meer dan 3 weken reist, zal ongetwijfeld zijn was laten doen. Dit kost meestal $ 10 per tas. Wat wordt gezien als een tas? Als je boodschappen gaat doen, koop je hoogstwaarschijnlijk een groene, herbruikbare tas, dat formaatje wordt gerekend als Ć©Ć©n tas.

Je krijgt je was meestal binnen een aantal uur gestreken en opgevouwen terug. Tip: neem geen al te strakke kleding mee, grote kans dat je kleding iets krimpt in de droger šŸ˜‰

SIM-kaart

Wij kochten in Panama een eSIM in plaats van een fysieke SIM-kaart. Deze was iets duurder dan dat we lokaal een SIM-kaart zouden kopen. Dit kostte mij $ 32,50 voor 5 GB op 30 dagen. Meer over een eSIM lees je hier.Ā 

Wil je ook een eSIM? Via Airalo krijg je $ 3 korting met de code: KIMBER7371

 

Insectenspray

DEET of insectenspray koop je beter in Panama, niet in Belgiƫ of Nederland. We kregen de OFF Deep Woods spray geadviseerd van locals, en deze bleek ook supergoed te werken. De oranje versie werkte naar onze mening een pak minder goed.

Wij betaalden $ 8,75 per fles en hebben er twee opgebruikt tijdens onze maand Panama.

Lees verder onder de advertentie

Fooi

In Panama is het normaal om een fooi te geven als je tevreden bent. Zo’n 10% is ‘normaal’. De lonen liggen vrij laag en het leven in Panama is in verhouding duur, dus een fooi wordt door de lokale bevolking erg gewaardeerd.

Bankkosten in Panama

Cash geld afhalen in Panama kost $ 6,50 per keer en per transactie kan je maximum $ 250 afhalen. Slechts Ć©Ć©n keer hebben we een bankautomaat gevonden die maar $ 5,50 aanrekende.

In de meeste restaurants en hotels kan je gewoon met de kaart betalen, wat ons dankzij Wise & Revolut niks extra’s kostte.

We hebben veel geld aan bankkosten kunnen besparen dankzij onze Wise en Revolut kaarten. Hadden we dit via onze eigen, Belgische banken gedaan, waren we een pak meer kwijt. Hier lees je er meer over!

Totale bankkosten

In totaal betaalden wij ā‚¬ 125 aan lokale bankkosten + fees die van toepassing waren bij Revolut en Wise. Verspreid over 8 afhalingen van 250 dollar.

Lees verder onder de advertentie

Conclusie: wat kost een maand reizen in Panama?

In totaal kostte onze reis van 4 weken naar Panama voor 2 personen zo’n ā‚¬ 7.500. Onze breakdown:

  • Vluchten + parking: ā‚¬ 1.738,49
  • Accommodaties: ā‚¬ 2.299
  • Excursies: ā‚¬ 1.388,72
  • Vervoer: ā‚¬ 379,79

Bovenstaande bij elkaar opgeteld is ā‚¬ 5.787,59. Dat betekent dat we daarnaast nog ā‚¬ 40 per persoon per dag hebben opgedaan aan eten, drank, fooi, de was, souvenirs en andere boodschappen.

 

Wat kost Panama per persoon per dag?

Wij waren ā‚¬ 110 per persoon per dag kwijt – exclusief de vliegtickets. Maar daar moeten we een grote kanttekening bij maken. We hebben heel veel toffe excursies gedaan, in bijzondere hotels op de beste locaties geslapen, vaak shuttles genomen in plaats van het openbaar vervoer, een paar keer uitgegaan en heel veel pintjes gedronken šŸ˜‰

Soms aten we wel in fonda’s, maakten we ons eigen ontbijt/lunch en kochten we alcohol uit de supermarkt.

Ook niet onbelangrijk: het was hoogseizoen, en ook nog eens in de week van carnaval, wat ook de prijzen omhoog jaagden.

Dit kan dus veel goedkoper, laat je vooral niet afschrikken. Je kan makkelijk besparen op accommodatie, vervoer, excursies en overige uitgaven. Voor ā‚¬ 60 per persoon per dag kan je zeker en vast reizen in Panama.

Panama is misschien niet het goedkoopste land, maar je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt!