Khao Sok

Welkom in een van oudste regenwouden ter wereld. Dit is een plaats waar je helemaal één kan worden met de natuur.

Alles wat je moet weten voordat je naar Khao Sok gaat.

-

Hoe groot is Khao Sok?

Het Khao Sok National Park heeft een oppervlakte van 739 km². 

Het stuwmeer Cheow Lan Lake heeft een oppervlakte van 165 km².   

Wat is de beste reistijd?

Khao Sok kent drie seizoenen:

  • Het droge seizoen: november – februari
  • Het hete seizoen: maart – mei
  • Het regenseizoen:  juni – oktober

Je hebt de meeste kans op goed weer tijdens het droge seizoen. Tijdens het warme seizoen kan het tot 35 °C worden en is een deel van de rivier opgedroogd. Augustus en september zijn de natste maanden van het regenseizoen.

Waar overnachten in Khao Sok?

De meeste toeristen verblijven in het zogenoemde ‘Khao Sok Village’ dat eigenlijk Khlong Sok heet. Dit is een klein dorpje met gezellige cafeetjes, goede restaurantjes, massagesalons, hotels en touroperators.

Heb je geen eigen vervoer? Dan raden we je aan om in het centrum (dat vooral bestaat uit één straat) te verblijven zodat je overal gemakkelijk komt. Khao Sok Jungle Huts Resort kunnen we aanraden.

Heb je je eigen auto of motor? Dan kan het leuk zijn om nog iets dieper in de jungle te zitten. Mijn ouders verbleven in het Khao Sok Good View Resort en zijn er erg enthousiast over!

Hoeveel dagen heb je nodig in Khao Sok?

We raden aan om minstens drie nachten in Khao Sok te blijven. Wat de meeste mensen doen en wij ook aanraden is de eerste nacht in het dorpje Khlong Sok slapen, de tweede nacht op het meer en de derde nacht opnieuw in Khlong Sok.

Maar, als je iemand bent die makkelijk op een boot in slaap valt, is het misschien veel interessanter om de ‘3 days 2 nights Cheow Lan Lake tour’ te doen. Je slaapt dan niet in een boot, maar op een floating bungalow, midden op het meer.

Als je niet op het meer gaat slapen, kan je ook dagtours doen naar het meer. Er is op zich ook genoeg in de omgeving te doen om je langer dan drie dagen bezig te houden.

Welke dieren wonen er in Khao Sok?

In Khao Sok National Park leven heel veel dieren. Denk aan wilde olifanten, luipaarden, dwergherten, cobra’s, pythons, sambars, bantengs en tapirs. De meeste van deze wilde dieren zie je als toerist niet, hoewel de wilde olifanten wel regelmatig gespot worden met de boot op het Cheow Lan meer. 

In dit regenwoud vind je ook meer dan 300 soorten vogels, verschillende soorten apen, reptielen, insecten en vleermuizen.

Hoe is het Cheow Lan meer onstaan?

In de jaren 80 deed de Thaise overheid onderzoek naar hydro-elektriciteit en besloten de Pasaeng rivier af te dammen. Het resultaat is de Ratchaprapha Dam die je vanaf het viewpoint ziet liggen.

In 1987 overstroomde de vallei en dat is dus het ontstaan van Cheow Lan Lake – ook wel eens Khao Sok Lake genoemd. De vijf dorpen die toen werden geëvacueerd, liggen nog steeds op de bodem van het meer. Het meer is nu gemiddeld 40 meter diep, maar op sommige punten zelfs 90 meter.

Cheow Lan Lake werd naast een energiebron ook een belangrijke voedselbron voor de regio. De vele vissen zorgden ervoor dat het ook de plek werd van veel vogelsoorten, inmiddels meer dan 300 verschillende. De dieren kwamen langzaam terug en er kwamen ook nieuwe soorten bij. In de jungle rond het meer vind je Maleise beren, tijgers, nevelpanters en wilde olifanten. De meeste spot je niet zo snel, maar de wilde olifanten worden wel regelmatig gezien vanaf de boot. Wij hadden dat geluk niet, maar jij misschien wel!

De kalkstenen kliffen die hier zo bekend zijn, zijn trouwens de toppen van bergen die nu onder water staan. Ze worden vaak vergeleken met Halong Bay in Vietnam.

 

Meerdaagse excursie op het Cheow Lan Lake.

Wat ons betreft, mag dit op ieders bucketlist staan. Dit is een geweldige ervaring! Met de ‘2 days 1 night Cheow Lan Lake tour’ overnacht je op het meer in een floating bungalow.

In deze twee dagen zie je de mooiste uitzichten, komt de jungle voor je neus tot leven en bezoek je een mooie grot.

Op het meer heb je geen bereik, je bent volledig afgesloten van de wereld. Het enige wat je ziet, is het blauwe water van het meer, eindeloze jungle, kalkstenen kliffen en ’s nachts een ongelooflijk mooie sterrenhemel.

Je kan deze tour in het dorpje zelf boeken, of via je hotel.

Overnachten op het meer

Slapen op het Cheow Lan meer hoeft niet primitief te zijn. Er zijn genoeg (betaalbare) floating bungalows mét eigen badkamer waar je de ‘2 days 1 night’ tour kan doen.

In dit ‘reisdagboek’ vertel ik je alles over de excursie.

 

Accommodatie Tip

Khao Sok Jungle Huts Resort

Jungle Huts Resort is een fijne plek om in wakker te worden. Je waant je letterlijk in de jungle, inclusief aapjes die af en toe langs komen. Maar je bent ook heel snel in de ‘bewoonde wereld’. In slechts een paar minuten wandelen zit je in het dorp met gezellige cafeetjes, goede restaurants, massagesalons en de ingang van het National Park.

Khao Sok Jungle Huts Resort heeft vrij basic hutjes, daar zaten wij in en zie je op de foto’s. Ze hebben echter ook luxere opties. Prijzen starten al vanaf € 21. Wij boekten via dit resort ook de 2 days 1 night tour.

Nachtsafari in Khao Sok National Park.

De night safari klonk enger dan hij was. Hoewel we vooral erg blij waren dat de spinnen niet bewogen.

We liepen een stuk door de jungle heen met een gids die ze allemaal wist te spotten: apen, slangen, kikkers, kameleons,  spinnen, … noem maar op. Het was een erg leuke, maar toch ook spannende ervaring. Hoofdlampen kan je lenen, dus die hoef je niet mee te nemen!

Het is niet nodig om deze excursie van tevoren te boeken, je kan het gewoon de dag zelf bij je hotel regelen, of via één van de aanbieders in het dorpje.

Onze tour werd geregeld via Jungle Huts Resort.

Reis Tip

Insectenspray (DEET)

Als je door Thailand reist, gebruik je waarschijnlijk de roze insectenspray van de 7-Eleven. Maar als je het regenwoud in gaat wil je misschien wel iets sterkers. Dit helpt niet alleen tegen muggen, maar ook tegen bloedzuigers bijvoorbeeld. Je kan kiezen uit verschillende sterktes, tot wel 95% DEET.

De Wildlives sprays kosten zo’n 550 baht (€ 15), de Sunfly 95% DEET kost 295 baht (€ 8). Je kan ze kopen in de apotheek in het dorpje Khlong Sok (Khao Sok Village).

Rafflesia kerrii: de op een na grootste bloem ter wereld

Khao Sok National Park huisvest de op een na grootste bloem ter wereld. Deze bloem met de naam Rafflesia kerrii heeft een diameter tussen de 50 en 90 centimeter en kan wel 7 kg worden.

Lekker ruiken doet ‘ie niet, hij ruikt namelijk naar bedorven vlees. Maar daar heeft hij een reden voor: zo trekt hij vliegen aan voor de bestuiving.

Je kan deze bloem tussen december en maart bezoeken via één van de aangeboden hikes, die kan je via je hotel of in het dorpje boeken.

Wist je dat deze bloem ook een delicatesse is in Thailand? Succes als je ‘m gaat proeven!

Tuben op de rivier

Helaas was er bij ons niet genoeg water om te tuben toen wij naar Khao Sok gingen. Maar misschien is dat wel het geval als jij gaat!

Je kan op de Khlong Sok River tuben. Je drijft dan van een hoger gelegen deel op de rivier in een band naar beneden. Je kan deze excursie op elk moment van de dag doen – tot het donker wordt en je kan dit in het dorpje zelf boeken.

 

Khlong Sok Tip

De beste massage salon

Toe aan een massage na al die jungle-avonturen? Dan kunnen we Relax Massage van harte aanbevelen. Het is één van de weinige massagesalons in Thailand die denkt aan een relaxed sfeermuziekje. Geen gepraat, geen achtergrondherrie, gewoon relaxen en genieten van de goede massage. Een Thaise massage van een uur kost 300 baht (€ 8), een oliemassage kost 400 baht (€ 11). Enjoy!

Apparatuur Tip

Een mono kijker voor op je smartphone

Waar we spijt van hebben? Dat we de monokijker pas in de laatste uren van Khao Sok boven hebben gehaald!

De Tenify monokijker is een verrekijker met meegeleverde smartphone houder en een klein statiefje. Hadden we deze maar meegenomen naar Cheow Lan Lake, dan hadden we die neushoornvogels op beeld gehad!

Deze verrekijker kan je als standalone gebruiken, maar is dus ook ideaal om te gebruiken voor je smartphone. Je kan de houder verstellen, dus de grootte van je smartphone maakt niet uit. 

#4 Koh Phangan

Na Khao Sok reizen we door naar Koh Phangan. Een tropisch eilandje in de Golf van Thailand. Het wordt ook wel eens een hippie eilandje genoemd en is ook het eiland van de bekende Full Moon Party. Maar het is nog veelzijdiger dan dat!

We nemen je mee naar dit prachtige, unieke eiland!

#2 Krabi

Voordat we in dit prachtige regenwoud zaten, waren we in de provincie Krabi aan de Andamanse Zee dat gekenmerkt wordt door zijn paradijselijke stranden en rotsformaties.

Wil je meer weten over Krabi?

Meer lezen over Thailand?